Обвинените за конспирация във филмовия център отвърнаха с друга конспирация

Обвинените за конспирация във филмовия център отвърнаха с друга конспирация

© Надежда Чипева, КапиталЗад скандала в българското кино стои американско лоби, което иска да снима евтино и на загуба за българите. Това, по думите на изпълняващият длъжността директор на Националния филмов център Георги Чолаков пред "Нова Телевизия", е причината за случая с Росица Караджова – 22-годишното момиче, подало общо 15 жалби за процедурни нарушения в първата редовна конкурсна сесия за финансиране на българско игрално кино този юни, включително и за евентуален конфликт на интереси на Чолаков. Нейното и делата на няколко други участници в конкурса, заведени в Административния съд, блокират отпускането на около 7-те млн. лева, предвидени в тази сесия.


За разлика от обичай обаче 22-годишната студентка от Хасково е подала 14 от жалбите си 30 дни преди излизането на резултатите от конкурса – тоест преди да избухне скандалът с преписаните мотиви на бившия председател на комисията Евгений Михайлов и преди самата тя да разбере, че проектът й е класиран на последно място. По думите й, разпратени в писма до различни медии през седмицата, някои от сезираните от нея институции дори предупредили НФЦ и министъра на културата за наличие на неизправности, но те не предприели нищо. Според официалния отговор на Министерство на културата, получен от нея, нарушения няма.


Търпеливо изчаках да излязат резултатите и след като нарушенията станаха факт, заведох дело в Административния съд, казва Росица и подчертава, че протестът не е срещу художествената оценка на филма й, а срещу процедурата по принцип. Тя обяви публично, че ще води съдебната битка докрай, включително и срещу резултатите следващата сесия, ако конкурсът отново се проведе по подобен начин. Казва, че съжалява за заслужено спечелилите проекти, чието финансиране е блокирано, но смята, чее неин граждански дълг да защити правата си и справедливостта по принцип.

Росица Караджова в снимка от "Фейсбук" страницата си "Подкрепям Роси"

© https://www.facebook.com/pages/Подкрепям-Роси

Росица Караджова в снимка от "Фейсбук" страницата си "Подкрепям Роси"


А нарушенията, според нея са много, започвайки от твърденията й, че част от членовете на комисията дори не са разгръщали копията на проекта й "Армаган - долината на смъртта" за българските бежанци от беломорска Тракия. Освен това Караджова намира за съмнителен факта, че управителката на дадена фирма, която печели субсидии с години наред, е същевременно председател на филмова асоциация, излъчила 3-ма от членовете на комисията за 2014 г. Но най-вече Росица смята, че Георги Чолаков е в нарушение на закона, защото продължава да извършва частна дейност като продуцент, докато е и.д. директор на НФЦ – нещо, което илюстрира във видео разследване.
Росица е възмутена от факта, че Георги Чолаков е напуснал кинокъщата си "Геополи филм" едва шест месеца, преди да бъде назначен във филмовия център и че е допуснал тази фирма да се яви на конкурса, докато се води регистрирана на домашния му адрес. Адресът по регистрация на фирмата е променен в началото на месеца – когато започнаха споровете в киногилдията.


Пред "Нова телевизия" Георги Чолаков потвърди, че сега на този адрес остава единствено друга фирма със същата дейност - "Геополи", която не е кандидатствала на сесията и чието управление той също е напуснал. Във видеоклипа обаждане до въпросната фирма показва, обаче, че Чолаков преговаря и приема поръчки от името на частното дружество – нещо, което не би следвало да може да прави по закон.


"Съдят, защото искат да прокарат закон за данъчния кредит, тоест българският данъкоплатец да плаща пари за американски и чужди филми. Когато се освободят парите от българските продукции, те имат къде да отидат", е отговорът на Георги Чолаков пред "Нова телевизия". Как иначе щяла Росица Караджова да си плати адвокатските такси за делото, които според него възлизали на 13 000 лева?Хонорарът на адвоката е 10 пъти под цитираната от Чолаков сума, отговаря Росица пред "Нова телевизия". След подаването на жалбите тя твърди, че е станала обект на грозни лични нападки, включително и от уважавани кинокритици и преподаватели, които я обвиняват, че спекулира с "проблема" на вродената си инвалидност – висока степен на наследствена глухота - както и че мечтите й за актьорска кариера са провинциални.


Росица смята, че е жалко глухотата да бъде виждана като "проблем" и въпреки че е "бедна, глуха и от провинцията", не би нападнала някого заради произхода му. Но пита защо личности на уважавани позиции се опитват да "смачкат" млади хора като нея, които се борят за спазването на правилата.


Въпреки глухотата си Росица Караджова танцува от малка и в момента учи танцов театър в НБУ. През 2010 г. стига до финала на национално танцово риалити в България (а през 2013 г. – и до полуфинала на шоуто "Турция търси талант"). Това преживяване става основа за първата й книга "Ритъмът на сърцето", издадена от издателство "Сиела" през 2011 г., а в последствие и на друг неин сценарии за игрален филм. Ако се съди по официалната страница на този проект, в който Росица ще бъде съпродуцент и изпълнител на главната роля, зад него са застаналифилиалите на UFO Film and Television в България.


Изглежда това дава повод на някои да загатнат за стар конфликт в киносредите от 2010 г., когато тази фирма открито застана зад предложението за данъчен кредит на продукциите с изцяло частно финансиране, което в тогавашния си вид облагодетелстваше чуждестранните филмови компании за сметка на общия бюджет за българско кино. То обаче не беше прието, а средствата от настоящата конкурсна сесия нямат никаква връзка с това, коментираха пред "Дневник" други участници в конкурса. Ако те не бъдат усвоени, ще се върнат в държавния бюджет.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  http://novanews.bg/news/view/2014/07/30/81672/%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%BB-%D0%B2-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%BA%D0%B8%D0%BD%D0%BE/

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 2. 2 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  Това момиче заслужава орден Стара планина и кръст за храброст!

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 3. 3 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 854 Неутрално

  Амбициозно момиче.

  https://goo.gl/8NG90J
 4. 4 Профил на siw46354308
  siw46354308
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Гилдията отвръща в типичен номенклатурен стил с нападки и компромати. Общо взето във всички държавни структури е такава саламура, че плаче за пълен рестарт. Радвам се на такива млади хора с кураж. А адвокатските разноски, колкото и да са, ще ги плати филмовият център, като загуби делото.

 5. 5 Профил на PsyOp
  PsyOp
  Рейтинг: 409 Любопитно

  И двете стани на конфликта не ми вдъхват доверие

 6. 6 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  Кураж, късмет и успех на Росица!

 7. 7 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1069 Весело

  [quote#2:"Георги"]Това момиче заслужава орден Стара планина и кръст за храброст![/quote]Не съм съгласен, защото това трябва да е правило а не изключение. Всички българи трябва да се борят за правата си потъпквани от държавни чиновници!

 8. 8 Профил на outside
  outside
  Рейтинг: 753 Разстроено

  Аз предлагам да се спре субсидията за филми.
  Т.е. да се спре държавното финансиране.
  Спираме държавното финансиране... и спираме кавгите за нашите пари.
  Кой както и да разбира този спор, моето мнение е следното: Наредили са се около държавната софра, с вилица и лъжица в ръка, а пък този с черпака не сипва на всички.
  В такъв случай - вдигаме седянката и ги пращаме на пазара. Държавата няма социални дейности в областта на киното, иди доди - театър... ама киното от кога е социална дейност?
  Ей сега спорове за бюджета на НЗОК - ето едни 7 000 000 намерих.
  И на тема права: подкрепям борбата срещу чиновниците, ама най-ми се нрави тези дето са против безумното харчене на бюджетни пари.

 9. 9 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1441 Разстроено

  До коментар [#7] от "BlueWater":


  [quote#7:"BlueWater"]Всички българи трябва да се борят за правата си потъпквани от държавни чиновници! [/quote]
  ===================

  Съгласен съм , че е така ,
  НО тук във форума има някой/я ,
  който/ято е събрал/ла всичко което съм писал тук срещу порядките и золумите извършвани в Дома за стари хора Сливен и ги е изпратил/ла по ел.пощата на директорката Илиана Славова и с добавена препоръка , че готов/ва да свидетелства , защото моите писания били злонамерени
  А между другото директорката не смее да повдига съд.дело , защото моите факти са документирани не със свидетели а с документи .
  И ми е предала папката с изпратения имейл !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 10. 10 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  Бих подкрепила това смело момиче

 11. 11 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 854 Неутрално

  [quote#9:"Чардо"]тук във форума има някой/я ,
  който/ято е събрал/ла всичко което съм писал тук срещу порядките и золумите извършвани в Дома за стари хора Сливен и ги е изпратил/ла по ел.пощата на директорката[/quote]

  Е, не! Класическата българска чета с предател? Жалка история...

  https://goo.gl/8NG90J
 12. 12 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3507 Неутрално

  До коментар [#9] от "Чардо":
  Чардо, твоите думи потвърдиха правилността на заклетия ми песимизъм. Разказаното от тебе "превзе" първенството в моя класация на родните идиотизми. Досега там се ширеше следната история- далечни роднини на моите съседи от кооперацията дочули нещо и изпратили анонимно писмо против съседите ми в НАП - че отдавали апартамент под наем, а укривали дължимия данък. "Пишещите" роднини от години са в Австралия, а съседите ми нямат второ жилище. Служители от Агенцията идваха да ни питат дали в единствения им апартамент не живеят и наематели...

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 13. 13 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1069 Весело

  До коментар [#9] от "Чардо":

  Не се учудвам, защото хора има всякакви и форумът на "Дневник" както и България не са изключение.

 14. 14 Профил на PsyOp
  PsyOp
  Рейтинг: 409 Весело

  [quote#9:"Чардо"], че готов/ва да свидетелства , защото моите писания били злонамерени [/quote]

  Това пък за какво? Ти щом си писал тук, значи не си очаквл да остане анонимно, ама чак пък да свидетелства.

  Да не си се забъркал в някоя любовна авантюра палавнико? Само това може да докара такава злоба

 15. 15 Профил на PsyOp
  PsyOp
  Рейтинг: 409 Любопитно

  Какво става ислямисчета, смилате ли още? Ето още:

  ukraine nazi army bombing cities white phosphorus
  http://www.liveleak.com/view?i=a31_1402532538

 16. 16 Профил на PsyOp
  PsyOp
  Рейтинг: 409 Весело

  извинете, обърках вратата

 17. 17 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#14] от "PsyOp":


  [quote#14:"PsyOp"]Да не си се забъркал в някоя любовна авантюра палавнико?[/quote]
  И това го преживях !
  Тук в Дома за стари хора има една Ката, та тя си позволила да си ме "заплюе" за себе си , а аз не знаех
  А на всичкото отгоре от 1973-та си въведох като строго правило нашата шопска поговорка , че там дет живея и дет хляба си ва , да не си го вадя !
  Е бабка живее на няма и 600 м от Дома , ама не е в Дома и вече над 7 години сме заедно и децата и внуците са ни заедно дет се вика.
  Децата не са виновни за наши предишни преживелици !
  Та Ката се решила и взела та се вдигнала и отишла директно при бабка и започнала да й разправя какви съм ги вършел тук в Домя със другите баби ! ?
  А като имаш предвид , че все още аз съм най-младия дядо тук , само на 68 , а всички останали баби и дядовци са все поне с минимум 13 години по-дърти от мен
  А аз не съм геронтофил !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 18. 18 Профил на PsyOp
  PsyOp
  Рейтинг: 409 Весело

  [quote#17:"Чардо"]А аз не съм геронтофил ! [/quote]

  Сакън, само млада мръвка, 60+!

  Виж, млад съм още, но знам, че за любов възраст няма

 19. 19 Профил на Petak
  Petak
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Причината да ни вълнуват подобни простотии е държавната субсидия (нашите данъци) за киното. Ако киното се финасираше частно, такива глупости нямаше да има, а дори и да имаше (българи сме, все пак) щяха да предизвикват само любопитство.

 20. 20 Профил на chiefwhitecloud
  chiefwhitecloud
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Поразеният от кемтрейлс Георги Чолаков обвини чужденците Хаарп в кражба на данъчни пари.

 21. 21 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Това си е обичайна практика на комунягите, окопали се във всички сфери на битието ни и отворили ненаситни гърлища да лапат... УСПЕХ НА РОСИЦА!

 22. 22 Профил на 65vesso
  65vesso
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До кога ще издържаме "професионални" спортисти и артисти? Нито Кристо, нито режисьора на анимационни филми Румен Петков се финансират от държавата за това което правят в момента. Последния преди година заедно с друг чуждестранен режисьор набиваха по БНТ кухата лейка на една дама от Министерството на културата, като безуспешно се опитваха да я убедят,че културата си е бизнес като всеки останал в нормалните държави. Да не говорим за онази "актрика", която плачеше по една телевизия преди около седмица,че щата/артист на щат!!!/й бил мизерен. Много впечатлена горката, че в Русия само като чуели, че се занимаваш с изкуство и веднага демонстрирали уважение към теб. Нищо,че въпросната културтрегерка в едно шоу преди години демонстрира солидни пропуски в основното си образование.

 23. 23 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Колко жалки могат да бъдат някои хора... Нищо, нещата винаги стават логични. Успех на Росица.

 24. 24 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 837 Неутрално

  Дневник, отворете някъде една тема специално за онзи ник от старческия дом, че на мнозина вече ни писна от спама му!

 25. 25 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#24] от "Митев":

  Излишно е да се жертваш! Нали се разбра, че е наследник на един "герой" от отряда "Чавдар". Няма смисъл. Траяхме ги 45 години...ще ги изтраем и тук! По-добре чети - "Български хроники" - том 4-ти от Стефан Цанев, за да ти стане ясно с кого си имаш работа! Карай да върви!

  The best way out is always through Robert Frost
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK