Можеш ли да бъдеш щастлив 100 дни подред?

Кадър от сайта на български език на предизвикателството #100happydays

© Дневник

Кадър от сайта на български език на предизвикателството #100happydaysМожеш ли да бъдеш щастлив 100 дни подред?" Интересен въпрос. Той стои с големи букви начело на страницата на предизвикателство #100happydays, което цели да накара хората да отделят повече време за своето щастие.


Идеята е проста. Избирате един миг, предмет, човек, гледка или каквото и да било около вас, което ви прави щастлив без значение и без ограничения, и го снимате. Тоест превръщате го в картина на вашето щастие. След това качвате по избор чрез "Фейсбук", "Туитър", "Инстаграм", Tumblr или изпращате по е-мейл на [email protected] по една такава снимка всеки ден.


Съвсем естествено по този начин започвате да отделяте повече време за нещата, които ви правят щастливи. И така в продължение на поне 100 дни.
"Живеем във време, в което натоварените графици са станали нещо, с което да се хвалим. Докато животът увеличава скоростта си, имаме все по-малко и по-малко време да се насладим на момента, в който се намираме. Способността да оценим този момент, заобикалящия ни свят и мястото ни в него, е основата на моста, водещ към дългосрочно щастие за всяко човешко същество", гласи обяснението след това.


Изглежда лесно, но от друга страна, това е почти една трета от годината, или малко повече от три месеца. Явно именно там е и уловката, защото в сайта на предизвикателството има уточнение, че 71 процента от хората, които са участвали, започват с ентусиазъм, но не успяват да стигнат до заветните сто дни. Заради липса на време.


Останалите обаче изпитват позитивния ефект от експеримента. Те казват, че са започнали да обръщат внимание на онези неща, които ги правят щастливи, в по-добро настроение са всеки ден, получават повече комплименти от хората около себе си, осъзнали са колко големи щастливци са да водят живота, който имат, станали са по-големи оптимисти и... са се влюбили по време на предизвикателството.


Конкретна предметна награда няма, но всички изброени по-горе ефекти от #100happydays изглеждат напълно достатъчни за удовлетворение от участието. И все пак на сайта се казва, че накрая може да получиш книга със снимките, събрали твоите 100 дни щастие.


Не е ясно кой конкретно стои зад предизвикателството в сегашния му вид. Страницата му е преведена на десетки езици.


HLNtv пише, че първоизточникът на идеята е 27-годишният Димитрий Голубничи, който живее със семейството си в Швейцария. През ноември 2013 г. той предизвиква сам себе си да спре и да се замисли за нещата, които го правят щастлив. "Вярвам, че да си щастлив е избор и всеки може да е щастлив, като просто оценя малките неща в живота вместо да се ангажира с постоянното преследване на вътрешните и външните очаквания, които не оставят време да бъдеш щастлив", казва той.


Макар да признава, че първоначално предизвикателството е било трудно, много скоро след това паметта на телефона му е била препълнена с голямо количество щастливи снимки, които той е направил. Голубничи набляга на значението на факта, че предизвикателството не е състезание за щастие или за завист, а по-скоро шанс да напомни на хората за "красотата в живота им".


През декември 2013 г. той решава да сподели предизвикателството със света, създавайки оригиналния 100happydays уебсайт.


Макар сега продължава да създава "картини на щастието си", Голубничи казва, че вече не участва в администрирането на предизвикателството. И все пак възнамерява да се предизвиква на щастливи 100 дни поне по веднъж всяка година.


Много сайтове, блогъри и медии се опитват да открият отговора на въпроса кой продължава неговата начална инициатива и поддържа системата от "щастливи" снимки. Макар този въпрос все още да няма конкретен отговор, това не прави идеята по-малко симпатична и точно заради това в нея вече са се включили близо 400 хил. души от цял свят.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK