"Водна кула арт фест" започва без кула, но със световноизвестно "Посещение"

Елемент от интерактивната инсталация на японката Марико Хори "Въздушен проект", скрита на различни места София.

© Марико Хори, http://airing-watertower.tumblr.com

Елемент от интерактивната инсталация на японката Марико Хори "Въздушен проект", скрита на различни места София.Осмото издание на международния фестивал за съвременно изкуство "Водна кула арт фест" започва днес – без емблематичната си кула, но в 8 любопитни софийски локации и с творби на художници от цял свят, включително и пионера в изкуството на новите медии Бил Виола.


Фестивалът, чиято цел винаги е била да отвори вратите на нетрадиционни, но любопитни места из града все пак ще бъде открит в двора на водната кула в Лозенец с парти, концерт и пърформанси. Организаторите от сдружение "Име", които с години се опитват да популяризират идеята за кулата като център за изкуство, ще направят изявление по повод затварянето й от общината от съображения за безопасност, а берлински студенти ще представят филм, направен за каузата.


От днес до 25 юни предстоят откривания почти всеки ден – в стара леярна близо до гробищата (ул. "Индустриална 1"), подземието с останките от крепостта Сердика, изложбената зала на Roca отгоре и на много други места. За удобство тази година организаторите са ги отбелязали на онлайн карта.
В тях ще има звукови и пространствени инсталации, видео и други творби на над 40 художници от страни като Мексико, Япония, Германия, скандинавския полуостров, Испания, Корея, Щатите, Канада. Творбата на Бил Виола "Посещение", създадена с видеоматериали, останали от заснемането на известната му серия "Океан без бряг" (An Ocean without a Shore),  от Венецианското биенале през 2007 г., ще бъде изложена от утре в подземие Сердика.


Дискусията за управление на малки художествени инициативи в нетрадиционни пространства тази година се превръща в истинска тридневна конференция в Червената къща за култура и дебат от 23 до 25 юни. С участието на културни мениджъри от Европа, тя ще разисква нуждата от подобни проекти и устойчивостта им във времето.


Подробната програма с информация за гостуващите художници, лекциите и работилниците може да бъде открита на страницата на фестивала във "Фейсбук", където има подробни видеоупътвания за стигане до по-екзотичните локации.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK