Тенорът Марио Николов играе за пети път граф Тасило в "Графиня Марица"

Кадър от оперетата "Графиня Марица"

© Държавен музикален и балетен център

Кадър от оперетата "Графиня Марица"За пети път през последните 20 години тенорът Марио Николов ще играе граф Тасило в оперетата "Графиня Марица". Изпълнителят е режисьор и автор на постановъчната версия на произведението. То се поставя за четвърти път на сцената на Държавния музикален и балетен център.


Премиерните спектакли са на 7 и 8 март от 19:00 ч., а след това – на 22 март.


"Правим нов прочит на "Графиня Марица", изразяващ се преди всичко в осъвременяването на езика, костюмите и сценографията", обясни Николов. Той е и директор на театъра, и по думите му 50 на сто от публиката е под 35-годишна възраст и за нея голяма част от думите са архаизми.
"Музикалната драматургия обаче е брилянтна, затова там не пипаме нищо", добави Николов.


Специално за този проект са поканени диригент и хореограф със специално отношение към унгарската култура. Румънецът Михаил Мандрацио е експерт по унгарски танци, с не малък опит в Германия и Унгария.


Маестро Иван Кожухаров, гост-диригент от Бургаската опера, през 1980 г. става лауреат и носител на Голямата награда на името на Бела Барток от Третия международен конкурс за диригенти на Унгарската телевизия. Същата година се снима във филм, посветен на 100-годишнината на Барток, копродукция на Унгария, САЩ и Канада.


В състава на трупата са също Пеньо Пирозов (граф Тасило), а като очарователната графиня Марица се редуват Валентина Корчакова и Еделина Кънева. Кънева участва за четвърти в оперетата. Останалите роли изпълняват Людмила Козарева, Александър Мутафчийски, Христо Сарафов, Лъчезар Лазаров, Денко Проданов и др.


Световната премиера на "Графиня Марица" е преди 90 години – на 28 февруари 1924 г. във Виена. През цялата вечер композиторът останал, тих, тъжен и за първи път не записвал нищо на маншетите си или на късчета хартия, разказва дъщеря му Вера Калман. Според нея феноменалният успех на оперетата се дължи преди всичко на музикалната й същност, защото никога до тогава от сцената така мощно не се е разливала циганско-унгарската мелодика на Калман.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK