Откъс от "Отвътре" на Радослав Парушев

Откъс от "Отвътре" на Радослав Парушев

© Издателство "Сиела"
Този уикенд в рубриката "Четиво" на "Дневник" ви представяме откъс и от новия роман на Радослав Парушев "Отвътре", предоставен ни любезно от издателство "Сиела". В седмата поред книга на автора герои са едновременно самият той, Осама бин Ладен и Васил Левски. В резюмето си за него Захари Карабашлиев казва: "Левски, Осама бин Ладен, български телевизионни сериали, любовна история, Трета световна война и затворническо порно – миксирани арогантно, забавно и майсторски в един квазиутопичен коктейл, какъвто само Радослав Парушев би могъл да създаде. Този роман е както безкомпромисен разрез на обществото ни отвътре, така и тежко паве в развалените зъби на българския шоубизнес."

В същото време в един ресторант четирийсет метра по на север, открит в бившия царски дворец, който преди това е бил турски конак, на една маса седят двама души, които по принцип цял живот са яли предимно лайна, но метафорично – иначе са се хранили с по-лоша или по-добра, нормална човешка храна, в зависимост от периода какъв е бил – ето сега например периодът е доста добър, единият, да го наречем Големия продуцент, похапва, леко бодвайки ароматно карпачо върху канапе от спек, сезонна рукола и домашна кладница, поръсено с дресинг от чери домати, майорана и кармелизирани бейби моркови. Сътрапезникът му, Делегирания продуцент от ТВ 8, бодва домашно маскарпоне върху пънче от сезонна паеля, бейби авокадо и златист свеж зехтин, киснат в кориандър. Тоест не е като да ядат лайна в реалния, неметафоричен живот.


– Наясно си, че ми ебаваш майката с тези петстотин хиляди ресто, дето ми ги искаш, нали – бърчи вежди и забърсва уста с фина салфетка Големия продуцент.
– Тейк ит ор лийв ит, пич – смее се с пълна уста Делегирания продуцент от ТВ 8, – ти искаш да снимаш филм за Левски, не аз. Аз нищо не искам да снимам. ТВ 8 ще ти предостави парите, ако аз ти одобря проекта от името на телевизията. Аз съм наясно със схемата – а ти кое точно не разбираш?


Големия продуцент е един от главните герои в тази книга, на вид около петдесетгодишен мъж (а всъщност само на четирийсет и пет, но много кокаин смърка и се напива тежко – повече от три пъти в седмицата, и много обича мазно червено месо, освен че цял живот в духовно отношение се е хранил с лайна и сетивността му по отношение на фините вибрации, от които Бог е сътворил това иначе прекрасно мироздание, клони към нула), дългокрак, висок, леко прегърбен, с посивяла коса, разрошена с гел и леко тупирана като на максимум осемнайсетгодишен северноамерикански тийнпевец, най-често решен в стилен черен костюм с приятни бели или тъмносини ризи (сега е с черна риза под черното сако, но не прави неприятно впечатление, напротив, в България има над осемдесет мъже,


родени и отрасли в къщи с външна тоалетна, но след това научили се как да се обличат, и Големия продуцент е един от тях) и с неописуемо самодоволен поглед, който, съчетан с наркоманския блясък, видимия интелект – лекичко под средното ниво, видимата обща култура – доста под средното ниво, видимото възпитание – под всякаква критика, и лилаво-кафявите наркомански полукръгове под очите, създава едно особено неприятно общо впечатление. На вас може да ви допада подобен човек, но на повечето хора, които познавам, не им допада. Което не пречи на повечето хора, които познавам, да му лижат гъза, където го срещнат, защото Големия продуцент по принцип има много пари, а когато е в настроение, снизхожда и до това да даде някакви пари и на някои от другите – не като него, ами простосмъртни хора.


Левски пък, за когото стана въпрос малко по-горе, от своя страна е красив, синеок национален герой на страната, в която се развива действието – идеолог на неуспешното националноосвободително движение на населението срещу турците, създател на конспиративна комитетска мрежа от типа на тайните общества, поставила си за цел свалянето на турската власт, която комитетска мрежа в резултат на няколко бързи предателства е изцяло ликвидирана от турците няколко седмици след като научават за съществуването ѝ. За Левски не бива нищо лошо да се говори или мисли, особено след като през 1873-та е предаден от сънародниците си, заловен от турците, съден и обесен в град София. Само по някаква причина в страната, която мечтаел да освободи от робство, е позволено да се пишат неприлични неща за Левски по стените – правят го десетки хиляди от сънародниците му безнаказано всеки ден.


Левски наистина е бил искрен патриот, герой и национален гений на България, но последващата употреба на образа му от страна на посредствените му потомци е свела Левски, едва стотина години след неговата гибел, до просто един нецензурен надпис по стените на повечето от по-грозните български сгради. Именно в това му качество – на обругана от посредствеността икона, се споменава Левски по-долу в тази книга още няколко пъти. Докато четете това, в центъра на София, на мястото, на което Левски е бил обесен, български гражданин от ромски произход открадва поредния (предпоследен) бронзов грифон от паметника на Левски, а друг български гражданин, от български произход, полицай, наблюдава това и не реагира, тъй като е зает с нещо по-важно.


Няколко години след обесването на Васил Левски Руската империя води успешна война с турците и подарява свободата на населението във въпросната страна, което широко отваря


на населението прозореца към западната цивилизация, за да може това население в крайна сметка да се превърне в сбор от хора, които като обезумели търсят къде да паркират, вдигат си като обезумели неправилно паркираните автомобили и през останалото време като обезумели се снимат в телевизионни сериали и гледат телевизионни сериали.


– Ама така, ти разбираш ли, че на мен ми остава само един милион, можеш ли да смяташ?! При бюджет от милион и половина половин милион, като ти дам на теб, аз трябва цял филм за един милион да снимам. При това – за Левски, дето е национална икона, ебати. Ти българин ли си изобщо? Не, кажи ми, питам те, какъв българин си ти?


– Аз съм нормален българин, реалист. И не се опитвай да ме оправиш ти мене на земята, докато аз шибам дявола във въздуха! Нали ти видях разбивката на бюджета, бе! Сто седемдесет и пет хиляди за костюми? Към он! Гив ми ъ брейк! – Делегирания продуцент от ТВ 8 го описваме съвсем накратко ето така – той във всяко отношение много повече прилича на Големия продуцент (ала с някъде десетина години по-млад), отколкото на Васил Левски.


– В смисъл?


– В смисъл, че ще те еба аз тебе у устата – все едно аз трева паса и не ми е ясно, че ще ги вземеш на бартер тия дрехи, директно от вносителите и от производителите, както по принцип правиш!


– Абе, ти изобщо нормален ли си, бе? Това е сериал в епоха, бе! Костюмна драма, бе! Какъв бартер да направя с производители на дрехи, като действието ще ми се развива през деветнайсети век? Коя марка според теб сега шие и продава такива дрехи?


– Е, хубаво, айде! Не се напрягай толкова, от мен да мине! Костюмите ти ги изваждаме. Частично. Със седемдесет и пет хиляди за костюми пак ще се оправиш. Искам четиристотин комисиона за мен и това ми е последното предложение. И не ми се мръщи така! Четиристотин хиляди или Левски можеш да го целунеш отзад за сбогом.


– Проблемът ми е, виж... проблемът е, че...


– Проблемът ти е, че колкото повече дадеш на мен, толкова по-малко ще остане за крадене за теб, не си мисли, че не разбирам аз къде ти е проблемът! Дай да видим тука – я, колко си писал за сценаристи – сто кинта на ден! Безсрамие тотално!


Ако точно ти, дето си от петнайсет години в тоя бизнес, с ръка на сърцето ми заявиш, че нямаш откъде да намериш сценаристи за по трийсет кинта на ден, аз ще направя едновременно две неща – едното е, че ще звънна един телефон и утре сутринта ще имаш на твое разположение отряд от нахъсани, гладни сценаристи, готови не за трийсет, ами за двайсет кинта на ден да работят, а другото, което ще направя, е, че ще развия убеждението, че ти в крайна сметка си още по-безпардонен лъжец и крадец, отколкото навсякъде се говори за теб, че си.


– Абе, принципно си прав, но въпросът е принципен – гладни сценаристи има колкото щеш, но трябва все пак и грамотни да са, и въобще – да са наистина добри – все пак Левски е това.


– Левски, ЦСКА, абсолютно през кура ми е, пич, да знаеш!


Човек винаги може да направи едно нещо по по-евтиния начин и пак да му го купят. Хората са супер прости, никога не забравяй това!


Същевременно четири метра под повърхността на ресторанта и сто трийсет и пет години преди описаната случка Левски се опитва да се самоубие, като се засилва срещу зида на килията си от южната страна и си удря главата. Иска да се самоубие, тъй като добре знае какво има вътре в човека, знае какво има и в него си и си няма доверие, че няма да издаде


останките от конспиративната си организация по време на разпитите, които знае, че турците ще започнат от утре. Ударът в главата е силен, но не достатъчен да убие Левски, който губи съзнание и с окървавена глава припада на пода на килията.


Затъмнение.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (63)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Пошла работа... Даже просташко. Пълно е с цинизми. Може да сме бедни, но не сме прости!
  Никога не бих прочел подобно нещо, още по-малко да си го купя.

 2. 2 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  'Отвътре' била 'квазиутопичен коктейл'? Но от прочетеното тук няма нито следа от 'квази'-простотия - а само чиста проба 24 карата с главно П.

 3. 3 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  [quote#1:"paf"] Пълно е с цинизми[/quote]

  Не са проблемът цинизмите; проблем е че са използвани просташки.

 4. 4 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 845 Неутрално
 5. 5 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2018 Весело

  "Човек винаги може да направи едно нещо по по-евтиния начин и пак да му го купят. Хората са супер прости, никога не забравяй това!"

  Ха-ха, логично е, след като работи в парламента толкова години.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 6. 6 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 447 Неутрално
 7. 7 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2018 Любопитно

  Резюмето прави лоша услуга на романа. Ако не си чел нищо от Радослав Парушев, направо ще го отпишеш. Аз съм чела и бих ви посъветвала: "Не убивайте вестоносеца!"

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 8. 8 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 479 Любопитно

  [quote#7:"etty1"]Резюмето прави лоша услуга на романа. Ако не си чел нищо от Радослав Парушев, направо ще го отпишеш.[/quote]

  Мисля, че резюмето прави много добра услуга специално за тази книга. Не съм чела нищо на Парушев, но няма и да чета. Не /само/ заради резюмето. Първото изречение от откъса, поместен тук, прави със сигурност онова, което представянето на Захари Карабашлиев случайно може и да пропусне - безапелационен пас.

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 9. 9 Профил на flamendialis
  flamendialis
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Нищо от този автор не става за четене. А претенциите му са толкова големи, че се чудиш дали да се смееш или да му съчувстваш.
  В едно интервю се надсмиваше над Куелю и се определяше за интелектуалец, който няма да падне до нивото на любимия автор на манекенките /според него/.
  Радославе, по-добре си гледай адвокатлъка, макар че и там не си блестящ, но поне ще дразниш по-малко хора.

 10. 10 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3725 Неутрално

  Като изключим псувните на мен ми хареса.

  klimentm
 11. 11 Профил на Radon
  Radon
  Рейтинг: 426 Весело

  Коментарите по-горе наистина ми дават увереност, че няма да сгреша ако я погледна книгата ... настървихте ме!

  shake and rattle
 12. 12 Профил на red.mary
  red.mary
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Не ми хареса. Например в разказите на Валентин Пламенов вулгарните изрази просто пасват, не дразнят, напротив улавяш духа на времето и емоцията на героя.
  Тук...айде без коментар.

 13. 13 Профил на hchinaski
  hchinaski
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Какви са тия псувни, дайте да четем нещо възвисяващо за оногондурите и древните траки от Антон Дончев или Слав Хр. Караславов.

  За книгата - четох я, има убийствени майтапи и всичките псувни са в унисон с помията, която описва (впрочем нищо супероригинално, и на Запад, и в Русия тия експерименти са от доста време), сюжетът също е хубаво построен... до един момент. Предният му роман е по-добър.

 14. 14 Профил на northatlantic
  northatlantic
  Рейтинг: 628 Неутрално

  Е добре де, какво като има псувни - нали това са такъв тип герои...

 15. 15 Профил на clutch
  clutch
  Рейтинг: 636 Любопитно

  Все повече лъсва опита на Р. Парушев да имитира/ и то все по-неуспешно/ Виктор Пелевин и Фредерик Бегбеде.
  Стига пич, може да минава пред четящите 3-5 книги годишно, русоляви провинциални победителки в училищния конкурс 'Есе относно как прекарах лятото".... иначе си личи отдалеч какво си покрил с чула

  Бил съм крайно груб към идиотите? Хъм, имам и разрешително за оръжие :)
 16. 16 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Цинизмите не са проблем. Проблемът е, че човекът няма ясна и оригинална идея и че не може да пише.

  [quote#9:"flamendialis"]В едно интервю се надсмиваше над Куелю[/quote]
  Е, то Куелю си е за надсмиване, елементарен мошеник...

  'Let light surround you' Dream Theater
 17. 17 Профил на id5
  id5
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Блудкав квазиутопичен коктейл, успешно устремен към нивото на правещите и гледащите БГ сериали

 18. 18 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#14] от "northatlantic":

  Проблемът е, че псувните са повечко отколкото трябва. Нещо като солта в манджата - не бива да се прекалява.

  Не мога да си съставя мнение само от един откъс, но ми звучи леко претенциозно.

 19. 19 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Има едно-две места в откъса, където се говори за "Руската империя" и "турците", все едно е нямало "Османска империя". И как "Войната на Руската империя с турците" ни отворила пътя към "западната цивилизация", все едно хората в Инстанбул са по-различни от хората в София, хайде холан...
  Вродена русофилия и провинциални комплекси...

 20. 20 Профил на nodamncat
  nodamncat
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Много слабо. Никога няма да разбера увлечението на толкова много хора по този автор. На мен ми звучи като 16 годишен, който тепърва е започнал да чете Вонегът.

 21. 21 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 628 Неутрално

  Мене пък ми се струва интересно...

 22. 22 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2018 Весело

  До коментар [#10] от "klimentm":
  До коментар [#11] от "Radon":
  До коментар [#14] от "northatlantic":
  До коментар [#21] от "blaf":

  Точно такива автори харесвам: предизвикващи полярни чувства. За тези, чието любопитство е събудено от откъса препоръчвам: „Project Dostoevski“, „Животът не е за всеки“, „Смъртта не е за всеки“. Псуват героите, не разказвачът
  Не разбирам защо малка част от произведение извиква лична неприязън към автора, когото вероятно изобщо не познават нито като писател, нито като юрист, нито като човек.
  Просто не го четете!  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 23. 23 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 685 Неутрално

  проблемът не е в псувните или каквото и да е - проблемът е 4е Парушев не може да пише романи, и не разбирам защо продължава да се тормози...

  ина4е има страхотни разкази, които много ми харесват, но това му е силата- разкази до 10 страници- в романите е много, много слаб

 24. 24 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  [quote#10:"klimentm"]Като изключим псувните на мен ми хареса. [/quote]

  Та нима остава нещо, след като изключиш псувните?

 25. 25 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  [quote#22:"etty1"]Не разбирам защо малка част от произведение извиква лична неприязън към автора, когото вероятно изобщо не познават нито като писател, нито като юрист, нито като човек. [/quote]

  Какво има за неразбиране - чрез писането, както и чрез която и да е творческа дейност, се излива навън енергията на автора и по-чувствителната публика веднага я долавя. И тази енергия, независимо от тематиката, стила и формата на произведението, дава много добра представа за истинската същност на автора.
  От този кратък откъс от 'Отвътре' съм сигурна, че мога да направя доста точен портрет на Парушев и това, което съзирам, никак не ми е интересно или приятно.

 26. 26 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  Ето например това описание на 'луксозния' обяд на 'героите':

  ''бодва домашно маскарпоне върху пънче от сезонна паеля, бейби авокадо и златист свеж зехтин, киснат в кориандър.''

  Ако го възприемем буквално, т.е. като действително описание на храна, която според автора е скъпа и изискана (и не 'лайняна'), то това е пълна глупост, защото откъдето и да погледнем тази 'рецепта', тя е абсурдна и може да се обясни единствено с невежеството на Парушев по отношение на изброените продукти и ястия. 'Бодва' 'домашно направено' маскарпоне? На 'пънче' от 'сезонна' паеля; зехтин 'киснат' в кориандър?!! (Не е ли кориандърът, който се кисне В нещо.)

  Другото обясненеие на тази простотия би било, че авторът е ироничен или даже саркастичен. Дори и да приемем, че намерението му е било такова, то изпълнението на тази идея е толкова недодялано, че е предизвикало обратния ефект. И създава впечатлението за евтина претенциозност, зад която не стои нищо друго, освен пошла посредственост.

  Има и трето обяснение: не бих се учудила, ако авторът действително е попаднал на ресторант, където се поднасят подобни абсурдно-тъпи комбинации от храни и вкусове - у нас нищо не би ме изненадало; виждала съм рецепти, комбиниращи риба тон с пиле и пармезан, например.

 27. 27 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 685 Неутрално

  До коментар [#25] от "princess_x":

  бтв, ето това написа страницата на книгата във Фб преди малко по повод тази статия и коментарите, за какво говорим...

  "В коментарите пише че имам "вродена русофилия и провинциални комплекси". Мамата се е ебал тоя народ прост, ей!"

 28. 28 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  До коментар [#27] от "carmello":

  Ах, колко съм обидена, че не е цитирал моите критики!

  Сигурно, защото си знае, че са верни

 29. 29 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 628 Неутрално

  До коментар [#26] от "princess_x":

  Трябва да напишете книга по политическа естетика.

 30. 30 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 685 Неутрално

  До коментар [#28] от "princess_x":

  за кориандъра е саркасти4ен, изобщо- такъв му е стилът

  ама, нали, какъвто и стил да имаш :

  "Мамата се е ебал тоя народ прост, ей!" "

  евала Чарли, настигаш Достоевски

 31. 31 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3725 Неутрално

  До коментар [#22] от "etty1":

  Да , разбирам че това е художествен похват на автора за да опише двамата герои като отвратителни. Не съм толкова голям пуритан но може би защото подобни неща се използват вече твърде широко в съвременната литература без авторите да имат да кажат нещо друго освен това. Тоест използва се много често само за да привлече вниманието ни. Може би за това и предизвика тази реакция у мен съвсем автоматично. Разбира се какъв език и стил ще използва автора си е негова работа.

  klimentm
 32. 32 Профил на REFORMATOR
  REFORMATOR
  Рейтинг: 8 Гневно

  ГНАС и ОТВРАТ!... Това няма нищо общо с литературата!... Сиела вече напълно са изтрещяли. Нито едно стойностно световно издателство не би публикувало подобна помия!... Парушев, ти си за психиатър, мойто момче!

  We are such stuff As dreams are made on and our little life Is rounded with a sleep. William Shakespeare, The Tempest, Act 4, scene 1, 148–158
 33. 33 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  [quote#29:"blaf"]Трябва да напишете книга по политическа естетика[/quote]

  Това би нанесло унищожителен удар върху здравето ми.

 34. 34 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  [quote#31:"klimentm"]подобни неща се използват вече твърде широко в съвременната литература без авторите да имат да кажат нещо друго освен това[/quote]

  Точно това е проблемът - средствата, които използват, са се превърнали единствено в цел и 'постижение' на тези автори.

 35. 35 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  [quote#32:"REFORMATOR"]Парушев, ти си за психиатър, мойто момче! [/quote]

  За психиатър са онези, които ще загубят пари и време за тази книга.

 36. 36 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2018 Любопитно

  [quote#29:"blaf"]политическа естетика. [/quote]

  Добър оксиморон.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 37. 37 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3725 Неутрално

  До коментар [#28] от "princess_x":

  Трябва да кажа че не съм чел нищо друго от автора освен публикуваният тук малък откъс. Не знам нищо за него.
  Съзнавам че от стотината реда едва ли може да се даде отценка за цялото произведение. Хареса ми това че става дума за много важни проблеми на обществото ни което според мен е много болно. Хареса ми контраста между съвременния човек и идеалиста Левски особенно в последната част. Не мисля че написаното е лишено от съдържание . Разбира се трябва да се прочете целия роман . Знам че възприемането на което и да е произведение е нещо субективно и лично.Мисля че автора е искрен и честен към читателя а за мен това е най важното във всяко литературно произведение.

  klimentm
 38. 38 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2018 Весело

  [quote#25:"princess_x"]Какво има за неразбиране - чрез писането, както и чрез която и да е творческа дейност, се излива навън енергията на автора и по-чувствителната публика[/quote]

  Естествено, че разбирам, просто съм любезна. И категорично несъгласна с негативните оценки и личните нападки.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 39. 39 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2018 Неутрално

  До коментар [#37] от "klimentm":

  Това е непредубеден читател, поздравления!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 40. 40 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3725 Неутрално

  До коментар [#30] от "carmello":

  Кажи ми ,не си ли мисли тайно всеки от нас нещо подобно всеки ден?!

  klimentm
 41. 41 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3725 Неутрално

  До коментар [#39] от "etty1":

  Благодаря! Нали трябва да разберем какво има вътре в човека!

  klimentm
 42. 42 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  [quote#25:"princess_x"]От този кратък откъс от 'Отвътре' съм сигурна, че мога да направя доста точен портрет на Парушев [/quote]

  До коментар [#27] от "carmello":

  От това, което видях и прочетох от ФБ, разбрах, че интуицията ми е била права - ФБ профилът на Парушев отговаря доста добре на мисловния профил, който си изградих за него. Предполагам 'на живо' ще е още по-неприятен.

 43. 43 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2018 Неутрално

  [quote#19:"Димитър Димитров"]Вродена русофилия и провинциални комплекси... [/quote]

  До коментар [#27] от "carmello":

  Не е ли своеобразен връх в абсурда? Не бих се ядосала, ако беше адресирано до мен, толкова нелепо и далеч от истината е.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 44. 44 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  [quote#38:"etty1"]И категорично несъгласна с негативните оценки и личните нападки. [/quote]

  Най-вероятно си на 'една вълна' с автора, затова ти харесва книгата му.

 45. 45 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  [quote#29:"blaf"]Трябва да напишете книга по политическа естетика[/quote]

  [quote#36:"etty1"]Добър оксиморон. [/quote]

  Вече някой го е направил - 'Political Aesthetics' от Crispin Sartwell::

  http://www.cornellpress.cornell.edu/book/?GCOI=80140100051330

 46. 46 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2018 Неутрално

  До коментар [#44] от "princess_x":

  Грешно предположение. Не сме равностойни в този спор, аз познавам творчеството на Радослав Парушев, ти - не, но по някаква причина се чувстваш обидена. Приеми, че е творец и личност, които не са подходящи за теб и не си губи времето.
  С най-добри чувства!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 47. 47 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  До коментар [#37] от "klimentm":

  Може и засегнатите теми и проблеми да са важни, но тук става въпрос, все пак, за литературно произведение, чийто автор има доста големи претенции, а методът му на изразяване и поднасяне на тези теми, е прекалено елементарен и примитивно буквален. По тези причини се намират хора, които го харесват - те притежават 'нюансирана' естетическа чувствителност, способна да възприема само дебелашките изрази, с които Парушев ги замеря неуморимо в лицата.
  Това е основният ми проблем със съвременните български автори - тяхната недодяланост и изпростялост на израза, с която се опитват да прикрият липсата на виждане и талант.

 48. 48 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  [quote#46:"etty1"]по някаква причина се чувстваш обидена.[/quote]

  Защо изведнаж реши, че съм обидена? Защото критикувам един посредствен текст ли? Странна идея за 'обиденост'.

 49. 49 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  [quote#46:"etty1"]Не сме равностойни в този спор, аз познавам творчеството на Радослав Парушев, ти - не, но по някаква причина се чувстваш обидена. [/quote]

  Забелязах и в други подобни спорове (например за Георги Господинов), че в 'защита' на творчеството му поклонниците на съответния автор прибягват към 'необорими' доводи като лични нападки.
  Това, че си запозната с книгите на Парушев ти дава възможност по-задълбочено да се обосновеш защо тези книги са добри. Направи го, вместо да си измиваш ръцете бързо, бързо с ''Приеми, че е творец и личност, които не са подходящи за теб и не си губи времето''.
  Не смятам, че си губя времето като споделям негативното си мнение за подобни произведения - все някой от четящите тук ще погледне от друг ъгъл на тях, ще се позамисли и може би в бъдеще няма да е така безкритичен към всичката посредственост, която му се налага като 'качествена' литература.

 50. 50 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 685 Неутрално

  До коментар [#40] от "klimentm":

  ми не, аз си мисля за определени хора- примерно викам- ей тия олигофрени комунентата пак избраха БКП, или ей тия селяни с К7-ците пак си мятат фасовете от джипа, ама да кажеш "народа" е толкова селско само по себе си...все едно ти си от народа на ескимосите

  и даже сега гледам просължава да хейтва нещо, снимка ка4ил "с поздрави за коментиращите в Дневник"...

  бива комплексарщина, бива....

 51. 51 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 685 Неутрално

  [quote#43:"etty1"]Не е ли своеобразен връх в абсурда? Не бих се ядосала, ако беше адресирано до мен, толкова нелепо и далеч от истината е. [/quote]

  така е, няма нищо общо с истината, но не е ли нелепо авторът да седи и да 4ете в захлас всеки коментар под статията и да поства във Фб - ебах ти тъпия народ, що не ме харесвате бе, уродиии ?!?  за мен е жалко, 4естно

 52. 52 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  До коментар [#50] от "carmello":

  Поздрави ли ни е пратил? Хе, хе, трябва да ни благодари, че му правим (макар и негативна) реклама на книгата. Да ни прати по някой подписан екземпляр - току виж сме я прочели.

 53. 53 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 685 Неутрално

  До коментар [#52] от "princess_x":

  зАрежи, направихме продадените бройки от 500 на 600 с тая дискусия тук

 54. 54 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#1] от "paf":

  Не сме били прости....ахахха, оптимист, ами виж резултатите от последните избори и после ми говори, че не сме били прости

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 55. 55 Профил на Emil Jassim
  Emil Jassim
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Тряа да умейти по най-добрия начин да са продадети, бье!
  Книги ли читети, бье?! Вий сти мноу злье...

  Ако искате мъртъв и изкуствен език, който няма нищо общо с реалността, не четете Радослав Парушев.
  Ако искате да четете само неща, заради които да се тупате в гърдите с гордост, че сте българи, не четете Радослав Парушев.
  И не го четете, ако трябва да мислите, докато четете. Защото той знае как да разкаже тоя живот, че дори понякога и за отвдъдния му се получава.

  И ви разбирам защо твърдите, че бихте били съвсем ОК, ако коментарите за вас са такива или онакива - защото никога никой не ви е коментирал откъса от книга или статия, поради простата причина, че на никого не му пука за вас. Единственото нещо, което публикувате е коментари по сайтове и тук-там някой статус във фейсбук, с който ни показвате колко сте яки.
  Никой не се интересува от вашето мнение. И не, че вие се интересувате от моето, но нали сте суетни, ще го прочетете.
  ХА!

 56. 56 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2018 Неутрално

  До коментар [#51] от "carmello":

  Това е детинско, да.
  Никой не е съвършен.
  Но да съдиш по откъс от около 1500 думи за качеството на един писател, без да си прочел нищо от него, да му поставяш етикети, само защото не разбираш сарказма му, е глупаво дори за форум, в който литературните теми са слабо застъпени по принцип.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 57. 57 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3725 Неутрално

  До коментар [#50] от "carmello":

  Аз винаги имам тъжни мисли като започна да мисля за нашата страна. Иде ми и аз да изпсувам, сетне ми минава. Да ние сме този народ, никой друг.

  klimentm
 58. 58 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3725 Неутрално

  До коментар [#47] от "princess_x":

  Нали нобелиста Самаргадо беше казал че за да предизвикаш интереса на съвременния читател е много трудно по скоро можеш да трогнеш марсианец отколкото него. Има право.

  klimentm
 59. 59 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  Разбираемо е, че има толкова противоположни мнения за тази книга, но това не е никакво доказателство за литературните и' достойнства. Не е разбираемо за всички, обаче, на какво се дължи тази крещяща разлика във възприемането на един и същи текст. Повечето дават обяснението-панацея: 'всеки си има собствен вкус', но не се замислят как е отраснал и е бил развит този вкус; с каква храна е бил подхранван; как е бил трениран. Едно е възприятието на човек, четящ основно литература от 'класата' на 'Отвътре', друго би било, ако той е с фино-настроени възприятия от досега ци с образци на най-високата литература.
  Някои протестират, че хора като мене, които не са прочели цялото творчество на Парушев, нямат право да излагат каквото и да е мнение, основано само на публикувания тук откъс. На тях бих отговорила, ползвайки 'цветистата' метафора на Парушев: нима трябва да завра глава в гърнето с л#йна, за да разбера с какво е пълно? Нима не е достатъчна миризмата, за да се предпазя и не се изцапам?

 60. 60 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  До коментар [#58] от "klimentm":

  Проблемът с привличане вниманието на публиката (особено днес, когато вниманието на хората трудно се задържа за повече от секунди върху даден образ или идея) съществува във всички сфери на изкуството. Затова, но често и поради творческа непосилност, много артисти прибягват до шока като средство за най-бърз достъп до вниманието на зрители/читатели. Това е задействало един омагьосан кръг, от който няма изход и който ускорява още повече западането на нивото на създадените творби.

 61. 61 Профил на vladurban
  vladurban
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#4] от "Светулка":

  който не обича да чете нищо не е в състояние да го накара да отвори книга или не-дай боже да си купи, а аз ще купя две, да имам и за подарък на приятел, цинизмите не ми харесват, но не убиват интереса ми към книгата.

 62. 62 Профил на vladurban
  vladurban
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#1] от "paf":

  Няпротив, бедни сме защото сме прости!След толкова плюене по тази книга няма как да не я купя!

 63. 63 Профил на Chicho Bore
  Chicho Bore
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Страхотен е!!! За жалост фикцията, която авторът създава е много близо до реалността!!! А коментарите са много повърхностни.. на хора дето не са чели!!!
  На мен също ми пречеше вулгарния език на кръга "бързи" поети, но, ох, колко само, е близо до реалността!
  Какво си мислите, че режисьорът/продуцент на "Над покритие" не е първообраз.. ми първообраз е! Много смешен и много тъжен роман!

  Гане, ако на Вуте му е добре и Ти ще си щастлив!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK