"Знаеш ли тази игра?" – забавления от античността на вниманието на малките посетители в Националния археологическия музей

Дрънкалка-петел. Бутово, III в. пр. н.е.

© Национален археологически институт с музей към БАН

Дрънкалка-петел. Бутово, III в. пр. н.е.В навечерието на Европейската нощ на музеите на 17 май Националният археологически музей откри любопитната изложба  "Знаеш ли тази игра? Игри и играчки от древността" на вниманието на малките, а защо не и по-възрастните си посетители.  Тя представя забавления на децата от класическата, елинистическата и римска епоха (общо от десет столетия от V век пр.н.е.) чрез експонати, събрани от колекцията на Националния археологически институт и музеите в Созопол, Несебър, Варна, Велико Търново и Пловдив.


Изложбата е насочена предимно към детската публика в опит да провокира интереса й към историята и археологията За целта организаторите са подготвили най-различни интерактивни закачки – кратки анимации с възстановки на древни игри, оцветяване на гипсови реплики на играчките и книжка с увлекателни предизвикателства, която ще въвлече децата в търсене и разпознаване на експонатите из витрините. До 24 август те ще могат да си поиграят със специално изработените копия и да открият близостта си с връстниците си от древността. 


Гутус (съд, използван за биберон). Созопол, IV век пр. н.е.

© Национален археологически институт с музей към БАН

Гутус (съд, използван за биберон). Созопол, IV век пр. н.е.
Така например бебетата в антична Гърция и Рим са имали биберони и дрънкалки, изработени от дърво, теракота, бронз или изсушения плод на цветето мак. Често във формата на животни, дрънкалките са били пълнени със семена или камъчета, които издават успокоителни звуци.


Игрите са възстановени и представени чрез писмените свидетелства от епохите, рисунки върху керамични съдове и малките фигури на животни като птички, костенурки, гълъби, кучета, открити в детски гробници от този период. Интересно е разпространението им по полове в трактовката на археолозите.


Изложбата показва керамични кукли от VI в пр.н.е., открити в Несебър. Според музея в древността децата са имали кукли от плат, дърво, кост или теракота, а в по-богатите семейства - от слонова кост или абанос. Крайниците на куклите  често са били закачени към тялото с връв, което позволявало на децата да разиграват с тях най-различни сценки. Играчките са били оцветени и в някои случаи са имали различни физиономии и дори накити и музикални инструменти в ръцете.


Кукли от теракота. Несебър, IV век пр. н.е.

© Национален археологически институт с музей към БАН

Кукли от теракота. Несебър, IV век пр. н.е.


В Гърция с порастването момичетата посвещавали куклите си в светилищата на богини като Хера - покровителка на семейството, Артемида - богинята на лова, Афродита, Атина или Деметра - богинята на земеделието и пазителка на брака.  Тази традиция в името на плодовитостта и успешното задомяване се пренесла и в Римската епоха.


Момиченцата от IV в пр.н.е. са си играли и с "июнкс" – малко дървено колело, през които се промушва въженце. При завъртане и опъване на въженцето играчката произвеждала звук, наподобяващ на този на птицата въртошийка, а в зависимост от размерите на приспособлението се получавали различни тонове, които възпитавали музикалността на малките дами.


Конче-количка от теракота. Бутово, III в. сл. н.е.

© Национален археологически институт с музей към БАН

Конче-количка от теракота. Бутово, III в. сл. н.е.


Един от експонатите, чиято реплика децата ще имат възможност да потъркалят лично, е конче от теракота на колелца, намерено в Бутово. Момчетата са обичали да играят със подобни колички и дървени двуколки (на гръцки хамаксис), а когато пораснат, са ги посвещавали в светилището на Аполон.


Пумпалът и йо-йо-то също били популярни в древността. На гръцки стробилос или бембикс, а на латински – турбо, пумпалът бил направен от дърво, глина или метал и задвижван с помощта на камшиче. В тази задружна игра победител бил този, който го накара да се върти най-дълго време.


Игра на обръч и ефедризмос, изобразени върху гръцки съд

© Национален археологически институт с музей към БАН

Игра на обръч и ефедризмос, изобразени върху гръцки съд


На открито децата са играли още сляпа баба, дама и особено на обръч. Упражнението се състояло в търкаляне на обръча с пръчка по улиците на града и спортът бил изключително популярен както сред децата, така и сред възрастните мъже за поддържане на форма. Ефедризмосът пък е прародител на кегелбана или петанката, в който играчите трябва да съборят изправен камък отдалеч с топки или камъчета. Който не успее, трябва да тича със завързани очи, докато докосне камъка с крак, докато в същото време носи на гръб победителя. Популярни са били още вариации на днешните баскетбол, хокей на трева и дори ръгби.


Ашици от Созопол

© Национален археологически институт с музей към БАН

Ашици от Созопол


Още нещо, което се играе до днес, са ашиците – кости от глезена на домашни животни или парченца от глина, стъкло, бронз и дори злато и сребро с подобни размери и форма. В различните си варианти предизвикателството се състои в хвърляне на късовете във въздуха и събирането им в полет и от земята единствено с пръстите на едната ръка. В намерените комплекти ашиците често имат числа и букви от едната страна, които служат за броене на точки и сочат за наличието на допълнителни условия.


Изложбата разказва за направата на приспособленията за игрите, имената им и разказите за тях в древни текстове. Образователната програма е подходяща за деца от 6- до 12-годишна възраст, а експозицията ще продължи чак до края на август.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 4и4о 4о4о
  4и4о 4о4о
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Това е супер интересно. Трябва да се види. Дано децата дойдат с мен.

  По-качествените българи гласуват за Трайчо Трайков!
 2. 2 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3041 Неутрално

  Много хубава тема. В гръцките музеи е пълно с такива експонати.За древните играта е била част от образованието

  https://www.google.gr/search?q=%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B1%CE%B9%CE%B1+%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B1+%CF%80%CE%B1%CE%B9%CF%87%CE%BD%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%B1&newwindow=1&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=4Fh4U8m4OcfAO8X3gagJ&ved=0CAYQ_AUoAQ&biw=1366&bih=643

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 3. 3 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1331 Неутрално

  Много от моите игри-античен ли съм?!

 4. 4 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4384 Неутрално

  Идеята е новаторска. До колкото съм запознат, няма изложба с такава насоченост по света. Добре би било да остане като постоянна, защото това различие би привличало повече гости на града и България, а нали на това се надяваме.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 5. 5 Профил на Борис Тодоров
  Борис Тодоров
  Рейтинг: 466 Разстроено

  Ашиците са ми много интересна игра,жалко,че потъва във забвение.

  България над всичко!
 6. 6 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1781 Неутрално

  Вчера на Европейската нощ на музеите там беше страшно. Опашката беше до президенството. Приятно съм изненадан колко много хора имаше.

  The best way to predict the future is to invent it.
 7. 7 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3041 Весело

  Интересно......прилича на най-любимата съвременна игра !

  http://klmk.gr/wp-content/uploads/2012/12/480802_328134423934367_2115237877_n.jpg

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 8. 8 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  Вчера бях в музея, а конкретната експозиция е повече текст, отколкото експонати, но важното е, че уредниците на музея имат желание.

 9. 9 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 530 Неутрално

  [quote#3:"dedo pepo"]Много от моите игри-античен ли съм?! [/quote]

  Не не си, античен.
  Нали целта на занятието е това . Не е имало българи.
  Антични са гърците. Те разбираш ли, на пясъчните и каменните брегове, на корабите, са гледали , клали животни и са играли на ашици, търкаляли обръчи, ...Та са и месели глина и са правили гръцки вази, керамични биберони, . .

 10. 10 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3041 Весело

  И още !

  http://2.bp.blogspot.com/-d6lRM4B9Myw/TZ7PjWjMJ6I/AAAAAAAAANM/fQ9jfq7CSEQ/s1600/%25CF%2580%25CE%25B1%25CE%25B9%25CF%2587%25CE%25BD%25CE%25B9%25CE%25B4%25CE%25B9.jpg

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 11. 11 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 944 Неутрално

  Цитат:"июнкс" – малко дървено колело, през които се промушва въженце".
  Като малки баба или майка ни правеше "бръмчило" от копче и дебел конец. Защо някой не се помъчи да уточни дали не съществува съответен термин в нашия език.
  Освен това ашикът не е част от глезена, а от колянната става на животните.
  Иначе идеята е добра, щях да посетя музея, ако бях тук вчера.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK