Откъс от Бриджет Джоунс: "Луда по онова момче" на Хелън Филдинг

Откъс от Бриджет Джоунс: "Луда по онова момче" на Хелън Филдинг

© Издателство "Колибри"
Тази събота в рубриката "Четиво" ви представяме откъс от третата книга от поредицата за известната героиня Бриджет Джоунс - "Луда по онова момче", която излиза на пазара от издателство "Колибри" в превод на български на Надя Баева. В новата книга действието се развива в съвременен Лондон, Бриджет вече е в "зряла" възраст, все още си води дневник, но сега е обсебена от изявите си в социалните медии. Очаква се екранизацията на романа, а междувременно Хелън Филдинг влиза в ролята на продуцент на мюзикъл за живота на своята непоправима героиня.


Сряда, 9 май 2012 г.
79 килограма, последователи в Туитър 0.


9:30 ч. Спешно! Гърбът ми ме изостави. Искам да кажа, че си е там, в смисъл, че раменете ми още са свързани със задните части, но точно бях проверила за последователи в Туитър, затворих лаптопа и отметнах пренебрежително глава, когато цялата лява част на гърба ми бе сграбчена от спазъм. Сякаш преди не бях забелязвала, че имам гръб, а сега изведнъж се озовах в пълна агония. Какво ще правя?


11 ч. Току-що се върнах от остеопат. Според остеопата вината не е на Туитър, а случилото се се дължи на годините вдигане на деца и препоръча да се опитам да се навеждам от коленете, а не от гърба. С други думи, да приклякам като жена от африканско племе, което ми се струва малко непохватно, макар че не искам да обиждам грациозността на жените от африкански племена, които са изключително грациозни, разбира се.


Попита дали имам други симптоми и аз отговорих:


– Киселини.


Тя опипа корема ми и възкликна:


– Боже! Това е най-отпуснатата диафрагма, която някога съм докосвала.


Оказва се, че заради възрастта ми целият среден участък отказва да се върне в изходно положение и вътрешностите ми висят. Нищо чудно, че се изливат над ръба на черния ми анцуг като желе.


– Какво да правя?


– Ще се наложи да поработиш върху този корем – отговори тя. – И ще трябва да се отървеш от малко тлъстини. В болницата "Света Катерина" има много добра клиника за борба със затлъстяването.


– КЛИНИКА ЗА БОРБА СЪС ЗАТЛЪСТЯВАНЕТО? – повторих възмутено, скочих от леглото и се облякох набързо. – Може да имам малко тлъстини, останали от бременността, но не съм затлъстяла!


– Не, не – отвърна бързо тя. – Не си затлъстяла. Просто това е много ефективен метод да свалиш килограми по правилния начин. Много е трудно, когато имаш деца.


– Знам – измърморих. – Всеизвестно е какво трябва да се яде, но ако си заобиколена от остатъци панирани рибни хапки и пържени картофки в пет всяка вечер и ги прилапнеш, а после ядеш и собствената си вечеря по-късно…


– Именно. От клиниката ще те поставят на заместители, така че няма да има никакви съмнения – обясни остеопатът. – Просто не трябва да слагаш нищо друго в уста.


Не съм сигурна какво ще кажат по този въпрос Том, Джуд и Талита. Леле мале.


Тръгнах си намусена, а после изпитах внезапна потребност да се върна и да кажа:


– Ще ме последваш ли в Туитър?

21:15 ч.
Прибрах се у дома и се огледах в огледалото втрещена. Започвам да приличам на чапла. Краката и ръцете ми са се запазили същите, но цялата горна част на тялото ми наподобява на тази на грамадна птица с дебел слой тлъстина на талията, която, покрита с дрехи, изглежда, сякаш трябва да бъда сервирана за Коледа заедно с желе от боровинки и сос барбекю, а непокрита – сякаш съм се готвила през нощта в тава, пъхната в сандък със слама в Шотландия, та на сутринта след празника цялата рода да закуси с мен. Талита е права. Тайната е да пренастроя автоматичното натрупване на мазнини, типично за (предстои неприемливо демодирано словосъчетание) Средната възраст.


Четвъртък, 10 май 2012 г.


79 кг, последователи в Туитър 0.


10 ч. Току-що звънях в клиниката за борба със затлъстяването. Доста окуражаващо налице бяха известни съмнения дали всъщност съм достатъчно затлъстяла, че да бъда приета! За първи път в живота си се озовах в положението да лъжа за килограмите си с цел да се изкарам по-тежка, отколкото съм в действителност.

10:10 ч.
Напълно ще преобразя тялото си в нещо слабо и атлетично със стегнат пръстен мускули по средата, които да придържат вътрешностите ми.

10:15 ч.
По рефлекс тикнах остатъците от закуската на децата в устата си.Четвъртък, 17 май 2012 г.


79,5 кг, последователи в Туитър 0.


9:45 ч. На път съм да потегля за клиниката за борба със затлъстяването. Чувствам се възможно най-ниско паднала от всякога. Ще бъда като някой от онези хора, които показват по репортажите за здравни новини, засрамени от себе си и облечени в болнични нощници, мерят им кръвното, а стегната и добре сложена репортерка говори със строг и загрижен тон на тема "Затлъстяването като епидемия".

22 ч.
В клиниката за борба със затлъстяването беше ФАНТАСТИЧНО. След първоначалното неудобство, задето се наложи да повтарям все по-високо "клиника за борба със затлъстяването" на рецепционистката, най-накрая се добрах до въпросната клиника, където видях мъж, който беше толкова огромен, че му се налагаше да бута тлъстините си на количка пред себе си. Някаква жена, само една идея не така огромна, очевидно го сваляше и го попита с прелъстителен глас:


– Като дете страдаше ли от затлъстяване?


Хората ме наблюдаваха с възхищение, каквото не бях срещала от двайсет и две годишна възраст, когато движех в кошмарна блуза, вързана на възел, така че да излага на показ целия ми корем. Осъзнах, че явно ме вземат за един от успешните случаи на клиниката в края на "програмата" ми. Изпитах непривичен за мен прилив на самоувереност. Хрумна ми, че това не е редно и е проява на неуважение към другите пациенти.


Също така фактът, че видях мазнината като отделен телесен придатък, който бива бутан на количка, ме накара да погледна на мазнината като на нещо реално. Да осмисля, че в миналото възприемах тлъстините като някакъв безразсъден и произволен акт на природата вместо като директен резултат от неща, слагани в устата.


– Име? – попита мъжът на рецепцията, който, доста тревожещо, беше много дебел. Определено хората, работещи в клиниката, би трябвало досега да са се преборили с килограмите.


Всичко беше много комплексно и медицински обосновано: кръвни изследвания, ЕКГ, консултации. Веднъж щом преодоляхме неловкия момент, когато се опитаха ме опишат във формуляра като "гериатрична майка", всичко тръгна като по вода. Оказва се, че не да се мериш е от значение. Важното е да слезеш на по-долен размер дрехи. И хора, които са много, много дебели – да кажем, с двайсет и пет или петдесет килограма свръхтегло, – могат да свалят много – например пет килограма мазнина за една седмица! И това е истинска тлъстина. Но ако се мъчиш да свалиш само 10 или 15 процента от общото си тегло, всичко повече от килограм-два не е загуба на тлъстина, а просто... разни други неща.


Нали разбирате, важно е не теглото, а процентното съотношение между мазнина и мускули. Ако се сложите на ударна диета, но не вдигате тежести, ще изгубите мускулна маса, която е по-тежка от мазнината. И така ще тежите по-малко, но ще сте изтъкани от повече мазнини. Или нещо такова. Както и да е, заключението е: от мен се очаква да ходя на фитнес. Диетата ми ще се състои от протеинови шоколадови десертчета и протеинови шоколадчета, последвани от малка порция протеини и зеленчуци на вечеря, така че не трябва да слагам в уста нищо, което не влиза в изброените. (С изключение на пениси – защо на съзнанието ми му хрумна подобна мисъл? Шансът е минимален, макар че след днес внезапно това започва да изглежда като вероятност.)Четвъртък, 24 май 2012 г.


81 кг, свалени килограми 0, последователи в Туитър 0, погълнати протеинови шоколадчета 28, погълнати протеинови шоколадови десертчета 37, брой хранения, заместени с протеинови шоколадчета или десертчета 0, среден брой калории на ден, включващи нормална храна и протеинови продукти 4798.

Току-що ходих до клиниката за борба със затлъстяването за тазседмичното мерене.


– Бриджет – обърна се сестрата към мен. – Трябва да заместваш храненията с протеиновите продукти, а не да ги ядеш като добавка.


Погледнах намусено към диаграмата, а после избъбрих:


– Ще ме последвате ли в Туитър?


– Аз не използвам Туитър – отвърна тя. – Следващата седмица забрави за Туитър и просто яж протеиновите продукти. Става ли?


21:15 ч. Децата спят. О, боже, толкова съм самотна, без последователи в Туитър, дебела, гладна и отвратена от шибаните продукти срещу затлъстяване. Мразя този момент от деня, когато децата спят. Би трябвало да е изпълнен с релаксация и забавление, а вместо това предлага единствено самота. Добре. Няма да затъвам в нея. Прес следващите три месеца ще:


* сваля 34 килограма,


* спечеля 75 последователи в Туитър,


* се науча да използвам телевизора,


* намеря приятелка с деца на сходна възраст, която живее наблизо, така че цялата вечер да е приятна, вместо да представлява


Да! Точно от това имам нужда. Не е естествено за децата да бъдат изолирани в индивидуални къщи с един или двама възрастни, обръщащи твърде много внимание на щастието им, уплашени да ги пуснат на улицата заради опасност от педофили. Със сигурност трябва да е имало педофили, когато ние растяхме, но предизвиканият от медиите страх от педофили промени целия облик на родителските задължения. Нужни са други родители, с които непринудено да разговаряме и да посръбваме вино, докато децата играят, та да се получи нещо като голямо италианско семейство, което вечеря под дървото. Както се казва, "иска се цяло село, за да се отгледа дете".


Също така, за да се подготви знаменитост за червения килим.


Всъщност отсреща има една прилична жена, която явно има деца, макар че "прилична" вероятно е несполучлива дума. Тя има вид на необуздана бохемка с буйна черна грива, украсена с разни неща, които щяха да са по-намясто в лунапарк или магазин за домашни любимци, отколкото на нечия глава. Целият й облик би изглеждал чудат, ако не беше необичайната й дива бохемска красота. Виждала съм я с други хора, които идват и си отиват: деца, тийнейджъри – бавачки? мъжки бавачки? любовници? – неприлично красив мъж, който може и да й е съпруг или пък художник, който идва да я рисува, и от време на време с бебе. Може би има деца на същата възраст?


Вече се чувствам поободрена. Утре ще е по-хубав ден.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Т.нар. чиклит беше свежа, когато се появи, но не успя да излезе от стереотипа, който зададе в началото, и вече не е интересна, дори като четиво преди лягане.

  'Let light surround you' Dream Theater
 2. 2 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#1:"ariel28"] стереотипа, който зададе[/quote]
  А той е: жена с някои недостатъци във външния вид (наднормено тегло, чип нос...), "на попрището жизнено в средата", среща Принца, който не се стряска нито от килограмите й, нито от страстта й към алкохолни и шоколадово-тортени авантюри, нито от ужасните й родители и приятели. Може да се увлече за малко по някоя секси усойница, но накрая си се връща към "Бриджет"... И така книга след книга

  'Let light surround you' Dream Theater
 3. 3 Профил на xxxxx1
  xxxxx1
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Първата книга си остава най-добра. Както при сериалите, в които първи сезон е доста сполучлив, а след това постепенно всичко се размива. Много допринесе за успеха на книгата и Рене Зелауегър, която е страхотна в тази роля.

 4. 4 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 390 Любопитно

  Ало, Дневник, когато пишете на литературна тема НЕГРАМОТНО - смислово и граматически е СМЕШНО. Има нещо ви извинява, това е, че това не е литература, а халтура! Ако това е начина да покажете отношение - БРАВО!

 5. 5 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4022 Неутрално

  Прилича на протеиново шоколадче.

  klimentm
 6. 6 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2673 Неутрално

  Темата се изчерпа по отношение на мен. Трябваше да спре с дневниците.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 7. 7 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#6] от "etty1":

  +++
  До коментар [#1] от "ariel28":

  +++

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 8. 8 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 856 Неутрално

  Любопитен съм дали Рене Зелуегер ще се съгласи отново да надебелее за тази роля. И май това е всичко по темата. Първата част беше доста свежа, по-нататък вече си беше смъкване на нивото.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK