Антъни Бурдейн подновява кулинарните си пътешествията за поредица на CNN

Антъни Бурдейн

© Associated Press

Антъни Бурдейн



Антъни Бурдейн от няколко години е познат на българската публика, благодарение на предаването му за кулинарни пътешествия "Без задръжки", чийто сезони се въртят с голям успех по канала 24 Kitchen. Миналият април обаче известният нюйоркски готвач, превърнал се в писател ("Поверително от кухнята"), пътешественик и телевизионна звезда, продължава да прави онова, в което е най-добър, в новото си предаване за CNN на името "Непознати части" (Parts Unknown).


В тях той не прави нищо по-различно от преди, а именно - телевизионен пътепис с много остроумни коментари и много храна, което е негова запазена и успешна марка, превърнала го в най-високорейтинговото предаване за канала, пише "Асошиейтед прес". Затова и сега телевизията готви нов сезон с осем епизода, който започват излъчването си тази неделя.


Бурдейн описва стратегията на екипа си с типичния си маниер: "Постоянно се питаме, първо и преди всичко, кое е най-сбърканото нещо, което може да направим следващата седмица?"




В първия нов епизод той е в Пенджаб, Индия и представя онова, което прави поредицата уникална. Бурдейн разказва истории за напрегнатата гранична територия между Индия и Пакистан, както и за място, на което се събират сикхи и на което всеки ден на хиляди души се сервира безплатна храна. След това се качва на стар, паянтов влак до хималайско село, което в миналото е лятната дестинация на управляващата класа. Там посещава и луксозен дом, който изглежда като замръзнал в миналото.


Междувременно яде. Разбира се. В крайпътни бутки или в изискани салони. И макар обикновено да говори за вегетарианството със сарказъм, подправките и хлябът в Пенджаб го омайват.


Шоуто е изпълнено и със звуци - от шума и клаксоните на автомобилите и уличните звуци, до някои от любимите му парчета, тъй като Бурдейн е изявен музикален фен с пристрастия към пънк и рок сцената. До голяма степен музиката е основен герой в предаванията му.


Неговата широкоскроена личност умее да води зрителите на приключение, вместо просто на пътешествие. CNN коментира, че той знае как да показва местата, от които телевизията редовно прави репортажи, по един различен начин, влизайки в тях сякаш от различен вход.


Във втория сезон на предаването Бурдейн пътува и до Лас Вегас, където разговаря със служителите на казината, яде японска храна с Пен Жилет и обяснява как електронната денс музика е голям бизнес в града. В следващите два месеца зрителите ще могат да го видят още в Мексико Сити, делтата на Мисисипи, Тайланд, Русия и Бразилия.


Миналата година в Япония той посети необикновено шоу с роботи и оскъдно облечени жени, разходи се с дет метъл банда и вечеря с жена, замесена с градската садомазо общност. Затова и Бурдейн е доволен, че телевизията подкрепя всяка негова крачка и желание, въпреки че им се налага да премигват повече от обикновено, когато гледат част от новия му заснет материал. 


В пренаселения телевизионен свят силен герой с уникална гледна точка често е минималното условие, за да пробиеш. Освен високите рейтинги, които привличат около 800 хил. зрителя за всеки епизод, Бурдейн е способен да кара хората да искат да са на негово място в подобни собствени поредици, коментира изпълнителният директор на мрежата.


Той самият обаче избягва да анализира собствения си успех. "Ако мислиш коя е публиката и какви биха били нейните очаквания, мисля, че това би довело до грозота и посредственост. Отиваш там и показваш най-добрата история, която можеш да създадеш, по най-добрия начин, по който можеш. Ако е интересно за вас, вероятно ще е интересно и за други. Ако не правиш телевизия по този начин, то тя става просто угодна."



Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (17)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на nevver
    nevver
    Рейтинг: 224 Неутрално

    Изключително неприятен човек! Надут и самовлюбен!

  2. 2 Профил на pavaroti
    pavaroti
    Рейтинг: 211 Неутрално

    Където е обиколил, това е реклама за държавата и кухнята и. Дано и от тук някой да се сети да го покани, защото и ние имаме интересни ястия. В старото предаване беше в Сърбия и Румъния.

  3. 3 Профил на emiromar
    emiromar
    Рейтинг: 381 Неутрално

    До коментар [#2] от "pavaroti":

    Той отива в страна само ако бъде поканен предварително, а тук никой не го кани. И то феновете трябва да го поканят. Е да ма в България го харесваме сигурно 50 човека. Той няма и популярност, почти няма къде да се гледа предаването му!

  4. 4 Профил на Firefly
    Firefly
    Рейтинг: 901 Неутрално

    Много е нестандартен, определено дразни на моменти, но пък има особена гледна точка и уцелва най-интересното и комичното от различните култури.

  5. 5 Профил на jorosrabskia
    jorosrabskia
    Рейтинг: 434 Неутрално

    Абсолютно глупаво шоу....като пове4ето такива по американската телевизия

  6. 6 Профил на citoyen
    citoyen
    Рейтинг: 1429 Неутрално

    Искрено се забавлявам с неговите "премеждия"! Страхотен е ! Доколкото знам в БНТ има един популярен "кулинарен" шут, Ути Бъчваров, който би могъл да поеме инициативата, но изглежда не му стиска. А рекламата за страната е незаменима.

  7. 7 Профил на goshe55
    goshe55
    Рейтинг: 508 Неутрално

    Bourdain is the man!

    "Русия е бензиностанция маскирана като държава!"
  8. 8 Профил на shisho91
    shisho91
    Рейтинг: 232 Весело

    ... ей тоя е голем
    Чисто лично за мен, по много не регулярен начин му станах фен - в началото, когато попаднах на неговите истории по 24kitchen веднага превключвах - не можех да го трая ... но в последствие и полека-лека започна да ми харесва и сега не го пропускам

    страхотен е, циник и як

  9. 9 Профил на Jessika
    Jessika
    Рейтинг: 1497 Любопитно

    Голям съм му фен, освен, че разказва за храна и различни видове кулинарии, ни запознава с различни хора, култури и природа, по неговия неподражаем начин и страхотно чувство за хумор!

    Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
  10. 10 Профил на aytep
    aytep
    Рейтинг: 462 Весело

    Доста неща се научават от подобни предавания - човек не е нужно на 100% да вярва или приема; това, което той е видял и ще вижда - шапка му свалям!!! Ако бяхме друга държава - от онези с наистина напредничаво мислене и граждански представено правителство, той щеше да е част от туристическата ни кулинарна визитка! Та, ОСТАВКА!

    Яба-даба-ду
  11. 11 Профил на Seamus
    Seamus
    Рейтинг: 434 Неутрално

    Класа над онова инфантилно момче с менторския тон Джейми Оливър.

  12. 12 Профил на sangiovese
    sangiovese
    Рейтинг: 541 Весело

    Голем! Скептиците - прочетете Kitchen Confidential (бестселъра му от 2000 г. за живота на един готвач в Ню Йорк, тръгнал от нищото) - тв шоуто е резултат от успеха на книгата. Освен това се е опитал да завърши Васар, завършил е CIA (Culinary Institute of America) и е живял в Бордо, Франция. Пише страхотно, а е и типичен махач на глава от Ню Йорк Сити, много ми напомня на софийски персонаж от 90-те. Наистина трябва да го покани някой и при нас, но не знам с това отношение към клиента и храната тук как ще му понесе, ако ще Ути и Звездев накуп да му организират турнето.

  13. 13 Профил на etty1
    etty1
    Рейтинг: 1650 Неутрално

    Моля, поправете думата будка (не бутка), ако се колебаете, по-добре използвайте синоним, например павилион.
    Антъни Бурдейн има професия-мечта и може би критиците му мъничко завиждат. Човешко.

    “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
  14. 14 Профил на s.t.o.
    s.t.o.
    Рейтинг: 221 Неутрално

    До коментар [#1] от "causeitstrue":

    Изключително прям, директен, откровен човек

  15. 15 Профил на Naum Velinov
    Naum Velinov
    Рейтинг: 229 Неутрално

    До коментар [#1] от "causeitstrue":

    Я ходи се скрий некъде!

  16. 16 Профил на Nikolay
    Nikolay
    Рейтинг: 388 Неутрално

    Естествено, че е неприятен на моменти, но то това му е чара. Бурдейн е великан в този бизнес и за феновете на подобни предавания е ясно, че никой не може да стъпи и на малкия му пръст. Доколкото чух недоразумението Ути подхваща подобна поредица, но ме хваща страх като си помисля какво ще направи. Единственото бг нещо, което съм хващал беше по някакъв български травъл ченъл с един алкохолик, който беше на тур в Грузия. Получи му се интересно, но няма блясъка в очите и нужното присъствие.
    Мисля, че е крайно време Бурдейн да посети България. Бил е в мамалигария, хърватско, гърция, някой горе е писал сърбия, макар. Срамота е, да сме извън картата. Не съм сигурен, но май от тук се случват подобни неща: http://eventful.com/

  17. 17 Профил на mmarto
    mmarto
    Рейтинг: 434 Неутрално

    Мен малко ме дразни, като почне да описва обикновен дюнер от заведението на ъгъла, като неповторимо, уникално, божествено... мани, смали малко. Представям си го същия, като дюнера на бай Али от съседната улица. А си е и същия, нали утре ще дойде да снима епизод в Бг и ще ги говори същите и за на Али дюнера, а ние знаем, че си е просто обикновен дюнер!





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK