"БАЗА" представя номинираните и носителя на наградата за българско съвременно изкуство

Част от работа на носителя на "БАЗА" за 2013 Кирил Кузманов

© Кирил Кузманов, ИСИ

Част от работа на носителя на "БАЗА" за 2013 Кирил КузмановСофийска градска художествена галерия представя изложбата на художниците, номинирани за наградата за българско съвременно изкуство "БАЗА" от 18 ч тази вечер. Експозицията ще продължи до 6 юли, а на откриването ще бъде обявено и името на носителя на приза.


Номинираните художници за 2014 г. са Светозара Александрова, Албена Баева, Леда Ванева, Зоран Георгиев, Нестор Ковачев, Любен Петров, Димитър Солаков и Калина Терзиева.


"БАЗА" е едно от авторитетните отличия за българско съвременно изкуство, което се присъжда на млади художници до 35 години. То е част от международна мрежа конкурси в Централна и Източна Европа и предлага на победителя стипендия за шестседмичен артистичен престой в Ню Йорк. Там те получават самостоятелно студио, възможност да работят и да се срещат със свои колеги и куратори, както и да изложат творбите си. Досегашните носители на наградата са Рада Букова, Самуил Стоянов, Антон Терзиев, Викенти Комитски, Леда Екимова и Кирил Кузманов.
В България "БАЗА" се връчва по идея на Института за съвременно изкуство от 2008 г. По традиция той организира и самостоятелна изложба на победителя в пространството си след това. 


В журито за 2014 г. влизат кураторите Яра Бубнова (Национална галерия за чуждестранно изкуство/ИСИ), Мария Василева (Софийска градска художествена галерия/ИСИ) и Галина Димитрова-Димова (галерия "Кредо Бонум"), както и художниците Калин Серапионов и Сашо Стоицов. За втора поредна година във втория етап на селекцията участва и чуждестранен специалист – този път това е асистент-кураторът на едно от най-старите алтернативни артистични пространства в Ню Йорк The Kitchen Луми Тан.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK