Десет трупа падат на сцената на Народния театър в пиеса по действителен случай

Кадър от спектакъла "Свобода в Бремен. Госпожа Геше Готфрид"

© Народен театър "Иван Вазов"

Кадър от спектакъла "Свобода в Бремен. Госпожа Геше Готфрид"В желанието си да бъде призната за човек, но и да задържи мъжа до себе си, една жена е способна да остави след себе си десет трупа. Това се случва на камерната сцена на Народния театър "Иван Вазов" в премиерния спектакъл "Свобода в Бремен. Госпожа Геше Готфрид". Авторът Райнер Вернер Фасбиндер е наричан ужасното дете на Германия, антикомунистът, който навсякъде се определя като ляв и антиконфромист, който мечтае за Холивуд.


В пиесата, писана по действителен криминален случай, главната героиня Геше (в ролята Александра Василева) не може да се примири с патриархалните нрави. Затова решава да се освободи от тях по много прост начин – поднасяйки чаша кафе с "подходящата" добавка.


Първият й съпруг получава заслуженото заради постоянните му претенции за тишина и уют, злобни подигравки и желанието му Геше да тича с кучешка каишка на шията и да изпълнява заповедите му: "Вестник. Кафе. Шнапс. Прозорец. Тишина. Хляб с масло. Сол."
Кадър от спектакъла "Свобода в Бремен. Госпожа Геше Готфрид"

© Народен театър "Иван Вазов"

Кадър от спектакъла "Свобода в Бремен. Госпожа Геше Готфрид"


Отровен си отива и вторият съпруг, който сваля кучешката каишка от шията й, но с времето става алчен и брутален в отношението си. Заради преобразяването му от "Обичам те" до "Колко си противна" и думите му "Ти не разсъждаваш като жена, Геше" той се превръща в поредния труп.


"Жена, която има собствено мнение, просто не познава законите, които забраняват това", категоричен е баща й. И той, и майката на Геше не са подминати от фаталната чаша кафе.


В камарата от трупове се нареждат и двете деца от първия брак, един неподходящ кандидат-жених, приятелка и кой ли още не. Това са все хора, според които Геше "живее с лъжа и без божията благословия", не трябва да говори открито за чувствата си, не може да мери своя акъл с този на мъжете, а грехът е изписан на лицето й, защото е "обладана от дявола".


Кадър от спектакъла "Свобода в Бремен. Госпожа Геше Готфрид"

© Народен театър "Иван Вазов"

Кадър от спектакъла "Свобода в Бремен. Госпожа Геше Готфрид"


На финала на този почти абсурден разказ Геше със самоирония обявява и собствената си смърт, която всъщност е избавление от живота, който не иска да живее.         


Партньори на актрисата Александра Василева ("Четвърта власт") на сцената са Цветан Алексиев, Николай Урумов, Виктория Колева, Владислав Павлов, Калин Яворов, Зафир Раджаб, Емил Марков, Албена Ставрева, Йордан Петков.


Режисьор е Григор Антонов, преводът е на Владко Мурдаров, а музиката – на Христо Намлиев. Петя Боюкова е автор на костюмите и интересната сценография – циркова арена, обградена с дървени сандъци, а изходът е към врата във формата на кръст, облян с червена светлина.


Следващите представления са на 28 януари, както и на 6 и 28 февруари.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK