Писмо, в което Луис Карол се оплаква от славата, бе продадено за над 18 хил. долара

Кадър от старо българско издание на "Алиса в страната на чудесата"

© Анелия Николова

Кадър от старо българско издание на "Алиса в страната на чудесата"Писмо от автора на "Алиса в страната на чудесата" Луис Карол, в което той се оплаква от лошите страни на славата, бе продадено на търг за над 11 хил. паунда или приблизително 18 хил. щатски долара, предаде Би Би Си.


Написаното на ръка писмо до Ан Симондс от 1891 г. надмина очакванията да достигне цена между 3 и 4 хил. паунда на търга в лондонската аукционна къща "Бонхам". Неговият купувач е предпочел да остане анонимен.


Подписано от Чарлс Доджсън, в него той казва, че не понася начина, по който хората го сочат, взират се в него и го третират като "лъв".
Карол е пословично срамежлив и пише, че въпреки, че е осъзнал, че на много хора им харесва да гледат на тях като на известни личности, "не всички смезамесени от едно и също тесто и нашите интереси и предпочитания са различни".


"Ненавиждам това толкова силно, че понякога почти ми се приисква да не бях писал въобще никакви книги", допълва той.


Писмото е било продадено като част от продажба на книги, ръкописи, карти и фотографии, сред които са първо издание на "Гордост и предразсъдъци" на Джейн Остин и на "Повест за два града" на Чарлс Дикенс.


Заедно с него са били продадени и две фотографии, правени от Карол. Едната е на младо момиче на крайбрежието, продадена за над 5 хил. паунда, а другата - негов портрет на тригодишно момиче, седнало на диван, е продадена за близо 3 хил. паунда.


Карол е лектор и преподавател по математика в християнската църква в Оксфорд и първоначално пише "Алиса в страната на чудесата" като личен подарък за едно 12-годишно момиче на име Алис Лидел през 1864 г..


Историята за пътешествието на Алис във фантастичния свят му хрумва по време на разходка с лодка в града с истинската Алис и нейното семейство през 1862 г.. Неотдавна техните взаимоотношения бяха драматизирани от американския автор Джон Логан в пиесата "Питър и Алис" с участието на Джуди Денч в ролята на вече порасналата Алис Лидел Харгрийвс.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK