Младежкият театър посвещава премиера на 70-годишнината на Стефан Мавродиев

Кадър от постановката "Вятърът в тополите"

© Младежки театър "Николай Бинев"

Кадър от постановката "Вятърът в тополите"Младежкият театър "Николай Бинев" поставя, макар и със закъснение, спектакъл по повод 70-годишнината на Стефан Мавродиев, чиято рождена дата е 29 декември 1943 г.


Комедийната пиеса "Вятърът в тополите" от Жерал Сиблера, или "Херои" (според адаптацията на британския драматург Том Стопард през 2005 г.), е написана през 2003 г. и още същата година премиерата в парижкия театър "Монпарнас" получава четири номинации на френските театрални награди "Молиер".


Действието се развива през 1959 г. във френски старчески дом за ветерани от Първата световна война. Приятелите Гюстав (Стефан Мавродиев), Фернан (Марин Янев) и Рене (Доси Досев) прекарват дните си в шеги, караници и дразги. Тримата са се самоокупирали на една от терасите и подготвят детайлна стратегия как да я "отбраняват" от другите обитатели и дори от персонала.
Мястото е важно, защото открива гледка към прекрасен пейзаж, част от който е хълмът с тополите, полюшвани от вятъра. Това дава усещане за свобода на амбициозния ентусиаст Гюстав и на кроткия Фернан, който бродира на гергеф, често припада заради шрапнел в главата и си спомня любовни авантюри от миналото. Безразличен е куцият скептик Рене, който вижда само гробищата насреща и не поглежда към дърветата.


Фернан пък е трън в очите на другите двама и заради привързаността си към едно каменно куче – статуя на терасата, за което полага специални грижи, разговаря с него и държи то да участва в поход до хълма с тополите.


"Тополите не са подбрани случайно, не са букове, дъбове или храсти. Тополите са горди, дълги, устремени на горе дървета", обяснява режисьорът Владимир Люцканов.


Авторът Жерал Сиблера (писател, актьор и продуцент) споделя: "Всички сме на терасата, само говорим за действие, но не правим нищо и чакаме да свърши. Всеки носи в сърцето си копнежа по тополите, по някакво другаде – и оцелява в битка срещу отчаянието..."


"След като прочетох текста, си представих три деца, които играят в пясъчник – единият прави формички с кофичката, на другия това не му харесва и ги разрушава, а на третия формичките му харесват, но иска да добави знаменца и да ги направи на кулички", разказва Люцканов.


Той допълва, че пиесата е написана специално за актьори в зряла възраст, а в България малцина от по-старите актьори са активни и имат знаково и пълнокръвно присъствие на сцената. Доси Досев на 12 април ще празнува 80-годишен юбилей, а Марин Янев на 17 февруари тази година стана на 71.


Люцканов е подбрал и музиката за спектакъла - предимно френски шансони. Сценографията е на Венелин Шурелов, а костюмите – на Елица Георгиева. Преводът е на Снежина Русинова-Здравкова.


Следващите представления са на 25 февруари, 11 и 22 март.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK