Морските курорти са местата на най-смелата модернистка архитектура от времето на социализма, която трябва да привлече туристи от Източния блок и отвъд. Днес от внимателното планиране на някои не е останало нищо, а други са се превърнали в красиви руини - забележителности сами по себе си.<br />
<br />
Книгата Holidays Аfter Тhe Fall ("Ваканция след края на сезона") изследва развитието на крайбрежната архитектура в две от най-популярните социалистически морски дестинации – България и Хърватия и в "Дневник" със съгласието на издателството ви представяме някои от кадрите в нея.<br />
<br />
На снимката: Рекламна фотография на курорт в Хърватия от 60-те

© Архив, Издателство Jovis, Берлин

увеличи
, 18991

Ключови думи към статията:

Изпращане на галерия

Ако се справяте добре зад обектива, покажете какво ви е впечатлило. Изпратете снимки и текст към тях.

Последни галерии

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lady_flower
  lady_flower
  Рейтинг: 577 Неутрално

  Много тъжно изглеждат всички тези изоставени сгради.

 2. 2 Профил на Теодоси Бялков
  Теодоси Бялков
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Само мога да кажа БРАВО на хърватите

  Поздрави от Варна :
  http://touchesofvarna.blogspot.com/

  http://touchesofvarna.blogspot.com/
 3. 3 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  [quote#1:"viaraap"]Много тъжно изглеждат всички тези изоставени сгради. [/quote]

  А архитектурата им е хубава, особено ако се сравни с чудовището от последната снимка.

 4. 4 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  "...това става, когато продаваш собствеността си на руски олигарх."

  Без коментар!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 5. 5 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  "Слънчев бряг" например е построен за 30 000 души. Днес в курорта има 300 000 легла, а някога известният "Бар Вариете" (на снимката горе вдясно) е напълно заграден от нов хотелски комплекс."

  Отново без коментар! Всичко е казано!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 6. 6 Профил на Anton Kartselyanski
  Anton Kartselyanski
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Хърватия е показала вкус още тогава, жалко за този хотел.

 7. 7 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2865 Неутрално

  Защо въобще се прави някаква аналогия, между Хърватия и България!?! Тито се е опънал на Сталин и е гонил националния интерес на държавата си, за разлика от нашите цървули Вълко Червенков или Тодор Живков, които бяха готови да ни подарят, като 16-та република...!
  Нашият туризъм, в този си вид е обречен на бавно и мъчително потъване! Докато се ръководи от гнусни ченгета, като Младен Мутафчийски, Красимир Станев или Николай Банев, българите масово ще почиват в Гърция или Турция!

  Бивш tww09306483.
 8. 8 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  Сн. 11 - "...това става, когато продаваш собствеността си на руски олигарх."

  Без коментар.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 9. 9 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  А на снимка 4 - чак се изумих, толкова ли празен е бил някога Слънчев бряг...аз го помня от края на 70-те и беше застроен, по моите представи. Може би снимката е от ранние период на започване на строителството...
  За сега въобще не говоря.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 10. 10 Профил на the_fat
  the_fat
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Сн.3 и 5 ме врънаха с носталгия към онова време когато можеше по тези места наистина да си починеш,повеселиш и искараш наистина приятно 14-20 дни.Сн 5 е от кейя срещу Морско Око а сн.3 от кафето до хотел черно море в Дружба.На кея Морско Око имаше Бар който работеше почти докато имаше клиенти до 5-6 -7 сутринта.Ако се Напиеша се мятнаш от десетака "пирон"(имаше кула за скачане от където е правена снимката) и после пордължаваш да се веселиш.
  Най големият Проблем за в Зл.Пясъци бе че имаше
  само 1 магазин откъдето можеше да се купи алкохол за да се внесе в бар.Другата възможност от къмпинг Панорама от капанчето.По онова време в Златните имаше само 2-3 дискотеки до Метропол и Интернационал и Гладиола(май),но барове имаше и една ракия в бар бе някъде 0,80-1,20 стари лева едно менте метекса/плиска 2 -3 лева а едно менте уиски 4,60 лева.Можеше се мине доста тънко ако предврително се напиеш или си носиш алкохола.Доста чест осе правеха и "бомби" особенно ресторант Бриз където имаше оркестер и направо от дансинга фашташ "гората".Голем кеф бе а не като сега ужасни бетонни кочини и навсъкъде пълно с бедни "западни" алкохолици-наркомани и престъпници допълнени от мести цигани ,търговци на дрога и проститутки

 11. 11 Профил на the_fat
  the_fat
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Един господин преди няколко дни ,като се дискутираше първата фото сесия ,се изцепи че хотелите по онова време не били за българи а само за западни чужденци или руснаци.Това изобщо не е верно.Много пъти съм бил на хотел и в Дружба и в Сл.Бряг и на Златните.Проблема бе че имаше еднин отдел "Настаняване" и отиваш там и питаш има ли хотел няма ли.Ако има взимаш стая каквато има в момента за 1-2 дни после сменяш хотела или стаята.Ако имаш късмет може 2-3 дни да си в един и същ хотел и стая.Верно искаха паспорти и неможе мъж и жена ако не са семейни в една стая,но това не бе проблем защото ние ходехме 4-8 човевека 4 х 4 и се комбинирахме.Не са минавали на проверки макар че казваха че има такъв момент.Даже една година бях в Орел с една дама в началото на 80-те направо ни дадоха стая от рецепцията ,казахме че сме женени но не са ни готови документите...няма проблеми даже и рушвет не дадохме.Бил съм и на къмпинги и на пейки съм спал в Созопол и в гората на къмпинг Перла съм летувал без дрехи без одеало ...Имало било лайна по онова време и всичко било минирано ..верно имаше доста голяма вероятност да се омажеш ако се отклониш от кооордината но и чехите и унгарците усираха не само ние...Хубаво време си бе

 12. 12 Профил на the_fat
  the_fat
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Бар Вариете в Сл.Бряг бе голяма пичеловка.Бъкано бе с милиционери от портиера до Стенли "бармана" -бе направил бая пари от делавери с алкохол и черпене на куките които пунтираха клиенти.За българи не бе забранено но не бе здравословно да се ходи.Един път се бяхме напили с едни юнаци от Синьо-Белите и Емил ни вкара да се повеселим.Бяха славни времена незнаеш от къде ще изникне ченгето да те викне за спавка.Адреналин от всякъде...как сме се ебавали с ушавите,веселба.Верно имаше и много сериозни куки -по време на работа не пие слухти и изпълнява си задълженията съвсем по устав.Тези бяха най забавните.Веднага като влезеш в бара ставаш някак си по спокоен,знаеш- дежурният милиционер бди за твоето спокойствие.Така бе навсякъде и в Хемус и Астория -келнерите маскирани сътрудници барманите я лейтаненти я капитани ..под прикритие хахаха ..като сега ... само дето тогава нямаха пистолети.Нищо не се е променило към по добро ...нито на морето нито в планината и градовете и селата.

 13. 13 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2865 Неутрално

  Цитат от коментар 11: Проблема бе че имаше еднин отдел "Настаняване" и отиваш там и питаш има ли хотел няма ли. Ако има взимаш стая каквато има в момента за 1-2 дни после сменяш хотела или стаята. Ако имаш късмет може 2-3 дни да си в един и същ хотел и стая.

  Абе сериозна работа е това соц-а! При късмет може и цели 3 (три) дена да си в един хотел! При още по-голям късмет, може и 20 долара на черно да купиш, за дънки от Кореком-а! Абе, невероятно време за тия, които приравняват най-хубавите си години от младостта, с възможността да спят цели 3 (три) дена в един и същ хотел!

  Бивш tww09306483.
 14. 14 Профил на the_fat
  the_fat
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#13:"tww09306483"]Цитат от коментар 13[/quote]

  [quote#13:"tww09306483"]Абе, невероятно време за тия, които приравняват най-хубавите си години от младостта, с възможността да спят цели 3 (три) дена в един и същ хотел!
  [/quote]
  Виж сега,понадолу съм написъл и друго...обиколил съм от Айалата до Синеморец,спал съм и в хотели и в палатки,на пейки на водни колела,в лодки ,в трафопостове ,бани складове и т.н.Имаше един Ваката на Сл.Бряг на кортовете и в неговият офис съм спал - върху мъркучите.Пак по онова време когато имаше гроздова по 300 гр ботилката а Златна Котва литер бе 1,80. а долара бе само 4 лева.Купувал съм си и рифле от кореком и цигари и деодорант и касетки ТДК даа така си и тва си е верно. Късмет не късмет всички така правеха.Имаше и едни бонове за Балкантурист с тях се плащаше но келнерите не ги обичаха и се цупеха.Тва си бе Соц парексаланс.
  Романтика.И В милицията съм лежал ..е до затвор не се е стигало но бе фифти фифти ...а сега кво е?А?Погледни олигофренията на пост соца която с която заливат българина и му бават майката вече 20 и повече години?Кво е това а?И кое е по гадно?

 15. 15 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2567 Весело

  "внимателно планирани, с големи зелени площи, зони за отдих и развлечение и транспортен план, съобразен с легловата база..." - толкова е ПРОСТО! А, иначе пътни карти, натури, проекти...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 16. 16 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1593 Неутрално

  Някакъв ужас...

  Предразсъдъците са за ограничените.
 17. 17 Профил на mnogosamkrasiva
  mnogosamkrasiva
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Понякога соцът ми липсва. Тогава ходехме най-малкото два пъти в годината на почивка. Сега....... сега се замисляш дали и една седмица ще можеш да си позволиш.

  Винаги нося нож... в случай, че някой ми предложи торта
 18. 18 Профил на the_fat
  the_fat
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#16:"Нефертити"]Някакъв ужас... [/quote]

  До коментар [#16] от "Нефертити":

  На 25 май 2014г. отлагам ходенето за гъби и риболов.

  Май месец гъби ...???? гъби няма ...а и риболова е забранен

 19. 19 Профил на petergriffin
  petergriffin
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Последната снимка - Виктория Палаз на Ветко Арабаджиев, показва тъпотата и любовта към кича и бутафорията на местната мутрящина.Отвратителен хотел.

  The things you own end up owning you
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.