Венелин Петков е новият директор "Новини, актуални предавания и спорт" в Би Ти Ви

Венелин Петков

© Личен архив

Венелин ПетковЖурналистът и водещ Венелин Петков е назначен на поста директор "Новини, актуални предавания и спорт" на Би Ти Ви, съобщиха от медията. 


Той поема поста след серия от кадрови промени в телевизията през последните два месеца, които включваха раздялата на Би Ти Ви с директора на "Новини и актуални предавания" Люба Ризова и нейната заместничка Виктория Бехар, с шефа на спорта Красимир Минев, както и с програмния директор Апостол Пенчев. 


Преди около седмица за нов главен редактор бе назначена Валя Гиздарска, която от 2009 г. ръководеше седмичното предаване на Би Ти Ви "Нека говорят".
"Журналистиката не е професия, а кауза. Винаги съм вярвал в това и съм приемал работата си в bTV Новините по този начин. Новата позиция носи много предизвикателства, които ще посрещна с всичко, на което опитът ми ме е научил. Вярвам, че заедно с екипа от топ професионалисти, които работят в bTV, ще продължим да правим най-добрите новини в българския ефир",коментира новата позиция Венелин Петков, който изгражда кариерата си като репортер и водещ основно в Би Ти Ви, където работи от създаването на телевизията през 2000 г..


"Той е едно от най-емблематичните лица на bTV и има всички качества, за да се справи успешно с новите си отговорности", казва новият главен изпълнителен директор на bTV Media Group Павел Станчев, цитиран от медията.


Венелин Петков е автор на множество материали, между които са поредицата "Пътуване в Афганистан" и филма "Трансформация" в bTV Документите, репортажите "Поражения", " Чиста вода" в bTV Репортерите и други. Носител е на престижната американска награда за телевизионна журналистика "Пийбоди".


Той е продуцент и на bTV Документите от създаването на предаването през 2007. В него са излъчени документални филми, между които са поредиците "Бетонни градини", "България – следите на терора", филмът "Възродените – 20 години по-късно", а наскоро и поредицата "Македония – последният проект на Коминтерна".Венелин Петков е магистър по английска филология от Софийския университет "Свети Климент Охридски". През 1996 г. печели стипендия на фондация "Фулбрайт" и заминава в САЩ, за да продължи образованието си. Има магистърска степен по телевизионна и радио-журналистика от най-стария факултет по журналистика в света в Университета на щата Мисури-Колумбия. По време на следването си работи в местния филиал на телевизионната верига NBC, а също и във филиала на радиоверигата NPR. След това кандидатства за стаж в CNN, където след това остава на работа като асоцииран продуцент.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK