Коя е българката в "Късмет" - документалния филм за влиянието на турските сериали

Цветелина Каменова

© Анелия Николова

Цветелина КаменоваЦветелина Каменова е на 33 години и е от София. Последните шест години се занимава с реклама, а сега работи в известна дигитална агенция.


Срещнахме се с нея по повод участието й в документалния филм "Късмет" на Нина Мария Паскалиду, съпродуциран от "Агитпроп", който разказва за феномена турски сериали и въздействието им върху жените в Източна Европа, Азия и Близкия Изток. Неговата официална премиера в България бе преди няколко дни в рамките на "София филм фест" 2014.


Пред "Дневник" тя сподели какво е влиянието на турските сериали върху нейния живот, как историята й е достигнала до режисьорката от гръцки произход, какво е общото между нея и останалите зрителки на турски сериали в страните на изток от България и какво пречи на хората да харесват сериалите, произведение в източната ни съседка.

Как историята Ви достигна до режисьора на филма Нина Мария Паскалиду?


- Като цяло нашата среща беше провокирана от една моя приятелка, която всъщност работеше с Мартичка от "Агитпроп". Тя спомена, че има такъв кастинг, но аз не го взех на сериозно. Казах й, че не бих се включила в нещо подобно, тъй като е нещо странно и ново за мен. След което беше взела моя снимка и кратко ревю и всъщност без мое знание ме изненада по този начин. Беше изпратила без да знам документите.


Лесно ли взехте решение да участвате във филма?


- Видяхме се след няколко месеца и срещата беше изключително приятна. Идеята за този филм ме грабна тъй като ставаше въпрос за еманципацията на жените като цяло, за начина, по който живеят в България, съоставката с останалите страни от Египет, Балканския полуостров като цяло.


Защо според Вас турските сериалите имат такова огромно влияние върху жените от Източна Европа, Близкия Изток и Азия? Какво обединява тези жени?


- По-скоро има много различия, но това което ги обединява е женското присъствие и това, че жените са силни, независимо къде се намират по света и искат да търсят своите права.


Има хора, които не харесват турските сериали без дори да са ги гледали. Чували ли сте подобни мнения?


- По принцип турските сериали се излъчваха в праймтайм на националните телевизии, което от една страна предизвиква дразнение. Когато човек се намира вкъщи, при семейството си и това е личното му време, се предполага, че трябва да има нещо по-развлекателно. Сега, доколкото знам, ги изнасят в нишовите телевизии. Според мен мъжката аудитория има по-негативно отношение като цяло, тъй като аудиторията, която гледа турските сериали, е предимно от жени.


Какво бихте казали на тези хора?


- Ако ти не си се запознал, не си гледал и не си преживял някоя история, ако не можеш да се припознаеш с някои от тези сериали – независимо дали са турски или не, може би не си в целевата им група. Аз също не съм в таргета на турските сериали.


Какъв според Вас е таргетът им?


- Майка ми е фен на турските сериали например. От гледна точка на възрастов целева група, това са жени, предимно домакини, които са преживяли много неща, натрупали са житейски опит, в същото време виждат много прилики и разлики в начина на живот в България и Истанбул, да кажем, където се развива действието. Това, което знам и прави впечатление, е самото отношение и възпитание в семейството. Според мен в България липсва уважението към по-възрастните хора.


Цветелина Каменова

© Анелия Николова

Цветелина Каменова


Гледате ли български сериали и можете ли да направите сравнение с турските?


- Да, гледала съм "Стъклен дом" например, но там фабулата е друга.


Кога усетихте, че сериалът "1001 нощи" започва да променя живота ви? Изведнъж ли се случи или постепенно започнаха да ви влияят историите на сериала?


- Когато видях заглавието на сериала "1001 нощи", си казах, че е поредният турски сериал и няма да го гледам. Но няколко пъти се загледах и ми стана интересна самата история, защото ме докосна, тъй като ставаше въпрос за силната любов, за амбицията на съвременната жена, която беше представена в Истанбул. Има ги двете крайности. Истанбул е изключително голям град с азиатска и европейска част. Направи ми впечатление, че е представен съвременният живот на хората и в частност на Шехерезада (главната героина - бел.р.). Тя преминава през много изпитания, за да постигне своите цели и да покаже, че силата на любовта може да победи.


Това как точно повлия на вашият живот?


- Това ме докосна. Аз самата имах едно любовно преживяване преди известно време, което продължи около 2-3 години и нещата, които тя преживяваше, точно в този момент преживявах и аз. Всички трудности, караници, компромиси, които се правят от двете страни, натискът на различни видове хора и обстоятелства, които хем пречат, хем помагат. Но това, което най-много ме трогна, е любовната история, която ми се стори като приказка.


Много е интересно за мен, че точно след снимането на филма "Късмет", той ми донесе късмет чисто знаково, тъй като след него си намерих работа. По-скоро тя сама ме намери, аз не съм я търсила. В последните години животът ми беше в застой, но явно е трябвало някакви неща да се случат, за да се провокират други. Вече съм щастлива.


За мен винаги е било важно жената да бъде жена, да бъде наравно с другите и да съумява хем да бъда майка, хем да бъде работеща активна жена. Всъщност точно тези неща също са представени в "1001 нощи".


Работещата българка добра майка ли е?


- Да, работещата българка е добра майка. Съществуват митове от едно време, че жената трябва да бъде само майка или не. Напротив смятам, че българската жена е много съвременна в този смисъл.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ron
  Ron
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Гледах филма по Арте преди 3-4 дни. Стана ми много неприятно да разбера, че търските сериали имат успех само в Централна Азия, Близкия изток и на Балканите. Продуцентите пробвали в Централна и Западна Европа, но без никакъв успех.
  И така за пореден път се убедих за себе си, че България принадлежи като манталитет и ценности повече на Ориента, отколкото на Обединена Европа, към която все се пънем.

 2. 2 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Имаше едно парче преди няколко хиляди години, в което се пееше следното:
  Не е лесно, не е лесно да си тиква.

 3. 3 Профил на asparuhkanchov
  asparuhkanchov
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#1] от "анонимен":

  А защо Ориент требва задължително да се свързва с нещо лошо? Както има добри и лоши неща в Западната култура и манталитет, така има и в Ориенталската. Ние сме между двете и винаги сме били. Да се правим насила по-европейци от европейците е изкуствено и вредно.
  Специално турските сериали са плод на прогресивните идеи в турското общество, така че не виждам нищо лошо в тех. Те влияят положително на зрителите - отдалечават турците от исляма и ги приближават към Европа. А на нас ни припомнят позабравени български ценности като почит към семейството, родителите и т.н.
  Защо не ревете против сериали като Сексът и градът, сериали за вампири и други западни извращения и курвенщини?

 4. 4 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#3] от "asparuhkanchov":
  аз мога да се се отчета само с един турски сериал - "Листопад", преди това бях чела "Чучулигата"на Решат Нури и затова ме заинтригува първоначално. Но в края на сериала остава горчивия вкус на това как съвременния живот и големия град оскотяват хората, как стремежа към пари и власт на всяка цена - лъжи, измами и престъпления са навсякъде и отстъпват на духовните ценности.

 5. 5 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Характерното за жените като цяло е че се впечатляват най-вече как казваш нещо, от колкото какво всъщност казваш. Ако говориш позитивно и добронамерено може да предизвикаш съчувствие дори ако разказваш за сериен убиец. За това "таргет групата" на турските сериали са точно жените.

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 6. 6 Профил на stoyanst
  stoyanst
  Рейтинг: 512 Неутрално

  Не е нормално според мен да излъчваш сериал, величаещ "Златния век" на нечия чужда култура, когато собствената ти такава е в предсмъртен гърч и колапс. Самите ние сме преживели величествен период на културен подем, който би могъл да ни вдъхнови днес, ако някой си беше направил труда да направи филм за него. Вместо това, родните продуценти предпочитат да дават пари за продукции, в които има предимно насилие и чужди модели на поведение, на които е меко казано неуместно да се подражава...

 7. 7 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3425 Любопитно

  Само едно не мога да разбера ...

  Тази кампания за възхвала на благотворното влияние от Ердоган ли е платена, от Гюлен или е просто от глупост заради някакви жалки медийни сметки?

 8. 8 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 741 Весело

  До коментар [#5] от "vinetu":

  "Характерното за мъжете като цяло е колко впечатляващо тъпи са" - колкото е вярно горното, толкова е вярно и Вашето твърдение

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 9. 9 Профил на asparuhkanchov
  asparuhkanchov
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#7] от "xm...":

  Ердоган и турските ислямисти реват срещу сериалите не по-малко от българския форумен неадекват. Дори се опитват да ги забраняват и ограничават, тъй като тласкат турското общество към светски начин на живот, противно на налагания в момента ислям.

 10. 10 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3425 Весело

  [quote#9:"asparuhkanchov"]Ердоган и турските ислямисти реват срещу сериалите не по-малко от българския форумен неадекват. [/quote]
  Мъка, мъкаааа!
  Какъв съм неадекват, че не следя прихълцванията на нек'во си Фатме, които да ми ги сервират в максимално плоска, но за сметка на това в изключително напоителна форма.
  Ша си умръ прозд и туй то!

 11. 11 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#3:"asparuhkanchov"]А защо Ориент требва задължително да се свързва с нещо лошо?[/quote]
  Щото нищо старо не са забравили, ей за това..заради тях сме на това дередже.

 12. 12 Профил на rembrandt
  rembrandt
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#1:"анонимен"]И така за пореден път се убедих за себе си, че България принадлежи като манталитет и ценности повече на Ориента, отколкото на Обединена Европа, към която все се пънем.[/quote]
  Не се заблуждавай, на изток ни бутат, затова сме принудени да се "пънем" към Европа. България не се състои само от баби и цигани. Младите българи имат все по-европейски разбирания и е въпрос на време поколението да се смени. Иначе съм съгласен за влиянието на турските сериали.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 13. 13 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 845 Неутрално

  "Филмът "Късмет" ми донесе късмет чисто знаково."

  Ай стига бе!!! Тия филми били и с магически способности.

 14. 14 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#5] от "vinetu":

  О!Винету,аз съм жена,но не гледам тези сериали.Но да знаеш пък колко мъже ги гледат,цифрата е потресаваща. Хау!

 15. 15 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2411 Весело

  [quote#7:"xm..."]Тази кампания за възхвала на благотворното влияние от Ердоган ли е платена[/quote]
  Тц, вечната борба за еманципация.
  Не съм "борец" и се дразня от напористи боркини (случаят не е такъв) и нагли "активисти". Но за да не "умръ прозд" и в мъка, гледам лицата на зрителите на сериали, подобни на турските.
  Ха, познай защо нежната част на човечеството не долюбва екшън сериали, рядко е сред публиката на шахматни/боксови двубои! Просто няма думи, няма красота, красотата на чувствата. Можем ли да живеем без тези неща, без нежните половинки!?

 16. 16 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2411 Весело

  [quote#11:"Култура ми Бойко"]заради тях сме на това дередже[/quote]
  Да бе! Все някой друг ни е срал у гащите.

 17. 17 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#6] от "stoyanst":

  Основният проблем на "Златният век"е,че никой не се замисля какво се е случвало с българите в този момент.Защото тяхното "злато" за нашия народ са убийства,изнасилвания,кражба на деца и години в робство.Как можеш да въздишаш над любовната история на Сюлейман Великолепни?Някой изобщо замисля ли се за това?

 18. 18 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1264 Весело

  До коментар [#1] от "анонимен":

  Някой беше казал : Ориента е там, където пият боза и тоалетните са им в двора...

  Тая кака, от интервюто, дето разправя, че като гледала 1001 нощи и, видиш ли ти преживявала същото, да си беше пуснала "Сексът и града", то там същото, но поне хумора е забавен.
  А, или "Али Макбийл"...
  П.П. Да, и двата цитирани от мен сериала съм ги гледал под натиск, завързан за спалнята, от жената...
  Ма, така си е, има два вида мъже, тези под чехъл и тези, които не си го признават. Дядо ми разправяше така, а той беше умен мъж...

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 19. 19 Профил на asparuhkanchov
  asparuhkanchov
  Рейтинг: 374 Весело

  До коментар [#10] от "xm...":

  Че то форумния лумпен е неадекватен и некомпетентен по всички теми и въпроси, които засега. Какво общо има тука Фатме и дали следиш нещо или не следиш?

 20. 20 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  Филмът все още може да бъде гледан на сайта на АРТЕ (на немски)

  http://www.arte.tv/guide/de/048305-000/kismet-emanzipation-auf-tuerkisch?autoplay=1

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 21. 21 Профил на asparuhkanchov
  asparuhkanchov
  Рейтинг: 374 Неутрално

  [quote#11:"Култура ми Бойко"] Щото нищо старо не са забравили, ей за това..заради тях сме на това дередже. [/quote]
  В смисъл? Кои те? Аз питах защо требва да се гледа едностранно, вместо обективно, а той ми говори за политика. Иди да те настроят, пак си се бъгнал.

 22. 22 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#1:"анонимен"]България принадлежи като манталитет и ценности повече на Ориента,[/quote]
  Не е вярно съвсем, Част от българите изповядват ценностите на Дивия Запад, макар с малко закъснение - бой, стрелби, развален английски и т.н.

 23. 23 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1121 Неутрално

  Не гледам турски сериали и никакви други сапунки. Единствения сериал, в който се загледах беше преди много години " Дивата роза ", някаква латино любовна история. Не ми промени живота със сигурност, просто ми запълваше някакво свободно време, което съм имала тогава. Филмите са за развлечение, за убиване на време, лек срещу скука в сивото ежедневие, да се твърди, че някаква измислена любовна история има силата да променя живота е прекалено пресилено. Който ги харесва да си ги гледа, но подобно окичване със суперлативи звучи инфантилно.

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 24. 24 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3425 Весело

  [quote#19:"asparuhkanchov"]Какво общо има тука Фатме и дали следиш нещо или не следиш? [/quote]
  Ами това, че не следите вие за какво става НА въпрос

  Тече рекламна кампания как турските сериали били върло благотворни, че давали акъл и пример как се освобождавала жената.
  А, хубаво, ама жената в китната ни Българийка не е на този хал!
  И това, което се вихри, е пропаганда и реклама и нищо повече!

 25. 25 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#3:"asparuhkanchov"]А защо Ориент требва задължително да се свързва с нещо лошо?[/quote]
  Просто защото е лошо!
  - Ориентът е грозно, безпросветно и силно държащо на ниската си култура общество;
  - Ориентът е място на несвобода;
  - Ориентът е място на лъжа, пазарлъци, задкулисна игра и вероломство;
  - Ориентът съвпада с понятието "византийщина";
  - Ориентът е далеч от хуманизма на Оксидента;
  - Ориентът е масква, турцизъм и арабско трудолюбие;
  - Ориентът ми е чуждо място, от което нищо не искам да науча, защото е тъпо и грозно;
  - Оксидентът ми е свое място, от което се възхищавам, имам респект, от което се чувствам длъжен все да се уча и да се развивам;
  - Всички наши издигнати възрожденци и светли умове са се отвращавали от Ориента като място на тирания и изостаналост на духа и са гледали към Оксидента като на пример за свобода и напредък във всички области;
  - Ориентът е всичко гадно за мен, Оксидентът е идеал за мен;
  Благодаря за аплодисментите от интелигентната аудитория!

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 26. 26 Профил на asparuhkanchov
  asparuhkanchov
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#25] от "Торбеш":

  Прекалено си надъхан, като всеки форумен герой, затова не можеш да разсъждаваш трезво и обективно. Подобни списъци с изброяване на лошотии съм чел и за Запада - педерастия, лицемерие, извратеност, разврат и т.н. и т.н.
  Форумните ентусиасти, фили и фоби живеете във виртуален черно-бел свят, но реалния не е такъв, затова и не можете да се интегрирате в него и кесите само по форумите.

 27. 27 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2062 Неутрално

  [quote#23:"bee"]да се твърди, че някаква измислена любовна история има силата да променя живота е прекалено пресилено[/quote]
  Аз познавам жени, развели се след четене на "Куклен дом" на Ибсен. Никога не знаеш как ще реагира индивидуалният зрител или читател.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 28. 28 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Нещо, което не съм видял не мога да коментирам.
  А сериалите (независимо какви) са си жива дъвка за очите/ушите.
  Начин с много думи/образи да кажеш ужасно малко

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 29. 29 Профил на Нина Цачева
  Нина Цачева
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Турските сериали са част от плана за ислямизация на страната. Заблуждават ни , че това е животът в Турция , всъщност това са нереални отношения и поведение, което цели да промие мозъка на българина , да го заблуди , че животът там е светски , прекрасен , богат и в момента , когато ислямистите окончателно подкопаят държавата ни и си поискат автономия , да сме доволни и щастливи , че ще сме част от Импеерията. Прочетете ясновидските думи на Слава Севрюкова , осъзнайте се ! Бойкот на турските сапунки !

 30. 30 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 628 Неутрално

  Не може да се отрече, че в Ориента не всичко е лошо.
  Но още по-малко може да се отрече, че Ориентът е нашето Нещастие и Гибел.

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 31. 31 Профил на Нина Цачева
  Нина Цачева
  Рейтинг: 374 Неутрално

  21-ви, Не си в час със събитията в България !

 32. 32 Профил на Истината - "езикът на омразата"
  Истината - "езикът на омразата"
  Рейтинг: 793 Неутрално

  "феномена турски сериали и въздействието им върху жените в Източна Европа"
  ------------------------------------
  Дневник, seriously? Турските сериали - феномен? Ай стига бе! Докога ще ни занимавате с такива малоумия? И на децата стана ясно, че всичко това е пропаганда. Проблемът, обаче, е там, че напоследък минавате някои граници ......

  Филмът бил успешен в Азия и Ориента...... Дневник, ние в Ориента ли сме? Явно Ви се иска, и постоянно ни го натяквате.

  Molossian: Желанието на международния модерен другариат за равенство между нормалността и извратеността създаде чудовища.
 33. 33 Профил на Yankee
  Yankee
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Масово оглупяване - това е ефекта на сапунените опери. Няма нужда да ги "изследва" "маркетолог"

 34. 34 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1121 Неутрално

  [quote#27:"7777"]Никога не знаеш как ще реагира индивидуалният зрител или читател.[/quote]
  Индивидуалния да, но когато маса хора се затръшкат по сълзливи драми това е непонятно. Една ми обясняваше веднъж, че разрешавала и на децата си да гледат турски сериали / момиче на 10 години и момченце на 7 /, с обяснението, че в тях нямало голотии.

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 35. 35 Профил на Ron
  Ron
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#3] от "asparuhkanchov":

  Вижте, първо нека изясним термините. Думата "ориент" изхожда от латинското oriens, сиреч, изток или там, откъдето изгрява слънцето. Второ, аз изразих мнението си. Не бива да се абсолютизира освен това. Но за мен действително опозицията изток-запад е в основата на културните и религиозни противоречия в съвременни свят. В тази връзка, изтокът е носител на ретроградното и бастион антидемократичното. Посочете ми една източна демокрация!
  И като говорим за турските сериали, давате ли си сметка, че Истанбул не изразява културната специфика на Турция? Въпреки че е многомилионен град, Истанбул остава като оазис в една огромна пустиня, нажежена от ретроградност и нетолерантност.
  И знаете ли, че когато се появиха първите епизоди на "Листопад", в същата тази Турция, в близост до иракската граница момиче беше заровено живо, защото е говорило с момче на своята възраст без разрешение на родителите си! Наказанието е било издадено от някакъв традиционен орган в селото, за което говоря, а не от съд при спазване правата на обвиняемия. Просто старейшините са решили, че за честта на семейството и рода, по-добре е да се подходи радикално.
  Ето това също е Турция и това никога няма да го видите в сериалите. Затова и пред мен не стои въпроса доколко романтичен е Ориента, а докъде е разядена западната демокрация. И отговорът е, че Балканите са загнили в псевдо-ценности и пошлост. Същинските ценности на демокрацията не виреят по балканските чукари, а са само изкуствено и насила привнесени.

 36. 36 Профил на nacionalka
  nacionalka
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Всички се хванахте за най-удобната една дума от интервюто, вместо да забележите повтарянето на тезата, че "аз не съм таргета на тези сериали".
  Аз също не мисля че съм таргета на тези сериали - чувствам се леко некомфортно когато се опитвам да ги загледам, затова и не съм ги гледала, но това не означава че не ги одобрявам.
  Сериалите оригинално се спонсорират от правителствата в Латинска Америка именно с образователна цел - чрез силни героини започват да се прокарват идеи за еманципация и "социално" и дори сексуално образоване на жените, дори и в отдалечени райони без достъп до училища.
  Какъв е проблема, че някоя жена в консервативаното патриархално общество, което се шири именно и в нашата мила *татковина* се е вдъхновила от сериал и е решила да се развива?
  Дългите пътувания започват с малки стъпки.

 37. 37 Профил на asparuhkanchov
  asparuhkanchov
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#35] от "анонимен":

  Пишеш абсолютни глупости, като всеки форумен плъх.
  Първо, "ориент" какво значи нема грам връзка с нищо, едва ли ще изпъкнеш точно с това.
  Второ, културните противоречия в съвременния свят са по оста САЩ-Останалия свят. Американската култура опитва да задуши културата на всека една нация (западна и източна) и това поражда противоречието.
  Трето, това че в т.нар. Ориент са по-назад в политиката и демокрацията не значи че хората от Балканите, Близкия изток или Кавказ са по-лоши, напротив по-човечни са. Нито значи че стоят по-ниско по отношение на морал, ценности, култура и т.н. от обществата на Запад. Политиката си е политика и за нея вина има и Западът, но тя не е важна в случая.
  Лоши примери, изверги и убийци има както в Турция, така и в САЩ. Все едно заради американските психари дето правят масови убийства в молове и училища да се съди за целото западно общество? Нелепо е.
  А що се отнася за това доколко филмите отразяват реалния живот - не знам къде виде некой да твърди такова нещо, че си счел за нужно да ме информираш. Ако беше чел по-внимателно щеше да видиш в моя коментар, че тия сериали показват живота на по-модерната част от турското общество и са създадени точно от такива. Факт е че има две Турции - едната в Европейската част, средиземноморското крайбрежие и по-големите градове, другата в дълбокия Анадол. Никой никъде не оспорва това, че да тръгне всеки форумен плъх да озарява света с прозрението си. Като че ли американските филми са 1 към 1 с живота в Америка?

 38. 38 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  Да се отговори на въпроса за влиянието на турските сериали върху българската публика е много просто - ТЯ НЯМА ВЪЗМОЖНОСТ ДА ГЛЕДА ДРУГИ ФИЛМИ И СЕРИАЛИ, защото най-вероятно турските сапунки са най-евтини. Не гледам българска телевизия, но от това, което чувам или чета, разбирм, че не са показвани поредици от Швеция и Дания като 'Мостът', 'Убийството' или 'Борген', които са качествени, много добре направени и безкрайно интересни филми, много нашумели в Западна Европа и отвъд океана, но са непознати в България. Сигурно няма пари за тях, знам ли. Та затова, след като българският зрител е захранван постоянно с храна-боклук=турски сериали, да не се чудим, че той 'затлъстява' психически и интелектуално!

 39. 39 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  До коментар [#36] от "nacionalka":

  Силни героини - гледай споменатите от мене по-горе 'Мостът', 'Убийството' и 'Борген'. И в трите главни герои са уникални, силни жени (едната е премиер). Но за разлика от турските блудкажи, от които ти се приповдига, шведските и датските филми са направени на професионално ниво; написани са много добре и поддържат интереса на зрителя; играта на актьорите е на високо ниво и изобщо - изпипани са отвсякъде.

 40. 40 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  До коментар [#25] от "Торбеш":

  Изкаване, сякаш написано от някой, дошъл от затънтения, задръстен Ориент.
  Ти май по-далече и от Балканите не виждаш.

 41. 41 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#40] от "princess_x":

  [quote#40:"princess_x"]Изкаване, сякаш написано от някой, дошъл от затънтения, задръстен Ориент. [/quote]
  От Пиаца Де Ла Сеньория нещата изглеждат така, съжалявам Ви за това Ваше мнение.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 42. 42 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  Господине от Пиаца деЛЛа СИньория, не сте схванали сарказма ми, защото моето мнение за Ориента съвсем не е така отрицателно като вашето. Но фактът, че не сте успели да разберете как се произнася името на флорентинския площад само иде да покаже и колко обосновано е мнението ви за Ориента.
  Addio!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK