Ива Дойчинова, Марин Бодаков и Румен Леонидов получиха отличието "Рицар на книгата"

Марин Бодаков, Ива Дойчинова и Румен Леонидов след церемонията.

© Асоциация "Българска книга"

Марин Бодаков, Ива Дойчинова и Румен Леонидов след церемонията.На международния ден на книгата – 23 април, Асоциация "Българска книга" традиционно отличи журналисти за приноса им за отразяване на издателския бизнес в България. Наградата "Рицар на книгата" тази година получиха Ива Дойчинова от радио FM+, поетът Марин Бодаков за анализите си във в. "Култура" и авторът на сайта Fakel.bg Румен Леонидов.


За втори път в историята на конкурса обаче почетната статуетка на рицаря не беше присъдена на никого. Тя се полага на политик или общественик с най-голяма роля за развитието на бранша, но тази година организаторите не са открили такъв. За "Дневник" председателят на Асоциация "Българска книга" Веселин Тодоров обясни, че статуетката се присъжда на хора, които са надминали нормата. Решението да не отиде при никого не означава, че министърът на културата или на образованието не са си свършили работата, а че не са надминали очакванията. "Не се чувствахме длъжни да я връчим", каза той. Пред гостите Тодоров обясни, че "с книгата не бива да се правят компромиси".  


В категорията за електронни медии радио водещата Ива Дойчинова спечели отличието пред Александра Гюзелева и Георги Ангелов от "Денят започва с култура" по БНТ и Пламен Павлов от телевизия СКАТ. За "Дневник" тя коментира, че да говори за книги "не е кауза, за която трябват кой знае какви усилия", защото за нея това е удоволствие и противно на общото мнение – българинът чете. Тя е убедена, че книгата е голяма част от живота на обществото ни и четенето не е забравено. Доказателства за това вижда навсякъде около себе си и особено много на традиционните панаири на книгата.
Марин Бодаков сподели, че е изненадан и трогнат от отличието, което получи пред журналисти от в. "Дума", в. "Преса", в. "Марица", в. "24 часа" и сп. "За жената". Той коментира, че не го е очаквал, защото обикновено е възприеман като поет. Според него ролята на медиите за книжния пазар в момента е живитоспасяваща.


Репортерът на "Дневник" Мая Стефанова беше една от номинираните за "Рицар на книгата" тази вечер – в категорията за интернет базирани медии. Отличието получи поетът, журналист и издател Румен Леонидов за сайтовете си, посветени на култура. Пред аудиторията той благодари на помощниците си и завърши обръщението си с "Не знаех, че ще умра като рицар".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK