Коя е най-дребната художествена репродукция в света

Оригиналът на "Импресия. Изгряващо слънце" на Клод Моне от 1872 г.

Оригиналът на "Импресия. Изгряващо слънце" на Клод Моне от 1872 г.Учени от Агенцията за наука, технологии и изследвания в Сингапур (Agency for Science, Technology and Research) направиха миниатюрна репродукция на картината "Импресия, Изгряващо слънце" на Клод Моне от 1872 г. с алуминиеви наноструктури, съобщи БТА. Широко приблизително 300 микрометра (0,3 мм), копието на картината, изобразяваща пристанището Ле Хавр, е вероятно най-малката репродукция в света.


Микроверсията на "Импресия..." демонстрира технология за възпроизвеждане на фотореалистични изображения без боя и мастило, които не губят цветовете си с времето. Изображението се състои от алуминиеви дискове с големина от 80 до 220 нанометра, отпечатани върху силиконов лист. Цветовете се получават в резултат от плазмонния резонанс на алуминия – електроните на металната повърхност трептят различно в зависимост от размера на дисковете и отразяват единствено светлина с еквивалентна на своята честота.


Екипът на Джоел Янг прилага това свойство на някои метали за печатане на изображения още през 2012 г. Тогава учените създават пиксели с 15 различни цвята. Сега, променяйки размера и формата на наноструктурите, учените са получили палитра от над 300 цвята, с които може да се направи реалистична репродукция на истинска картина. Освен това те са намалили значително цената на технологията, използвайки алуминий вместо златото и среброто, които също демонстрират плазмонен резонанс. Според Джоел Янг това има приложение в криптографията и информационните технологии.


Цветовете на нанокопието са изключително близки до съществуващите фоторепродукции на "Импресия. Изгряващо слънце". Картината надали е избрана случайно предвид факта, че е дала име на движението, направило революция с цвета в живописта. Заглавието на жлъчната рецензия "Изложбата на импресионистите" за първата обща експозиция на безименната група през 1874 г., вдъхновено от творбата на Мане, завинаги остава в историята на изкуството.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK