Част от Великата китайска стена ще бъде открита за графити

Част от Великата китайска стена ще бъде открита за графити

© Claro Cortes Iv, ReutersРисуването на графити, макар в наши дни да се смята за модерно улично изкуство, всъщност е древен занаят. Доказателство за това са рисунките на пещерните хора и фреските в Помпей. На рисуването на графити върху древни обекти обаче се гледа с лошо око и обикновено това подлежи на глоби. Само че тази нагласа явно се променя, след като китайското правителство е взело решение да превърне част от Великата китайска стена в "платно" за графити, позволявайки на нейните посетители да оставят върху столетната структура свои надписи, пише сп. "Тайм".


Частта, отделена за графити, ще бъде в Мутиaниу - сравнително безлюдна отсечка от Великата китайска стена извън цетрален Пекин.


За археолозите, които, четейки тази новина, вече са ужасени от перспективата хиляди туристи да се стекат, за да нарушат вида и целостта на една от най-големите старинни забележителности в света, е нужно да се подчертае, че по-голямата част от Мутианиу всъщност е реконструирана версия на Великата китайска стена, а не истинска старинна част от нея.
Докато истински автентичните части на стената са с песъчлив цвят и са значително износени, Мутианиу е в тъмно сив цвят, прясно иззидана и солидна. Освен това по нея е много по-лесно да се върви в сравнение с другите части.


Макар конструкцията и да е все така впечатляваща, определено не е автентична. Затова и малко човешка намеса с творчески почерк вероятно няма да й се отрази чак толкова зле, коментира още "Тайм".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK