Български средновековни ръкописи онлайн

Архивна снимка на стари ръкописи от каталога на Народната библиотека "Св.св. Кирил и Методий"

© Анелия Николова

Архивна снимка на стари ръкописи от каталога на Народната библиотека "Св.св. Кирил и Методий"Препубликуваме текста от портал "Култура" на Екатерина Дикова по повод дигитализираните наскоро колекции на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий", които вече са свободно достъпни през Националния каталог на академичните библиотеки в България. Така над 1700 библиотечни документа са достъпни онлайн и откриваеми по ключови думи.


Всеки, който е работил със стари ръкописи, знае колко време е необходимо за тяхното издирване, четене, събиране, колко грешки се допускат при преписването им, колко е трудно повторното им използване за сверка, да не говорим за огромните суми, които се искат от неплатежоспособните специалисти и любители на древността – както за копирането на подобни драгоценни материали (главно поради тяхната уникалност и крехкост), така и за пътуването на големи разстояния (поради разпръснатостта им). Да не споменаваме колко се натоварват очите от дребните нечетливи букви и колко алергии (и заразни болести) може да предизвика напластеният по страниците вековен прах. А и такива паметници съвсем не са вечни.


Днес, във времето на комуникацията и дигитализацията, няма как ситуацията да остане непроменена. Дигитални, виртуални и електронни библиотеки никнат като гъби, ценни ръкописи и колекции се публикуват онлайн. Сред най-успешните библиотечни проекти са реализираните от Британската библиотека, Баварската библиотека, Троицко-Сергиевата лавра, Университетската библиотека в Белград и един български. Отскоро дигиталните колекции на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" са лесно, бързо и свободно достъпни през Националния каталог на академичните библиотеки в България – Своден каталог НАБИС. 1718 библиотечни документа от нейните фондове са не просто достъпни онлайн, но и откриваеми по ключови думи. И макар това число да е далеч от реалния брой на документите в съответните физически колекции, това е наистина добро и оптимистично начало.
Като медиевист и българист за мен са най-интересни колекциите "Славянски ръкописи" и "Българският XIV век", тъй като в сбора си те са една от най-ценните съкровищници на ръкописи в България. У нас съществуват и други колекции и те се дигитализират, но все още никоя не е свободно достъпна онлайн. (Пловдивската народна библиотека "Иван Вазов" все още се готви да направи своята колекция свободно достъпна през Своден каталог НАБИС, а Научният архив на БАН не предоставя за свободно ползване богатството си, което е дигитализирано в завършен вид.)


Най-ранният дигитализиран паметник от гореспоменатите колекции на Националната библиотека е прочутият Енински апостол. Метаданните към ръкописа (информацията за неговото съдържание, описание, датиране, физическа характеристика и език) ориентират читателя в съставящите ръкописа фрагменти. Сред късните ръкописни съкровища са няколко преписа на История славянобългарска – Първи Софрониев (или Котленски) препис от 1765 г. и богатият на миниатюри Поппунчов сборник от 1796 г.


Сред по-ранните паметници с радост ще открием дигитализираните копия на Аргировия триод (XIII в.), Добрейшовото евангелие (XIII в.), октоиси, патерици, минеи и апостоли. Българският XIV век с право е обособен като самостоятелна колекция, в нея ще открием и малко по-различен тип паметници – сборниците със слова (на св. Григорий Богослов, на св. Исак Сирин, на св. Ефрем Сирин, както и сборни, т.е. от няколко автори).

Евтимиевият служебник е сред най-ценните паметници не само за изследователите в областта на Евтимиезнанието, исихазма и плетение словес, но и за всяко историческо проследяване на паметниците от нашето книжовно минало. А съвсем наскоро излязлата монография на Георги Попов върху средновековни български химнографски текстове, посветени на Рождество Христово и Богоявление, ни подтиква да потърсим един от основните извори в тази насока – т. нар. Скопски миней от XIII в.


Известно неудобство представлява фактът, че ръкописите не могат да бъдат търсени по сигнатура (тъй като тя липсва в метаданните към дигиталните копия), а този начин би бил най- удобен за специалистите, защото обикновено именно така те цитират и търсят древните извори. Това донякъде се компенсира от възможността за търсенето им по ключва дума (например "евангелие", "псалтир", "миней", "патерик", "слова"), още повече че резултатът от подобни търсения включва не само дигитализирани ръкописи, а и дигитализирани старопечатни книги от същия вид. Изберем ли "Всички библ. документи" от падащото меню под полето за търсене (а не просто "Дигитални обекти"), в списъка с резултати ще открием и цялото разнообразие от литература по темата, съхранявана във фондовете на библиотеките, включени в НАБИС консорциума. При такова търсене можем не само да сортираме получените резултати, но и да пресеем онова, което ни интересува най-много, чрез опциите отляво на екрана (по тема, по автор, по колекция или език). Леко объркване се получава и при подредбата на резултатите от търсенето според хронологията на ръкописите, тъй като римските цифри се разчитат машинно като букви, но такава е ситуацията и при другите дигитални библиотеки, използващи римски цифри в метаданните.

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на jony
  jony
  Рейтинг: 543 Неутрално
 2. 2 Профил на naiden_pravdev
  naiden_pravdev
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Чудесна придобивка за всички българи - за образованието, културата, за самочувствието ни!

 3. 3 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5962 Неутрално

  важен ръкопис представляващ средновековната ни култура .

 4. 4 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1305 Неутрално

  Тук можете да намерите какво ли не:

  https://archive.org/details/americana

 5. 5 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2974 Неутрално

  До коментар [#4] от "princess_x":

  Принцесо, айде нещо от мен преди да "полетя"...!
  )))
  ......http://www.youtube.com/watch?v=DUDvgYxKsLs

  Ние сме за малко на този свят...., нали?

  Пазете се от доносника vesolr
 6. 6 Профил на wonder
  wonder
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Някои за съжаление обаче са сканирани с такова лошо качество, че...

 7. 7 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 803 Неутрално

  [quote#0:"Дневник"]Научният архив на БАН не предоставя за свободно ползване богатството си (...)[/quote]
  Такива са велики и недостижими нашите БАНичари и техните върховни нАучни постижения, че не бива да споделят с простолюдието (дето ги храни).

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 8. 8 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1902 Неутрално

  Дай боже постепенно всичко да се дигитализира. Че наистина трудно се ровичка по архивите и библиотеките.

  E PLVRIBVS VNVM
 9. 9 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1305 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK