Да искаш да се закотвиш на остров Св. Анастасия и да не можеш

Така изглежда островъта на идване от Бургас

© Мая Стефанова

Така изглежда островъта на идване от БургасЛегенди, пирати, кораб на име "Кук", затворници, монаси и като че ли не стига това, ами и една голяма обърната синя котва, изрисувана на огромна бяла дървена дъска. Последното е един от първите символи, които посрещат всеки посетител на острова Св. Анастасия край Бургас. Останалото са хорските асоциации с мястото.


Според суеверните обърнатата котва е лоша поличба и "провокира суровите властелини на морските дълбини и гнева на небето". Капитанът на туристическото корабче "Кук", с което се стига от моста на града до това малко парче земя насред Бургаския залив, казва обаче, че това е просто знак за плавателните съдове, който им показва, че пускането на котва е забранено, за да не бъдат засегнати някои от подводните кабели. Желанието да се закотвиш (в преносния смисъл на думата) на наричания в миналото Болшевик обаче е неизбежно.


Обсъжданата обърната котва, която посреща посетителите

© Дневник

Обсъжданата обърната котва, която посреща посетителите


Акостиране без закотвяне
За кратко това ще може да става с помощта на "Кук", който започва да акостира и отплава оттам от 15 май и така поне до средата на септември. Червеният плавателен съд замества в аванс кораба на община Бургас, който в момента се строи и ще бъде официалният транспорт до новата и вероятно най-очакваната и обсъждана в последно време туристическа атракция на града.
Другото, което силно вълнува местните, са цените и дали те ще ги отблъснат за сметка на чуждите туристи. Идеята на управата на острова и на общината обаче е островът да бъде достъпен за бургазлии и за българските туристи като цяло, но, разбира се, да привлича и чуждестранните посетители. А идеята си има реални измерения...


Да искаш да се закотвиш на остров Св. Анастасия и да не можеш

© Дневник


За да стигне и да се върне от острова, един човек ще трябва да отдели общо 9 лв. Учещи и пенсионери ще плащат по 6 лв., а деца до 7-годишна възраст и хора с увреждания ще се возят безплатно. На борда може спокойно да откриете и напитки на добри цени, които варират от един лев за алкохолен шот, минават през 2 лв. за безалкохолни напитки и малки алкохолни питиета и стигат до 2.5 лв. за голяма бира. Хората на бара на кораба дори се хвалят и с услугата "алкохолна рулетка", която вече отиграно предлагат на руски туристи от няколко сезона в Поморие, където основно оперира плавателният им съд.


Гледка към град Бургас

© Дневник

Гледка към град Бургас


Капацитетът на кораба е за около стотина души и по думите на капитана му има предвидени спасителни мерки за три пъти повече пасажери, така че място за притеснения няма. Разстоянието от моста до острова е около 6.5 км и пътуването дотам трае към 30 мин., които преминават на фона на приятна гледка към град Бургас и неговия залив.


Разходка на площ 0.01 кв.км


Ако сте гледали филма на Камен Калев "Островът", веднага щом акостирате на брега на Св. Анастасия, ще разпознаете мястото, на което Летисия Каста обичаше да плажува в него. Там всъщност е и единственото късче земя, на което може положите хавлия, да речем, но плуването е изцяло на лична отговорност, тъй като спасители на острова няма.


Манастирът, който сега е музей, а бившите монашески килии са преобразени в удобни малки стаи за гости

© Дневник

Манастирът, който сега е музей, а бившите монашески килии са преобразени в удобни малки стаи за гости


Оттам следва малко изкачване до основното ниво на острова по стълби, които някак странно ви посрещат с надписа: "Влизането забранено! No Entering!" Но всъщност обстановката далеч не е толкова неприветлива. Поляните за разлика от тяхното диво минало, известно с множество змии, са окосени, има приятна растителност, сред която изпъкват и няколко маслинови дръвчета, както и малка мрежа от пътечки за разходка, съпроводени от морски въжета, които ви отвеждат към няколкото места с гледки или малките, но интересни сгради, скупчени на територията с размери едва 0,01 кв.км.


Основната е бившият манастир. На втория му етаж в момента се помещава музеят. Под него са разположени бившите монашески килии, които в момента са преобразени в много семпли, но приятно изглеждащи стаи със собствен санитарен възел. Те са и по-евтините стаи за нощувка, която ще струва по около 40 лв. на човек.


Една от по-големите стаи за гости в двуетажната постройка

© Дневник

Една от по-големите стаи за гости в двуетажната постройка


Наблизо има и друга двуетажна къща. На горния й етаж има две двуместни просторни стаи, в които можете да срещнете камина, люлеещ се стол и удобна мека мебел, в които нощувката ще е около 120 лв. На етажа има и една едноместна стая "за отшелници", която обаче е без санитарен възел.


През месец май съвсем естествено като за поздрав навсякъде се полюшват и множество макове. Някои от тях са с интересен пурпурен цвят и по думите на уредника на музея на острова са уникални видове за областта, без на никого да му е известно "кой точно вятър ги е довял там".


Покривът на лекарницата е превърнат в градина за билки

© Дневник

Покривът на лекарницата е превърнат в градина за билки


За сметка на това пък е видимо, че покривът на т.нар. лекарница е умишлено покрит с почва и засаден с разнообразни билки. От нея има приятна гледка към Бургаския залив и освен обикновени безалкохолни напитки в нея може да откриете и пакети с изсушени билки от острова, подходящи за чай или различни извари, сладко от зелени смокини с марката "Остров Св. Анастасия", както и биокозметика, която е поръчана специално от лабораторията към Българската академия на науките и използва луга и лечебни соли.


Гледката от вътрешността на лекарницата, където се предлагат сладко и билки от острова, както и специална био козметика с луга и лечебни соли

© Дневник

Гледката от вътрешността на лекарницата, където се предлагат сладко и билки от острова, както и специална био козметика с луга и лечебни соли


Музеят - една неочаквано интересна атракция


Всеки би предположил, че музеят може да е една от скучните части на една туристическа атракция, която при липса на исторически интерес често се разглежда като по задължение. На острова обаче музеят е едно от най-любопитните места. В него дългият коридор на манастира е осеян със снимки, документи и факти от неговата история, както и различни предмети и монети от археологически разкопки. 


Музеят на острова

© Дневник

Музеят на острова


Седемте стаи по продължнението му обаче не крият обичайните витрини и още документи и история, а са помещения с различни интерактивни инсталации по идея на известния сценограф и визуален артист Венелин Шурелов. Те носят имената: Съкровищница, Екамус, Карцер, Островът на свещениците, Св. Анастасия и Плюс ултра. В първото ще имате възможност да надникнете през люковете на стар, вероятно пиратски кораб и да видите със собствените си очи как изглежда едно въображаемо съкровище.


"Съкровището"

© Дневник

"Съкровището"

Екамус пък е стая със светещ като морска вода под и огледални стени, които създават усещането, че пространството е безкрайно. Пространството е "посветено на поетизираното определение, дадено от поета Христо Фотев за флуоресцентния ефект на планктона. Фотев е част от романтичната история на острова, когато той е бил населяван от бохемите, артисти, художници, поети и в техните спомени често може да се чуе за серията от нощни къпания. Тази стая е свързана с това", казва Шурелов. Интерактивният под, който се състои от проектор и следящо устройство, пресъздава планктон, който е привлечен от стъпките на посетителите, а от време на време под краката ви могат да премине  и делфин.


В "Островът на свещениците" ще откриете три лампи и един интересен поглед към основните дейности и начина на живот на монасите, обитавали Св. Анастасия в миналото. "Карцер" е стая, която действително наподобява карцер и е посветена на затворническото минало, и по-специално 43-мата бегълци, които успяват да избягат с две лодки, да се скрият в Странджа и след това със съветска помощ да преминат от Истанбул в Одеса.


"Св. Анастасия"

© Дневник

"Св. Анастасия"


В помещението "Св. Анастасия", носещо името на покровителка на острова, който е един от двата в цялата област (има само още един в Гърция), кръстен на известната лечителка, ще видите различни нейни изображения в иконописта. Само едно от тях е било използвано в манастира на острова, а освен това ще откриете и едно инфрачервено нейно превъплъщение. В последните две стаи, обединени под заглавието "Плюс ултра", ще попаднете на нещо като шкаф с много вратички и екрани в тях, както и движеща се в пространството пирамида. На техния фон ще чуете гласа на актьора Михаил Билалов, който чете стихове на Христо Фотев и съвсем спокойно ще се залепите за това място като опиянени от стиховете му за дълго.


И още...


Под музея има магазинче с множество ръчно изработени в Бургас тематични сувенири на морска тематика, както и такива, посветени на острова, сред които са и няколко тениски, чаши и платнени торби.


Част от сувенирите

© Дневник

Част от сувенирите


От музея, минавайки сякаш под под зоркия поглед на фара и неговия фараджия, който наднича с любопитство иззад мрежестия си прозорец, може да се отбиете и да запалите свещ в малкия параклис, в който голяма част от иконостаса е съхранен и възстановен през годините с помощта на множество доброжелатели.


Наблизо отвън има и малка открита сцена с по няколко седалки, която може да се използва за различни поводи - от концерти, през прожекции, а най-вероятно често и за сватби.


Част от иконостаса в параклиса

© Дневник

Част от иконостаса в параклиса


Храна и за душата


Ако не си носите сандвичи, на острова няма да останете гладни. Няколко готвачи в красиви синьо-бели униформи се грижат менюто да е вкусно, морско и на добри цени. Освен традиционни български ястия и скара от подаващата се от кухнята им каменна пещ се предполага, че ще има и добри пици, както и множество рибни ястия, сред които рибена чорба, миди и каквото друго даде морето. Цените все още не са уточнени, но управителят на острова Павлин Димитров прогнозира, че едно пълно хапване ще излиза на човек не повече от 25-30 лв., което е напълно поносимо, имайки предвид локацията.


Не забравяйте да се оглеждате и през прозорците, когато сте в ресторанта или в някоя от стаите, за да не пропуснете и прословутите скални образувания, за които също се носят легенди. Едно от тях, наподобяващо кораб, се свързва с молитвите на монасите към св. Анастасия да ги спаси от набезите на пиратите, заради което тя направила скали, които да приличат на ударен в скалите кораб, който да плаши недоброжелателите.


И ако всичко това не ви стига, погледнете към морето... Съсредоточено и не губете фокус. Така няма да е чудно да попаднете с погледа си на двойка или повече играещи си или търсещи храна делфини, както се случи с групата ахкащи журналисти на тръгване от наистина приказни остров Св.  Анастасия.
По-късно очаквайте в "Дневник" и фотогалерия с повече кадри от остров Св. Анастасия.


Подробности за резервации, контакти, както и всякакви новини около мястото може да откриете на официалния му сайт, както и в неговата "Фейсбук" страница, която се обновява постоянно.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Другари, дамските въшки са срам за комсомолките!
  Другари, дамските въшки са срам за комсомолките!
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Приятна разходка за душата, макар и онлайн!

  "Единственото хубаво нещо, което идва от изток, е слънцето." - финландска поговорка.
 2. 2 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2272 Неутрално

  Хайде ограмотете се малко журналисти. Да, знака на брега на острова означава "Забранено пускане на котва" и се отнася за мислената линия от този знак до същия знак на брега на местноста Отманлии.!!! Тази забрана е необходима защото по дъното минава комбиниран кабел за ел.снабдяване, телефон и водоснабдяване. На острова има изграден кей на който пристават съдовете, пускане на котва при привързване на кея не е необходимо.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 3. 3 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 893 Неутрално

  Красиво е, сигурно ще има много желаещи да го посетят.

 4. 4 Профил на Angelina
  Angelina
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Много красиво и спокойно местенце, щастливци са тези, които имат възможност да го посетят, останалите ще се задоволим със снимките

 5. 5 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 604 Неутрално

  За втори път виждам това островче отблизо на кадър. Първият път беше като гледах филма "На малкия остров". Много добре е направено и дано привлича туристи. Лично аз бих отишъл да се погмуркам, бреговата ивица ми се вижда атрактивна. Хубаво е, че островът е върнал старото си име и че там отдавна няма болшевики. На добър час!

 6. 6 Профил на alighieri
  alighieri
  Рейтинг: 407 Неутрално

  Знакът с обърнатата котва винаги си е бил там.

  Сега просто са го боядисали наново, понеже старият се беше почти олющил и разпаднал.

 7. 7 Профил на BG Territory
  BG Territory
  Рейтинг: 1629 Неутрално

  До коментар [#5] от "man_un":

  Болшевики няма, защото са на сушата - управляват територията.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 8. 8 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  Очертава се да се нароят много нови болшевики.

 9. 9 Профил на mmarto
  mmarto
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Оооооо ма КОЙ, КОЙ, КОЙ, плаща за този материал. Вчера такова хубаво репортажче бяха заснели и колегите в от Бтв-ту, че направо не ми се верваше и то го излъчиха в централните новини. Все едно гледах ВС телешоп. Някой има ли представа, кой го държи този остров. Вчера, когато го видях по Бтв, си помислих, че е на Кр. Гергов, са и тук е препоръчана статия, някой води доста сериозна рекламна кампания.

 10. 10 Профил на Starec
  Starec
  Рейтинг: 792 Весело

  [quote#8:"dedo pepo"]Очертава се да се нароят много нови болшевики.[/quote]
  Пепел ти на устата, както казват старите хора. Болшевики, меншевики, тесни и широки социалисти, комунисти пребоядисани като социалисти - от както ги "измисли" Маркс, все оправят света.
  А той си върви напред неоправен и не им обръща внимание - виж Япония, Сингапур, Ю. Корея, Щатите, даже. Ама ще кажеш Китай, нали? Да К. върви напред и нагоре, щото не го управляват неграмотни "пролетарии" - чуждопоклонници, а патриоти. И - защото (познай) - 1/2 от производството им е в частни ръце и по западни лицензи.
  Та, така с болшевиките - ще си останат само спомен, дано

  Поздрави
 11. 11 Профил на noemis
  noemis
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#9:"mmarto"]Някой има ли представа, кой го държи този остров. [/quote]
  Островът е собственост на община Бургас и е реставриран по ОП "Регионално развитие 2007-2013": "Културно - историческото наследство на остров „Света Анастасия" и гр. Бургас - атрактивна и конкурентоспособна туристическа дестинация".

  Проектът включва: реконструкция и адаптация на културно-историческото наследство на остров „Света Анастасия"; обособяване на културно-исторически маршрут по пл."Св.св.Кирил и Методий", етнографска, историческа, природо-научна и археологическа експозиция на Регионален музей - Бургас, ул. „Богориди", Алея на възрожденците в Приморски парк; реконструкция и функционално устройване на съоръжение, обслужващо туристическа атракция - Мостика, Приморски парк - Бургас.
  http://www.burgas1.org/e107_plugins1/forum/forum_viewtopic.php?2693.0

 12. 12 Профил на mmarto
  mmarto
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#11] от "noemis":

  То островът ясно, че е на общината, мен ми е интересно хотелчето, ресторантчето, абе бизнеса на острова кой го държи?

 13. 13 Профил на noemis
  noemis
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#12:"mmarto"]То островът ясно, че е на общината, мен ми е интересно хотелчето, ресторантчето, абе бизнеса на острова кой го държи? [/quote]
  Отговорът е пак този: Общината!!!

 14. 14 Профил на mmarto
  mmarto
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#13] от "noemis":

  Аааа супер.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK