Артистичният проект "Реките на Европа" акостира във Видин, Козлодуй, Свищов, Русе и София

Маршрута на пътуващия кораб

© Организаторите

Маршрута на пътуващия корабПлаващата културна платформа "Реките на Европа" - международен артистично-изследователски проект, който пътува по Дунава това лято, ще акостира на бреговете на Видин, Козлодуй, Русе и Свищов през септември, съобщиха едни от българските партньори по програмата - "Дерида денс център". Междувременно на 26 юли жителите на София имат шанса да видят предпремиерно едноименния съвременен танцов спектакъл, който ще бъде показан в различни крайдунавски брегове.


В проекта културни и граждански организации от всички държави по поречието на Дунава разглеждат заедно ролята на реките – не само като географски обекти, но и като "културни" течения, които сближават народите по специален признак. Резултатите от двугодишната им работа - визуално и улично изкуство, архитектура, приложен дизайн, музика и съвременен танц - ще бъдат показани на кораб, който ще акостира в 30 големи дунавски пристанища през август и септември.


Артистичният проект "Реките на Европа" акостира във Видин, Козлодуй, Свищов, Русе и София

© "Дерида Денс Център"
В България и Румъния пътуваща експозиция ще доплава на 14 септември във Видин и Калафат, на 15 в Козлодуй, на 16 в Свищов и Зимнич и на 17 в Русе и ще отвори врати безплатно за публиката от 10 до 23 ч. Пълната програма на събитията ще бъде качена на сайта на проекта, където са описани всички спирки от турнето.


Танцовият проект "Реките на Европа", който е част от програмата на кораба, ще бъде показан предпремиерно в София на 26 юли в центъра за съвременен танц "Дерида денс". В него участват танцьори от Полша, Германия, Италия и България, избрани от артистичния директор на центъра и хореограф на спектакъла Живко Желязков в серия от работни ателиета из цяла Европа. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK