Три е равно на шест в новото официално лого на пловдивския "Капана"

Победителят Васил Илиев пред спечелилото първо място лого на квартал "Капана"

© "Едно"

Победителят Васил Илиев пред спечелилото първо място лого на квартал "Капана"Предложението за лого на старинния занаятчийски пловдивски квартал "Капана" на дизайнера Васил Иванов спечели онлайн гласуването сред над 200 предложения в конкурса Absolut Kapana Logo, чийто финал бе обявен днес.


Идеята на автора, която на пръв поглед изглежда като три, но всъщност е концентрация на всичките шест букви от името на "Капана" в едно, ще се превърне в официален символ и негово лого. Това е една от първите стъпки в изграждането на нова визуална идентичност на района, както и превръщането му в квартал на творческите индустрии.


Победителят, освен парична награда от 5000 лв., получава и възможността да разработи цялостна визуална идентичност на "Капана".
Васил Илиев описа идеята за логото си по време на представянето на проекта "Възможният Капан" вчера, 26 юни, с концентриране и фокусиране. Той сподели, че му харесва идеята усилията на фестивала, а и на толкова дизайнери, творци, архитекти и урбанисти да са съсредоточени върху едно конкретно място. Според него по този начин случващото се там има потенциала да повлияе занапред и на случващото се около него или с други думи да се разгърне. Така и буквените символи, които изписват името на квартала в неговото лого са скупчени в единия край, но мислено могат да бъдат разгърнати в цял надпис.


Три е равно на шест в новото официално лого на пловдивския "Капана"

© Edno.bg


"Наличието на собствена и оригинална визуална идентичност ще направи мястото по-разпознаваемо и ще привлече още добри идеи, артисти, културни институции към амбициозните планове за развитие на кварталa", коментира в официално изявление Бояна Гяурова, директор на One Design Week.


В международния конкурс за лого на "Капана" участваха над 200 предложения на над 150 участници от България, Австрия, Франция, Италия, Англия, Холандия, Швейцария и Индия, които бяха изпратени между 29 май и 22 юни.


Изложбата може да бъде разгледана на ул. "Княз Ал. Батенберг" до 6 юли

© Edno.bg

Изложбата може да бъде разгледана на ул. "Княз Ал. Батенберг" до 6 юли


Идеите за лого на двайсетте финалисти, избрани от журито, от днес могат да се видят разположени на големи пана по главната улица "Княз Ал. Батенберг" край централния площад в Пловдив. Изложбата ще продължи до 6 юли.


Имената на финалистите са Илия Груев, Иван Христов, Васил Илиев, Борис Братков, Теа Спири, Иван Филипов, Александра Иванова, Красимир Даскалов, Уолтър Сантомауро, Веселин Димитров, Елена Калпакчиева, Мариска Фъркет, Дияна Николова, Кристина Маринова, Unitworks, Мила Лозанова, Георги Стоянов, Стоян Нитров, Росен Такев и екипът от трима души - Васил Кръстев, Мила Иванова и Цветомир Павлов.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 425 Неутрално

  Три милиарда заем на орешарски е равен на шест милиарда зам на Биби.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 2. 2 Профил на 16bit
  16bit
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Егати логото, жал да ти стане...

 3. 3 Профил на Ослик, суслик, паукан
  Ослик, суслик, паукан
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Супер готино лого

  Прилича на карта, а също и на къща. Ъгловатите и схематични линии говорят "дизайн, занаятчийство". Изглежда съвременно без да се отклонява от темата. Със строго, хармонично изпълнение - право в десятката!

  П.П. Сори, ако звуча като от някои списание.

  I had a dream, Joe
 4. 4 Профил на ellasbow
  ellasbow
  Рейтинг: 221 Любопитно

  от капана - в лабиринта на буквената плетеница и обратно в капана... : ) и на мен ми харесва / без да съм гледала другите предложения/

 5. 5 Профил на sdafcef
  sdafcef
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Малко е кубично и твърде правоъгълно, но е ОК.

 6. 6 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 735 Неутрално

  До коментар [#4] от "ellasbow": Предполагам, че знаете откъде идва името на квартала? На мен лично логото ми харесва, без да съм виждал другите предложения. Някакси показва защо кватала е наречен така.

 7. 7 Профил на b_d_s
  b_d_s
  Рейтинг: 701 Неутрално
 8. 8 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  Трябва да се видят и другите, за да се направи сравнение. Това като идея не е кой знае колко оригинално, но наистина препреща към идеята за Капана, като един лабиринт от улици (даже има и стрелка към 'к'-то.

  Но цялостното ми впечатление от дизайнеската седмица е, че не беше на особено високо професионално ниво. Някои излжби и презенатации изглеждаха доста дилетантски, а за една брошура, съдържаща интервюта на шведска дизайнерка с представители на три групи пловдивчани (богат, средна класа и беден) е връх на нелепостта и неграмотността. От една страна интервюираните са се изразили по доста необразован начин; от друга - преводачът е достигнал 'завидни' висоти в неграмотността на превода и от трета се прибавят правописните и печатните грешки. Резултатът е мъчителен.

 9. 9 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 671 Неутрално

  Кой знае колко държавни пари за похарчени за тази простотия! Квартал с лого!

 10. 10 Профил на Спиро
  Спиро
  Рейтинг: 381 Любопитно

  Интересно как една неизвестна група от хора решават, че "Капана" се нуждае от лого и те са тези, които ще решат какво да бъде!
  Утре същата група от хора може да реши, че и Пловдив се нуждае от лого!
  Жалките смешници се чудят какво ли не да измислят за да отклонят малко европейски фондове

  Спиро
 11. 11 Профил на Darth Чебуратор
  Darth Чебуратор
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Единствената асоциация, която може да събуди това е чертеж на апартамент от обява за наем.

  Как па винаги печели най-грозното?

  Отново в бан за "нарушение" на прогербаджийската агитпроп линия на "Дневник"
 12. 12 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 693 Неутрално

  Е Капана е култово място. Заслужава си и лого. Едно време с удоволствие ходих в Носенс.
  В Испания има една много хубава традиция - фиеста де барио. Хората с гордост споделят как преди 40-50 години идвал Хулио Иглесиас да пее на ТЯХНАТА фиеста.
  Защо пък кварталите да нямат идентичност?

 13. 13 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 693 Неутрално

  [quote#6:"yossarian1944"]Предполагам, че знаете откъде идва името на квартала?[/quote]
  То трябва да се преживее...

 14. 14 Профил на van_bog
  van_bog
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Здравейте! Бил съм графичен дизайнер във Флоренция и Холандия, следях и при добра възможност участвах в множество изложби и конкурси за графичен дизайн. Изобщо, видях как стават наистина професионално нещата. Няма нищо общо с това, което ни бе представено на центъра в Пловдив. Първо искам да поздравя разумните люде от форума, които не пасат трева. Забележете колко е повърхностно "сглобено" цялото това набедено арт събитие. "200 предложения, 150 участници..." - това е прах в очите и много бутафория - за какво изобщо някой от Индия, Холандия, Англия, Швейцария или Италия ще се изпоти да създава лого( та цели три версии ) на незнаен западнал кварталец като Капана. Това е нелепо. Когато участват толкова много хора, и то международно, се упоменават всички участници, публикуват се на огромно пано техните предложения и разработки, за да се правят сравнения. Поне да бяха записани имената на всичките тези 200 участници в списък. Раздават награда за 5000 лева, а нямат пари за публикуване и печат на всички предложения в размер "миниатюра" на едно по-голямо пано. Сред 20-те набедени или още по - лошо - нагласени финалисти не видях едно много съществено поставено условие от журито, а именно - да се обедини в едно миналото и бъдещето на такъв резерват на културата, занаятите и изкуствата, за какъвто се смята Капана. Да не говорим, че на показ е само минималистичния стил и прекалено много геометрия. Общо взето всички финалисти са се опитвали да прекопират стилистиката на Баухаус течението, ала са на светлинни пиксели от него. После - честито, господин Иванов, но моля, първо, свалете си очилата - не е интелигентно на баш финалиста така да дава интервю пред международно жури. Второ - логото е тип - текстово, но уви изобщо не е четливо, буквите са се наблъскали в един ъгъл и остава много небалансирано празно пространство, което вреди на графичния дизайн, отчаяно жалък опит за интерпретация на "Композиция №10" на авангардиста Мондриян. Всичко е ясно - шуробаджанащина, мощно софийско финансиране на Тотев и неговите проформа проекти, скалъпени резултати. Толкова е българско, че направо люляка ми замириса! На добър час с шашмите...

 15. 15 Профил на van_bog
  van_bog
  Рейтинг: 8 Неутрално
 16. 16 Профил на Ослик, суслик, паукан
  Ослик, суслик, паукан
  Рейтинг: 491 Неутрално

  [quote#15:"van_bog"]Вижте произведението на Мондриян - прилики?
  [/quote]

  И аз не съм съгласен с конкурсите за графичен дизайн. Защото ощетяват всички, които са си свършили труда, а не са получили нищо. Пък и процесът е несериозен.

  Но сравнението с Мондриан няма да го коментирам - това шега ли е? Пък и да имаше нарочна прилика, предназначението на логото би определило нейната уместност...

  I had a dream, Joe
 17. 17 Профил на TAC
  TAC
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#9] от "lordcris":

  За Пловдив това не е просто квартал,а символ.Ама карай,гледай първо да има в паницата.

  rock n' roll is king!
 18. 18 Профил на TAC
  TAC
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#14] от "van_bog":

  Нямам Вашите професионални критерии,но щом твърдите,че не "пасете трева" като останалите,защо не се явихте на този конкурс,за да покажете как се правят тези неща?!

  rock n' roll is king!
 19. 19 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  [quote#15:"van_bog"]Вижте произведението на Мондриян - прилики?
  [/quote]

  Ех, какъв ти Мондриян! В неговите геометрии, акцентирани с основните цветове, се крият философски и други идеи, за каквито не може и да става въпрос в случая на Капанското лого.
  Аз в тинейджърските си години си бях измислила подобен графичен подпис, в който се вмъкваха първите букви от трите ми имена (а това е било сигурно, когато финалистът Иванов не е бил още роден )

 20. 20 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  [quote#8:"princess_x"]Това като идея не е кой знае колко оригинално[/quote]

  Разгледах и другите предложения и намирам, че победилото лого никак не ги превъзхожда. Имаше едно-две други, които са по-свежи, но като цяло - нито едно не е изключително.

 21. 21 Профил на Спиро
  Спиро
  Рейтинг: 8 Гневно

  Този конкурс е напълно корумпиран и във всяка цивилизована страна организаторите биха били държани отговорни за спекулация с обществени средства. "Победителят" е служител на Едно а в регламента им се казва че такива нямат право на участие. Освен това, Асен Асенов е обявил на своя фейсбук че това е логото на Капана много преди деня на обявяването на резултатите!!! Вижте сами https://www.facebook.com/photo.php?fbid=305938679581229&set=p.305938679581229&type=1&theater Но кои са тези от Едно: протежета и деца на комунистически олигархи от рода на Иво Прокопиев. Този бутафорен фестивал е един параван зад който се цели измъкване на пари от Европейския Съюз и също от Община Пловдив. Тази година са взели само от Общината 300000 лв които са "усвоили" за заплатите си и наградите на тяхни хора. Какъв позор! В един град който е с разрушени болници и тротуари се раздават пари на некадърни комунистчета, които даже не могат да произнасят името на града. До Асен Асенов: Другарче, казва се Пловдив, а не "Пуовдив"! Вдигайте си корумпираните задници от този град, който ви показа че не се интересува от комсомолските ви мероприятия!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK