Откъс от "Кой" на Едвин Сугарев

Едвин Сугарев

© Издателство "Нест Прес"

Едвин СугаревТази седмица в рубриката "Четиво" на "Дневник" ви представяме откъс от новата книга на Едвин Сугарев "Кой", любезно предоставена ни от автора и издателство "Нест прес". Тя ще бъде представена утре, 19 май, от 18 ч. на открито, на мястото на бившия мавзолей на площад "Княз Александър I".


"Кой" е продължение на "Подлите времена" от 2013 г. и включва коментари, политически анализи и статии, провокирани от протестите срещу правителството на Пламен Орешарски през изминалата почти година. Според автора въпросът на протеста "кой?" има съвсем конкретен, макар и колективен отговор за всички големи процеси в българския преход и той обещава да го даде във факти, цифри, цитати, факсимилета и поверителни документи. 


Публикуваме предговора на книгата (курсивите в текста са на автора) заедно с поканата на издателството – по случай идващите избори, да изберем да четем.
... 


За лешоядите на българския преход


Да – не ви лъжат очите: подлите времена продължават. Продължават като книга – изминали са само няколко месеца от публикуването на първия том на "Подлите времена" – и вече дойде времето за втория. Но продължават и като наше настояще – ние продължаваме да ги живеем, сиреч продължаваме да губим живота си в омерзения към тяхното наличие.


Можете да ги усетите с кожата си, ако тя не е вече обръгнала от този четвърт век лъжа и подмяна, с които ни обгърна българският преход. Днес същата тази отровна атмосфера е пак тук и е излъчвана пак от същите източници – но вече в концентрация, която застрашава не само здравето, но и живота на нацията. Ако преди под тежестта на лъжите залитаха само тези, които имаха усет за тях, то днес самата нация е превита под техния товар, тежък дотолкова, че утре може и да грохне, да затъне в блатото под писъка на разбягващи се плъхове.


Иначе всичко е наред тук, както винаги. Вървим с твърди крачки към сияйното бъдеще. Според Кристиан Вигенин, Министър на външните работи, в България ставало все по-хубаво. Толкова хубаво, че нямало причина българите да отиват другаде – например във Великобритания, която си позволява някакви незрели опасения. 


Трябва да имаш наистина здрави нерви, за да приемеш спокойно цинизма на подобни изказвания. България не е просто най-бедната страна в ЕС, тя е и най-нещастната, най-обезверената. Днес българите не виждат перспектива в своето общо живеене, те гледат на него като на злокобна орис, от която колкото по-бързо се освободят, толкова по-добре. Милиони вече го направиха – останаха тези които нямат шанс: бедните, малограмотните, старите – тези, които просто няма как да се реализират където и да било другаде.


Остана – с други думи – предимно електоратът на БСП.


И няма как за люде като Кристиан Вигенин тук да не става все по-хубаво. С обезлюдяването на България те – и най-вече тяхната олигархия – бавно, но сигурно се превръщат в монополисти на властта. Те са – както бе казал Доган – тези, които раздават порциона. Са и се канят да бъдат.


В обезлюдената с техни усилия държава това става лесно. Дори протестите срещу тяхната власт, продължаващи повече от половин година, не могат да ги стреснат, тъй като имат под ръка средствата, които гарантират властта им: армията, полицията, лъжата. Демографската катастрофа не ги засяга, защото техния критерий за правото да живееш тук се изразява с думите, приписвани на Румен Петков: "Ние си обичаме Русия, а останалите да си е..т майката!" 


Те наистина си обичат Русия. Защото тя им подхвърля сребърниците, срещу които продават България. Ако утре българите изчезнат, ако тази държава западне дотолкова, че вече не остане нищо за изтупване от нейния брашнян чувал – спокойно, има как да се справим и с това. Избралите Терминал 2 ще бъдат подменени; новите руснаци дирят подобни западнали територии за колонизиране – не случайно стотици хиляди от тях вече са закупили недвижими собствености тук, в държавата, която за тях не е чужбина; на която се гледа и до днес като на Задунайская губерния.


Очевидно за всички тях към тези, които трябва "да си е..т майката", спадат и българите, които са избрали европейската цивилизована общност като своя цел и верую. Поради което – както подчертава същия Кристиан Вигенин – Русия е ключов партньор на България – и ние трябва да работим активно и по спрения от ЕС проект "Южен поток", и по пагубния за българската енергийна и политическа независимост проект АЕЦ "Белене". Да работим, докато се самопоробим. Докато българската пета колона постигне своя голям шлем.


Е – някой може и да се мръщи, но това нас вече не ни засяга. Това е посланието, което се крие зад подобни признания. Защото: ако в България няма друга политическа перспектива освен БСП и нейните клонинги, то в световен аспект пред България има такава: вместо на Европейския съюз можем да бъдем членове на Евразийския такъв. Какво – да не би да е лошо? Я вижте Беларус, вижте Казахстан, вижте Украйна... Пардон, последната засега не я гледайте.


"Аз обаче твърдя, че вие ръководите най-силния кабинет на България от прехода насам." С тези думи Лютфи Местан, наместник на Ахмед Доган, се обърна към Пламен Орешарски по повод продължаващото цели шест месеца оцеляване на неговия кабинет. Какво величествено признание, какъв щедър жест на професионален ибрикчия


Има ли изобщо реалността каквото и да било значение след изричането на тези макабрени в лицемерието си слова? Например – че най-силният кабинет на прехода се ползва с недоверието на 80 процента от българските граждани? Или че на българския премиер му се налага да ползва задните входове, за да се спаси от обичта на българските избиратели? Или че цялото това управление се случва зад полицейски щитове и стоманени заграждания – и че властта няма друг аргумент за своето просъществуване, освен самата себе си – освен голия факт, че ние сме на власт и само с кръв ще я дадем? Или че цяла година след сакралния ход на правителството на 14-ти юни, все още нямо отговор не само на въпроса кой назначи Пеевски, но и кой изобщо управлява тази страна – защото от ръкавите на нейния министър-председател падат стиски слама...


Всичко това става на фона на една знаменита мантра, дъвкана и предъвквана от медийните империи, които крепят същата тази власт: че в България няма алтернатива на това управление. И че ако правителството, не дай боже, подаде оставка и се стигне до предсрочни избори, то тогава – оох, колко страшно! – тогава ще дойдат на власт отново караконджулите на ГЕРБ. И ще има пак полицейщина, рекет над бизнеса, костинбродски бюлетини и какви ли още не страхотии, които всъщност са до едно съчинени като опорни точки и разгънати от пропагадната машина на Пеевските медии.


А за да не се случи не само утре, но и въобще никога тази зла съдба, се прилага генно инженерство и се изтъпанват политически мутанти, от които наистина да ти настръхне косата, но които пък са жадувани от всички тъпанари по тези географски ширини – и Дудука вече дудучи за сбор и се заканва да управлява държавата; всъщност защо пък не – след настоящите налудности наистина вече всичко е възможно.


Така става, когато свикваме да живеем в лъжа. Когато се примираваме с нея. Всъщност обаче нещата са много, ама много прости. Всички тези политически мародери се крепят единствено на нашето собствено примирение, на нашето неразбиране, на нашата амнезия. Ако тези 80 процента, дето не ги траят, си подадат ръка, ако загърбят техните мизерни плашила за това какво щяло да стане, ако те не останат на власт, цялата им властова пирамида ще се разлети като направена от карти за игра – и те ще си намерят място само на политическото бунище, където всъщност им е мястото. 


Дълго съм се питал защо не става така, защо те все успяват да оцелеят – с допотопната си идеология, с изродените си инстинкти, с предателствата и мизериите си. Защо – както беше го написал още в тъмните зори на прехода Ани Илков, орелът на комунизма долетя като социалистически лешояд, за да кълве маймунския труп на държавата – защо "животът се затвори, потъмня, помътня, стана невидим, несъществуващ, престъпен", защо правим политическа разумност и здрав разум от лъжата, защо накълвания от лешоядския клюн човек се жалва и вони, и ницшеанства, и нищенства?


Отговорът, струва ми се, е очевиден. Защото продължаваме да обхождаме ставащото, да го фризираме с мъдрословията на политическата търпимост. Продължаваме да си мислим, че настоящите политически мародери принадлежат към една цивилизована проевропейска партия, че това, което долита на мястото на комунистическия орел, е не лешояд, а гълъб – с маслинена клонка в човката. Че наследниците на тези, дето веднага след като дойдоха на власт на щиковете на окупиралата страната ни Червена армия, устроиха кървава баня, в която погина кажи-речи целия интелектуален потенциал на нацията, днес доброволно ще участват в собственото си реформиране и цивилизоване; ще се откажат да крадат и да лъжат, ще се покаят за националните катастрофи, които ни причиниха именно в същия този период на своето мнимо реформиране и цивилизоване – през 1990 и 1997 г. И някак все още в омерзеното пространство на продължаващото и днес четвъртвековно тъпкане на място звучат посланията на Желю Желев: за това как българските комунисти непременно трябвало да участват в прехода на България от комунизъм към демокрация.


Комунистите – в прехода от комунизъм към нещо друго?... Как ли се връзва това със споменатото тяхно правило, според което тази власт с кръв са я взели и с кръв ще я дадат? Как ще стане с тяхно участие това преминаване на България от абсолютната тяхна власт към нещо друго – със средствата на един задължително безкръвен преход и на една нежна революция?


При което стана тя, каквато стана – и това ставане е видно именно днес. Преходът от комунизъм към демокрация се оказа преход от комунизъм към неокомунизъм – по алхимичната формула на КГБ, измъдрувана още в средата на 80-те – когато се видя, че Изтокът губи безнадеждно битката си със Запада, и че никаква световна революция няма да има. Формулата, позната под името "перестройка", за която досега се знаеше, че представлява прехвърляне на политическата власт на партокрацията на икономически релси.


Премълчаваше се обаче друга една перспектива: че след овладяването на икономическите позиции следва връщане и на политическото господство, реставрация на някогашния член първи от Живковата конституция под друга форма и в друга формула. Фазата, в която сме сега: на власт и в псевдо-мнозинството в българския Парламент са БСП и нейните политически изчадия – а извън властта и без политическо представителство са всички, които се надяваха България да се превърне в нормална и достойна за живеене страна.


Всичко това се случи пред очите ни – пред нашите удивени, недоумяващи очи. Много неща в България се промениха – и ако нещо не се промени, то това сме именно ние – българите, и най-вече – мислещите българи. Някак си все ни се струва, че си имаме по-важна работа от това да се занимаваме с днешните сволочи и мародери. Че всичко това не ни интересува, че обитаваме едни по-възвишени сфери, че можем да минем и между капките.


Само че има времена, в които стойностите се преобръщат и необходимостта да избереш се изправя пред теб като пропаст – и никакво минаване между капките не е възможно. Няма как да заявиш, че реалността не те интересува, защото тя идва и те изчегъртва от черупката така, както примерно Цветан Василев изчегъртва суровата стрида по време на вкусен банкерски обяд.


И не е да нямаш избор – имаш – но той не е между Терминал 2 и това да се превърнеш в храна за лешоядите. Изборът е в това да бъде ли или да не бъде България. Това е въпросът – и този въпрос няма нищо общо с личните ти щения и стратегии за оцеляване. Ако избереш да бъде, трябва да хванеш тоягата. Ако избереш да не бъде, огледай се в огледалото. Вече ти е прокарал клюн, имаш проскубана бяла шия и провиснали криле – с които дори и когато полетиш, няма да видиш небето. Ще виждаш само и единствено своята разръфана, вмирисана, мъртва плячка. 


.  .  .


Времената, които нарекох и продължавам да наричам "подли", имат една много специфична и, струва ми се, важна характеристика. Те съставляват края, закономерният край на един период, протекъл по комунистически сценарий и описал неговия пълен кръг – до точката, в която краят се застъпва с началото. Този момент е сега – ние стигнахме там, откъдето бяхме тръгнали: до ситуацията да бъдем обезправени поданици на една насилствена, цинична и подменяща всички ценности власт, която обслужва не български, а чужди интереси, и която се грижи на за хорското, а за своето добруване. Това е точката, в която маските падат и се вижда кой кой е; точката, в която иззад кулисите прозират ясно манипулативните стратегии, които са изпразвали от съдържание живота ни; лъжите и подмените, които са ни били натрапвани вместо реално битие.


Можем да видим как са се оформяли процесите в този профукан четвърт век от живота на България, как са ни мамили и подмамвали, как са ни провокирали и изправяли един срещу друг. Целият преход към псевдодемокрация кулминира именно тук – в подлите времена – и в тяхното огледало можем да видим как е бил организиран и проведен той, как комунистите са наложили новата си абсолютна власт – можем да видим това без маска и грим, едно към едно.


Това виждане е необходимо. И е необходимо не само за да разберем своето минало, но и за да не провалим своето бъдеще. За да видим най-сетне комунизма такъв, какъвто е – не само някогашния, но и днешния – като престъпление срещу човечеството. За да разберем колко лесно е да го допуснем на обществената сцена и колко трудно е да се отървем от него. Защото това е, което днес се случва в Украйна – с цената на пролята невинна кръв, но и с цената на радикални усилия, които на дело ни учат какво значат реалната човешка солидарност, отговорността пред нацията и правото да държиш съдбата си в своите собствени ръце. 


Тази книга е усилие да бъде хвърлен един поглед в това огледало – в огледалото на подлите времена от 2013 и 2014г. – сиреч от момента, в който въпросът "Кой?" стана актуален. Озаглавих книгата именно с този въпрос, тъй като той е емблематичният за подлите времена, в които и до днес живеем. Той звучеше непрекъснато по улици и площади, пред него запушваха ушите си политици и държавници с гузни съвести, под неговия съпровод се изнизваше премиерът Орешарски през задните входове на институциите. Затова написаното е скромен опит да се даде отговор на този тъй омразен за комунистическите властници въпрос – отговор на това кой излъга нашата вяра, кой подмени нашето настояще и кой съсипа българските шансове за бъдещето. Аз твърдя, че този въпрос има съвсем конкретен, макар и колективен отговор. И че отговорността за българските съсипни е твърде тежка, за да бъде опрощавана.


И отново ние сме тези, които трябва да решим. Да решим за страната си, но също и за самите себе си. Да решим безропотни поданици ли ще продължаваме да бъдем, или достойни граждани, които не се срамуват да се нарекат българи. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (70)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1291 Разстроено

  "" Остана – с други думи – предимно електоратът на БСП.""
  ============================

  Има и други ,
  трябва всички масово да гласуваме ,
  за да преодолеем този електорат на БКП !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 2. 2 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 367 Неутрално

  За повечето неща е абсолютно прав, ама ми писна от преразкази и анализи! Трябват нови идеи и пътища, а не само "какво щеше да стане, ако баба ми беше мъж?!"

 3. 3 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2060 Неутрално

  Публицистиката, колкото и силна да е, няма да реше проблемите. Ще напиша два цитата, от различни хора.
  "Големите въпроси на деня не се решават с парламентарни дебати, а с огън и меч";
  "Свободата не ще екзарх, иска Караджата".

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 4. 4 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2805 Любопитно

  "останаха тези които нямат шанс: бедните, малограмотните, старите – тези, които просто няма как да се реализират където и да било другаде..." - е, според ЕдСуг, но пък може да съществува и някой друг ВИД, неизвестен още на "първопроходниците" към ДЕМО-то, което още НИ играят?! ПРОмисли - кой знае защо "колективни"...!

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 5. 5 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1291 Разстроено

  "" Или че цялото това управление се случва зад полицейски щитове и стоманени заграждания – и че властта няма друг аргумент за своето просъществуване, освен самата себе си – освен голия факт, че ние сме на власт и само с кръв ще я дадем? ""
  =========================

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1291 Весело

  Веднага налазиха дежурните мурзилки !
  Ще им се да ни няма нас другояче мислещите ,
  но ни има за техен ужас !

  В Е С Е Л О

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 8. 8 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  До коментар [#1] от "Чардо":

  Няма как да го преодолеете, изядохте си хляба в 1992, 1997-2004 с разгрома на земеделието, унищожаването на реда в страната, земята в реални граници и ликвида;ионни съвети, урбулешката приватизация.....
  Сори, просто няма как.... а в 1990 45% от явилите се гласоподаватели ви вярваха... бъркаха завалиите, но вярваха....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 693 Неутрално

  Гласувайте .... за да има надежда !
  Тези , които сме тук и не сме избягали , трябва да се обединим за да има надежда !
  Трябва да научим децата си освен на чужди езици и на родолюбие , за да има надежда !
  Трябва да бъдем активни реформатори на живота , а не пасивни мрънкачи , за да има надежда !
  Без това всичко става БЕЗНАДЕЖДНО !

 14. 14 Профил на опа
  опа
  Рейтинг: 418 Неутрално
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 987 Неутрално

  По-интересен е друг откъс от "Кой" :

  Стратегии на охулването и омаскаряването – случаят Цветан Цветанов

  http://www.faktor.bg/petak-13/20852-strategii-na-ohulvaneto-i-omaskaryavaneto-sluchayat-tzvetan-tzvetanov.html

  Няма шики-мики.
 17. 17 Профил на acd30520326
  acd30520326
  Рейтинг: 572 Весело

  ЕДВИН СУГАРЕВ е истински демократ! Личност!
  Радвам се, че скоро Движение "22 септеври" ще станне партия!

  А престорените на демократи комуняги получават конвулсии и гърчове, само като чуят името МУ! Да се пукат душманите!

  "Ти какво пожертва, за да има и утре България?" ИЛИЯ МИНЕВ
 18. 18 Профил на jackdaniels
  jackdaniels
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#9] от "Костовист":

  добре че си се писал "костовист", щото някой може да си помисли че си червен трол дето просто плюе ГЕРБ и така разбира от политика че очаква Костов да се върне на власт както на последните избори

 19. 19 Профил на uks41354649
  uks41354649
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Троловете са традиция, нямат нужда от коментар, ама казвате публицистиката и преразкази работа не вършат, но си мисля, че при това скоростно забравяне, което ни гони всичките точно това постоянно напомняне е нужно също толкова, колкото идеите за справяне с проблемите, които липсват, за жалост. А това, че Сугарев оплювал повечето от нашия псевдо политически елит е така, ама за сега не се сещам за несправедливо обвинени.

 20. 20 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 403 Неутрално

  Младите започнаха да пеят "Оставам тук, аз оставам тук" - това е кошмарът на комуноидите, от който ги втиса и все повече и по-явно се гърчат.

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 21. 21 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1648 Любопитно

  $$$$ Дълго съм се питал защо не става така, защо те все успяват да оцелеят – с допотопната си идеология, с изродените си инстинкти, с предателствата и мизериите си.$$$$

  Всъщност Сугарев е гений. Но не е забелязал. А е гений защото няколко реда по-нагоре е дал ОТГОВОРЪТ:

  $$$$ Днес българите не виждат перспектива в своето общо живеене, те гледат на него като на злокобна орис, от която колкото по-бързо се освободят, толкова по-добре. Милиони вече го направиха – останаха тези които нямат шанс: бедните, малограмотните, старите – Днес българите не виждат перспектива в своето общо живеене, те гледат на него като на злокобна орис, от която колкото по-бързо се освободят, толкова по-добре. Милиони вече го направиха – останаха тези които нямат шанс: бедните, малограмотните, старите – тези, които просто няма как да се реализират където и да било другаде..$$$$$

  Само че ОТГОВОРЪТ е в цитата в скрит вид. Отговорът е в ИДИОТИЗМА на отговарящите, НЕРАЗБРАЛИ, че с подобен отговор поставят себе си в редиците на " – тези, които просто няма как да се реализират където и да било другаде." Идиотизма проявен от неистовото желание да сведеш противника да максимална нищожественост, да го обезличиш, да го демонизираш, да го унижиш. Правилно действие по принцип, ако играеш война на унищожение. Обаче уж играта беше за една нова, нормална, свободна, просперираща България. В такава игра СЕ ПРИВЛИЧАТ хора, А НЕ СЕ ОТРИТВАТ, още по малко се НЪСЪСКВАТ ВСИЧКИ СРЕЩУ ВСИЧКИ.
  Такава беше и за съжаление остана "играта" на "демократите - реформатори" през целия преход. Обявяваха поред ту едни ту други и накрая всички за "неразбиращи", "незнаещи", "неспособни за реализация", "излишни пенсионери", "бедняци", "неморални" ... Оставаха единствени "демократите-реформатори" светли и чисти като сълза. И оставаха все по-малко, и все по-малко, защото "откриваха" в собствените си редици все повече "бедни, неспособни за реализация". Ставаха и "все по-малко десни".
  И всички обеднявах действително.
  А дясното е идеология на БОГАТИТЕ.
  Които на всичко отгоре стават и красиви.
  Сугарев, гений си ти. Намерил си отговора и не си го разбрал.
  Разбери го. Не че вече можеш да направиш каквото и да е било.
  !

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на Freedom of Speech
  Freedom of Speech
  Рейтинг: 624 Неутрално

  [quote#9:"Костовист"]Едвин Слугарев е нечистоплътна персона от българската пропаганда. Ние всички знаем за кого е, но не знаем за кого е ? Привидно се бори против комунистите,но всъщност като ГЕРБ върши най-мръсната работа на комунистите- да унищожи всичко читаво и автентично в българската политика, за да може опростачения български миллет да стане лесна плячна на новите бюрекови-доганови-еврейски партии.[/quote]

  По-правилно не би могло да се каже. Поздравления!

  Езикът е машина и не бива да се допуска пружините й да скърцат.
 24. 24 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Авторът е забравил да завърши с "Да живей генерал доктор инженер бащицата, първи анти комунист и спасител на България!". А между другото "да хванеш товгата" сигурно е метафора, а не призив за насилие към трети лица, нали така? Това е любима метафора на местните либерали и демократи, де. Също, стотиците хиляди руски колонозатори, за които предупреждава автора, явно никога не стъпвал в Кипър, Лондон, Ибиза и други места пълни с руски и други колонизатори, какво ще ги правим, че не разбрах подтекста на денократичното му писание? За тях ли се отнася метафората "да хванеш тоягата"?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 25. 25 Профил на emi1ian
  emi1ian
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#16] от "Черен Гологан":

  Ако това което е написал Сугарев в статията от линка е вярно, прокуратурата на 100% изпълнява политическа поръчка.... а Цацаров е поредната подлога на червената клика.

  Детайлите и как манипулираха общественото мнение са толкова грозни и отвратителни, че е шокиращо.

  Интриганта на Републиката, родения в Украйна руски гражданин Сергей Дмитриевич е срам за БСП, ПЕС и този народ който не го е изпратил с ритници от България.

 26. 26 Профил на Аvеree
  Аvеree
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#2] от "emilm13":


  [quote#2:"emilm13"]Трябват нови идеи и пътища, а не само "какво щеше да стане, ако баба ми беше мъж?!" [/quote]
  Първо трябва да определим кой е ВРАГЪТ.
  Ако по времето на Ленин и бил ФАБРИКАНТЪТ,
  сега е БАНКАТА.

  Сегашната банкова система ще обедини БСП и СДС (т.е. леви и десни).
  По всичко друго (Русия, ЕС, НАТО, референдум т.н.) може да са противници.

 27. 27 Профил на Костовист
  Костовист
  Рейтинг: 454 Неутрално

  Нали Иван Костов пречеше на Синята идея ? Какво остана от Спетема СДС ООД ? Бат П'тьо го унищожи и отиде да си харчи горницата. Днес се роят нови и нови бюреци......тежко и горко на народа

 28. 28 Профил на Костовист
  Костовист
  Рейтинг: 454 Неутрално

  Голяма еврейско-турско-руска война срешу България днес е да останем българите "на гола поляна"-без собствени политици, национални герои и светини....затова светлия семит Андрей Райчев говори за Ботев и Левски ,че били момчета с отклонения

 29. 29 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3432 Весело

  [quote#8:"boby1945"]Сори, просто няма как.... а в 1990 45% от явилите се гласоподаватели ви вярваха... бъркаха завалиите, но вярваха....[/quote]
  Хе-хе!
  Затова ли са ти н апраскали толкова много минуси!?
  И защо всичките поразии на БКП/БСП/ДПС ги стоварваш върху главите на десните? Та нали от 1989-та до сега червените се почти перманетно на власт! Как така десните само за четири години сториха всичките злини, а БКП/БСП, които бяха на власт 45+23=67 години са чисти и непорочни?
  Смешни сте! Смешни и жалки в опитите си да прехвърлите всичко от болната глава на здравата!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 30. 30 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3432 Любопитно

  [quote#10:"EREBUS"]Гражданин е непозната дума за българите ![/quote]
  Това като грък ли го казваш?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 31. 31 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 521 Любопитно

  Най-доброто определение за Едвин СЛуга-рев, което съм чел беше, че е "камикадзе под наем". Той се появява само, когато трябва да се протестира срещу нещо неудобно за господарите му - това обикновено са руски проекти, руски политици или български такива, които обаче не се съобразяват със задокеанската партийна линия! Но не съм го видял да протестира срещу шистовия газ например, срещу 7-ми блок а АЕЦ Козлодуй (въпреки, че беше активен участник в протестите срещу АЕЦ Белене).

 32. 32 Профил на Костовист
  Костовист
  Рейтинг: 454 Неутрално

  Братята светли семити които завзеха българската политика водят тихата война с България.....българия пожали евреите..но евреите не пожалиха България....ЕврокомисаркатаКристалина-Сталина Георгиева не даде нито лев за наводненото българско село...но за наводненията в Пакистан даде допълнителни милиони.....0.04.2012 г. -

  Европейската комисия предоставя още 20 милиона евро в помощ на жертвите на хуманитарните кризи в Пакистан: наводненията вследствие на мусонните дъждове и неотдавнашните военни операции. Със средствата ще се осигурят подслон, храни, здравни грижи, чиста вода и санитарно-хигиенни услуги.
  ...http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/georgieva/whats_new/headlines/archives/2012/04/20120430_bg.htm

 33. 33 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3432 Неутрално

  До коментар [#25] от "emi1ian":
  Не се надявай на Цацаров. Той къде с премълчаване и подминаваме, къде с неимоверно прибързани действия вече неколкократно доказа, че е марионетка на червените.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 34. 34 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Сугарев ,май остава единствения , възрожденец на днешното време.

 35. 35 Профил на dnda
  dnda
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Тоя въздухар пак ли се появи ? Един смешен човек, който търси начини да е под прожекторите.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1271 Неутрално

  [quote#1:"Чардо"]"" Остана – с други думи – предимно електоратът на БСП.""
  ============================

  Има и други ,
  трябва всички масово да гласуваме ,
  за да преодолеем този електорат на БКП ! [/quote]


  Това което казваш е наложително да се случи.Точно това ни казва и Сугарев.Но знаеш ли,разговарям с мои приятели 90% от които са на възраст до 40 години и огромна част не проумяват положението.Не искат да гласува и това е!Мантрата,че "всички са маскари" вероятно е загнездена прекалено дълбоко.Обяснявам им,че при тяхно негласуване,съдбата на децата им решават неграмотни мангали,които продават гласа си за две кебапчета,но и това не помага.Не им се гласува и това е.Което е жалко....

 38. 38 Профил на acd30520326
  acd30520326
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#37] от "popovski31":

  Точно това е въздействието на комунистическата пропаганда - да трови съзнанието и уврежда възприятията! След многократни повторения на измислени опорни точки и скалъпени обвинения за враговете им човек се отвращава и отказва да мисли! Иска да избяга от действителността, но не успява.

  Има една кн. "Вирусите на съзнанието" - руски автор. Препоръчвам я.

  "Ти какво пожертва, за да има и утре България?" ИЛИЯ МИНЕВ
 39. 39 Профил на Black Burn
  Black Burn
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ако искате да махнем комунистите, трябва да разкараме
  БСП(БКП)
  ГЕРБ
  СДС
  ОДС
  Атака
  ДПС
  България без цензура
  АБВ
  Реформаторски блок
  и т.н.

  Членовете на тези партии да им бъде забранено да участват във властта.

  Всеки политик който се среща или има близки приятели от бизнес кръговете да си подава оставката.

  Всеки бизнесмен който се намеси в политиката да се конфискува имуществото му.

  Вярвате ли че това може да стане ... аз, не ... защото всички гласувате за комунистите с различни имена и псевдо идеи ... позволявате тези хора дави насъскват един срещу друг, защото това ги държи във властта.

 40. 40 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 520 Неутрално

  < членовете на тези партии да им бъде забранено да участват във властта> цитат от к-р № 39//> Всички са маскари да закрием партиите не върши работа , това означава диктатура/сещаме се кой....ще вземе властта/ ! Хората нарушили закона си имат имена , не може всички от една партия да са виновни ! Съдебната власт най после трябва да заработи ! Каквото и да е написал Сугарев това е само една книга и се надяваме , че все още книгите не са забранени !

 41. 41 Профил на Неделчо Атанасов
  Неделчо Атанасов
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Все се надявам, че няма да стигнем до решение "Майдана" и ще се справим посредством избори и без тоягата, но Едв. Сугарев може да се окаже прав. Мощната подкрепа и централизираното управление от Москва на всички антидемократични сили у нас прави борбата за бъдещето на България изключително тежка. Навярно битката за Украйна и как от нея ще излезе режимът на Путин - по-силен или по-слаб, до голяма степен ще повлияе и на нашата съдба, а и на целия Европейски съюз.

 42. 42 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1546 Неутрално

  До коментар [#17] от "Аз гласувам":

  Превръщането в партия е лесно. След това какво правим?
  Вземат 1000 гласа на изборите после? Доста такива примери има в последните години.

 43. 43 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3798 Неутрално

  Важното е че всичко което казва Сугарев е истина.А за виновноста – всички сме виновни кой повече кой по малко.Овчедушието ни предобива престъпни размери!

  klimentm
 44. 44 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1614 Неутрално

  Не го четох.

  Сигурно верни неща пише.

  Но ми омръзна да гладува.

  Страх ме е, че ако вземе да не се съгласи с мене пак ще обяви безсрочна гладна стачка докато стане напечено.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 45. 45 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  До коментар [#8] от "boby1945":


  [quote#8:"boby1945"] а в 1990 45% от явилите се гласоподаватели ВИ вярваха...[/quote]
  ===================
  Боби на мене никой не ми е вярвал !
  А ти изключван ли си от БКП на 15 март 1989 година заради един виц ?
  Или на някоя друга дата . . . ?
  Разкатаха ми фамилията точно заради един виц !
  И после имаха очите 1990-та да идва при мен Станка Шопова с петима гавази с така наречените к----та и да ми казва , че аз съм бил ""тяхна Кръв", че баща ми бил командир на бойна група и е член на БКП от1942-ра!
  НЕ МОГА ДА ВИ ПОВЯРВАМ В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ !
  Въпреки че тези идеи са в мен ! ! !

  О С Т А В К А !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 46. 46 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1291 Разстроено

  До коментар [#37] от "popovski31":


  [quote#37:"popovski31"]Но знаеш ли,разговарям с мои приятели 90% от които са на възраст до 40 години и огромна част не проумяват положението[/quote]
  =========================

  Аз съм на 68 години и за повече инфо виж ако обичаш # 45
  У С П Е Х !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 47. 47 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2331 Неутрално

  До коментар [#30] от "Храбър":

  Ако те успокоява.......да !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 48. 48 Профил на america1332002
  america1332002
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#15:"др. Иванов"]Изнесоха се малограмотните и голтаците, тези за които е все едно къде ще плащаш наем. [/quote]
  може и така да е но взеха че забогатяха в дивия запад и могат да те купят и продадат барабар с парцалите ти.

 49. 49 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  До коментар [#45] от "Чардо":

  Не е нужно да вярват конкретно на тебе, 45% от гласоподавателите, повярваха на мантрата за Преход раздувана от седесаро-реститутите и, и както виждаме днес, сбъркаха, това казвам....
  Все пак 55% (приблизително) проявиха здрав разум и не се вързаха.....
  А щом си бил член на БКП, преди 1989 членовете на БКП-то бяхте къде 880 000, би трябвало да знаеш, че разказването на вицове (вероятно политически имаш предвид) не се толерираше сред членовете на БКП-то..... партийна особеност, така да се каже, сериозно го раздаваха.... липсваше им чуство за хумор....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 50. 50 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  [quote#37:"popovski31"]Мантрата,че "всички са маскари" вероятно е загнездена прекалено дълбоко.[/quote]
  И мантрата се е загнездила, защото наистина при капитализЪма всите са маскари, виж подробности при Алеко.....
  А и резултатите от 25 години Прехода и рИформи, това показват....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 51. 51 Профил на sospecha
  sospecha
  Рейтинг: 520 Неутрално

  Правилно е казал всички нормално и трезво мислещи да се обеденим докато не са се заселили руснаците защото тогава ще си имаме законно руско управление и изгонване от ЕС.Просто се чудя на чукундурите от рода на БКП,тогава къде ще учат вашите деца дали пак на запад като сега или в Москва политология.Въпроса е сериозен и ако допуснем да започне Южен Потоп смятайте че това ще са последните евроизбори за България и нимога повече няма да ходим свободно из нея но за сметка на това ще имаме възможността да видим природните забележителности на Сибир а някой от нас ще поживея там и ако имат късмет ще дочакат старини.

 52. 52 Профил на Milen Ivanov
  Milen Ivanov
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#41] от "beroe":

  След изборите (и след лятото, разбирасе) ЕК постепено ще ни вземе на ръчно управление. Прекалено важни географски се оказахме изведнъж, за да оставят червените гяури да си разиграват коня.

 53. 53 Профил на Неделчо Атанасов
  Неделчо Атанасов
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#52] от "abcdefgh": Още по-добре по-скоро да станем федерация или Съединени Европейски Щати, за да се успокоят евраазиатците.

 54. 54 Профил на america1332002
  america1332002
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#53] от "beroe":
  тожа е целта на европейския съюз. след време европа да стане една държава. колкото по скоро толкоз по добре.

 55. 55 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 675 Неутрално

  [quote#37:"popovski31"]до 40 години и огромна част не проумяват положението.Не искат да гласува и това е!Мантрата,че "всички са маскари" [/quote]
  Гениалният си ход комунистите изиграха като посочиха мръсната пяна в СДС и убедиха народонаселението, че всички са маскари. Така чудовищните престъпления на Червената мафия избледняха и свикнахме, че всичко във все по-вонящата ни държава е норма. Чест и почитания на Еди, че се опитва да сложи ред в понятията. Успех!!!

 56. 56 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 462 Неутрално

  [quote#10:"EREBUS"]Гражданин е непозната дума за българите ![/quote]
  Значи вие, драги, просто не познавате българския език. Между другото, в думата "гражданин" има две фонетични особености, които издават коренния ѝ български произход.

 57. 57 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 675 Неутрално

  [quote#39:"Black Burn"]Ако искате да махнем комунистите, трябва да разкараме
  БСП(БКП)
  ГЕРБ
  СДС... [/quote]
  Конгениално. И всяка новопоявила се партия възпроизвежда същите пороци защото системата е непокътната. Решението е под носа ни: във всяка нормална европейска държава Гражданското общество задава правилата чрез морал, протести и участие в избори така, че дори и най-крадливите комунисти, и цигани стават порядъчни.

 58. 58 Профил на Claus von Stauffenberg
  Claus von Stauffenberg
  Рейтинг: 617 Неутрално

  силни думи от силен човек .... начетен и талантлив. не виждам какво може да разединят тези думи. просто и ясно ХОРАТА които мислят с идеите за силен ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ и за въздаване на справедливост да отидат и да глаСуват ... за всяка друга партия освен

  БСП=БКП
  ДПС
  ГЕРБ
  БЪЛГАРИЯ БЕЗ ЦЕНЗУРА дудука... да му цепнем КЛ....РА
  ПП ЗЕЛЕНИ производни на БСП
  АТАКА - СОЦИОПАТА БОЛЕН ИБРИКОВ
  ВМРО – ВЪВ ВСИЧКИТЕ МУ ТОАЛЕТНИ ФОРМИ И МИРИЗМИ
  ...........

  ВИЕ знаете кои останаха ........
  Да им бием дузпата защото без топки няма промяна!
  крилата мисъл на СВЕТОСЛАВ ВИТКОВ ....

  Claus von Stauffenberg
 59. 59 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 675 Неутрално

  "...За да видим най-сетне комунизма такъв, какъвто е – не само някогашния, но и днешния – като престъпление срещу човечеството. За да разберем колко лесно е да го допуснем на обществената сцена и колко трудно е да се отървем от него."
  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  За съжаление след поредица от фльонги РБ се превърна в ТКЗС, в което избледня дясното и антикомунизма. Нека движение "22 септември" стане по-бързо партия и обедини читавите хора!!! Само с общи усилия ще изгоним Червената мафия от властта след което ще им потърсим сметка за престъпленията срещу нацията.

 60. 60 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2330 Неутрално

  "Най-силният кабинет" досега успешно оцелява със заеми взети на гърба на българския народ. Горе долу по милиард на месец. Ще видим кой и как ще ги плаща след падането на кабинета.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 61. 61 Профил на Dreadlord
  Dreadlord
  Рейтинг: 675 Весело

  Прекрасно казано, само бих препоръчал "птеродактилът на комунизма" да замени "орелът на комунизма" - по-добре ще пасва, като че ли...

  Who is General Failure and why is he reading my disk?
 62. 62 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 514 Неутрално

  по-горе има линк към друга част от книгата му, в която прави на пух и прах с факти антиццо кампанията - всъщност част от кремълския преврат - в която с желание и типичната си липса на морален усет се включи и голяма част на костовистката синя рота на комунистическата олигархия...
  ето пак линка за удобство - http://www.faktor.bg/petak-13/20852-strategii-na-ohulvaneto-i-omaskaryavaneto-sluchayat-tzvetan-tzvetanov.html

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 63. 63 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 697 Неутрално

  [quote#43:"klimentm"]Важното е че всичко което казва Сугарев е истина.А за виновноста – всички сме виновни кой повече кой по малко.Овчедушието ни предобива престъпни размери! [/quote]
  Да, истина е, и какво от това? Сугарев е вечния опозиционер, все критикува, но не дава решение. В търсене на КРИСТАЛНО честни Едвин се озова пред откровени комунисти, НеРеБейци и русофили. Това ли му бе целта, да ни върне в 1989г.?

 64. 64 Профил на galbi
  galbi
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Колко жалко!! Само да сравним българите с другите!
  ПРОСТАЦИ СИ СМЕ ОТВСЯКЪДЕ!
  Другите коментират бъдещето какво ще стане!
  Ние обсъждаме миналото и какво е станало!
  И откриваме какво е станало!
  Наистина демонстрираме безпрецедентна тъпота!
  ТОВА КОЕТО Е СЕГА Е ЗАЛОЖЕНО ПРЕДИ 20 ГОДИНИ!
  а СЕГА СМЕ ЗАЛОЖЕЛИ ТОВА КОЕТО ЩЕ СЕ СЛУЧИ СЛЕД 10 ГОДИНИ!

 65. 65 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2095 Неутрално

  браво на Сугарев винаги напипва сърцето на проблемите и показва точно нещата ,бой по комунистите и подлогите им

 66. 66 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2714 Неутрално

  До коментар [#29] от "Храбър":

  Това е запазена марка на комунетата. Толкова са нагли в лъжите си, но върши работа щом има наивници да им вярват.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 67. 67 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 697 Неутрално

  [quote#2:"emilm13"]Трябват нови идеи и пътища, а не само "какво щеше да стане, ако баба ми беше мъж?!" [/quote]
  На всеки 4 години търсим нов път, нов спасител, нов.... , отделно си вярваме, че сме интелигентни, работливи, и че все някой нещо ни е длъжен.
  И оставихме на първата редица да се наредят хора като Сидеров, Пеевски, Бареков....

 68. 68 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Точен е Сугарев, право в десетката. Ето затова го мразят толкова много секакви комуняги и руски подлоги.

  chavo64
 69. 69 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 712 Любопитно

  Жестоката истина, казана човешки.
  Да намериш думите, в това е проблема, а колко малоумника имат акъл да разберат казаното, е баластра мохабет. То да е Х... й да го вкараш, акъл е .

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 70. 70 Профил на Ariman
  Ariman
  Рейтинг: 675 Гневно

  Елементарно и пошло написана книга, съжалих за 15-те лева, които дадох за нея, слабо, неаргументирано, просто въртене около лошите руснаци, добрите десни, ужасните комунисти, самопреклонение пред собствения разум и т.н., ако някой иска да си спести парите за купуването на този буламач, да пише на лични, подарява се.

  Човекът е мярка за всички неща.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK