Красимир Великов по неотъпканите маршрути

Красимир Великов

© Личен архив

Красимир ВеликовТой кара колело из планините и често храсталясва. Това е да се набиеш в храстите, а дали е хубаво или лошо, зависи от гледната точка. Кара по маршрутите, трасира, прави карти, проучва, после ги описва в сайта си, като прилага снимки и видео. Така помага на хората да се ориентират, като видят терена. Едни измисля, други са си готови веломаршрути и туристически пътеки. 


Той е Красимир Великов. Печели парите си като медицински представител на голяма фармацевтична компания, а сайтът му е за забавление. Започнал го е като лайфстайл сайт за лекари, но после го е трансформирал – от "хипертония" в "хипертуршия", за да се запази енерцията от името, то пък станало ефектно. "Аз съм на принципа от копче балтон", казва Краси и това е едва първият от принципите, които споменава. Сайтът е станал нещо като блог, разделен на две части – личната (в която споделя мнението си по разни теми, пише есета, прави интервюта) и маршрутите за планинско колоездене (около 400 са вече).

Някои туристи не искат да споделят чудесните места, за да не влезе чалгата в планината. Краси обаче иска. "Аз съм техният споделител". Според него чалгата няма как да влезе в планината, тя е мързелива и иска да си стои в мола. "Планината има естествен филтър срещу чалгата и това са наклоните. Единственият начин тя да влезе в планината, са лифтове и писти. Здравият разум обаче надделява и те си остават по курортите, а не по местата, където ние ходим."


Не че и Краси не обича отъпканите пътеки, но му е интересно да намери своя си начин. "След като си разбиеш два-три пъти главата, разбираш, че начинът е общият. Пак стигаш до отъпканото, но е хубаво да си опитал и е тъжно, когато не си. Рано или късно стигаш до извода, че вятърът духа, водата мокри, слънцето грее и т.н., но е хубаво да си пробваш и твоя начин, особено когато не го правиш за сметка на другите, когато не им пречиш. Има много пътеки в България, които са занемарени, а те откриват прекрасни места, села и гледки. Така ги правим достъпни и известни на хората."


Красимир Великов

© Личен архив

Красимир Великов


В блога си той е описал (със снимки и видео) повече от десет веломаршрута из Витоша и около София, като за всеки е посочена и степента на трудност според степента на подготвеност.


Красимир смята за спечелена кауза всеки човек, който разбере, че има и друг свят, различен от телевизора, компютъра, партиите, моловете, интернета и улиците. И на двамина да повлияе с блога си, ще го брои за голям успех, "защото има много хора, които дори на себе си не са повлияли. Знам, че нищо не знам, но някои и това не знаят", припомня добре познатата фраза той. И няма грешки, защото те могат само да те променят и научат. Най-лесно е да си вдигнеш куфарите и да идеш в чужбина, но там е същото. По-добре е, ако отидеш по-на запад, но ако не си намерил себе си, пак ще си загубен човек.


Красимир Великов

© Личен архив

Красимир Великов


Краси разказа, че в момента се учи да си е самодостатъчен. Това не е някакъв темерут, егоист, затворен в себе си човек, а човек, който заменя очакванията си с цели и така не остава разочарован заради несбъднатите си очаквания. Красимир гледа да е като водата - тя минава отвсякъде, като търси най-малкото съпротивление - важното да не вредиш и да не пречиш на околните. Това му е и основен принцип: ако не знаеш как да помогнеш да някого, поне не му вреди. Затова и е убеден, че функцията на родителя е да чака детето само да узрее за идеите, без да му ги пробутва, без амбиции. И никога не кара сина си да прави неща, които не иска.


Красимир Великов

© Личен архив

Красимир Великов


Човек не на път се познава, а в трудности и целта не е в пътя, а в хубавото изкарване. Това е веруюто на Красимир Великов. Трудният момент е най-силният тест за човечност, липсата на толерантност, на съобразяване с другия разкъсва отношенията между хората. Такива отношения са много важни в планината, защото понякога караш буквално по ръба на пропаст и ако стане нещо, става страшно. Трябва да разчиташ на човека, с когото си. Изпитанието показва хората. И да се чувстваш комфортно. В противен случай си си изгубил времето. А велокомпанията на Красимир е много яка. "Има незабравими хора, няма незаменими", казва той.


Все пак Красимир обича сам да прави нещата. Не за да "си полива нарциса" и защото смята, че така е по-велик, а защото така не е зависим от другите. И като си пътува, така се е запътил към неспирането да мислиш за нещо. Поредният му принцип е, че в момента, в който спреш да мислиш и да се стермиш, или си умрял, или си умрял.  


Красимир Великов

© Личен архив

Красимир Великов


Снима, но не се има за фотограф. Свири на китара, но не се има за музикант. Играе и тенис на корт, но не се има за спортист. Страх го от мечки. Мечтае си да не среща мечка. Макар че срещне ли, ще се опита първо да я снима. Не, първо ще се опита да избяга! Има и още мечти, разбира се, нарича ги цели: да живее на село, на старини да има кемпер, с който да обикаля из Европа... 


Идеи за вело и турстически маршрути с описания, снимки и видео можете да вземете оттук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на isa_brill
  isa_brill
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Поздравления - и пожелания за още многобройни вело-приключения още много години !

 2. 2 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  Добре, че ги има такива смелчаци като Великов,туристите ползваме пътеките от техните маршрути и сме по-спокойни в риска "да не ни срещне мечка

 3. 3 Профил на owz46306052
  owz46306052
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Ти пък xalikarans от толкова седене на компютъра и пазене на рейтинг кога ти остава време да срещнеш мечки в гората?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 4. 4 Профил на 735
  735
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Евалата на колегата с колИлотУ..Всяка седмица- интересни тракове и описание..Човек намира себе си там по тез GPS координати
  Успех със събирането на м'триал из родопско

  Не е страшно да се родиш глупав, страшно е да умреш такъв !
 5. 5 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1138 Весело

  До коментар [#2] от "xalikarans":

  Ксали, пусни компа и бягай в гората да се разтовариш.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 6. 6 Профил на 外人
  外人
  Рейтинг: 403 Неутрално

  Краси е пич! Сайтът му също! А Видка Атанасова трябва да направи нещо с провописа си. Че срамота един вид :)

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Множественото число на нито една дума в българския език не завършва на Й!
 7. 7 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1994 Весело

  Доста екстремно

  Предразсъдъците са за ограничените.
 8. 8 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Хората, които вървят по неутъпкани пътеки, хората с нестандартни идеи, са хората, които носят зрънцата на промяната. Те са хората, които ни теглят напред.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 9. 9 Профил на pipilonia
  pipilonia
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Готин човек! Благодаря, Дневник.

 10. 10 Профил на martosto
  martosto
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Колелото е свобода, която можеш да опознаеш само, ако се впуснеш по стръмните пътеки. Адреналин, въздух, природа, понякога приятели или просто, за да си прочистиш съзнанието. Много готина тема сте пуснали!

  Не вярвай сляпо в идеали, защото лесно се трошат!
 11. 11 Профил на miho45
  miho45
  Рейтинг: 700 Неутрално

  Здравословна тема! Поради напредналите ми години, се въздържам да ползувам велосипед из планините, но и пешком ми се отразява много добре....Благодарности за хубавия материал!

 12. 12 Профил на stephanco
  stephanco
  Рейтинг: 456 Весело

  Видка, Видка, ... поздравления за темата и написаното, ама да вземеш да си поУтъпчеш правописа, а не да караш по Инерция.

  Честността е най-добрата политика! Българите ставаме все по-прости, все по-бедни, все по-болни и все по-малко ...
 13. 13 Профил на maren
  maren
  Рейтинг: 569 Неутрално

  Статията е много интересна.
  Има една такава, подобна инициатива на МедияЛаб Прадо и КОЛЕКТИВ ОТВОРЕН КОД.
  Инициативата се казва TRANSEUROPE SLOW, 2013 и по подобен начин запознава с познатото по непознат начин-чрез колоездене.
  Само, че колоезденето е виртуално. Авторът Серхио Галан е създал платформа, в която като караш колело задвижваш виртуален туристически маршрут, предварително записан с камера върху велосипед, при истински велопреход. Избираш си маршрут, после променяш точки в него, взависимост от участъците, които те интересуват и го изминаваш, а на екран срещу теб, виждаш реална картина на маршрута, който би видял, ако караш колелото.
  Иновативността е в това, че ако имаш навици на компютърен геймър, скоро може да станеш фен на „колелото“, тъй като се искат подобни реакции. Така може да се повлияе заседналия начин на живот.
  Към тази инициатива има сериозен интерес от Мадрид през Ливърпул до Хелзинки. Нещо повече, изминатите от виртуалните колоездачи маршрути могат де се експонират на големи екрани в градска среда. Гледах видеото на автора Серхио Галан, наистина, подхода за поощряване на движението е иновативен.

 14. 14 Профил на maren
  maren
  Рейтинг: 569 Неутрално

  Трябва да добавя, че проектът TransEuropeSlow е част от инициативата Свързани Градове, подкрепяна от Програмата Култура 2007-2013 на Европейския Съюз. Заснема колоездачни маршрути из цяла Европа.
  Разгледах hipertuschia.com и мисля, ще бъде интересно за екипа на Красимир Велков, да се запознае с проектът, в който освен МедияЛаб Прадо, участва и Факт Ливърпул, които организират колоездачните групи за заснемането и новото маршрутизиране. Как се е случило това, през 2013, може да се види на http ://www.fact.co.uk/
  http ://www.fact.co.uk/search?search=transeuropeslow&submit=Search

 15. 15 Профил на rattrack
  rattrack
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Евала на такива като Красимир...
  само имам забележка отн. някои витошки пътеки, където комбинацията пешеходци и спускащи се байкъри е много опасна.

 16. 16 Профил на stonedridah1
  stonedridah1
  Рейтинг: 507 Неутрално

  евала на пича. за малко да се дигна да си купувам даунхил маунтин байк

  не знам дали обаче всички си дават сметка, че маунтинбайкът е изключителна възможност за развитие на летния планинки туризъм в България. имаме перфектни условия и трябва да ги използваме максимално. демек вместо лингвистката-министър на спорта да дава 50 милиона за зимния дворец, да седнат и да направят с тия пари България най-якото място в света за маунтин байк туризъм.

  ама що да гоним дивото, като може с един удар да ударим кьоравото и наши, читави фирми да земат 50 милиона е така...

  Ти за мен си Мики Маус!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK