Георги Тенев, Оля Стоянова и Яна Борисова ще се борят за "Аксеер" за драматургия

Кадър от "Покана за вечеря" в Театър "София"

© Театър София

Кадър от "Покана за вечеря" в Театър "София"Пиесите "Злият принц" от Георги Тенев, "Покана за вечеря" от Оля Стоянова и "Хората от Оз" на Яна Борисова са номинираните тази година за наградата на Академия "Аскеер" за съвременна българска драматургия. Те бяха обявени днес на събитие в присъствието на доц. д-р Георги Лозанов, проф. дфн. Георги Каприев, Милен Миланов и доц. д-р Пламен Дойнов, които са част от комисията и журито на категорията.


И трите текста се поставят в столични театри. Георги Тенев сам прави постановката на текста си "Злият принц" в Народен театър "Иван Вазов", който е на сцената от ноември 2013 г..


"Покана за вечеря" на писателката, поет и дългогодишен автор на "Дневник" Оля Стоянова направи преди по-малко от месец премиерата си в Театър "София" в постановка на Тея Сугарева.
Превърналият се в традиция тандем между текстове на Яна Борисова и режисурата на Галин Стоев ще може да се види и в "Хората от Оз", който излиза пред публика официално от 6 април в Театър 199 "Валентин Стойчев".


За номинацията Оля Стоянова се е съревновавала и със самата себе си, защото сред претендентите е бил и друг неин текст за пиеса в едно действие на име "Горе ръцете!", която се поставя от Валя Паликопова през юни миналата година съвместно между Lumina Alba - Пловдив, и Театрална работилница "Сфумато" - "Малък сезон".


Журито на конкурса отбелязва, че през предходните две години има рязко нарастване на новите български заглавия. През настоящия сезон броят на премиерните спектакли по български текстове се е запазил, което затвърждава и тенденцията за все по-решително създаване и поставяне на нови драматургични творби на професионалната сцена.


Условието на конкурса за "Аскеер 2014" е да участват пиеси, поставени за първи път на професионална сцена в периода от 1 април 2013 г. до 31 март 2014 г. За тагодишната награда са се борили 25 текста. 18 заглавия са осъществени в столицата, 3 са копродукции, 7 от пиесите са реазлизирани в извънстолични театри, а 2 от тях са поставени и в чужбина.


Сред авторите им са Александър Урумов, Андрей Филип и Андрей Калудов, Иво Сиромахов, Боян Папазов, Елена Алексиева, Емил Атанасов, Здрава Каменова, Румен Леонидов, Светозар Георгиев-ghostdog, Таня Шахова, Яна Добрева и Яница Христова.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK