Гуендолин Кристи, актриса: За новия сезон заснех една от най-бруталните сцени в "Игра на тронове"

Гуендолин Кристи на премиерата на "Игра на тронове" в Ню ЙоркГуендолин Кристи е от по-новите лица в хитовия сериал на HBO "Игра на тронове". Нейната героиня Бриен Тартска се появи във втори сезон и беше важна част от една от сюжетните нишки в трети. Тя е ловък боец и мечтае да се докаже като истински рицар, въпреки че е жена. Запазената марка на английската актирса и модел са височината й (192 см.) и нежните й черти. За Бриен от рода Тарт обаче най-характерно е якото тяло и грозното лице, за които отнася много подигравки. 


Интервюто с Гундолин Кристи е предоставено на "Дневник" от НВО България. Световната премиера на новия четвърти сезон на Game of Thrones е тази неделя, 6 април, а следващата седмица у нас пристига железният трон - символ на шоуто.


Гуендолин Кристи, актриса: За новия сезон заснех една от най-бруталните сцени в "Игра на тронове"

© Associated Press
Къде заварваме вашата героиня в началото на четвърти сезон? 


- В края на миналия сезон Бриен най-накрая стигна в Кралски чертог заедно с Джайм Ланистър. Тя вижда как той, който е член на кралското семейство, се отправя към двореца, но никой не го разпознава. Вижда дълбокото унижение, което той чувства и осъзнава от колко високо е паднал в калта. Съчувства му. Оттам отиваме към съвсем нова светлина на Бриен, защото тя е поставена в непозната среда. Ще видим развитието на една жена, която се учи да се справя с обстоятелствата, да преценява по-добре ситуациите и да мисли повече за действията си.  


Как се е променила?


- Когато за пръв път се запознахме с Бриен, в образа й имаше известна наивност - тя просто искаше да служи на мъжа, когото обича (Ренли Баратеон). Тя не можеше да помисли за нищо повече от това да посвети живота си на него. Сега обаче е в Кралски чертог, което е място на интриги и тайни, място,  където, ако не внимаваш, можеш да загубиш главата си. Това е много различно от физическите закони на войната, към които тя е привикнала. Така че сега чувства много ограничения и не знае съвсем как да се държи в новата си среда. Тя всъщност е много чувствителна и по детски ранима. А единственият, който познава там, е Джайм. 


Мисията на Бриен в трети сезон е да отведе Джайм Ланистър жив и здрав до дома му, но в замяна да освободи дъщерите на Старк.

© HBO България

Мисията на Бриен в трети сезон е да отведе Джайм Ланистър жив и здрав до дома му, но в замяна да освободи дъщерите на Старк.


Как се развиват техните отношения? 


- Той също преживява своеобразен катарзис, докато се връща към старото си "Аз". Започва да се отърсва от раздърпания и изтормозен във всяко отношение човек, който Бриен познава. На нея й се иска той да не се връща към мъжа, който е бил преди, защото по време на похода им в трети сезон, тя е осъзнала, че той въпреки всичко е човек на честта.


Кой е ключовият момент между тях двамата? 


- Определено беше сцената в банята, когато Джайм й разказа защо е убил краля и как си е спечелил омразата на останалите и пренебрежителното прозвище "Кралеубиеца". Точно тогава тя вижда, че той е принципен и достоен. Освен това, той няколко пъти я спаси в тежки ситуации. Така че тя иска той да запази благородството си, и иска той да спази обещанието си към Кейтлин Старк, че ще се погрижи за дъщерите й. Редът в Кралски чертог обаче е такъв, че е много лесно да се върнеш към навиците си на лицемерие и подмолност, само и само да се впишеш в обстановката. Бриен прави всичко по силите си, за да пази Джайм от старата му същност и да го насърчава да остане в облагородената си версия.  


Какво се случва на Бриен в Кралски чертог?  


- Има няколко истински изненади в начина, по който Бриен е посрещната там. Както винаги в "Игра на тронове", трябва да очаквате неочакването. 


Ще я видим ли най-после разкрасена и отрупна с бижута? Тя би ли позволила изобщо? 


- Това изобщо не е в стила на Бриен. Тя се интересува от ценности като морал и чест, не от материални богатства. За нея най-красивото бижу би било здрава броня и остър меч, с които да защитава доброто.  


Тя все пак получава нова броня, нали?  


- Да, снабдена е с всичко, което й трябва, за да продължи мисията си за Кейтлин Старк. И отново тръгва на път, и отново се намира "вързана" за някого, когото не харесва. Появават се цял куп нови обстоятелства, при това със забавни последици.  


Значи ще видим Бриен да се шегува? Не изглежда като човек с чувство за хумор...  


- Не се старае да е забавна, но попада в ситуации, които са наистина смешни. Не забравяйте - става дума за Джордж Р. Р. Мартин. Той умее така да разчепка събитията и да ги раздърпа в неочаквани посоки, че да те остави без дъх. Всеки път когато си мислим, че нещо ни е ясно, то се преобръща с главата надолу. Това завежда Бриен на място, където абсолютно изненадващо и напук на всички случайности, успява да намери това, което търси. Обаче по пътя преживява най-страшното изпитание в живота си до този момент и зрителите ще се зачудят дали може да се съвземе от него. 


Гуендолин Кристи, актриса: За новия сезон заснех една от най-бруталните сцени в "Игра на тронове"

© HBO България


В миналия сезон снимахте сцена в яма с мечка. Ще има ли нещо толкова напрягащо и в този сезон? 


- Не искам да издавам, но има един момент в този сезон с актьор, с когото не съм работила досега... Никога не бихте предположили. Това беше едно от най-трудните неща, които ми се е налагало да правя в живота си и като актриса. Подготовката отне два месеца. Тренировките бяха по три до шест пъти на седмица - по ръкопашен бой и боравене с меч. И двамата, които участвахме в сцената, бяхме във върхова форма.


Снимахме три дни и се получи една от най-бруталните сцени не само на Бриен, но и за сериала като цяло. Беше невероятно физическо предизвикателство и тест за издръжливост, но съм страшно горда - още не мога да повярвам, че се справих. Бяхме екипирани с брони, стояхме на върха на една планина и изведнъж нещата загрубяха страшно. Наистина е много брутално.  


Бриен е много популярен образ. Чувствате ли се като женски модел за подражание?


- Не и нямам амбиции за това. Но мисля, че героинята ми е, на 100%. Аз съм само актриса и не бих поела отговорността да бъда модел за подражание, защото истината за тях е, че са обикновени хора и правят грешки. Не искам такъв товар. Но съм абсолютно убедена, че образът на Бриен е достоен за пример на жените. Фактът, че много хора я харесват, ме въодушевява. Но това не съм аз. Това е продуктът на Дж. Р. Р. Мартин и създателите на шоуто Дан Уайз и Дейвид Бениоф.  


Зад кадър

© HBO България

Зад кадър


Какво е мнението ви за сексуалните сцени в шоуто?  


- Мисля, че разгръщайки се, "Игра на тронове" успява да обхване един цял свят в детайли. А това е свят, в който едновременно съществуват смъртта, жестокостта, любовта, живота и свръхестественото. Така че защо не секс? Това е пълният спектър на човешките емоции, че и повече. Така, че сексът е задължителен и мисля, че все повече внимание се обръща на красотата и естетиката в него. 


"Игра на тронове" е може би най-популярната телевизионна продукция в света. Като член на екипа, който го създава, какво е усещането?  


- Това, което изпитвам е чувство за нещо постоянно разрастващо се. Когато отида на снимачната площадка усещам истински мащаба му, декорите стават все по-големи. Определено на този етап залозите са много високи. И детайлите... Винаги ме омагьосва вниманието към детайла на снимачната площадка. Всичко е толкова прецизно и съобразено до съвършенство - чак до дребните трепвания в кадъра.


Това ме поразява всеки път, когато вляза в студиото или когато чета сценария. Винаги, когато получа новия сценарий, се налага да го чета на почивки. Вдигат летвата все по-високо и по-високо и така постоянно трябва да преследват собствените си критерии. Всички развиваме собствените си умения, за да догонваме, а зрителят е зашеметен. 


(Сцена от трети сезон на Game of Thrones от сайта за споделяне на видео YouTube)


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ognyan Gerassimov
  Ognyan Gerassimov
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Браво! Компютърната графика - трасирането на лъчи се прави от българската софтуерна компания "Хаос Груп" със нейния ray-trace engine VRAY. Браво на Хаос Груп всички декори са компютърно съсданени.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 3. 3 Профил на pitagor
  pitagor
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Би било чудесно, ако и българи са замесени в това чудо на телевизията. Обаче компютърната графика - драконите, вълците, замъците и голяма част от природните картини 100% се правят от Пиксомондо, Германия. Хората обиколиха всички фестивали тази година, да говорят за това. Може би Хаос Груп работят за тях?

 4. 4 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3750 Неутрално

  С нетърпение очаквам новите серии.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 5. 5 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 731 Неутрално

  До коментар [#1] от "ognyang":

  и за кво се хабят тогава да ходят до хърватия, до малта, до англия?

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 6. 6 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 609 Неутрално

  Какво всъщност се случва с Бриен в романите?

  "Щастие за всички даром, и никой да не бъде пренебрегнат!"
 7. 7 Профил на directino
  directino
  Рейтинг: 219 Неутрално

  Всъщност V-Ray е продукт, с който се прави всяка една скъпа холивудска продукция в момента. Реално продуктът е създаден и се поддържа тук, но се използва от най-различни филмови и геймърски компании.

 8. 8 Профил на Mr.Strong
  Mr.Strong
  Рейтинг: 472 Любопитно

  До коментар [#6] от "Daniboy":

  да речем, че преживява любопитно пътешествие, в края на което остава шокирана

  но няма да ти развалям удоволствието (а и на другите, които не са чели поредицата) да откриеш сам за себе си

 9. 9 Профил на smeshko
  smeshko
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#6] от "Daniboy":

  още е жива

 10. 10 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1297 Неутрално

  7 април е близо.
  Препоръчвам, който не е чел книгите да ги прочете.
  Там всичко е много по-подробно и по-цветно описано.
  Иначе за филма, след "Властелина на пръстените", за мен това е най-близката екранизация, правена по книга.

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 11. 11 Профил на damage_case
  damage_case
  Рейтинг: 433 Неутрално

  ..."- Не и нямам амбиции за това. Но мисля, че героинята ми е, на 100%..."

  Не мога да повярвам, че този турбо селяндурски израз вече се наложи до такава степен, че го срещам и тук - "готов съм на 100%" , "сигурен съм на 100%"и пр....Това ми е кантар с "отивам НА София"....Какво ли следва?!

  П.С. А иначе мацката играе страхотно, а габаритите й са като плод на дългогодишна лабораторна работа на на д-р Менгеле.

 12. 12 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Хм хм Това име да ме извини ми напомня за гивендия оф оф нищо против но .... тази височина от 192 см никак не ми харесва.Няма нищо по красиво и по хубаво от по дребничките жени те са като есенция в мускалче докато такива високи наподобяват бръснарски одеколон в стъклено еднолитрово шише.Тъй де , природата с минимум материал постига максимум ефект..Ееех що не съм един режисьор ...абе харесва ми пък ми и импонира.Тези британци хич не са ми симпатични откакто започаха да гонят нашенци.Познавам ги от слънчев бряг пияни заляни по килоти да повръщат жалка картина по зле от прасета.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 13. 13 Профил на Mr.Strong
  Mr.Strong
  Рейтинг: 472 Весело

  [quote#9:"smeshko"]още е жива[/quote]
  е израз със съмнително значение, що се отнася до този автор

 14. 14 Профил на damage_case
  damage_case
  Рейтинг: 433 Неутрално

  До коментар [#12] от "омбре":

  Тези британци хич не са ми симпатични откакто започаха да гонят нашенци.Познавам ги от слънчев бряг пияни заляни по килоти да повръщат жалка картина по зле от прасета.

  Сволачите, които посещават Сл. бряг, са представителна извадка за ЮК, точно толкова, колкото изчезналата онзи ден в Лестър 15-годишна био единица е синтезиран образ на българската жена

 15. 15 Профил на Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  До коментар [#10] от "Кирето":


  [quote#10:"Кирето"]Препоръчвам, който не е чел книгите да ги прочете.
  Там всичко е много по-подробно и по-цветно описано. [/quote]

  Присъединявам се и аз. В поредицата от книги историята е доста по-подробна и хубава. То в самия формат на сериала няма как да се поберат всички сюжетни линии, а пък всичко е интересно.

  "В сърцето на тирана,аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее." Георги Бенковски
 16. 16 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  Ох...другата събота и неделя отивам на филмов маратон в Солун...само тронове ше гледам...докато не съм на плаж...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 17. 17 Профил на Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  До коментар [#16] от "Γαλλα":

  Направо си за завиждане...

  "В сърцето на тирана,аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее." Георги Бенковски
 18. 18 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  [quote#17:"Велислав"]Направо си за завиждане... [/quote]
  Ше се подуя от лежане и зяпане в телевизора...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 19. 19 Профил на iniesta
  iniesta
  Рейтинг: 367 Неутрално

  И двамата са великолепни актьори......

 20. 20 Профил на iniesta
  iniesta
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#12] от "омбре":
  Ами не си губи времето по английските '' глупости ''
  Салатката,мезето с ракийката ...и се наслаждавай на арменския връх на културата - Като две капки вода-!!!
  4е и Веселин-ката Маринов е там

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK