Стоян Радев за прехода: Блато, в което не можеш да мърдаш, а всъщност сякаш се движиш нанякъде

Стоян Радев и Георги Лозанов на финала на "Голямото четене" през 2009 г.

© Георги Кожухаров

Стоян Радев и Георги Лозанов на финала на "Голямото четене" през 2009 г.Телевизионният и театрален режисьор Стоян Радев, когото зрителите отскоро познават и покрай работата му в българския сериал "Четвърта власт", определя прехода като "блато, в което не можеш да мърдаш, а всъщност сякаш се движиш нанякъде". Това той заяви в интервю за БНТ преди премиерата на най-новия му документален филм по сценарий на Георги Лозанов "И България е една голяма грешка", която беше преди няколко дни в кино "Люмиер" в рамките на започналия "София филм Фест" (6 - 30 март).


Председателят на СЕМ доц. Георги Лозанов представя лентата като криминале за прехода, което предлага цялостна интерпретация на периода в препратка към понятието "симулация", въведено в теорията от световноизвестния френски философ и социолог Жан Бодрияр. Заглавието на филма е иронично продължение на популярната реплика на Зигмунд Фройд "Америка е гигантска грешка", изречена по повод на разочарованието на австрийския учен от фалшивия американски свят, основан само на парите.


Сценаристът изпълнява ролята на водещ, който прави теоретичния увод и предоставя коментар към разгледаните проблематични зони и разговорите с техните типични представители.
Филмът се състои от интервюта с представители на публичните зони, в които симулацията е най-интензивна – политическите биографии, бизнеса, медиите, църквата.


Списъкът с интервюирани включва 12 мъже, подобно на американската филмова драма от 1957 г.  "Дванадесет разгневени мъже". Сред тях са д-р Любомир Канов, литературоведът проф. Михаил Неделчев, левият социолог Андрей Райчев, рекламният и медиен предприемач Красимир Гергов, журналистът Явор Дачков, президентът на НБУ проф. Богдан Богданов, бившият главен прокурор Борис Велчев, Христо Стоичков, журналистът Николай Колев–Босия, известен с креативните си протестни прояви, българският политик и бизнесмен Слави Бинев, философът, културолог и политик проф. Калин Янакиев и писателят Георги Господинов.


Филмът ще бъде излъчен по БНТ, а след това лентата ще се прожектира в столичното кино "Одеон", съобщи режисьорът на лентата Стоян Радев.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK