Литературна вечер ще припомни как бавността може да бъде начин на живот

Светлозар Желев

© Дневник

Светлозар ЖелевЛитературна вечер ще припомни очарованието на това да живееш, наблюдаваш и възприемаш изкуството и удоволствията без стрес и без компромиси. Под надслов "Бавна" сряда – вечер на бавното живеене" литературен клуб Spirt and Spirit днес от 19:30 в намиращия се под Моста на влюбените клуб Trip Ten ще припомни, че бавността "не е скорост на живеене, действия или мислене. Тя е усещане, разбиране, начин на живот, наслада от случването, миговете и красотата."


Пред "Дневник" инициаторът и част от издателство "Колибри" Светлозар Желев разказа повече около предстоящото събитие. "Ще прочетем текстове - от Георги Господинов, който в момента е във Виена, имаме едно стихотворение специално за бавността, ще прочетем и един текст от Александър Секулов за бавния град. Ще присъства и Ясен Захариев, част от Националния институт за изследване на вино и спиртни напитки "Винен индекс", който ще разкаже за удоволствието от пиенето на виното."


Алек Попов, авторът на "Мисия Лондон" и "Сестри Палавееви", ще участва на събитието с няколко думи за удоволствието от бавното и фокусирано четене.
По-рано тази година Светлозар Желев създаде блога "Литературен гид", в който пише още по темата:  "Писна ми да бързам. Писна ми от бързи срещи, бързи погледи, бързо четене. Цялото ни общество е изградено набързо. Набързо сготвяме нещо, набързо хапваме, набързо се виждаме с приятели, набързо вземаме някоя почивка за лятото, набързо минаваме да гласуваме, набързо се влюбваме и набързо разлюбваме. Съгласен съм напълно с (Марио Варгас) Льоса, че това бързане унищожава цивилизацията. Бързите удоволствия, без да се замисляш, без да вникваш надълбоко, без да се отдаваш, без да влагаш душа в каквото и да е, от секса, през политиката до ежедневието и бита, водят до неприемлива загуба на човечност. Ние дори играем набързо някоя игричка в метрото, прочитаме няколко страници, послушаме някоя песен в Spotify. Къде е сливането с изкуството, с красотата в живота, в нежното отпускане по вълната на естетическото възприятие. Осакатяваме се, осакатяваме цялото общество. Призовавам за бавност, спокойствие, душа, красота, разумен и обмислен избор, споделяне и трайна и изпълваща наслада от нещата от живота."


Събитието тази вечер е отворено и към всички ентусиасти, които имат желание да прочетат, нарисуват или донесат нещо, което се вписва в концепцията. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK