Стоянович даде положителна оценка на "творческия си престой" в Министерството на културата

Стоянович даде положителна оценка на "творческия си престой" в Министерството на културата

© Юлия ЛазароваМинистерството на културата е свършило задачата си по добър начин, особено на фона на недостатъчното финансиране и немалкия публичен натиск в първите месеци на управлението на кабинета на Пламен Орешарски. Такава оценка даде министър Петър Стоянович за 14-месечния си престой начело на ведомството, който, както се изрази той, се надява да е бил "творчески".


На пресконференция вчера той даде заключителен отчет за свършеното в последната малко повече от година и отговори на задочни критики и въпроси на предшествениците си от ГЕРБ и различни научни и художествени гилдии.


Резултатите
Сред по-важните резултати министърът изведе субсидиите за читалищата и средствата за библиотеките, дейностите по съхраняването и популяризирането на културното наследство, както и реализирането на комуникационната стратегия за него в ЕС. Като особена гордост на екипа си той определи честванията по случай годишнините на Борис Христов и цар Самуил и възстановяването на Родопския драматичен театър.


Министерство на културата е работило по 16 проекта по програмите "Административен капацитет" и "Регионално развитие", от които 12 започнати през мандата на правителството на ГЕРБ и 4 в началото на 2014 г. Според Петър Стоянович до момента е свършена и половината от работата по програма BG08 "Културно наследство и съвременни изкуства" с общ бюджет около 16 млн. евро.


Министър Стоянович в завършената част на Националния музеен комплекс, по-известен като "български Лувър"

© Анелия Николова

Министър Стоянович в завършената част на Националния музеен комплекс, по-известен като "български Лувър"


Съвети към бъдещия министър на културата


"В навечерието на прощаването си" Петър Стоянович реши да представи няколко свои извода за улеснение на следващия министър, до които според него всеки, стъпил на този пост, стига. "При такъв размер на финансирането и такава политическа поддръжка културната сфера ще живее винаги на ръба на оцеляването и без шанс да надскочи устойчивата си мизерия."


В България културата е приоритет само на думи - делата на държавата са насочени в напълно различни сфери, в които ние нито можем, нито се надяваме да постигнем международно признание, смята той, за сметка на области като археологията, които биха могли да възвърнат инвестициите многократно.


Същевременно според министъра няма истински интерес към намирането на други схеми за финансиране, като промяна в закона за меценатството или въвеждане на подбор и приоритетно финансиране на проекти в частност за археологията.


Въпросите


Целевите средства за планови археологически разкопки в централния бюджет са в размер на 500 хил. лв за всяка от двете години 2013 и 2014 г., а предложените от експертната комисия за финансиране 96 обекта за тази година са на обща стойност 2,3 млн. лв. По повод липсата на средства екипът на министерството каза, че забавянето идва заради предложената от него корекция в бюджета, която се надява да бъде направена днес от Министерския съвет.


Също тази седмица в Министерския съвет се очаква да влезе и проектът за решение относно Националния музеен комплекс, или тъй наречения български Лувър, който предвижда единна структура за българско и чуждестранно изкуство. По думите на Стоянович изложбената концепция, върху която работи група начело с акад. Светлин Русев, ще бъде предложена за обществено обсъждане, а откриването на музея все още се очаква през есента.


Проектът за социализиране на столичното Ларго не е забавен по вина на министерството, а заради формално прозрачната, но много неработеща практика всеки да може да обжалва, без да носи отговорност за това - така отговори Стоянович на задочните критики на бившето ръководство на министерството от ГЕРБ. Според него министерството е направило необходимото, за да се движи проектът по план и да не бъдат изгубени европейски средства. Тематична структура и експозиционен план на музейната експозиция на комплекса е готова, посочи той.


На въпрос на "Дневник" за очертаващата се дупка във финансирането на театрите през есента Петър Стоянович отговори, че проблемът е в делегираните бюджети, въведени по време на предишното правителство без ясна икономическа схема и перспектива. В момента има 12 млн. лв. разлика между заложеното в държавния бюджет и това, което държавата дължи на театрите заради увеличения брой продадени билети.


Това е тежък проблем, но не мой, а на цялата държава, каза Стоянович – въпреки че именно по негова инициатива Министерският съвет прие през март увеличение на фиксираните суми, които държавата доплаща за всеки зрител. Той каза, че вече се е опитал да започне диалог за промяна на системата на финансиране миналата година, а сега това остава за бъдещия министър.14 месеца в числа: Ето количествените данни за работата на министерството, които Петър Стоянович представи накратко по време на пресконференцията.


Читалища и библиотеки: Нови 150 субсидирани бройки читалища по бюджет 2014 г., целеви допълнителни 4 млн. лв. за ремонти и библиотечен фонд, 300 хил. лв. по програма "Български библиотеки и съвременни центрове за четене", 100 хил. лв. по програма "Помощ за книгата", 300 хил. лв. по "Глобални библиотеки".


Съхраняване и популяризиране на нематериалното културно наследство: 5 нови елемента в националната листа за нематериално културно наследство.


Регионална политика: допълнителни целеви 300 хил. лв. за подпомагане на фестивали и чествания; 600 хил. лева за честването на 1000-годишнината на цар Самуил, 250 хил. лв. за 100-годишнината на Борис Христов.


Опазване и социализация на културното наследство: над 10 хил. броя незаконно изнесени археологически предмети в процес на връщане в България, организирани 9 национални и международни срещи за обмен добри практики в областта.


Почти 500 хил. лв. за консервационно-реставрационни дейности през 2014 г., които ще бъдат разпределени между 22 недвижими културни обекта.


Сценично и филмово изкуство: 320 хил. лв. за 72 проекта, финансирани на конкурсен принцип в областта на изпълнителските изкуства; 84 филмови проекта, одобрени за субсидиране на 6 редовни сесии за финансиране на трите вида кино, и 6 извънредни за международни копродукции.


Европейски програми и проекти: 373 проектни предложения са постъпили по програма BG08 "Културно наследство и съвременни изкуства" с общ бюджет малко над 16 млн. евро, чийто финансов оператор е Министерството на културата. Според Петър Стоянович до момента то е свършило половината от работата по нея.


Министерството е работило по 16 проекта по програмите "Административен капацитет" и "Регионално развитие", от които 12 започнати през мандата на правителството на ГЕРБ и 4 в началото на 2014 г.


Малко над 500 хил. лв. и около 400 проекта, финансирани от Национален фонд "Култура".
 


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 858 Неутрално

  Статията е публикувана в раздел "развлечение". И правилно.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 2. 2 Профил на Михаил
  Михаил
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Оставало и друга оценка да си сложи...

  Scientia non habet inimicum praeter ignorantem.
 3. 3 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 765 Весело

  Едно огромно недоразумение

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 4. 4 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  Не прочетох да говори толкова за култура,колкото за пари.

 5. 5 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  невероятно пропадане на Стоянович. невероятно!
  невероятен срам и петно за неговия род.

  опитвам се да разбера, дали в демократичните партии има прекалено много некадърници и амбициозни продажници, които не успяват да стигнат до висините на партиите си или до постове в министерства, парламент или съдебна система, след което отиват в ДПС и БСП и там намират благоприятна почва за развитие

  примери много Бисеров, Данчо Салфетката, Местан, Олигарски, Стоянович (със сигурност има и други). всички тия са минали през СДС и или не са стигнали високи постове, или са били изритани заради корупция и клиентелизъм.

  само в ДПС и БСП продажниците могат да открият истинската си същност и те никога не ни разочароват
  това правителство е доказателство :0

  РЕФОРМИ !
 6. 6 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 424 Неутрално

  Пропуснал е да се самонагради с най-високото отличие на МК. Още не е късно. Мандатоносителя Станишев е добре да отговори на съпартийците си, кой го е предложил за министър и защо мандатоносителя се е съгласил. Впрочем това се отнася за голяма част от кабинета.

 7. 7 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2179 Неутрално

  Че аз не съм чул нито един от министрите да не се хвали с 'големи' или все пак някакви постижения, включително и спортната министърка.
  Тя последната, дори има известно право, все пак успяваше да ни разсмива искрено.
  Само инвестиционния министър, май не успя да доведе до край застрояването на последните километри морска ивица, от тайнствения "първокласен" (малко офшорен) инвеститор.

 8. 8 Профил на oboroti
  oboroti
  Рейтинг: 409 Разстроено

  Аз не съм чула някой досега да каже :
  Ей, проспах го това време докато бях министър и не я свърших никаква!
  Та-аака се измъчих да пътувам 5 дена до Москва с автомобил! А можех то-олкова много работа да свърша ако си бях в министерството.
  Мислят, че те като си дадат хубава оценка и ние, тъпаците, директно започваме да вярваме

 9. 9 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3541 Неутрално

  „Престой “ в министерството.Това е достатъчно.Престояха една година напук.

 10. 10 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  Неадекватен, но за сметка на това нагъл.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 11. 11 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3659 Неутрално

  До коментар [#10] от "The Shadow":

  Това важи за цялото правителство начело с Орешко.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 12. 12 Профил на petar_georgiev
  petar_georgiev
  Рейтинг: 466 Гневно

  Аман от престояли "интелектуалци"! Аман!!

 13. 13 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2748 Любопитно

  Не разбрах какви са бъдещите творчески планове на културтрегера Стоянович. Може би културно аташе в Париж или Рим?!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 14. 14 Профил на skipper
  skipper
  Рейтинг: 237 Неутрално

  И аз си поставям отлична оценка за всичко...

  Няма такова недоразумение като този министър!

 15. 15 Профил на karak
  karak
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Дори Стоянович действително да имаше заслугите, за които претендира( а той ги няма), на една каца мед й стига лъжица катран. Катранът в случая е фиаското НГДЕК и то е много повече от една лъжица. При казуси като НГДЕК си личи истинският държавник и там Стоянович се провали с трясък.

 16. 16 Профил на Nelumbo
  Nelumbo
  Рейтинг: 796 Любопитно

  До коментар [#15] от "karak":
  Точно за това щях да питам г-н министъра - какво свърши по въпроса с директорите на подопечните му училища, не само НГДЕК, но и навършили пенсионна възраст безмандатни! директори?????

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK