Железопътна компания предлага безплатни резиденции за писатели

Ориент Експрес - архив

© www.orient-expressimages.com

Ориент Експрес - архивАмериканската железопътна компания "Амтрак" поставя началото на една необичайна, но доста примамлива оферта за писатели, журналисти и блогъри – предлага безплатен превоз като фон за вдъхновение.


Идеята за това тръгва от едно интервю на американския поет, писател и журналист Александър Чи за популярното литературно списание Pen Ten. В него той споделя копнежа си да има писателски резиденции във влаковете, разказва британското издание "Гардиън".


Оттам този копнеж се пренася у писателката, журналист и критик Джесика Грос, която популяризира идеята чрез личния си профил в "Туитър". Тя споделя, че наличието на резиденция за писатели във влаковете ще е извор на непрекъсната креативност на фона на постоянно сменящи се пейзажи. Оттам идеята се превръща в реалност с помощта на железопътната компания "Амтрак".
Грос става първият писател, който живее във влак. Тя пътува от Ню Йорк до Чикаго и обратно и описва своето вдъхновяващо пътешествие в материал, публикуван в литературното списание The Paris Review.


Подобно креативно пътешествие до края на 2014 г. се очаква да предприеме и първоизточникът на идеята Александър Чи, допълва от компанията.


Целта на проекта на "Амтрак" е "да се включват по няколко писатели на месец", допълва Джулия Куин, директор "Маркетинг комуникации" в железницата.


Кандидатурите на пътуващите писатели ще биват разглеждани на специален принцип. От претендентите, борещи се за пътуващо вдъхновение върху релси, няма да се изисква да имат публикувани творби. От компанията считат, че Интернет размива границите на традиционната дефиниция за писател, и канят да се включат в литературния проекти, освен писатели с публикувани текстове, така и журналисти и блогъри.


Засега процесът на кандидатстване е в рамките на социалните мрежи на железницата, но от маркетинг отдела на компанията вече обмислят разработването на онлайн портал, в който претендентите да могат да подават заявления.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK