Министър Стоянович показа завършената част на "българския Лувър"

Изглед от вътрешния двор на Националния музеен комплексНационалния музеен комплекс, по известен като "българския Лувър", вероятно ще отвори врати през есента, но изложбената му концепция все още не е готова. Това са изводите от пресконференцията в самия музей днес, на която министърът на културата Петър Стоянович представи пред журналисти завършените три крила на комплекса. На 11 юни държавната приемателна комисия даде акт 16 на бившето здание на Техническия университет и сградата на Националната галерия за чуждестранно изкуство в квадрант 500 в София, с което реконструкцията на две трети от бъдещите терени на най-големия музеен проект в България е обявена за завършена.


Мултифункционалната сграда напълно отговаря на съвременните изисквания в музейното проектиране, каза министър Стоянович. Сред особеностите й, изтъкнати от заместник-изпълнителния директор на строителя "Главболгарстрой" инж. Тинка Евстатиева бяха подовата система за вентилация, разпространена практика в проектирането на музеи по света, сградния мениджмънт, който позволява централен контрол на всички инсталации и специалната противопожарна система в депата. Съветникът на културния министър Борис Данаилов разходи журналистите из изложбените зали на петте етажа на сградата и вътрешния двор. Проектанти на Националния музеен комплекс са студио "Янко Апостолов Архитекти".


Фотогалерия: "Българският Лувър" отвътре >
Въпреки, че в редица медийни изяви през годината министър Стоянович казваше, че най-голямата пречка пред отварянето на музея, предвидено от кабинета на ГЕРБ за миналото лято, е пълната липса на изложбена концепция, в началото на пресконференцията Данаилов помоли журналистите да се ограничат до въпроси за строително-ремонтните дейности, а не по съдържанието на "българския Лувър".


Министър Стоянович отдаде дължимото за привършването на музея на всичките седем министри на културата от началото на проекта през 1999 г. насам и особено на Вежди Рашидов, по време на чието управление е даден "най-мощен тласък" на проекта с финансирането по ОП "Регионално развитие 2007-2013". В този си вид Националния музеен комплекс най-вероятно ще може да отвори постоянната си експозиция през септември, макар че четвъртото, южно крило по протежението на ул. Оборище" предстои да се ремонтира, каза министърът. Откриването ще бъде привилегия на бъдещия министър на културата, заяви Стоянович, тъй като не би било в негов стил да "изнасилва времето", за да бъде човекът, прерязал лентата.


27, 2 млн. лв са вложени в НМК досега по Оперативна програма "Регионално развитие 2007-2013 г." плюс 4 допълнителни милиона от Министерството на културата, отпуснати миналата година за изграждане на инфраструктурни връзки като ВиК и електричество и непредвидени дейности по укрепване на сградата, каза Павел Панов от Дирекция "Управление на собствеността" при Министерството на културата. Завършването на проекта беше отложено и  заради неочакваното, по думите на инж. Евстатиева, състояние на основите на сградата, констатирано от "Главболгарстрой" на място.


Още 4 млн. лв са отделени за първия етап на реконструкцията на Южното крило по ул. "Оборище", която ще започне късно това лято. То ще бъде предназначено за временни експозиции, а цялостното му завършване ще струва около 12 млн. По думите на Борис Данаилов строителните дейности няма да попречат на откриването и посещаването на основната колекция на музея.


Южното крило, чийто ремонт ще почне това лято.

© Дневник

Южното крило, чийто ремонт ще почне това лято.


"С излизането на строителите влизат концепционистите", отговори министър Стоянович на въпрос какво е направило настоящото правителство за откриването отвъд строежа на сградата. От миналата година съществува работна група от изкуствоведи, която да отговори на въпроса за изложбената концепцията на музея и какви експонати ще има в него, но проектът й още не е готов. Неин председател е акад. Светлин Русев, а сред другите й членове са директорите на Националната художествена галерия и Националната галерия за чуждестранно изкуство, както и съветникът на министъра Борис Данаилов.


Данаилов все пак потвърди, че се работи по идеята за съвместяване на експонати от колекциите на Националната художествена галерия, чиято сграда по негови думи е неподходяща, и на Националната галерия за чуждестранно изкуство, без да се опразват настоящите й помещения, а вариантът за местене на част от колекцията на НИМ от Бояна засега не се обсъжда. Попитан не трябва ли концепцията на бъдещият най-представителен музей на България да се подложи на обществено обсъждане, министър Стоянович отговори, че това, което чува е "хубава идея", но било в прерогативите на работната група за концепцията. Председателят й акад. Русев отсъстваше от пресконференцията заради откриване на изложба.


Министерството на културата ще обяви национален конкурс за име на новия музей, за да предложат гражданите нещо по-малко административно от "Национален музеен комплекс" и по-подходящо от "българския Лувър".


Очаквайте по-късно в "Дневник" фотогалерия от новооткритата сграда на музея. 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK