"Св. Александър Невски" става декор на грандиозния спектакъл "Борис Годунов"

Сцена от спектакъла

© Софийската опера

Сцена от спектакълаИсторическата драма в две действия "Борис Годунов" от Модест Мусоргски ще се разиграе върху рекордните 1700 кв.м, а режисьорът Пламен Карталов е избрал за естествен декор храм-паметника "Св. Александър Невски". Сцената се доближава до размерите на "Арена ди Верона".


Маестро Пламен Карталов има сериозен опит с постановките на открито. Негова е инициативата за постановките "Ивайло" от Марин Големинов и "Цар Калоян" от Панчо Владигеров в крепостта "Царевец" във Велико Търново, както и за фестивалите "Опера на площада" на "Александър Батенберг" в София и "Опера в парка". Реализирал е още постановки на футболни стадиони в Бразилия, античния театър под Акропола в Атина.


"С тази постановка на "Борис Годунов" ние построихме нов олтар на операта - пред храма "Св. Александър Невски", каза режисьорът. Представленията ще бъдат на 27, 28 и 29 юни и 3 и 4 юли от 21.00 часа. Последните две са допълнителни поради големия зрителски интерес. Всички 1400 билета за първата дата са разпродадени.

Режисьорът Пламен Карталов

© Иван Григоров

Режисьорът Пламен Карталов


Декорът за постановката включва живи брези, руски православни икони, релси в кърваво червено, карта на Руската империя от времето на цар Борис Годунов, руска печка, три живи коня, яхнати от жандармеристи, но най-впечатляващ безспорно е храм-паметникът "Св. Александър Невски". Тази година се навършват 90 години от освещаването му. Пред него царят ще бъде коронясан от патриарх Йов (Стоян Алексиев) и в този момент ще прозвучи автентичният звън камбаните - идея на Карталов, която липсва в оригиналното либрето.
"Св. Александър Невски" става декор на грандиозния спектакъл "Борис Годунов"

© Софийската опера


Ще бъдат отбелязани още 2 важни годишнини - 100 години от рождението на големия български оперен певец Борис Христов и 85 години от това на Николай Гяуров. Постановката ще бъде в чест и на Николай Гюзелев, който почина през май. Навършват се и 175 години от рождението на автора на творбата Модест Мусоргски, погребан в "Александър-Невската лавра" в Санкт Петербург. Тази година спектакълът ще се играе пред едноименния софийски храм.
Преди представленията ще звучи 3-минутен запис на църковни песни на покойния Борис Христов, а монах с клепало ще възвестява началото. Тази версия се отличава с още нещо - финалът ще е възшествие през храма вместо смърт на владетеля.


В спектакъла са ангажирани само български певци, които, с изключение на Димитър Станчев, за първи път участват в "Борис Годунов". Ролята на руския цар ще бъде изпълнена от Светозар Рангелов и Мартин Цонев. Диригент на 27, 28 и 29 юни ще бъде руснакът Константин Чудовски, а на 3 и 4 юли - Борис Спасов. Чудовски, който е главен диригент на филхармонията в Сантяго де Чили, е участвал в няколко възстановки на творбата. По думите му тази отговаря най-пълно на представите му за "Борис Годунов", тъй като е използвана оригиналната версия от 1869 г., отхвърлена навремето от имперската цензура.


Входът за публиката за премиерните представления ще бъде откъм църквата "Света София". За продажбата на билети ще работят две каси - срещу църквата и откъм Народното събрание. Работата на общинския транспорт се удължава до 1.30, тъй като спектакълът свършва около полунощ.Паркирането


Със заповед на Йорданка Фандкова, кмет на София, се забранява:


- престоят и паркирането на пътни превозни средства в югозападната част на пл. "Св. Александър Невски", в северозападната част между ул. "Оборище" и ул. "Дунав" и на ул. "Оборище" между ул. "Г. С. Раковски" и площада до демонтирането на съоръженията на 9 юли


- престоят и паркирането на ППС на пл. "Николай Гяуров" от 19.00 часа до края на спектакъла в дните на представлението, с изключение за гостите на събитието


- влизането на ППС по ул. "Оборище" между ул. "Г. С. Раковски" и бул. "Васил Левски" и по ул. "11 август" между ул. "Московска" и ул. "Оборище" до демонтирането на съоръженията на 9 юли


- влизането на ППС по ул. "Оборище" между ул. "Г. С. Раковски" и бул. "Васил Левски", по ул. "Дунав" между ул. "Оборище" и ул. "Московска" и по ул. "15 ноември" между бул. "Цар Освободител" и ул. "Оборище" от 20.00 до 24.00 часа от 23 до 29 юни.


Операта е под патронажа на г-жа Фандъкова и е част от културната програма в подкрепа на кандидатурата на София за европейска столица на културата през 2019 г.

Вижте още: преводачката на "Времеубежище" Анджела Родел в специално интервю за "Дневник"
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK