С "Пикник на свободата" започват честванията на 25-годишнината от падането на режимите в Източна Европа

Логото на Полски институт в София за честванията

© Полски институт в София

Логото на Полски институт в София за честваниятаНа 4 юни Полша отбеляза Деня на свободата - 25 години от историческите "полусвободни" избори, на които движение "Солидарност" печели всички позволени места в парламента без едно и които поляците празнуват като края на комунистическия режим в страната.


По повод този и другите предстоящи юбилеи в Източна Европа през 2014 г. литературният фестивал "София: Поетики" 2014 ще премине под формата на "Пикник на свободата" в бившия Парк на свободата – Борисовата градина, съобщиха организаторите. Под патронажа на Росен Плевнелиев и със съдействието на посолствата на Германия, Полша, Румъния, Словакия, Унгария и Чехия тазгодишното издание фестивала от 12 до 16 юни ще отбележи годишнината с поети и музиканти от тези страни, лекции за дисидентската литература, филмова програма и срещи с участници в събитията от 1989 г.


Честванията започват още в четвъртък, 12 юни с кинопрограмата на Полския институт и театъра на СУ "Алма Алтер", която включва филмите "Гражданинът Хавел", "Валенса", "Сбогом, Ленин" и други. На другия ден от 15 ч. Културният център на СУ организира среща дискусия с участниците в полските и румънските протестни събития от 1989 г. Януш Онишкевич и Йон Карамитру, модерирана от проф. Александър Кьосев.


С "Пикник на свободата" започват честванията на 25-годишнината от падането на режимите в Източна Европа

© Организаторите
Самият поетичен пикник започва на 14 юни, събота, от 17 ч. на лятната сцена в бившия Парк на свободата - Борисова градина, с концерт на полската група Sarakina. Тя ще бъде последвана от четене на международните гости на фестивала - поетите Никола Маджиров (Македония), Катерина Стойкова-Клемър (България/ САЩ), Яна Букова (България/ Гърция), Димитрис Аллос (Гърция), Катерина Илиопулу (Гърция), Янис Исидору (Гърция) и чешкия дисидент Й. Х. Кръховски, чиято група Krch-off Band ще подгрее българската състезателна програма.


Междувременно от 16 до 19 ч. в театралната зала на Софийския университет в Ректората ще протекат три лекции – на проф. Александър Йорданов за промените през 1989 г., на Владимир Левчев за дисидентското сп. "Глас" (17:00 ч.) и на Едвин Сугарев за дисидентското сп. "Мост" (18:00 ч.).


Както всяка година, основната част от "София: Поетики" е "конкурсната програма", в която поети четат по едно стихотворение, а публиката избира един победител. Тя ще започне от 20.30 на лятната сцена, където ще излязат автори като Силвия Чолева, Марин Бодаков, Стефан Иванов, Илко Димитров, Владимир Левчев и много други, последвани от още музика на живо.


В неделя от 17 ч. в Чешкия център ще има самостоятелно четене и среща с гостите на "София: Поетики" и представяне на две антологии – полски поети, дебютирали след 1989 г. И издадения в САЩ сборник със съвременна българска поезия "Сезонът на деликатния глад" . Цялата програма на фестивала може да бъде видяна на уебсайта му Sofiapoetics.eu.


Елемент от плаката на конференцията "Живот след падането: преди и сега в Югоизточна Европа", организирана от проф. Ивайло Дичев и доц. Кристофър Скарбъро

© Живот след падането: преди и сега в Югоизточна Европа

Елемент от плаката на конференцията "Живот след падането: преди и сега в Югоизточна Европа", организирана от проф. Ивайло Дичев и доц. Кристофър Скарбъро


25-ата годишнина от падането на комунизма е и поводът за международната конференция "Живот след падането: преди и сега в Югоизточна Европа", организирана от проф. Ивайло Дичев и доц. Кристофър Скарбъро от американския университет "Кингс Колидж" на 12 и 13 юни в Американския научен център в София. Учени от десет страни ще се съберат, за да обсъдят съвременния живот в посткомунистическите общества, "връзките между миналото и настоящето и начина, по който хората си спомнят и се свързват с комунизма четвърт век след неговия крах". Двата дни са разделени на 6 панела: "Политиката и държавата след падането", "Култура", "Памет и пространство", "Социални движения, права и свободи", "Памет и идентичност" и "Беседи за междувоенните и следвоенните общества". Програмата на конференцията може да бъде намерена на уебсайта на Американския научен център.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK