Протестът флиртува с медиите в третата "изложба за една нощ" на One Night Stand Gallery

Червената шапчица след вълка, елемент от изложбата

© Лъчезар Бояджиев, Лъчезар Бояджиев

Червената шапчица след вълка, елемент от изложбатаВ нощта на годишнината от протестите срещу правителството на Пламен Орешарски - 14 юни, Иван Мудов отваря за трети път концептуалната си "галерия за една нощ" One Night Stand (англ. - секс или флирт за една нощ) с изложбата Stand Out! ...and Stand Still ("Изпъчи се! ...И задръж!") на Лъчезар Бояджиев, съобщиха организаторите.


Идеята на мазето на ул. "Христо Белчев" 25 – бивш магазин за обувки, чиито щендери още стоят – е поредната закачка с институциите на изкуството на Мудов, който събра посланици и министри на псевдооткриването на Музей на съвременното изкуство на гара "Подуене" преди години и предложи препострояването на мавзолея в стил "мутробарок".


One Night Stand е "галерия на откриванията", която отваря само за няколко часа в рамките на една-единствена вечер, шеговита реплика към най-светския момент от художествения живот. Съдържанието и избора на автори обаче съвсем не са фриволни. След изложбата "Протест срещу протеста" на Недко Солаков (някои от текстовете му са все още по стените) и "Процесът" на Росела Бискоти, "Изпъчи се! …И задръж" на Лъчезар Бояджиев е третата инсталация на тема протест и активизъм, направена специално за мазето на One Night Stand. Тя може да бъде видяна само между 19 и 22 ч. в неслучайно избраната събота на 14 юни.
Лозунгите на художника Правдолюб Иванов

© Георги Кожухаров

Лозунгите на художника Правдолюб Иванов


"Изпъчи се! ...И задръж!" се превръща почти в ретроспектива на концептуалния художник Лъчезар Бояджиев, чиято последна самостоятелна изложба в България беше преди четири години в СГХГ. Той е известен с работите си, посветени на публичните пространства и визуалната среда в градовете. Инсталацията в One Night Stand включва произведения от различни негови периоди – рисунки, обекти и своеобразни скулптури, обединени около една централна видеотворба, вдъхновена от миналогодишните протести из цял свят.


"Източна разходка в Западен парк" e наистина разходка – пърформанс, осъществен в рамките на фестивала за съвременно изкуство в парка миналата година, нещо средно между симулация на протестно шествие и лекция за визуалното присъствие на протестите в медиите – както българските, така и в Турция и на други места.


Размишлявам за тялото на протестиращия в публичното пространство и как то се конкурира за медийното внимание с други "твърди" тела, които символизират властта и икономическия ред – полицаите в техните униформи, паметниците, рекламите, каза Лъчезар Бояджиев пред "Дневник". Разходката разглежда повишената театрализация на всички протести, която аз забелязах за пръв път преди десет години, на протеста като публично театрално действие.


"Жената в червено" - символ на турския протест и едно от най-споделяните и преработвани изображения от Гези (илюстрацията е на "Дневник")

© Reuters

"Жената в червено" - символ на турския протест и едно от най-споделяните и преработвани изображения от Гези (илюстрацията е на "Дневник")


В края на 90-те в Италия за пръв път видях диригенти на протести – имам предвид в най-буквалния смисъл, хора, които вървят отпред с лице към шествието, посочват от коя страна да се вдигнат плакатите и от коя да се засили музиката. Любопитното е, че те трябва да гледат едновременно с очите на протестиращи и с очите на медиите, за да изкажат своя гледна точка... В Русия пък хора бяха арестувани за показване на "невидими лозунги с антиправителствено съдържание", след като в знак на протест държаха празните си ръце вдигнати, все едно държат плакати.


Такива противоречия и абсурди коментира видеото от 25-минутната разходка на художника Лъчезар Бояджиев. Сред 20-имата участници в нея е и неговият съмишленик от Института за съвременно изкуство Правдолюб Иванов, чиито остроумни лозунги бяха популярна гледка от летните протести и впоследствие станаха предмет на самостоятелна изложба.


Във видеоинсталацията "Изпъчи се! …И задръж" са вплетени и мотиви, форми и образи от "мазето" на съзнанието на Лъчезар Бояджиев през последните 30 години – "лозунги, тела, ковчези и мумии",  както пише Иван Мудов в текста към изложбата. Те ще се явят като "внезапна, бърза и страстна връзка със съвременното изкуство" в събота между 19 и 22 ч в One Night Stand Gallery.


Всичко, което трябва да знаете за:

Назаем от ...

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2868 Неутрално

  На 14-ти трябва да е караят.

 2. 2 Профил на Ники
  Ники
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#1] от "hodounski":

  Краят трябваше да е на 14-ти миналата година, но с комуняги на власт, де такъв късмет

 3. 3 Профил на Petak
  Petak
  Рейтинг: 521 Весело

  Не е ли малко много ангрийския език като за изложба на балгарин за българите и техните си български проблеми и която се помещава в мазето (бивш магазин за обувки) на ул. "Хр. Белчев" в София, България? Ни най-малко не съм националист - просто е смешно и някак си типично българско )))

 4. 4 Профил на joodi
  joodi
  Рейтинг: 367 Неутрално

  да изчистим тая руска с....... на изборите

 5. 5 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  ''Размишлявам за тялото на протестиращия в публичното пространство и как то се конкурира за медийното внимание с други "твърди" тела, които символизират властта и икономическия ред – полицаите в техните униформи, паметниците, рекламите, каза Лъчезар Бояджиев пред Дневник.''

  А аз размишлявам за това как днес младежите не се обучават за художници, а се тренират по какъв начин да редят думите, така че да създават впечатление за дълбокомисленост, когато всъщност изказаното е поредната куха баналност.

 6. 6 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  Днешните художници не творят, а се опитват да приложат на практика всичката (валидна или не, но обикновено тази, която е НА МОДА в момента) ТЕОРИЯ, с която са затлачили мозъците им в академията. Те не правят нищо друго, освен да запълнят вакуума в произведенията си с думи, обяснения, 'концепции' - и колкото по-мъгливи, неразбираеми и 'интелектуално'-изглеждащи са тези думи, толкова по-стряскащо е за публиката, която се стъписва от толкова 'извисен' интелект и се прибира в къщи с подвита опашка, че не е на нивото да разбере това 'висше' изкуство.
  Днешните творци не са просто 'художници'; не-е-е, те са магистри и доктори по изкуството и даже философията. Те пишат дисертации с мистифициращи заглавия и теми, които ако бъдат дестилирани до съставните си елементи, се оказват ненужни брътвежи.
  Представете си Пикасо да напише докторска дисертация! Ужас, ами че той дори и магистърска и бакалавърска степен не е защитил! Но ако вземем и най-простата рисунчица излязла изпод неговата ръка, можем само върху нея да напишем НИЕ едно есе. И все пак рисунчицата няма нужда от много обяснения - публиката я разбира и така; всеки по своя начин, без помощта на кураторски тиради. Това е разликата.

 7. 7 Профил на Туриста
  Туриста
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#6] от "princess_x":

  Или казано на кратко: пост-модернизъм

 8. 8 Профил на puhcho7
  puhcho7
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#6] от "princess_x":

  ...цяла тирада си изнесла против кураторските тиради, и колко обидена и унизена се чувстваш, че не разбираш и не харесваш концептуалното изкуство, сякаш някой те кара насила да го разбираш и харесваш....да беше сътворила нещо, вместо да ни занимаваш със провинциалните си комплекси – провинционизма е манталитет, а не местожителство...и примера с Пикасо е крайно неуместен, защото той също е бил концептуалист в контекста на времето, в което е творил...а в днешно време не е станал по-разбираем, просто хората свикнаха....

 9. 9 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3541 Неутрално

  [quote#8:"puhcho7"]е не разбираш и не харесваш концептуалното изкуство, [/quote]

  Трябват ли някакви специални качества или знания за да се разбира коцептуалното изкуство? Или може би различни сетива?
  Или може би е само умела игра на думи? Концептуална ли е "Атинската школа" или "Човешка комедия" ?

  klimentm
 10. 10 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3541 Неутрално

  До коментар [#6] от "princess_x":

  Един наш писател на времето беше казал че ако критика или някой друг трябва да обяснява какво е искал да каже автора ,то явно автора е претърпял неуспех.

  klimentm
 11. 11 Профил на puhcho7
  puhcho7
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#9] от "klimentm":

  ...ако чувството за ирония е специално качество, то да, трябва да го имаш за да разбираш конц. арт, и не само него...чувство за ирония има този, който може да ползва автоиронията, в противен случай иронията се превръща в сарказъм....иронията би ти помогнала дори когато не разбираш и не харесваш, да не правиш драма от това....в случая "принцес" е сътворила такава драматична тирада, че се получила истинска "концепция на неразбирането на концептуалното изкуство"....и като гледам колко привърженици са и нащтракали плюсчета – мъкаааа....
  ...аз пък, за разлика от вас нямам никакви драми от това, че не съм разбран /както също и авторите на концептуален арт/....

 12. 12 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3541 Неутрално

  До коментар [#11] от "puhcho7":

  Добре ама става така че за да гледаш съвременно изкуство трябва да си въоръжен изключително и само с ирония.Нещо важно убягва на съвременния творец, той се превръща вече в самодостатъчен . Не знам аз не харесвам тази тенденция .

  klimentm
 13. 13 Профил на puhcho7
  puhcho7
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#12] от "klimentm":

  ...досега винаги плюсчета съм ти щракал на политическите коментари, щото съм те приел за съмишленик, ама като гледам какви наивни ги ръсиш, и почвам да се замислям.....
  ...ИРОНИЯТА, драги приятелю, е изключително важна не само за възприемането на изкуството, ами и за всичко останало в живота, за което се сещаш...
  ...ИРОНИЯ е усета за парадокс във очевидното, на дисхармония и дисбаланс на това, което Е зад фасадата на привидното...нямаш ли чувство за ирония – нямаш НИЩО: нямаш чувство за реалност /привидното приемаш за действително/, нямаш чувство за хумор, нямаш интелигентност – нямаш НИЩО!!...и обратното: имаш ли чувство за ирония – имаш ВСИЧКО, защото иронията е универсален инструмент!!....тия неща са верни, защото могат да се докажат като задачка по геометрия от гимназията!!...темата е широка, а аз трябва да излизам...
  ...а това, че съвременния творец е разбран за ограничен кръг от хора, не го прави самодостатъчен, напротив – горните коментари не само биха го забавлявали, а също така щяха да са идеи и материал за нови "концептуални" творби, за които "разбирачи" да пишат възмутени коменари.....и т.н. до края на света....

 14. 14 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  До коментар [#8] от "puhcho7":


  Много елементарно и изтъркано, пухчо7! Според нечленоразделените ти изречения излиза, че или ти харесва концептуалното изкуство или не го разбираш и следователно си унизен и обиден от безсилието си в схащането на тази 'висша материя'. И непременно си 'провинциалист'!!!
  А дали би могла да проникне в мозъка ти мисълта, че точно когато наистина разбираш това прословуто концептуално изксутво, ти виждаш отвъд неговия вакуум и плоска, но претенциозна баналност - така е в 90% от произведенията му. Разбира се има и големи постижения, но са рядкост и особено в случая с 'твърдите тела' не става въпрос за такова.

 15. 15 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  [quote#10:"klimentm"]Един наш писател на времето беше казал че ако критика или някой друг трябва да обяснява какво е искал да каже автора ,то явно автора е претърпял неуспех.[/quote]

  Тъй като по-горе дадох пример с Пикасо, пак ще се обърна към него. Пикасо е мразел по-силно от смъртта (а той е бил много суеверен на тази тема-табу) да му задават въпроси от рода ''какво сте искали да изобразите/кажете в тази картина?'' Обикновено не е отговарял и се е измъквал по някакъв начин, но когато е било невъзможно - отговарял с първите абсурдни и налудничави обяснения, които са му идвали наум. Във всеки случай нямаше да чуем от него напомпания псевдо-интелектуален и безкрайно безинтересен жаргон на днешните 'концептуални' творци.

 16. 16 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  [quote#11:"puhcho7"]ако чувството за ирония е специално качество, то да, трябва да го имаш за да разбираш конц. арт[/quote]

  Вярвай ми, дори и най-рафинираното чувство за ирония не помага, когато няма кой знае каква концепция в творбата, затова в тези случаи обикновено се намесват кураторите, които с обясненията си да 'завършат' операта.

 17. 17 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  [quote#12:"klimentm"]Нещо важно убягва на съвременния творец, той се превръща вече в самодостатъчен [/quote]

  Съвременните творци не творят за публиката, а за тесния кръг от други подобни творци, куратори, изкуствоведи, дилъри и пр. И се потупват един друг по концептуалното рамо...

 18. 18 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  До коментар [#13] от "puhcho7":

  Вярно е всичко казано за иронията, само дето тя много често липсва от самите произведения и още повече от изказванията на авторите за тях - виж статията за типичен пример на концептуален творец с тежък ирониен недоимък.

 19. 19 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  [quote#13:"puhcho7"] горните коментари не само биха го забавлявали, а също така щяха да са идеи и материал за нови "концептуални" [/quote]

  Не се и съмнявам - моите коментари, колкото и 'провинциални' да са, са по-живи от 'метрополитните' плоски изказвания на конц-артиста.

 20. 20 Профил на puhcho7
  puhcho7
  Рейтинг: 521 Весело

  До коментар [#19] от "princess_x":

  ...провинциализма е в манталитета ти драга, а не в местожителството....ниските и снизходителни оценки дето раздаваш наляво и надясно отговарят на ниска самооценка – нищо лично, общи принципи в психологията са това...
  ...никакъв проблем няма да не харесваш нещо, проблема се появява когато почнеш да драматизираш това което не харесваш.....и в момента, който почнеш да драматизираш – сама си пишеш диагнозата на комплексите....и ти си тази, дето оревава ортаклъка с патетични тиради за неща които не харесва, не съм аз....аз което не харесвам – игнорирам, и нямам никакви драми....когато съм неразбран, а то е почти винаги – също нямам драми...

 21. 21 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3541 Весело

  До коментар [#13] от "puhcho7":

  Никой не е безгрешен приятелю.

  klimentm
 22. 22 Профил на puhcho7
  puhcho7
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#21] от "klimentm":

  да, ама по какъв повод това?

 23. 23 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3541 Неутрално

  До коментар [#22] от "puhcho7":

  По повод коментарът ти към мен- № 13.

  klimentm
 24. 24 Профил на puhcho7
  puhcho7
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#23] от "klimentm":

  и по-конкритно?...за кой "никой" става дума, дето не е безгрешен?

 25. 25 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3541 Неутрално

  До коментар [#24] от "puhcho7":

  За мен.

  klimentm
 26. 26 Профил на puhcho7
  puhcho7
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#25] от "klimentm":

  няма проблем, не го взимай навътре!

 27. 27 Профил на puhcho7
  puhcho7
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#25] от "klimentm":

  безгрешните няма от какво да се учат

 28. 28 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  [quote#20:"puhcho7"]никакъв проблем няма да не харесваш нещо, проблема се появява когато почнеш да драматизираш това което не харесваш[/quote]

  Пак ли трябва да повтарям (въпреки, че добавям пълна шепа ирония и самоирония!), че интерпретацията ти е крайно тривиална и примитивна. Тъй като ти самият си незапознат с материята, за която спорим, възприемаш моята критика като лична нападка и заемаш предвидимата до болка позиция на обвинител в изтъркани 'грехове' като провинциален манталитет, неразбиране на конц-изкуството, и пр. Ах, и мантрата 'щом не ти харесва, не гледай'.
  Нима не разбираш, че моите коментари не са подтикнати от 'нехаресването' на този тип опити за изкуство, колкото от начина, по който ни ги представят и ни внушават да възприемем. Ако беше малко по-вътре в нещата, щеше да си забелязал, че критика по изкуствата почти липсва у нас; непрекъснато се създават огромни количества произведения; представят се в изложби; пише се за тях къде ли не и общото впечатление, което остава у публиката е, че ВСИчКИ тези творби и художници са компетентни и от високо качество. С една дума - всичко върви, всичко е чудесно и велико. Не се чува никакъв по-различен глас, освен задружния хор на (не особено компетентни) възхваляващи журналисти.

 29. 29 Профил на puhcho7
  puhcho7
  Рейтинг: 521 Весело

  До коментар [#28] от "princess_x":

  ...малийЙЙЙ...ама нямаш умора бре...и къде я тая самоирония дето я прибавяш с "пълни шепи"....нали за това става въпрос: неумението да практикуваш "автоиронията" деформира това, което ти си мислиш, че е ирония във обикновен сарказъм, който пък никой не е длъжен да ти изтрайва!!...и всичко във последния коментар ти е "ъп сайд - даун" – една вярна дума няма....пълен ташак драга ми принцесо / дали пък не си някой дзвер/....ако трябва да те опровергавам дума по дума – ще ми отнеме часове, затова препрочети поседния ми коментар - кратко и ясно съм го писал, и с добри чувсва....и ако пак не го разбереш – проблемът си е изцяло твой....
  ...и бъди спокойна, достатъчно навътре съм в "материята" – със концептуален и други видове арт съм се занимавал дълги години преди да стане "моден"....т.е. по времето, което "соц-реализма" беше моден по наште земи, а ти нямаш спомени от тия времена, иначе нямаше да пишеш такива глупости....ТОГАВА/по времето на соц-реализма/ се ВНУШАВАШЕ и РЕЖИСИРАШЕ ЦЕНТРАЛНО как трябва да се твори и критикува, и как не трябва, а не СЕГА!!!...а пък СЕГА, драга ми принцесо /или пък дзвер/, никой никого не спира/включително и теб/ да твори или критикува по правилния начин, ако намира "официално внушавания" начин за неправилен!!!...и ако това ти е единственото творчество – да ореваваш форумния ортаклък, то проблемът пак си е изцяло твой!!!...
  ...и знаеш ли какъв е парадокса при конц. арт, то всъщност е парадокс в парадокса – никога няма да се сетиш: основно "мото" на конц. арта е парадокса, а основен инстумент е иронията....и парадокса е, че конц. арт съществува благодарение на тези, които не го разбират и приемат, защото ако всички го разбираха – нямаше да има "кого" и "какво" да се иронизира...и понеже глупостта клони към безкрайност/ особено в БГ - тук сме специална селекция тъперунгели/, то и конц. арт ще го бъде вечно!!!....или с други думи – перпетум мобиле!!!....изтощих се....тая тема трябва да се развие в есе...
  ...аз излизам, а пък ти не се притеснявай – не очаквам да си ме разбрала....хайде със здраве!...

 30. 30 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  До коментар [#29] от "puhcho7":

  Пухчо каза:''основно "мото" на конц. арта е парадокса, а основен инстумент е иронията....и парадокса е, че конц. арт съществува благодарение на тези, които не го разбират и приемат, защото ако всички го разбираха – нямаше да има "кого" и "какво" да се иронизира.''

  Пухчо, тъй като 'дзвер' умора няма, ти отговарям; за последно:

  Искам само да ти обърна внимание, даже да подчертая дебело, че притежанието на иронията, за която повтаряш в коментарите си, се отнася най-напред до творците. Поради особената същност на концептуалното изкуство, най-есенциалното условие за създаването му е ТВОРЕЦЪТ да притежава ИНТЕЛИГЕНТНОСТ, ИРОНИЯ, ОСТРОУМИЕ И ПР. и то на особено високо ниво; в противен случай произведенията му ще бъдат скучни еднодневки. Не можеш да обвиняваш зрителя в неразбиране, само защото той усеща интелктуалната недостатъчност на артиста, който поднася някакви плиткоумни, уж иронични идеи, много често с УСТАНОВЕН, далечен във пространството и времето произход, т.е. полуприкрито подражание. Не е случайно, че бащата на конц-изкуството е Дюшан, с чиято интелигентност, остроумие, ерудиция и ирония, малко днешни творци биха могли да се преборят.
  Но, разбира се, е къде по-лесно да махнем презрително-концептуално с ръка, че простаците не разбират нищо.
  И да, може и да съм саркастична, защото ПРОВИНЦИАЛНАТА ПОСРЕДСТВЕНОСТ, която ни натрапват по галерии и 'публични пространства', само това заслужава.
  Може би нашите творци биха спечелили много от малко самокритичност, самовзискателност, стремеж да надминават винаги себе си, а не да потъват в самодоволство, с притъпени от хвалебствените изкуствоведски слова възприятия.

 31. 31 Профил на puhcho7
  puhcho7
  Рейтинг: 521 Весело

  До коментар [#30] от "princess_x":

  ...малиийЙЙЙ!!!....ама ти наистина си неуморна бе, във писането на глупости!!!....пак ми отваряш работа, да ти отговарям.....всичко, ама ВСИЧКО в последното писание ти е "ЪП САЙД ДАУН",както и в предните писания...ама то с тоя тюрлюгювеч дето ти е в главата – няма как да е различно в писанията....
  ...драга ми прицесо /или пък дзвер-киликандзер може би/, ти не можеш да съдиш какво ИМА, и какво НЯМА ТВОРЕЦЪТ/Лъчо Бояджев/, от едно изречение, което е извадено от контекста на това което е казал!!...във горната статия никой нищо не ти НАТРАПВА, нито ВНУШАВА, а те ИНФОРМИРА ЗА ПРЕДСТОЯЩО СЪБИТИЕ / вече минало – снощи /, което ти би могла да посетиш, и да му ги кажеш всичките тия глупости дето ги пишеш на ТВОРЕЦА ЛИЧНО, а не да ме занимаваш мен със псевдоинтелектуалните си драми!!!...и бъди спокойна – нямаше да те набие ТВОРЕЦА!!...и никой ТВОРЕЦ не е имал за цел да ПРЕБОРВА Дюшан, Пикасо или когото и да било...ИЗКУСТВОТО е свободата да се изразяваш, по начин който ти/твореца/ смяташ за приемлив, А НЕ Е ТУРНИР ПО БОРБА!!!....къртиш мифки със глупост!!!...и къде е тая АВТОИРОНИЯ, дето ТИ ЗАГРЕБВАШ СЪС ШЕПИ...сякаш съществува във насипно състояние!!!....АВТОИРОНИЯТА е това да си наясно с парадоксите в себе си /а ти нито ги признаваш, нито ги приемаш/, и тогава когато си наясно с вътрешните парадокси – толерантността към чуждите парадокси се случва по естествен път, и оценките които даваш на околните биха имали някаква стойност...а дотогава си дупка от геврек, драга...и ти, и твоите КОМПЕТЕНТНИ /щото мислиш че си много ВЪТРЕ В МАТЕРИЯТА/оценки !!!...и АВТОИРОНИЯТА не се ЗАГРЕБВА С ПЪЛНИ ШЕПИ, а се КУЛТИВИРА, драга – също като интелигентноста....и ако някои имат късмета да са природно интелигентни/ което също има нужда от култивация/, останалите трябва да се самоизтеглят за косата като Мюнхаузен, което означава здрава работа върху себе си!!...няма кой да те учи на автоирония и интелигентност – сама трябва да се учиш от това, което те заобикаля!!....
  ...Дюшан е баща на ПОПАРТА, а не на концерпт.арта, щото по негово време го нямаше като понятие, и по простата причина, че при ПОПАРТА има ирония, но няма концепция....а въпросния ТВОРЕЦ - Лъчо Бояджиев, както и други колеги работещи концепт.арт – Иван Мудов, Недко Солаков и др. работят и живеят във Европа от повече от 15 години, където плуват в собствени води, и са добре оценени и признати...и се връщат в БГ за кратко, колкото да изложат нещо, и да съберат идеи за нови проекти...и ТИ си тази, която "маха презрително с ръка" в оценките си, а не те!!...и при ТЕБ е липсата на самокритичност и самовзискателност, и потъването във самодоволство, А НЕ при ТЯХ!!!...и ТИ си ОБРАЗЕЦ за стремеж да надминаваш себе си, ама единствено по ГЛУПОСТ!!!...а "хвалебствените изкуствоведски слова" съществуват само в кухата ти кратуна!!!...
  ...да се еба в главата – как не се сетих да
  разпечатам дълбоко-интелектуалните ти писания, и да ги занеса снощи на събитието – веселба щеше да има!!!...
  ...сетих се на кого ми напомняш – на проф. Вучков разбира се...по снизходителни оценки, писанията ти досущ приличат на неговите "размисли и страсти"!!...и по драматизъм също!!...
  ...обаче знаеш ли какво можем да направим: да се срещнем в парка, и там аз да заснема едно видео, на което ти излагаш твойте уникални въжделения – относно изкуството...и още нещо...и по този начин хем ти ще запълниш празната ниша на критиката/нали имало само хвалебствия и внушения/, и ще намериш липсващата ти публичност/нали гласът на инакомислещетите бил задушен/, хем аз ще имам готов продукт на коцептуален арт!!!....БРИЛЯНТНА ИДЕЯ!!!....хайде помисли си, и дай сигнал ако си съгласна....тази седмица пътувам към Венеция, обаче от средата на другата съм тук и на линия....
  ....пропилях още една вечер да ти отговарям, шантав съм и аз явно.... 32. 32 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  [quote#31:"puhcho7"] никой ТВОРЕЦ не е имал за цел да ПРЕБОРВА Дюшан, Пикасо или когото и да било[/quote]

  Напротив, на времето са водели люти битки; раздавали са си здраво юмруци и тупаници сюрреалисти, дадаисти и други -исти. Може би точно това липсва на днешното изкуство - всички станаха много политически коректни; всичко стана допустимо и следователно - банално и безинтересно.
  Само едно пояснение, че повечето ми коментари не са насочени към конкретния художник, а като цяло обсъждат концептуалното изкуство на родна почва.

  [quote#31:"puhcho7"]...Дюшан е баща на ПОПАРТА, а не на концерпт.арта, щото по негово време го нямаше като понятие, и по простата причина, че при ПОПАРТА има ирония,[/quote]

  Ех, тук просто няма какво да кажа, освен да попрочетеш нещо по въпроса, защото аз съм много 'вън от нещата', но съм сигурна, че Марсел се върти в гроба при това му свързване с попарта - голяма попАра си забъркал. Истината е, че той не е и смятал, че става родител на нещо - докато 50-60 години след 'зачатието' не са се сетили за рожбата му и не са си я присвоили, придавайки и' съвсем друг смисъл и значение от оригинално замислените от Дюшан.

  [quote#31:"puhcho7"]ти излагаш твойте уникални въжделения – относно изкуството[/quote]

  Уви, не са особено уникални - ако беше в течение със сериозните автори по изкуството (а не писанията на хора, които СА ЛИЧНО ЗАИНТЕРАСУВАНИ от излагането и ПРОДАВАНЕТО на солаквоци/мудовци и сие.) в 'Европата' и по света, щеше да си наясно с това. Ето какво казва Antoon Van den Braembussche: ‘Given the oversupply of art the role of cultural intermediaries, entrepreneurs and managers has become so important and decisive that every claim to artistic autonomy seems to vanish into the requirements and determinants of an all-embracing economics and politics of art’.
  Повече примери няма да ти давам, защото нямам никакво желание да ти помагам да се образоваш по въпроса, нито пък да давам 'идеи' за нови 'иронични' конц-произведения.
  Само ще довърша с мислълта, че няма нищо по-агресивно и шумно от самодоволната посредственост.

  [quote#31:"puhcho7"]пропилях още една вечер да ти отговарям, шантав съм и аз явно[/quote]

  Отговаряш, защото те принуждава малкото остатъчна съвест и достойнство, които са се скрили някъде надълбоко в тебе - те са наясно, че в думите ми има много истина, а тя боли.

  Гледай да закачиш нещо от магията на Венеция.

 33. 33 Профил на puhcho7
  puhcho7
  Рейтинг: 521 Весело

  До коментар [#32] от "princess_x":
  ...Вучкооооов.....киликандзерино нйеден!!!...аре спри се бре!!!.....аре стига "размисли и страсти".....нали обеща, че за последно отговаряш в предпоследните ти дълбоко-интелектуални писания....казах ти другата седмица да дадеш сигнал, ако искаш да се включиш в концептуален арт проект....ще те взимам на събития и ще те оставям да говориш и да правиш жив "пърформънс": "по некои съображения относно съвременното изкуство в БГ на една куха лейка"!!....хайде имай милост – ангажираш ме, натоварваш ме, обременяваш ме, губиш ми времето, и ми лазиш по нервите да ти отговарям на писанията!!....злоупотребяваш със съвеста ми, която въобще не е остатъчна – тия дето ме познават знаят!!....хайде имам си други болки и тегоби, идваш ми в повече – намери си някой друг събеседник, от тия дето ти цъкат плюсчета на писанията!!...."изгубени в превода" сме двамата с теб, и няма скоро да се намерим!!....женската глупост е като лъжицата катран в кацата с мед – прецакана си тотално/ дори и да си неземна красавица, а не киликандзер/!!....и сега за твое спокойствие, и братното на това което правиш ти – сам ще си цъкна минусче на коментара!!...хайде до другата седмица / евентуално /, а до тогава – виж посланието на събитието/което ти не пожела да удостоиш със твоето "надълбоко-вътре в материята" присъствие/: "ИЗПЪЧИ СЕ!!!.....И ЗАДРЪЖ!!!"......и задръж в писането на глупости, пъченето го умееш добре!!!...хайде със здраве....

 34. 34 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  До коментар [#33] от "puhcho7":

  Ха, простакът си е простак и простащината му неминуемо избликва на повърхността, гарнирана с типичния за българина сексизъм и женомразство от най-долен вид.

  По-добре е да се въздаржиш да ми отговаряш повече, защото нивото ти се срина много грозно.

 35. 35 Профил на puhcho7
  puhcho7
  Рейтинг: 521 Весело

  До коментар [#34] от "princess_x":
  ...ето пак – помолих те до другата седмица поне да задържиш, и да не отговаряш, ама ти неможа да се стърпиш.... и къде го видя тоя сексизъм и женомразство?!.....ума ти е като огледало, ама криво огледало на действителноста – всичко деформира до неузнаваемост.....а главния ти проблем е, че никакви съмнения не ти се явяват по отношение на това, което си!!.....при мен например, така се развиха нещата: появва на съмнения в себе си – търсене на специализирана информация – потвърждаване на съмненията – изваждане на проблема от подсъзнателно на съзнателно ниво – осветяване и конкретизиране на проблема – елиминиране на проблема !!!.....а съмненията не е желателно отвън да ти ги сочат, защото заемаш защитна позиция....през цялото време критикуваш другите за липса на самокритичност, а нямаш очи за себе си – сама си го назови как се нарича това, ще ме обявиш за простак ако го нарека аз!!!.....аре неам нерви/както пееше Милена/, а време пък – ич!!.....и ме боли "трибуквието", какво ниво ми се било сринало.....намери си друг събеседник по мярка, от тия дето ти бият плюсчета, аз пак ще си бия минуса сам – това е самоирония в действие /а не насипно със шепи/.....хайде прояви съзнание и самоконтрол и недей да ми отговаряш поне до другата седмица, в противен случай ще има изригване, което няма да ти хареса.......прегръщам те нежно.....и да не си посмяла да ми отговаряш!!!....

 36. 36 Профил на puhcho7
  puhcho7
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#34] от "princess_x":
  ...миуУ?...ммияЯаааууУУ?!...мияуУУУ?!?...

 37. 37 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  [quote#36:"puhcho7"]...миуУ?...ммияЯаааууУУ?!...мияуУУУ?!?... [/quote]


  Бау-бау-баууууу!

 38. 38 Профил на puhcho7
  puhcho7
  Рейтинг: 521 Весело

  До коментар [#37] от "princess_x":
  ...мръъ-ъ-ъррр-ръ-ъъ-ър-р-ръъ-ъ-ърр-р-ръъъррр!!!...

 39. 39 Профил на puhcho7
  puhcho7
  Рейтинг: 521 Весело

  [quote#37:"princess_x"]Бау-бау-баууууу! [/quote]
  ...е нема такова животно - лаеща принцеса!!!...

 40. 40 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1288 Весело

  [quote#39:"puhcho7"]...е нема такова животно - лаеща принцеса!!!...[/quote]

  Ами, няма - и мен ме няма в действителност.

 41. 41 Профил на puhcho7
  puhcho7
  Рейтинг: 521 Любопитно

  До коментар [#40] от "princess_x":
  ...ма перкее-е аморре миио.....и как да те няма сега?!...

 42. 42 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  До коментар [#41] от "puhcho7":

  Странно, че от Дневник все още не са те баннали - не пишеш по темата!

 43. 43 Профил на puhcho7
  puhcho7
  Рейтинг: 521 Весело

  До коментар [#42] от "princess_x":
  не само не са ме баннали, ами и медала "хипстър" се оказа, че е от тази статия /ІІІ степен за лайфстайл коментари/, бях се объркал че е от друга...а от вчера имам още един медал "веселяк" ІІ степен, за коментари под ксаливите галерии...първенец орденоносец станах вече и любимец на редакцията...вече мога да си пиша квот си искам без да ме банват, миоамоооррре!!!....еее-е-е-ееЕЕ?!?!?!?....


За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK