Започва второто издание на "София Куиър Форум"

Изображе

© Войн де Войн, Sofia Queer Forum

ИзображеВторото издание на единствения български артистичен фестивал, посветен специално на половата идентичност и сексуалността, "София Куиър Форум" започва днес и ще продължи до 5 юли на територията на галерия "Васка Емануилова", Социален център "Хаспел"/Галерия The Fridge и Червената къща в София, съобщиха организаторите. Под мотото "Манифестации на личното" чрез изложби, филми, лекции и дискусии той ще разгледа дали половото самоопределение и сексуалните предпочитания са единствено личен въпрос, или засягат цялото общество.


"Куиър" (от англ. queer) е обобщаващ термин, с който съвременните хуманитарни науки за пола говорят за различните видове сексуална ориентация и идентичност, съществуващи в пресечката между сексуалното влечение, биологичния пол и собственото усещане на индивида. Директори на форума са художниците Боряна Росса и Станимир Панайотов, а куратор тази година е младата изкуствоведка Стефка Цанева, която работи по кандидатурата на Пловдив за Столица на културата 2019.


Официалният плакат на събитието

© Sofia Queer Forum

Официалният плакат на събитието
Програмата ще бъде открита в 18.30 днес с изложбата "Манифестации на личното" в галерия "Васка Емануилова", в която участват Боряна Росса, известният български съвременен  артист и хореограф Иво Димчев, фотографът Лубри, живеещият в Берлин български художник Войн де Войн, Антония Гюрковска и други.


Изложбата "Емоционални обекти", която започва на 30 май в "Хаспел" пък, събира вещи с лична ЛГБТ (лесбийска, гей, би- и транссексуална) история, които ще разкажат специалните преживявания - добри или лоши - на бившите си притежатели. Тя ще бъде показана заедно с видеоинсталация на чехкинята Дарина Алстер, която ще изнесе лекция за куиър изкуството от страната си на следващия ден.


На 3 юни в социалния център ще се състои и лекцията на Ейми Брицгел от Абърдийнския университет на тема феминисткото изкуство и възприятия за пола в Източна Европа. В дискусията след това ще се включат Снежанка Михайлова и известният съвременен художник Лъчезар Бояджиев.


Плакатът за изложбата "Емоционални обекти"

© Sofia Queer Forum

Плакатът за изложбата "Емоционални обекти"


В събота, 31 май, "София Куиър Форум" ще ознаменува началото си с парти в клуб "Жул Верн", на което музика ще пускат Julieta Intergalactica, Vice de Vice (Войн де Войн) и Emil Doesn’t Drive, а проектът dreamachine ще представи своята "визуална музика".


Фестивалът ще продължи през седмиците на юни с прожекции на документалния филм "Блудни синове" на транссексуалната режисьорка Кимбърли Рийд за нейното собствено семейство и филма на художника Олег Мавроматти "Няма място за новите кучета" от 2014 г.


Събитията в Социален център "Хаспел" са със свободен вход или на базата на доброволно дарение, а пълната програма може да бъде открита на уебстраницата на центъра.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK