"За българска кирилица" спасява буквите от изчезване

"За българска кирилица" спасява буквите от изчезване

© ОрганизаторитеСлед дълга и тежка битка тъй наречената "маймуница" - комбинацията от латински букви и арабски цифри, с които някои потребители на дигитални услуги пишат на български – беше изолирана поне от официалните уебсайтове в интернет пространството. Оказва се обаче, че това не е единствената заплаха, която грози кирилицата, или по-точно българският й вариант, разказват дизайнерите зад първия български фестивал на типографията "Типофест".


Един от по-слабо известните примери за руско влияние у нас е именно чуждата графична форма на кирилица, която се налага с разпространените на пазара шрифтове. Най-общо казано в нея малките (редовни) букви са умален вариант на главните, за разлика от по-разнообразната и визуално ритмична българска традиция. 


"За българска кирилица" спасява буквите от изчезване

© http://cyrillic.bg
"Българската кирилица е богата на знаци, но бедна на изразни форми," пише в манифеста на инициативата "За българска кирилица" която цели да популяризира българското графично наследство и да насърчи създаването и ползването на шрифтове с българска кирилица.


"Шрифтовете на кирилица са малко и с преобладаващо руски характер и произход. Вследствие на нашето незнание, инертност, незаинтересованост или мързел, ние се размиваме и губим своята културна идентичност." 


Стандартизацията се дължи на въведения през 1708 г. "Гражданский шрифт" - опростен и по-близък до европейския облик на руската писменост, с който Петър I заменя съществуващите църковнославянски образци. Постепенно реформата се прехвърля от империята към по-малките държави, които ползват славянската азбука.


През 50-те години на XX в. българският художник Васил Йончев публикува две големи изследвания, които променят посоката на типографията у нас. Според тях естествената еволюция на българското писмо през вековете, в която малки и главни букви се различават подобно на тези в латиницата, е много по-четивна, естетически и функционално издържана от производните на гражданския шрифт. Започват да се правят шрифтове, в които редовните букви се издължават нагоре и надолу, а някои съвсем се видоизменят. "За българска азбука" иска да припомни това уникално графично наследство.


Шрифтът "Аманита" на българката Криста Радоева от изложбата в рамките на "Типофест" "12 шрифта от цял свят" включва образци от българската и руската кирилица

© Криста Радоева, Организаторите

Шрифтът "Аманита" на българката Криста Радоева от изложбата в рамките на "Типофест" "12 шрифта от цял свят" включва образци от българската и руската кирилица


Разпространението на кирилицата е един от най-големите приноси на България към световната и славянската култура, а образът на буквите запечатва у детето още преди да може да чете. Освен да подпишат и разпространят манифеста, желаещите да спасят българските букви от изчезване могат да използват някой от по-достъпните шрифтове с българска кирилица, като например варианта на "Хелветика" – шрифтовата фамилия Helen на компанията "ХермесСофт".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (75)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 755 Неутрално

  Днес познат руснак случайно видя в кореспонденцията ни израз на български и ме пита това на какъв език е. Отговарям: "На български." А той, крайно учуден: "И също на кирилица?" Казвам: "Да. Българите са първите, които са писали на кирилица. Те на практика са я създали." Руснакът, още по-учуден: "Виж ти, не знаех! А Кирил и Методий?" Обяснявам аз за глаголица, за ученици, за Климент и т. н. - за пръв път чуваше тези неща. Иначе високообразован, много умен млад човек и чудесен специалист. Затова разбра веднага и прие това, което му разказах.
  Но вчера, например, подобен случай в коментари във Фейсбук. Някаква тетка възкликва: "Ой, и вие пишете на наш алфавит!" И на нея ѝ беше обяснено как стоят нещата, но тя се връцна и заяви, че лъжем. Със съжаление съзнавам, че повечето руснаци биха реагирали точно като нея.

 2. 2 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 2441 Неутрално

  Не е лошо да се правят някакви научни конференции за българския език и кирилицата като цяло. Успех и дано да се събуди малко родолюбието покрай такива изяви.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 3. 3 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 755 Неутрално

  Пропуснах да допълня - инициативата за спасяването на кирилицата ми харесва, приветствам я!

 4. 4 Профил на balona
  balona
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Интересно. Бая пъти съм се чудил, поради какви причини има различие в шрифтовете. Не че разликата е голяма, ама първоначално се усеща.

 5. 5 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  Имам няколко принципни възражения. Наистина, има руско влияние, защото ние използваме въведения от Петър Първи "граждански шрифт". Даже влиянието е руско-холандско, понеже Петър поръчва въпросния шрифт в Холандия на местни майстори. Този шрифт заменя старобългарския, "църковния" шрифт в Русия с цел да се ограничи църковното влияние за сметка на светското. Този шрифт е възприет и на български, просто защото сме внасяли шрифтове от Русия още по времето на турското робство.

  Поради тази причина ние днес пишем И вместо старобългарското Н, и Н, вместо старобългарското N.

  Не съм съгласен обаче с концепцията на шрифта от таблицата вдясно. Това полукурсивно изписване на буквите и, т, ш и т.н. по никакъв начин не е изконно българско, поне в старобългарските паметници не се наблюдава. Имаше опит да се наложи по-късно, през 1990-те, с т.нар. "Тимок", при всички случаи това е нововъведение, а не придържане към традицията.

 6. 6 Профил на yordanovmg
  yordanovmg
  Рейтинг: 449 Неутрално

  "За българска кирилица" спасява буквите от изчезване, а статията е написана на по-друга кирилица.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 7. 7 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#5] от "8th_ball":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  'Let light surround you' Dream Theater
 8. 8 Профил на Инспектор Стрезов
  Инспектор Стрезов
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Хубава инициатива. Успех!

  "Я з москалями не балакаю!"
 9. 9 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 726 Неутрално

  "Най-общо казано в нея малките букви са умален вариант на главните"
  Разбира се че трябва да е така. Наричат се печатни букви.
  В даденият пример, отдясно, са ръкописни малки букви. Главните букви също имат ръкописен вариант.
  Вижте си в статията, как сте използвали малки и главни букви.

 10. 10 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Учих краснопис. Пишех с мастило.
  В началото с перодръжка. После с автоматична писалка. още имам една.Имам и мастило и резервно позлатено перо. но ми се съсипа гумичката .
  Не можете да си представите как леко се пише с писалка , с ръкописни букви. Цялото студенство , лекциите ми са с мастило.
  Не зная дали има някъде запазено писането някъде от 56 -та година.Дали ще си го спомня?

 11. 11 Профил на tonitod
  tonitod
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Имам позната, която е ръководител на дипломна работа на студент.
  Миналата седмица се видяхме и тя ми показа един лист от нея.
  Поне на две места "ш"-то беше заменено с 6 /шестица/.

 12. 12 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Трябва и да се популяризира използването на кирилицата .. много от по-младите излизат фундаментално неграмотни от училище. Темата е огромна и не се решава лесно, но натам трябва да се работи последователно - младите да "заобичат" кирилицата. Да пишеш на латиница в интернет беше модерно преди 12 години, извинение за неразбиране на софтуера преди 10 години и признак за непорастналост през цялото това време насам.

 13. 13 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1859 Неутрално

  До коментар [#1] от "murttle": И аз съм имал подобни случки с руснаци. Обяснявам им ,че православието , заедно с писмеността са взели от нас. И понеже се съмняват, им казвам ,че те и досега пишат на български , а четат на руски . Следва : " Как така ?" " Ами така : Пишете Москва , чете Масква ". С което дискусията приключва.

 14. 14 Профил на La Loba Esteparia
  La Loba Esteparia
  Рейтинг: 470 Весело

  Кирил и Методий -булгари?))"на пракика българите създали кирилицата" )и Александър Македонски е македонец)

  Der Steppenwolf
 15. 15 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1859 Неутрално

  До коментар [#5] от "8th_ball":Вярно. има разлика между главните букви и малките . Не са от един шрифт.
  През 60 г. ползвах един каталог на българските шрифтове. Сега не мога да си спомня авторите и какъв беше , но съществува.

 16. 16 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 483 Неутрално

  По мое време имаше един краснописен и 2 вида технически шрифт. Единия беше за инженерите във ВМЕИ , другия във ВИСИ мисля че се казваше.
  Вдясно е техническия шрифт на ВМЕИ.
  Доколкото за руснаците , никога не са им казвали че пишат с нашите букви. За Кирил и Методий знаят че са гърци.Намерени са киевски листи със глаголица. В Киев на глаголицата са казвали хоухлица. За това руснаците казват презрително на украинците - хохли. Официалната им история твърди че има "славянско" нашествие на Балканите, тук не е имало никой, траките били избити , и че те са ни дали и букви и че граничат с Гърците. При нашествието на турците много наши книги са запазени в Киев, в Москва , в Петербург , но те не ползват тези източници за историята . Ползват преписите на българина /аде де забравих му името/Евгени Вулгарис ли беше , дето с Екатерина велика преиначават историята и източниците. Много наши книги по техните манастири са изгорени.

 17. 17 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 755 Неутрално

  До коментар [#14] от "La Loba (of Wall Street)":

  Никой не е казал, че Кирил и Методий са българи. Ако и вие сте сред онези, които не знаят историята на кирилицата, това си е ваш проблем и спокойно можете да си го решите самостоятелно, без да се излагате публично. Като оная тьотка от първия ми пост.

 18. 18 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  До коментар [#15] от "ahasver":

  Нещо повече, аз мисля, че тези, дето искат за възраждат това, което не успяха с "Тимок", в момента правят пиар на нещо, което имаше за цел именно да утвърди т.нар. "методиевица" в обе по-кошмарен вариант, от който сме свикнали да гледаме. Малките т се заместват с латинското m, малките и - латинското u, k - това път е изцяло латинска графика. И т.н.

 19. 19 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 755 Весело

  До коментар [#13] от "ahasver":

  Чудесен аргумент, много забавен! Задължително ще го използвам.

 20. 20 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  До коментар [#14] от "La Loba (of Wall Street)":


  До коментар [#17] от "murttle":

  С 99 вероятност св.св. Кирил и Методий като произход не са етницески българи, но при все това са може би повече българи от всеки друг. Да, българи, защото както беше казал древният философ - моята родина е там, където се чувствам добре - е, след толкова века тяхното дело се чувства прекрасно в България и не само - оттук се разпространи и в други страни и сред други народи. Така че са българи, независимо от това, какво пише в акта им за раждане, личната карта на майка им и баща им.

 21. 21 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 483 Неутрално

  [quote#17:"murttle"]Никой не е казал, че Кирил и Методий са българи.[/quote]

  Намират се вече все нови стари източници . Мисля че майка им е била "българка". ще намеря по-късно източника.
  Историята която учим е съчинена в 17-ти век. Думата "славяни" се появява в 17 - ти век. Имало е тракийско племе словени.То няма нищо общо с расияните. 22. 22 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1271 Неутрално

  Успех на фестивала "Типофест"и да устоявaт българските традиции

 23. 23 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1859 Неутрално

  До коментар [#17] от "murttle": Много рядко се споменават прабългарските имена на Братята. Но са известни. Станали са Кирил и Методи след кръщаването им.

 24. 24 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  Между другото, изписването на "т" като "m" е въведено именно в гражданския шрифт, за справка http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/86/Geometria_Slavenski_Zemlemerie.jpg/220px-Geometria_Slavenski_Zemlemerie.jpg

 25. 25 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 483 Неутрално

  [quote#20:"8th_ball"]С 99 вероятност св.св. Кирил и Методий като произход не са етницески българи, но при все това са може би повече българи от всеки друг. [/quote]

  По време на Римската и ИРИ е имало "теми" Тракия , Мизия , Македония , Тесалия , Дакия , Трансилвания , и са говорели на един и същи език . Били са ромейски граждани.
  Иначе , какво искате да кажете , че гърците Кирил и Методи са научили "тракийския език" , щото тогава не е имало "славянски" , за да преведат библията ли? .

 26. 26 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1859 Неутрално

  До коментар [#20] от "8th_ball":Солун и Беломорска Тракия са били населени със славяни от българската група. Погърчването на региона става с погърчването на Източната Римска империя. А в по-ново време след идването на гърците от Мала Азия.

 27. 27 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  В същия линк от #24 се вижда, че нетрадиционното изписване на малкото "д" като "g" също води началото си оттам.

 28. 28 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  До коментар [#26] от "ahasver":

  Слушай сега, т.е. чети. Писмените извори са оскъдни, а аз не съм ясновидец да зная. Каквото било - било. За мен е важно духовното родство и духовната приемственост, а не дали конкретната майка или конкретния татко са имали нещо българско като произход.

 29. 29 Профил на La Loba Esteparia
  La Loba Esteparia
  Рейтинг: 470 Весело

  Явно булгарите са макдонци или обратнодва клона на един мицел' айде успкойте сеедна стринка по майка е българка и един брат'4ет на тате им И имали бг .самосъзнание"даже били на път гражданство да поискат

  Der Steppenwolf
 30. 30 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1859 Неутрално

  До коментар [#29] от "La Loba (of Wall Street)":Хич биля не са два клона , два ... ! Един клон , един народ . Великите сили кроят картата на света. Истинската България е тази от фермана на султана с която определя границите на възстановена българска екзархия !

 31. 31 Профил на 3аНиЗа
  3аНиЗа
  Рейтинг: 1891 Любопитно

  "нашето незнание, инертност, незаинтересованост или мързел, ние се размиваме и губим своята културна идентичност." - докогаа ние БЪЛГАРИТЕ ще ГУБИМ идентичност? Докога ще губим БОГАТСТВАТА си...?

  Коментиране на анализираното, вече...
 32. 32 Профил на Раковски
  Раковски
  Рейтинг: 829 Неутрално

  На страницата - http://cyrillic.bg/ може да видите българската кирилица в текст.

 33. 33 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Буквите/сричките/ са на Кадъм , брат на Орфей Тракиеца - И гърците и латините са взели буквите /сричките / от тази писменост.
  Нещо ми забива компа на сайта та не мога да ви дам точно статията за писменоста.

 34. 34 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2482 Любопитно

  По-внимателен поглед на сравнението(виж снимката по-горе) между "българска" и "руска" кирилица показва, че символите, за които руснаците ползват "малки главни" букви при нас са чиста заемка от суответните символи на латиница!
  За съжаление, трябва да признаем, че на този терен и ние, и руснаците сме наваксващи от страните с традиции(Германия, Итаалия, Англия, напоследък, най-вече от Щатите).
  Ако преди 15-20г. братушките ни дишаха прахта, сега позициите са разменени. Нормално е, при положение, че се топим като нация, за разлика от тях... Между другото, най-проблрмните символи в кирилицата, са тези, коитосме привнесли към латиницата. Затова и преценката да се привнасят по-малко на брой символи, според мен е по-чиста...

  I Want To Believe
 35. 35 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 770 Гневно

  Дългите гредички на "к" и "ж" са привнесени от латиницата и, следователно, ни приближават към идеята на Петър Велики и към руските традиции. Един проект не може да се нарича "българска кирилица" и да ги ползва!

 36. 36 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1724 Неутрално

  и разхпризползват

  Вероятно редакцията може да преведе на български туй буквосъчетание. Нищо, че е на кирилица, вероятно с българско начертание на буквите.

  Бе вашата ...... не ви ли идва на акъла, че самата идея на туй малоумие е анти българска? Кирилицата е създадена в България. Начертанието на буквите и нам си що си.
  Успех с превода.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 37. 37 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1724 Неутрално

  До коментар [#25] от "rorikabc":

  да споменемсамо, че по времето на Римската теми не е имало. Те са създадени в ИРИ. Ама по времето на светите братя са покривали Мала азия. На балканите нещо липсват. Отделно, че империята си е била римска, нищо, че вече е преминала на гръцки. Като официален език. Но никак не се е идентфицирала с някяква народност.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 38. 38 Профил на asparuhkanchov
  asparuhkanchov
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Това са бели кахъри. Най-важното е да се повиши авторитета на кирилицата. Младите ги е срам да пишат на кирилица в СМС-и и фейсбуци. Собствениците на заведения и магазини слагат табели на латиница, защото било по-модерно.
  Със закон да ги задължат тогава да ползват табели само на кирилица. Буквите в емблемите на телевизиите, марките на етикетите на хранителни стоки и др. също да са само на кирилица.

 39. 39 Профил на vesko777
  vesko777
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До Автора !!!!
  Не се казва Васил Янчев а Васил Йончев !!!!
  Пак чели не дочели !

  Ами глупаците които обръщат огледално главното латинско " N" и си мислят че са написали кирилско "И". Абсолтно невежество !! Има го даже на плакатите на Лили Иванова и къде ли не. Пълно е с неграмотници които наричат себе си графични дизайнери .
  Народеееее !

 40. 40 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Виждам, че и Дневник ползва руската кирилица.

 41. 41 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
  彼得。斯托亚诺夫
  Рейтинг: 447 Неутрално

  евала за статията !!!! това наистина малко хора го знаят и време вече да печатаме с бг кирилица само !!! браво !

  -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
 42. 42 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 851 Неутрално

  До коментар [#15] от "ahasver":
  Имам някъде из библиотеката си книга за шрифтовете, където има включително и сега наречената ижица - тази която прилича на църковнославянските букви. Не ми е под ръка и също не помня автора, възможно е да имаме една и съща книга предвид, още повече, че поне аз не зная да има друга книга на тази тема от ония години. Книгата е с твърда корица /почти/ черна на цвят с шрифтове в различни цветове.

 43. 43 Профил на yavor_hristov
  yavor_hristov
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Интересно при техническото писане също има малки разлики в изписването, примерно при малки букви "б" и "д".
  Досега не се бях замислял за това.

  Като статия за популяризирането на бг. кирилица щеше да е хубаво да има линкове към шрифтове с българска кирилица.

 44. 44 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1020 Гневно

  Необходима е и национална разяснителна кампания кога и как се използва буквата Й, защото ми писна да гледам изписани безумия всеки ден.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 45. 45 Профил на asparuhkanchov
  asparuhkanchov
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#44] от "The Shadow":

  Просто да има повече часове по български език в училище. Аз помня че като ученик имахме много часове по литература и почти никакви по бълг. език, особено в горните класове.

 46. 46 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  Вземете една "История Славянобългарска", ако не старобългарските текстове. Ето тук http://www.istoriata.bg/assets/images/gallery/pic010.jpg - сравнете колко от предлаганото като "българска кирилица" има аналог тук?

  Тия някакви ултрамодерни шрифтаджии просто искат да си правят евтин пиар, нищо повече.

 47. 47 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 4107 Весело

  До коментар [#33] от "rorikabc":

  .....и египтяните си присвояват строежа на пирамидите които е построил българин който още се търси кой е,шурей на друг още по-голям българин който също се търси !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 48. 48 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  А, и много интересно са кръстили шрифта, който предлагат за "българска кирилица" - хелветика, сиреч - швейцарски.


  До коментар [#32] от "Раковски":

  Сложи си "хелветика" и навсякъде ще имаш "българска кирилица", не само на сайта. И тук, в дневник ще четеш на нея, вярно, ще ти трябва по-голям екран, ама карай, щом си решил, че това е "българско".

 49. 49 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 755 Неутрално

  До коментар [#46] от "8th_ball":

  Аз виждам общи неща, например, изписването на "т" и "з".

 50. 50 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 418 Гневно

  До коментар [#14] от "La Loba (of Wall StreКи
  Кирилицата не е създадена от Кирил и Методий - те създават глаголицата. Кирилицата е създадена от Климент Охридски и е кръстена от него на Кирил. Като букви и вътрешна логика (и философия) двете азбуки нямат нищо общо! За Климент няма спор дали е българин!

 51. 51 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 884 Неутрално

  До коментар [#14] от "La Loba (of Wall Street)":

  Що, според теб кой е създал "кирилицата"? Когато си куха лейка по история е много препоръчително да го осъзнаваш и да си траеш. Или просто ставаш обект на подигравки пък ако ще да спиш на Уол Стрийт.

 52. 52 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Още седемдесетте години са създадени десетки качествени български шрифтове. Бумът на приложната графика в България тогава е забележителен! Не си мислете, че това което виждате на екраните е всичко! Поразровете старите филми и ще видите уникални шрифтове. Аз имам на негатив стотици кирилици за които съвременните компютърни шрифтъджий не са и сънували!

 53. 53 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 418 Гневно

  До коментар [#32] от "Раковски":
  В сайта който е представена идеята са сбъркани принципни неща!
  1. Семантиката на кавичките в заглавката не е българска.
  2. Абзаците са подредени с англо-саксонска традиция - без отстъп.
  Това на пръв поглед! Когато защитавате една наистина важна идея, поне се напънете да я опознаете!

 54. 54 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1914 Неутрално

  Шрифтовете са динамични и отговарят на времето, в което се използват, някои - и на техниката на изписване. Последното няма значение за компютърните шрифтове. Най-важното им качество в ежедневната комуникация е четивност, при ръкописа - и леко изписване. Всичко друго е калиграфия и има смисъл в специални ръкописни документи и издания.

  E PLVRIBVS VNVM
 55. 55 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1586 Разстроено

  [quote#2:"Пешката"]Успех и дано да се събуди малко родолюбието покрай такива изяви. [/quote]

  Първо, всички трябва да се научат да пишат и четат, тъжно е.

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 56. 56 Профил на salvador
  salvador
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#44] от "The Shadow":


  До коментар [#45] от "asparuhkanchov":

  Това е масово вече - Й да се използва за множествено число!!И не мисля, че проблема е малкото часове по български, а в отсъствието на учениците в тях, защото не е трудно за 5 минути да разбереш нещо елементарно.Просто и учители, и родители, са си забили главите в битовизми, та за децата и образованието им никой не мисли.

  Комунистите са опасни за нашето здраве!!!
 57. 57 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  До коментар [#49] от "murttle":

  Сподели, може да го обсъдим ) И до ден днешен българското З е стилизация на гръцкото, изобщо логиката на кирилицата е да се придължа максимално близо до гръцката графика. При т /m е друго, там има смесване на минускулна писменост с мйускулна, но това е късно явление, в никакъв начин това явление не може да бъде определено като "българска кирилица".

  Изобщо, тази вълна не бива да се яхва„ Да, днешната политика на Русия е противна - спор няма, открай време там има едно неразбиране дори в научни среди - но, Боже опази ни за си изкелефрещим кирилицата само за да сме различни от руснаците. Това НЕ, Не и НЕ!

 58. 58 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  Та се сетих и за един друг Константин, този, от Костенец, в научната литература известен като Константи Костенечки. Покрай другото, което е направил, той първи е въвел фонетичното произнасяне на буквите от азбуката, утвърждавайки с това нейната фонетичност. А , Бъ, Въ - това го дължим на него.

  Хе, замислете се, та тази азбука е именно българска, защото на български език тя е фонетична - явно е правена именно за този език. Горе колегата дава примера с Москва-Масква. Ми вземи който и да е текст на английски, френски... throutht... хубава дума, ама трябва да я изпишеш с много букви. Или любимите ми марки коли Peguot и Renault - очевидно е, че тази азбука не е предвидена за тези езици. Мсъщност делото на светите братя не се свежда само до някаква азбука и философия на фонетична писменост - графиката може да е всякаква. Те са направили много повече, азбуката е била само инструмент.

 59. 59 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  На практика светите братя правят много повече от една азбука. Макар и това да не е малко - повечето то нас си мислят, че това са някакви графични знаци. Не. Можеш да ги изобразиш всякак, смисълът е в това да схванеш същественото на езика и да го обозначиш. Можем да обозначим буквата всякак, дори на "методиевица", идеята е в това, че съществени за нашите езици фонеми получават собствена стойност - ж, ш, ч. Спомнете си какъв риторичен въпрос задава Черноризец Храбър?

  Това е обаче само първото. За да преминем съм десерта, трябва да минем и през второто. Второто не е малко. Преводът на библейските и богослужебните книги изисква мощен икономически ресурс - средно по 2-3 стада гонеда, за да има всяка селска църква псалтир и евангелие. Голямо клане е падало.

  Но има и трето (сигурно и четвърто, и пето, дотам няма да се задълбочавам). Преводът на терминологията. Спомнете си Гьотевият Фауст, колко се мъчи как да преведе гръчката дума Логос. Е, на български е лесно и преведено, но има веща, които са били и са важни - като например метаморфозис-преображение, анастис - възкресение и т.н.

  Константин Кирил и Методий, св. св. не са създали просто една азбука, те са създали основата на българската терминология (естествено, че не само), те са създали калъпа, в рамките на който ние можем да се самоосъществим като разумни същества. Малко ли е?

 60. 60 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1859 Неутрално

  До коментар [#58] от "8th_ball":Ами то е ясно. Западните езици пишат на азбука създадена за друг език - за латинския ! Всичките са нагаждали чуждата азбука. Я виж колко разлики имат с оригиналите. Я виж полската писменост . Какво общо има с фонетиката ? Затова след уводните уроци по различните езици следват фонетичните азбуки за улесняване на чужденците.

 61. 61 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  До коментар [#60] от "ahasver":

  Точно това исках да кажа, извинявай ако не съм се изразила добре. Вземи еврейската азбука - тя си е пригодена да иврит. гръцката - за гръцки, латинската - за латински, но да свършим с триезичието - българската азбука е пригодена за български.

 62. 62 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  Последното "ИзлазилА" не беше грешка, просто за разлика от други, които имат по няколко акаунта, ние сме двама на един акаунт.

 63. 63 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2260 Неутрално

  Хареса ми идеята, подкрепих манифеста.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 64. 64 Профил на Църна Мачка
  Църна Мачка
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Страхотен проект, дано да намери повече съмишленици.

 65. 65 Профил на La Loba Esteparia
  La Loba Esteparia
  Рейтинг: 470 Весело

  До коментар [#51] от "johnniewalker":

  Ай JonnyWalker(ов)бг патриото!не се притеснявай за подигравките на Уол Стрийт!там не си занимават съзнанието с кирилицата и вликите бг хановедаже не знаят 4е Булгария я има на картатакато казах ханове,оно и монголите може да твърдят Кирил и Методий да са монголци нали и те на кирилица списват) и те славни ханове имат
  и империя по-гояма от онази на "за 3 дена на три морета!

  Der Steppenwolf
 66. 66 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 462 Неутрално

  В твърденията за това, кое е руско и кое българско по произход в кирилицата, за допуснати много сериозни грешки. Бих посъветвал авторите да се позапознаят с това, кои са и как изглеждат кирилските букви в старобългарските паметници и какви нововъведения прави Петър Велики. Съжалявам, но никак не е зле човек да се отнесе към специалисти по въпроса, вместо да се втурка урболешката да прави изводи, без да има познания.

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 68. 68 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3606 Любопитно

  Вероятно, били са българи, но тази тема е донякъде странична.

  Изглежда, че тогава неотложността от изобретяване и разпространение на нова азбука е идвала от следните
  факти аргументи:

  * Българската държава и култура биха били изолирани като "нехристиянски, варварски" и/или претопени в гръкоманска, латиника и пр. цивилизация, по-специално Византийска.
  На "дневен ред" бил въпросът за оцеляване на България и българската култура.

  * Необходима била нова азбука и писменост,
  "custom made" фонетично и пр., за "новата" универсалната култура на православно християнство, която до тогава била канонизирана и разпространявана само или предимно на предхристиянски
  (и в този смисъл "езически" азбуки и езици (гръцки, латински, иврит, арменски...).
  Нова азбука - близка до говорния език на български и други народи, вкл. славянски.

  До коментар [#17] от "murttle":
  До коментар [#14] от "La Loba (of Wall Street)":

  Никой не е казал, че Кирил и Методий са българи.

 69. 69 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 755 Неутрално

  До коментар [#57] от "8th_ball":

  Аз също намирам сега утвърдилите се шрифтове за по-четивни и не мисля, че масово трябва да се преминава към други шрифтове. Но това не отменя факта, че в изданието, което вие посочвате като пример, буквите "з" и "т" са изписани така, както се предлага от инициаторите на проекта. Пък и са близки до ръкописните букви, които използваме до ден-днешен в почти същия вид, в който са ги използвали нашите предци.

 70. 70 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1859 Неутрално

  До коментар [#65] от "La Loba (of Wall Street)":Госпожо, на Уолстрийт най-вероятно не знаят къде е България. Там се занимават с други неща - броят си парите. Монголците много добре знаят на каква азбука пишат. Само са добавили една -две букви. А имат и една стара писменост - уйгурска от 7-век. Понеже уйгурите са един от народите образували българската народност , може да се предположи , че и прабългарите не са били неграмотни, само не сме намерили писмени паметници.
  А какво има на картата - това е Божия работа. Утре , ако гръмне калдерата на Йелоустон и Уолстрийт няма да го има.(Казват ,че гърми на 500 години , а вече са минали 600 !)

 71. 71 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1859 Неутрално

  До коментар [#66] от "oakleaf":Така е . Но все пак тук не научен конгрес и решенията ни нямат задължителен характер. Тук всеки пише квото знае.

 72. 72 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#71] от "ahasver"

  Твърде много неща са объркани в статията. Пълно е със съвсем неверни твърдения, просто не ви съветвам да ги изнасяте пред публика, разчитайки че хората са невежи.
  Стремежът да се спре руското влияние в България е едно, а тясната научна специализация - друго. Политиката няма място в науката, там тя е като слон в стъкларски магазин - само да мръдне и изпочупва всичко наоколо.

 73. 73 Профил на aytep
  aytep
  Рейтинг: 466 Любопитно

  Ние само това да бяхме дали на света, щеше да е достатъчно - помислете си, визуализацията на говора и речта изобщо - че ние сме дали много, бе - това е основата на всичко! Ама де маркетинг, де промоушън, де реклама....!

  Яба-даба-ду
 74. 74 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1859 Неутрално

  До коментар [#72] от "oakleaf":Филологията не е моята специалност. Що се отнася до руското културно влияние , то винаги е било положително. Ако пресметнем какво са донесли белогвардейците у нас в наука и култура , ще трябва доста да се замислим.Е , имало е и някои престаравания , но те бързо отминават. След войната тук навлезе нова вълна руски знания. В София имаше десетина руски книжарници с много научна литература. Излизаха седмични бюлетини "Нова книга " за поръчки и т.н.

 75. 75 Профил на Martin
  Martin
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Добре де, може ли някой да каже поне този фонт ModeratoA5L няма ли да го видим така по-общодостъпен? Ще стане ли работата с българската кирилица или ще искате луди пари за всеки шрифт?

  Съгласен съм да има и платени, но трябва да има и безплатни. Иначе само ще говорите красиви думи.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK