Форум КЛЮЧ 2014 или защо има надежда за България

Башар Рахал на сцената на Форум КЛЮЧ

© Форум КЛЮЧ

Башар Рахал на сцената на Форум КЛЮЧИма надежда". Това е едно от посланията, които се чуха от сцената на поредното издание на Форум КЛЮЧ, който в събота събра на едно място десетки активни млади хора, представители на неправителствения сектор и ентусиасти, дошли да чуят идеи как да направят света едно по-добро място. Деветима лектори се изправиха пред множеството, изпълнило Модерен театър в София - всеки със свое послание и примери за това как да постигаш целите си и как те могат да бъдат в полза на обществото. Форумът беше организиран от "42 тренинг" и фондациите "42" и "СМАРТ", а входът беше свободен.  


Началото постави актьорът и телевизионен водещ Башар Рахал, който опита да убеди публиката колко важно е да вярваш в това, което правиш. Той разказа за решението му да замине за САЩ, за да се развива. "Вярвайте си докрай. Категорично. Не оставяйте да ви разубедят тези, които веднага ще намерят поне осем спънки защо няма да стане това, което искате", каза Рахал на присъстващите. Когато той заминавал, всички близки го уверявали, че в Америка ще мие чинии и нищо повече. Въпреки това след месец и половина на напълно непознато място той вече снимал филм. Посъветва хората, които не се занимават, с това, което искат, да се преориентират веднага, защото другото няма смисъл. Няма добре идея, която да остане ненаградена, завърши той.


След това на сцената се изправи Ивелин Моллов - интернет предприемач и създател на мобилни приложения. С първото си успешно приложение Walk2help, което измерва изминатото разстояние пеш, Ивелин постигнал едновременно две неща - стимулирал стотици хора да ходят повече, а километрите се трансформирали в дарения за различни каузи, благодарение на корпоративни спонсори. За година и половина ползвателите на приложението изминали обиколката на земята три пъти и така подкрепили над15 благотворителни каузи, разказа младежът.
Въпреки това не бил доволен и започнал да търси друго решение, което да разгърне мащаба до хиляди каузи на година и същевременно да направи благотворителността естествена част от развитието на бизнеса. Така се родил и новият проект на Моллов - Volofy, който по план ще се появи онлайн на 1 април т.г. С приложението всеки ще може да прикачи към снимките, които споделя в социалните мрежи, воден знак с кауза и логото на спонсора, който я подкрепя. За "Дневник" Моллов допълни, че сред първите каузи, които ще подкрепи новото приложение, е раздаването на храна на семейства в нужда, а спонсори все още се набират.


Журналистът и блогър Илия Темелков говори за Академия "Ключ", която се ражда преди година като продължение на форума. Темелков е един от първите й възпитаници. Заедно с още деветима "ключодемици" бил одобрен да се включи в обучението, което покрива базовите знания и умения за участие в неправителствения сектор. "Неправителствената организация не се движи от пари и шефове, а само и единствено от активни млади хора, които вярват в идеи и каузи и в нещата, които искат да променят в обществото. Това е техният основен ресурс", научил там младежът. Той бил изненадан и да разбере, че "неправителственият сектор в България върши страшно много работа, включително много неща, които са работа на институциите". А може би най-важният урок, който получил е това, че "Има надежда". 


След обучението академията осигурила и петседмичен стаж на всеки от възпитаниците си в някои от големите фондации и инициативи в страната, като Илия попаднал във фондация "Каузи", която помага на младежи с увреждания и затруднения да реализират предприемаческите си идеи. Финалната задача на групата в Академия "Ключ" пък била да накарат 50 човека да се усмихнат с бюджет от нула лева. Темелков показа видео как младежите изпълнили мисията си: на оживено място - до подлеза на СУ - те занесли няколко листа хартия и маркери и помолили минувачи да се включат в експеримента им. По двойки доброволците трябвало да нарисуват нещо заедно, а след това да опишат другия с три думи.


Форумът се проведе в Модерен театър в София и се излъчваше на живо в интернет

© Форум КЛЮЧ

Форумът се проведе в Модерен театър в София и се излъчваше на живо в интернет


Надежда Савова, основателят на Мрежа "Хлебни къщи", говори за различните проекти, с които обвързва сираци, социално слаби и хора от бедни региони и квартали. През последните години организацията е помогнала на десетки местни общности в САЩ и Европа да си изградят и използват пещи за приготвяне на хляб. Новата им идея е такива да се построят и в бежанските лагери, а друга предстояща инициатива е съвместно със Старозагорския затвор.


Лекцията на 20-годишния студент по политология Марио Мишев предизвика силни овации. Той е създател на сайта "Българска история". Захванал се е с проекта, който се оказал съдбоносен за него, още в 12-ти клас, покрай последния си изпит по история. Постепенно страницата придобила популярност и Марио, заедно с няколко приятели, решили да я изкарат извън интернет като организират различни инициативи. Финансирали всичко сами от джобните си и успели да направят аматьорски филм за полк. Владимир Серафимов, освободителя на Родопите. С него обиколили няколко града в страната, но най-силен спомен младежът има от прожекцията в Смолян, където хората им благодарили с прегръдки и сълзи в очите. "Тогава разбрах, че това е нещото, с което трябва да се занимавам и да не го изпускам", припомни си младежът.


Следващата инициатива била обиколка на Южна България и заснемането на нова документална поредица. Тогава Мишев се убедил, че страната ни е необятна, пълна със стойностни хора и ценна история. Скоро след това, отново случайно се ражда и най-мащабната кампания на екипа на "Българска история". Учителка от Луковит им се обадила и ги помолила да изнесат урок там, защото учениците й са фенове на сайта. Сега зад гърба си Марио и приятелите му вече имат опит в 40 училища в над 30 града, като на повечето места се връщат по два пъти. "Не мога да ви опиша колко силно преживяване за нас е да се срещаме с децата и да говорим с тях за това, да видим интереса в очите им", разказа той.


"Опитваме се се да им покажем защо за нас историята е толкова важна, защо ни е на сърце. Това, което им казваме накрая на урока, след като сме разказали няколко интересни истории за български личности и събития, е това, че патриотизмът днес е нещо много по-обикновено, отколкото е било в миналото. Патриотизмът днес, за щастие, не е да хванеш пушката и да отидеш на бойното поле, защото войната е най-гадното нещо на света. Патриотизмът днес не е да останеш вдовица, защото мъжът ти е умрял на фронта и да трябва да отгледаш десет деца с една нивичка. Патриотизмът днес е нещо много по-обикновено - то е да хвърляме боклука си в кошчето, да бъдем добри едни с други, да спазваме законите... Защото промяната идва от всеки един от нас, а не от само себе си.", завърши младежът.    


Деян Петров, социолог, музикант, учител по програмата "Заедно в час" и основател на неправителствена младежка организация, разказа за своя път до неправителствения сектор. Заедно с младежката общност в Самоков, където преподавал, организирали мащабен фестивал с гости от други градове и поканили ментори от местните общности и различни организации, които да помагат на младежите да реализират свои идеи. В партньорство с "Алма Матер ТВ" започнали документална поредица, която ще се излъчва по БНТ от април - "Невидимите млади". Целта е да се покаже живота на млади хора от малки населени места и едновременно с това да се свържат помежду си и така да се сплотява общността. Първият епизод, който бил заснет в Самоков, е готов. Вторият ще е от Горна малина, обяви Петров.


Ирена Събева, майка на три деца, природозащитник и психолог, е от лекторите, които е кандидатствала за гост на форума, за да разкаже за постижението си. Тя и семейството й стоят зад първата квартална компост зона в София, близо до Княжевската гора. Мястото било заринато от боклуци, но Ирена успяла да мотивира и организира част от съседите си в кв. Княжево да го почистят и да заменят гледката с градина с 400 лалета, 200 нарциса и 170 храста и дървета, рекичка с мост и две зони за отдих. Сега това е оживено и приканващо място, където хората от квартала се виждат и децата им си играят заедно, разказа жената. Инициативата е удостоена с първа награда на конкурс на Европейската комисия за свят, който харесваш. Ирена и семейството й бяха приготвили пакетчета с почва и семена за всички гости на форума, които раздаваха в почивката.   


Лекцията на Васил Гурев, създател и ръководител на Университетски аварийно-спасителен отряд (УАСО), беше една от най-силно аплодираните. Възрастният мъж зарази публиката с ентусиазма си да помага на хора в нужда, като разказа за няколко случая, в които екипът му от доброволци се е включил в спасителни акции из България и Турция. Гурев създава аварийния отряд през "далечната за вас и не за мен 1991 г." с мисия за общество, подготвено за адекватна реакция при бедствия. Доброволците в отряда се обучават на първа помощ, алпийски техники, издирване и спасяване в градска среда, реакция при пътни инциденти и т.н. Той разказа за Марто - младеж, който постъпил в УАСО, а пет години по-късно донесъл златен медал за България от международно състезание на Червения кръст. Разказа и за многобройни акции за подкрепа на бежанци и хора, загубили домовете си при земетресения, при които по-важна се е оказала помощта не за физическите рани, а за душевните. 


Гурев подари на публиката едно послание по стихотворение от Стивън Крейн: "Видях човек да гони хоризонта, а той все му се изплъзваше. Аз бях смутен, аз спрях човека - "Безсмислено е" - казах, "Ти няма никога..." "Лъжеш!" - извика той и продължи да тича." "Аз си мисля, че и утре пак ще станем, ще тръгнем в големия град, забързани, е покрай нас ще има и други хора, които бързат за някъде - може би някой ще бърза да спаси хора в разрушен град, а друг ще отива да подари усмивка на дете. Ще има и хора, които ще ни спират и ще ни казват "Ти няма никога..." Но не е важно дали ще отговорим гневно "Лъжеш!" или ще замълчим. Според мен важното е просто да продължим напред", каза Гурев.


За "Дневник" мъжът обясни, че и в началото на инициативата си и сега отрядът се сблъсква с едни и същи проблеми - на първо място, това, че държавата няма навика да се ползва от капацитета му. За сметка на това доброволците са много добре организирани и реагират светкавично по самоинициатива, допълни той с усмивка.


Destructive Creation

© Форум КЛЮЧ

Destructive Creation


Накрая на сцената на Форум КЛЮЧ с маска на лицето излезе представител на Destructive Creation и бързо опроверга слуховете, че арт организацията планира да "взриви" залата буквално или преносно. Вместо това той обясни, какво или кой според тях е най-голямата пречка за промяната - "явлението бай Иван". "То е навсякъде, в семействата ни, сред нашите приятели, бай Иван играе карти пред блока, разминавате се с него по улицата - бай Иван е навсякъде и това е страхотен проблем за всички хора, които се опитваме да направим нещо", каза младежът. 


"Отличителните черти на бай Иван са, че той ти казва какво да правиш. Той много добре знае как се правят нещата, как се случват, той е минал през всичко и много обича да дава мнение", обясни още той. Пошегува се, че двама членове на собственото му семейство са "представители на бай Иван", а понеже една трета от мъжете в България се казват Иван, единият от тях наистина се казва Иван.


Факторът "бай Иван" прави така, че "Фейсбук" страниците на Азис, Галена и Телевизия "Планета" да имат от 160 до 220 хиляди харесвания, а креативните хора, които правят нещо, което се излъчва в CNN (като изрисуването на паметника на Съветската армия в София - бел. авт.), имат 3500 "лайкове". "София диша" - инициатива, която се осъществява вече пета година и не можеш да се разминеш от хора - 5977 харесвания. Страницата на "Трансформатори" - 7 000, изброи младежът.


За западняците България изглежда зле и когато направим нещо интересно, това ги впечатлява, продължи той. "Ако се случи София да спечели "Европейска столица на културата", това няма да е блогодарение на концертите на която и да е от тези звезди, а благодарение на такива малки групички, които работим в екипи помежду си в София. Ако спечели Пловдив ще е благодарение на едни други готини хора, които работят заедно. Европа и целият свят ще чуе за нас заради нашата работа, не заради тези другите. И понеже всички в тази среда знаем много добре как стоят нещата и колко е трудно да работиш в екип с българи, всички сме в малки групички, не ти стигат времето и парите и на всичкото и отгоре сме се изпокарали помежду си... Обаче работим заедно и в една посока.", каза той.


"А когато бай Иван застане срещу нас и започне да ни сочи с пръст и да повтаря "Това можеше да го направите така", при положение, че ние знаем много добре през какво сме минали, единственото нещо, което можем да му отговорим, е "Да го беше направил ти!", завърши представителят на Destructive Creation.

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  -Похвално за такива сънародници,като Марио създал филм за героични българи малко известни, но скъпи за родните си маеста
  -Похвално и за Ирена успяла да предаде усета си за ред и чистота на съкварталците,
  похвално и за другите участници във Форум КЛЮЧ.
  Това са народните "Оскари

 2. 2 Профил на socioscan
  socioscan
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Аз харесвам хлебните къщи ))
  Бежанците си пекат хляб направо на котлона, не им трябват пещи ...
  Destructive Creation стартираха много добре, но май щеше да е още по-добре, ако си бяха останали наистина анонимни.

  #ДАВАЙДОСВИДАНИЯ http://www.youtube.com/watch?v=M9RcdLCJkw4
 3. 3 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  Хората стават,ама политиците....???

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 4. 4 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2142 Неутрално
 5. 5 Профил на franklin
  franklin
  Рейтинг: 1515 Неутрално

  Браво на младите хора!

  -------------------------------------------------------------------------
  Кой допусна напористата бизнесдама от Хлебните къщи да зомбира младежите с измислените си популистки начинания?

  "На света има само едно нещо по-лошо от насилието - това е капитулацията пред него." Амос Оз
 6. 6 Профил на inadilov
  inadilov
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Има надежда.....

  "Странни същества са хората. Откраднеш пет долара и ще си мръсен крадец. Откраднеш ли обаче хиляди долари, ще си герой или правителство."
 7. 7 Профил на Thoth
  Thoth
  Рейтинг: 638 Любопитно

  Български TED?

  “Religion is regarded by the common people as true, by the wise as false, and by the rulers as useful.” - Seneca
 8. 8 Профил на asparuhkanchov
  asparuhkanchov
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Нещо май не са много читави тия. Отдалеко ги надушвам че не им е чиста работата. Опитват покрай уж хубавото да си пробутат и стандартните толерастии, хипарщини, зелени глупости и т.н. което показва и главната цел на такива мероприятия.

 9. 9 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 606 Неутрално

  Занимават ни с Личното си "идейно развитие", в САЩ /!!!???/,
  Докато тук мъчим да реанимираме общата ни Способност, за ... Идейно развитие...
  Акцентът на подобните "мечтатели" е пределно ясен,
  Американската мечта е невъзможна без САЩ,
  каквито и да биват те, в Света на останалите...
  Остава и за примати да ни обявят, Господи...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK