За първи път цигуларят Светлин Русев ще изпълни концерт от Паганини в София

За първи път цигуларят Светлин Русев ще изпълни концерт от Паганини в София

© ОрганизаторитеЕдин от най-популярните български цигулари Светлин Русев ще се включи в Европейския музикален фестивал с концерт на 1 април, в който за първи път ще изпълни концерт по музика на Николо Паганини, съобщиха организаторите от "Кантус Фирмус".


Музикантът е включен в цикъла "Концертмайсторите" и ще излезе на сцената на зала "България" от 19:30 ч. заедно с Оркестъра на Калсик ФМ радио под диригентството на Григор Паликаров.


Светлин Русев е един от най-добрите европейски цигулари. От 2005 г. той е водач на оркестъра на Френското национално радио, а от 2007 г. изпълнява същата функция и във Филхармонията на Сеул (Южна Корея). Член е на триото "Русев, Салк, Розанова" и на ансамбъл "Тангисимо", с които свири постоянно.
Пред софийската публика той ще изпълни Концерт за цигулка и оркестър №1 от Паганини. Русев прави концерти в България от ученическите си години, но за първи път ще свири в родината си концерт от Паганини. Неговият инструмент е цигулка Страдивариус от 1710 г. Camposelice, предоставена му от Nippon Music Foundation.


Шестте цигулкови концерта на Паганини са истинско предизвикателство за всеки солист и изискват изключително майсторство. Неслучайно композиторът е наричан от съвременниците си "Дяволският цигулар", заради ненадминатата си виртуозност.


Като специално допълнение в програмата, Светлин ще изсвири и прочутата трета част от Втория цигулков концерт на Паганини, наречена "La Campanella" (камбанката), заради характерната звучност в съпровода на оркестъра, която наподобява звука на камбанка.


Оркестърът на Класик ФМ радио

© Организаторите

Оркестърът на Класик ФМ радио


Начало на концерта ще постави изпълнението на Оркестъра на Класик ФМ и диригента Григор Паликаров на увертюра из операта "Копринената стълба" от Джоакино Росини, а във втората част публиката ще има възможност да се наслади и на Симфония №7 от Бетовен.  


През тази година Европейският музикален фестивал ще представи над 20 музикални събития в рамките на три месеца. Сред най-интересните прояви във фестивала през април ще бъдат още концертите на испанския струнен квартет "Казалс" на 8 април, програмата "Танго без граници" на ансамбъл "Тангуарда" и танцьори от Франция на 9 април, както и проектът World Orchestra – Гжех Пиотровски с участието на Тедосий Спасов и българските гласова "Ангелите" на 28 април.


Билети за концертите от Европейския музикален фестивал в София се предлагат на касата на "Кантус Фирмус" във фоайето на зала "България" и онлайн в мрежата на "Тикетсбг".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK