Ягодова торта от пекарната на Рудолф

Торта с ягоди и крем от "Пекарната на Рудолф"

© FOX International Channels

Торта с ягоди и крем от "Пекарната на Рудолф"



Преди две седмици холандският майстор на сладкишите Рудолф ван Веен от телевизионното предаване "Пекарната на Рудолф" беше в София, за да готви на живо за българските си почитатели. Тогава той направи ягодова торта, а преди да си тръгне, остави за читателите на "Дневник" още една рецепта за торта с ягоди и крем, но не същата.


С това лакомство може да зарадвате десет човека, но трябва да се въоръжите с търпение, защото отнема цели четири часа. Ето какво е необходимо: 


За целувчените блатове:




2  белтъка
75 г захар


За пандишпановите блатове:


50 г масло
4  белтъка
5  жълтъка
100 г захар
100 г брашно


За крема:


500 мл сладкарска сметана
70 г захар


За меренгето:


60 мл вода
150 г захар
3  белтъка


Допълнително:


ягодов ликьор
4 с.л. сладко от ягоди
100 г бял шоколад
1 кг пресни ягоди


Начин на приготвяне:


За целувчените блатове разбийте белтъците в чиста, суха купа на пяна. Добавете захарта на струйка и продължете разбиването до получаването на твърда пяна. Прехвърлете сместа в пош с гладък накрайник.


Очертайте два кръга с диаметър 20 см върху голямо парче хартия за печене. Обърнете хартията наобратно и постелете голяма плоска тава с нея. Шприцовайте белтъчна пяна във формата на спирала, отвътре навън. Изсушете блатовете на 80 градуса за около 3 часа. Най-добре е да ги приготвите предишната вечер, като след втория час изключите фурната и ги оставите да се сушат цяла нощ.


За пандишпановите блатове разбийте белтъците с половината захар с помощта на миксер, до получаването на пяна. Жълтъците разбийте с останалата захар в купа, на водна баня, с помощта на тел. Щом сместа се загрее, дръпнете я от огъня и продължете да разбивате докато тя изсветлее. Добавете разбитите белтъци към жълтъците, на порции, като разбърквате след всяка с помощта на шпатула. Добавете брашното и предварително разтопеното масло. Разбъркайте.


Намаслете дъното и стените на две форми с пружини с диаметър 20 см. На дъното на всяка поставете изрязан кръг от хартия за печене. разпределете сместа във формите и ги печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 45 минути.


Разбийте сметаната със захарта до твърдост и я поставете в хладилник. Почисете ягодите и ги нарежете на половинки или четвъртинки. Нарежете белия шоколад и го разтопете на водна баня.


За меренгето сварете захарен сироп с температура 121 градуса. Разбийте белтъците на пяна с помощта на миксер и без да спирате, налейте захарния сироп на струйка. Разбивайте сместа на висока скорост, до получаването на твърда пяна. Прехвърлете сместа в пош с гладък накрайник.


Поставете единия пандишпанов блат върху поднос за торта. Поръсете с 2-3 с.л. ягодов ликьор /бренди или портокалов ликьор/, разнесете го с четка. Намажете блата с 2 с.л. сладко от ягоди. Подредете половината пресни ягоди. Върху тях нанесете 1/3 от битата сметана и я разстелете с помощта на палетен нож. Намажете единия целувчен блат с тънък слой разтопен бял шоколад и го поставете с тази страна върху сметаната. ПРитиснете и намажете и горната му страна с бял шоколад.


Поставете втория пандишпанов блат, напръскайте го с ликьор, намажете го със сладко, сложете пресни ягоди, а върху тях сметана. Намажете втория целувчен блат с бял шоколад от едната страна и с нея го поставете върху сметаната. Намажете с бял шоколад блата и отгоре. Сложете останалата сметана и я загладете на тънък слой върхи и отстрани на тортата, с помощта на палетен нож. Шприцовайте белтъчна пяна първо отстрани на тортата, като правите зигзаобразни движения нагоре-надолу. Шприцовайте розички върху тортата. В самия център на тортата поставете няколко резена ягоди, а най-отгоре една цяла. С помощта на газова горелка променете цвета на белтъчната пяна до златистокафяв.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (36)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
    КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
    Рейтинг: 790 Неутрално

    Калорийна бомба. Обаче с кеф бих изял едно огромно парче.

    Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
  2. 2 Профил на izabell
    izabell
    Рейтинг: 1343 Неутрално

    Страхотно изглежда,малко е трудна за изпълнение.По-добре да си я поръчам

  3. 3 Профил на 442
    442
    Рейтинг: 1979 Неутрално
  4. 4 Профил на Нефертити
    Нефертити
    Рейтинг: 1604 Весело

    9 човека с това тортле?

    Предразсъдъците са за ограничените.
  5. 5 Профил на Svetoslava Dimitrova
    Svetoslava Dimitrova
    Рейтинг: 415 Весело

    Ако някой я направи - почерпете

  6. 6 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
    КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
    Рейтинг: 790 Весело

    [quote#4:"Нефертити"]9 човека с това тортле?[/quote]
    Това "тортле" тежи около 2,5кг. Ако успееш да изядеш 300г. ще ти кажа бравос.

    Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
  7. 7 Профил на Anton Kartselyanski
    Anton Kartselyanski
    Рейтинг: 442 Неутрално

    Нека е калорийна бомба...

  8. 8 Профил на сидер
    сидер
    Рейтинг: 3187 Неутрално

    Голяма работа е тортата. Това предаване винаги го гледам с кеф

  9. 9 Профил на comandante  vs  либерални ентусиасти&корпократи
    comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
    Рейтинг: 3086 Неутрално

    Като излязат дивите ягоди ще пробвам!

    Libertarianism is just anarchy for rich people
  10. 10 Профил на сидер
    сидер
    Рейтинг: 3187 Весело

    До коментар [#1] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ":

    ,,Калорийна бомба. Обаче с кеф бих изял едно огромно парче. ,,

    А на мене ша оставиш по малкото парче. Ааа ша има бой и дърпане за опашката. Къш от тортата бре котарак такъв нахален, още малко и ша изяде цялата торта ааа.

  11. 11 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
    КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
    Рейтинг: 790 Весело

    [quote#10:"сидер"] Къш от тортата бре котарак такъв нахален[/quote]
    Сметанка, ммммммм!
    Всичката ще я изям и за тебе нищо няма да остане.

    Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
  12. 12 Профил на сидер
    сидер
    Рейтинг: 3187 Неутрално
  13. 13 Профил на bgpainter
    bgpainter
    Рейтинг: 1414 Любопитно

    Изглежда прекрасно.

    Жената е покана за щастие
  14. 14 Профил на EU defender
    EU defender
    Рейтинг: 1527 Неутрално

    Много добре изглежда. Напомни ми за Десерт Павлова - също с ягоди и белтъци.

    The best way to predict the future is to invent it.
  15. 15 Профил на v_vendeta
    v_vendeta
    Рейтинг: 714 Весело

    Хаха... Нищо досега не е нажежавало страстите във форума повече от Рудолфовото изкушение

    the more we learn, the more we die...
  16. 16 Профил на Wonder Woman 2.0
    Wonder Woman 2.0
    Рейтинг: 388 Весело

    Чудесен завършек на този скапан, работен ден ще е това.

    "Днес всичко е наред. Това е нашата илюзия"
  17. 17 Профил на Милен Минчев
    Милен Минчев
    Рейтинг: 834 Неутрално
  18. 18 Профил на v_vendeta
    v_vendeta
    Рейтинг: 714 Весело

    [quote#16:"Wonder Woman 2.0"]Чудесен завършек на този скапан, работен ден ще е това.[/quote]

    За който не работи (противно на поговорката) може да е едно добро начало

    the more we learn, the more we die...
  19. 19 Профил на hashtag Нормална държава
    hashtag Нормална държава
    Рейтинг: 2581 Неутрално

    Браво, но за толкова много народ няма да стигне. Поне не и българи, де

  20. 20 Профил на Bicho Raro
    Bicho Raro
    Рейтинг: 1385 Весело

    Оф, как ще я омахам, ако има кой да ми е направи, разбира се, че мен не ме бива много в правенето на торти.

    "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
  21. 21 Профил на bibian
    bibian
    Рейтинг: 714 Весело

    [quote#1:"КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ"]Калорийна бомба. Обаче с кеф бих изял едно огромно парче. [/quote]

    А аз с удоволствие бих ти оставил едно

    以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
  22. 22 Профил на Γαλλα
    Γαλλα
    Рейтинг: 1366 Любопитно

    Чудесна хубавиня
    За радост на околните, не ям тестени и захарни изделия, така, че мото парченце торта го дарявам на някой, на когото ще му се услади...

    Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
  23. 23 Профил на ytrewq
    ytrewq
    Рейтинг: 662 Весело

    Въъъъъъй ,къъъш , нападнали сте сладкото изкушение - нищо не е останало ! Смилете бре лакомници -безсрамни ! Нищичко не сте оставили!

  24. 24 Профил на Пуканка
    Пуканка
    Рейтинг: 388 Неутрално

    Тортата на снимката изглежда уникално!

  25. 25 Профил на voodoo_child
    voodoo_child
    Рейтинг: 1130 Весело

    До коментар [#14] от "Позитаник потъна":

    и на мен ми напомни за павлова. тя е за предпочитане щото няма пандишпан и е с малко калории.
    но и тази не отказвам.
    последното ми опущение бяха две огромни парчета току-що направена шоколадова торта в мариот - букурещ, в комбинация с розе. мечтая за цялата торта която да тъпча с ръце в устата си

  26. 26 Профил на bibian
    bibian
    Рейтинг: 714 Неутрално

    [quote#23:"ytrewq"]лакомници -безсрамни ! Нищичко не сте оставили![/quote]

    ОпосТкахме я

    以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
  27. 27 Профил на Tata Mata
    Tata Mata
    Рейтинг: 442 Неутрално

    Три часа да пека само единия блат.... наистина е вкусно, но не мога да си го причиня на сметката за ток

  28. 28 Профил на Jessika
    Jessika
    Рейтинг: 1670 Любопитно

    Изглежда невероятна, но 4 часа за приготовление!!!
    Иначе бих си хапнала с кеф.

    Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
  29. 29 Профил на the_fat
    the_fat
    Рейтинг: 497 Весело

    Няма по приятни хора от холандците...Амстердам чудсен град
    кръчми от по над 500 години,всякакви деликатеси и менюта от всякъде.Няма проблем с езика,не лъжат в сметките не взимат бакшиши,не ти досаждат с тъпотии от сорта добре ли е храната и т.н...Ми добре е...Красиви жени и мъже тук там либерали,но е супер.Амстердам фънк навсякъде...страхотно е в Холадия.Тази торта е ..хмм доста сложна за дешфриране...
    хапни един сладолед дръпни един джоинт с две водки и си ок.Фен съм им....и на холандките и на холандците..прекрасна страна.

  30. 30 Профил на man_un
    man_un
    Рейтинг: 788 Неутрално

    За Холандия мога да споделя на прима виста няколко неща: първо, това което споделя Богомил Райнов в романа си " Няма нищо по-хубаво от лошото време"-Холандия, страна на много зеленина и много дъжд и където си дават среща шпиони от всички националности, второ, че Ротердам е най-голямото морско пристанище в света и накрая, нашият приятел Руди, любимец на жена ми, който готви бързо, лесно и...скъпо. Последното поне така ни се вижда на нас.

  31. 31 Профил на BarBQ
    BarBQ
    Рейтинг: 877 Любопитно
  32. 32 Профил на the_fat
    the_fat
    Рейтинг: 497 Весело

    За дъжда си е верно вали почти през ден,но отдруга срана това е добре,водата в каналите е чиста и кралицата всяка година плува около остова с червените фенери... Но Ротердам меко казано е отврат- соц блокове и много тъмнокожи ..тва за шпионите не го разбрах не съм видял такива освен ..казват за търговеца на картофи от Самокоф ..но той май вече не е действащ...Зелено е мнго е зелено верно си е ...а и много велосипеди не е като за българин ... свикнал е с кола

    към коментар на man_un

  33. 33 Профил на Firefly
    Firefly
    Рейтинг: 894 Неутрално

    Рудолф е висш пилотаж в сладкарството. Не мисля, че бих имала нерви да се въртя четири часа над нещо, което ще изчезне за десет минути.
    Но в десетте минути бих се включила веднага.

  34. 34 Профил на v_vendeta
    v_vendeta
    Рейтинг: 714 Весело

    [quote#22:"Γαλλα"]така, че мото парченце торта го дарявам на някой, на когото ще му се услади...[/quote]

    Написах ти сертификат за дарителство и ти го пуснах с пощенски гълъб. Дано 'сал някой не ме изпревари

    the more we learn, the more we die...
  35. 35 Профил на Olga
    Olga
    Рейтинг: 388 Неутрално
  36. 36 Профил на etty1
    etty1
    Рейтинг: 2774 Весело

    Не се съмнявам, че е вкусна, изглежда невероятно, но 4 часа са твърде много за работещ човек (не сладкар), мога да прочета една книга за това време. А Рудолф е голям сладур!

    “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK