Трябва ли летище София да подкрепя само София за столица на културата

Летище София

© Дневник

Летище СофияЗаради преместването на фестивалите на платформата "Едно" - Седмиците на дизайна, архитектурата и танца (One Design, One Architecture и One Dance Week) от София в Пловдив, летище София няма да подкрепя повече инициативите и да им предоставя преференциални условия за използване на площ и реклама. Това съобщиха за "Дневник" организаторите им.


В писмо на изпълнителния директор на летището Христо Щерионов до директора на "Едно" Асен Асенов се казва, че подкрепата на друг град-кандидат за Европейска столица на културата - в случая Пловдив, налага преосмисляне на параметрите за сътрудничеството им и че приоритет в комуникациите на летището е осигуряването на титлата "Столица на културата 2019" на София и Югозападен регион.   


"Едно" традиционно разполага изложби и информация за културните събития на територията на най-голямото международно летище в България. "Това са национални фестивали. Преди бяха в София, сега са в Пловдив. Ние смятаме, че който и град да стане Столица на културата през 2019 г., това ще бъде от полза за цяла България и в тази връзка държавни институции като националното летище трябва да оказват подкрепа на всички кандидатури," коментира Асен Асенов.


Не трябва ли летището да промотира всички големи културни събития в България и да подкрепи всички градове, които се борят за столица на културата 2019 и с какви мотиви избира само София за партньор - не е ясно. От летище "София" поискаха въпросите по темата да им бъдат изпратени писмено и "Дневник" очаква техните отговори.

Вижте още: преводачката на "Времеубежище" Анджела Родел в специално интервю за "Дневник"

Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK