Книгите се разлистват на Пролетния базар в НДК

Книгите се разлистват на Пролетния базар в НДК

© АсоциацияВъпреки объркващите атмосферни условия, Пролетният базар на книгата се завръща с увеличен брой участници и вече на цели три етажа в НДК, съобщиха организаторите от Асоциация "Българска книга". Традиционното литературно изложение започва днес и ще продължи до 8 юни с работно време между 10 и 20 ч на 2-ри, 3-ти и полуетажа между тях в НДК.


Посетителите имат шанса да се срещнат за разговор и автограф с популярни български автори от няколко поколения - Богдан Русев, Боян Биолчев, Ваня Щерева, Васил Георгиев, Деян Енев, Евгений Дайнов, Радослав Парушев, Теодора Димова и много други. Почитателите на спорта могат да вземат автограф и от Наско Сираков по случай излизането на биографичния роман "Наско Сираков Единака", който ще бъде представен на базара.


 За откриването в 11 ч. днес пристигат един от най-продаваните съвременни турски писатели Ахмет Юмит, който ще представи новата си книга "Дервишка порта" и сърбина Братислав Петрович, чийто последен роман "Цариградски друм" (издаден в българия от "Персей") е изключително успешен в Сърбия.


Освен тези срещи в програмата на базара има няколко специални събития. Асоциация "Българска книга" ще отбележи 20-тия юбилей с изложба на книжни корици, организирана съвместно с предаването на БНТ1 "Денят започва с култура". 40-те произведения на известни художници и илюстратори като Чавдар Гюзелев, Стефан Касъров, Ина Бъчварова, Владимир Венчарски, Райчо Станев, са избрани от преподаватели в специалностите  "Книга и печатна графика" и "Плакат и визуална комуникация" в НХА. Кориците ще бъдат изложени на културната сцена на събитието на левия полуетаж в НДК от днес.
Романът "Отвътре" на Радослав Парушев ще бъде сред представените на базара.

© Издателство "Сиела"

Романът "Отвътре" на Радослав Парушев ще бъде сред представените на базара.


В рамките на базара на 7 юни от 13 ч. български поети, писатели и преводачи ще направят благотворителното четене "Мостът" в помощ на пострадалите от наводненията в Сърбия, Хърватия и Босна и Херцеговина. Заело името си от романа "Мостът на Дрина" на югославския нобелов лауреат Иво Андрич, в него ще вземат участие 28 автори, сред които са Иван Теофилов, Екатерина Йосифова, Илко Димитров, Силвия Чолева, Марин Бодаков, Митко Новков, проф. Светлозар Игов, Димитър Кенаров, Стефан Иванов, Оля Стоянова, Ясен Атанасов и много други. Средствата от предоставените от издателствата книги ще бъдат дарени на посолствата на пострадалите страни.


През 2014 г. се навършват 100 години от рождението на големия аржентински разказвач Хулио Кортасар. По този повод под патронажа на Н.Пр. Посланика на Република Аржентина в България на 7 юни следобяд ще се проведе първото от серията джаз-четения "Кортасар І" с участието на преводачите на писателя в България, саксофониста Петър Момчев и китариста Мирян Колев. 


Пълната културна програма на панаира може да бъде намерена в прикачения файл и на сайта на Асоциация "Българска книга".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK