Джаз среща в духа на 70-те години ще почете юбилея на оркестър "София"

Част от постера на събитието във "Фейсбук"

© Организаторите

Част от постера на събитието във "Фейсбук"По повод навършването на 16 април на 50 години от създаването на оркестър "София" днес от 18 ч. в столичния клуб "Чай във фабриката" двама диджеи и любители - изследователи на българската популярна музика, организират "Джаз среща: Почит към оркестър "София" (50-годишен юбилей) и кратка ретроспекция на българския джаз (1967 - 1991)" в духа на класическите джаз прегледи от края на 70-те години.


Формацията оркестър "София"е основана към Столична община през 1964 г., за да акомпанира на разширяващата се по това време плеяда от български естрадни изпълнители. Така започват да свирят заедно с имена като Маргрет Николова, Маргарита Радинска, Борис Годжунов, Йорданка Христова, Христо Кидиков, Мими и Лили Иванова, Камелия Тодорова и Паша Христова, която загива в злополучния самолетен инцидент през 1971 г. заедно голяма част от тогавашния състав.


По-малко известни обаче остават опитите на оркестъра да прокара необичайно "западна" за времето си музика – като диско-фънк плочата "Аз танцувам буги" от 1980 г. и най-вече ранните записи и концерти на музикантите, които връщат джаза на сцената на социалистическа България.
Джаз срещата в сряда ще почете тази по-малко популярен джаз период в българската музика с възстановка на джазовите прегледи, които започват да се организират в столицата от 1977 г.


Основната програма на вечерта ще се състои в селекция на грамофонни плочи с български джаз интерпретации и оригинални композиции, събрани от организаторите Стефан Колев SKILL и Илиян Сабадошев Fortinbrass.


Вместо фотоизложба от 19 ч. ще бъде прожектиран документалния филм на Росен Елезов "Оркестърът на София" (2013), направен по повод юбилея. В него авторът се е опитал да събере лицата и местата на българската поп, рок и джаз музика от 60-те и 70-те години.


Форматът на джаз прегледите обикновено включва и "сказка" - обсъждане, което в случая е шанс за среща с Димитър Симеонов, основател и лидер на оркестър "София", както и един от последните живи членове на първоначалния му състав. Вечерта ще завърши с авторския проект на саксофониста Петър Момчев и джем сешън с него и Виктория Кирилова на контрабас, Наско Попов на барабани и Васил Спасов на пиано.


През годините в оркестър "София" свирят някои от най-добрите български джаз музиканти. Басистът Любомир Мицов, флейстистът Симеон Щерев и барабанистът Петър Славов от първия състав влизат в създадения от Милчо Левиев квартет "Джаз фокус 65", който прави няколко джаз концерта в страната и се представя изключително успешно на джаз фестивала в Монтрьо през 1967 г.. По това време отношението на държавата към проявленията на някогашната "забавна музика" се размразява дотолкова, че "Балкантон" издава запис от техен концерт и малка плоча с четири джаз пиеси в изпълнение на оркестър "София", за която съществува оскъдна информация. След самолетната катастрофа през 1971 г., в която загива част от състава заедно с певицата Паша Христова, започва нов и интензивен период, в който "София" започва да набляга на стила фюжън и джаз формациите в страната се концентрират все повече върху собствени композиции.


Въпреки че историята на български джаз и вмешателството на държавата в тази област остават слабо познати и документирани само в няколко книги с интервюта, анекдоти и спомени, е известно, че властите далеч не са толерантни към развитието на подобни на оркестър "София" групи. По този повод пред "Дневник" организаторите на събитието тази вечер разказват как по онова време музикантите успяват да направят кавър на рок групата "Чикаго", основавайки се на уж българския произход на тромбониста й Джеймс Панкоу, за който обаче няма сведения.  По разказите на Димитър Симеонов оркестърът понякога прибягва и до измислянето на фиктивни композитори, за да си позволи да изпълни известни западни произведения.


Още такива и други истории за българския джаз ще могат да се чуят на срещата в "Чай във фабриката" тази вечер.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK