Археоастрономи: България може да е люлката на западната цивилизация

Д-р Роберт Бовал

© Организаторите

Д-р Роберт БовалВъзможно ли е по българските земи да е живял народ, много по-древен от траките, който 8000 години пр. н. е. е притежавал необикновени познания за космоса и звездите? Три световни звезди на археоастрономията (която изучава от това как хората в миналото са разбирали небесните феномени и каква роля са играли те в културите им) и алтернативната египтология, заедно с проф. Ана Радунчева от Археологическия институт към БАН, бяха събрани от български спонсори и БНТ, за да посетят древни каменни светилища и да преценят дали те биха могли да бъдат доказателство за тяхната теория, че изключително развити човешки култури е имало още в края на ледниковата епоха - а България може да е люлка на западната цивилизация.


Първо трябва да дефинираме какво е цивилизация, казва авторът на бестселъри в областта на египтологията Робърт Бовал, чиято теория за корелацията между пирамидите в платото Гиза и трите звезди в "пояса" на съзвездието Орион, макар и много оспорвана в научните среди, му носи световна известност. Съкровището от варненския некропол например дава заявка за една много развита култура, която ние ще наречем цивилизация, продължава той – сложноорганизирано общество, в което хората изработват артефакти, изкуство и златни предмети, които влизат в това определение.


Татул

© Организаторите

Татул


Според Бовал варненското съкровище (традиционно датирано около късната част на V хил. пр. н. е.) е всъщност с три хилядолетия по-старо, или създадено 5000 години преди появата египетската цивилизация. Ние сме в много ранен етап на проучването, но ако – това е голямо ако, но си струва да се проучи – възрастта им се докаже, това ще промени коренно настоящите възгледи за западната цивилизация. По-късно пред БНТ той каза, че по-късната им датировка вече била установена.
Групата, в която влизат още астрофизикът д-р Том Брофи, работил в НАСА и геологът д-р Робърт Шок, посети няколко тракийски светилища в Родопите от събота до четвъртък, но на тази визита не е стигнала до Варна. Според Брофи, друга следа за развита цивилизация е възможното "астрономическо предназначение" на някои от варненските обекти, както и на кромлеха (каменния кръг) край село Долни Главанак в Източни Родопи, който изследователите намират за изумителна умалена версия на Стоунхендж. Тепърва обаче предстои на групата да преговаря със спонсорите си за евентуално завръщане през следващата година.


Астрофизикът д-р Том Брофи е напуснал НАСА, за да изучава астроархеологията и освен това e последовател на интегралната философия (популяризирана от Кен Уилбър), гласи профилът му на автор в "Амазон".

© Организаторите

Астрофизикът д-р Том Брофи е напуснал НАСА, за да изучава астроархеологията и освен това e последовател на интегралната философия (популяризирана от Кен Уилбър), гласи профилът му на автор в "Амазон".

На това много предварително проучване направихме някои измервания и взехме проби, каза астрофизикът, който прилага образованието си в археоастрономията, за да изчислява положението на небесните тела в миналото и да ги сравнява с разположението на древни монументи. Той смята, че голямото предизвикателство пред астроархеологията е да докаже, че евентуалните съвпадения са умишлени.


Според някои от защитниците на теорията за корелацията Орион, целия некропол около Гиза, включително Сфинкса, са огледало на нощното небе, а ориентацията и разположението им съответства на звездната карта от 12 500 г. пр. н. е. Хипотезите за възрастта на комплекса получават тежест и от геоложки изследвания като това на д-р Робърт Шок, чието твърдение, че ерозията върху основата огромната статуя е настъпила вследствие не на вятър, а на проливни дъждове, валяли много по-рано от общоприетата му възраст, причинява сериозно вълнение в научните среди през 90-те. В края на краищата теорията му остава алтернативна, като някои климатолози, египтолози и геолози са приемат т.нар. "хипотеза за водната ерозия", но не са съгласни с неговата датировка на климатичните условия.


Д-р Том Шок има докторат по геология от Йейл и преподава двугодишна академична програма на Бостънския университет.

© Организаторите

Д-р Том Шок има докторат по геология от Йейл и преподава двугодишна академична програма на Бостънския университет.


"Един от основните аргументи срещу моята теория беше, че ако има толкова древна цивилизация, от нея щеше да има други следи. Затова аз прекарах следващите 20 години в търсене и ето че се появиха обекти като Гьобекли Тепе в източна Турция, от 9000-10 000 хил. г. пр. Христа, което според мен е изключително сложна структура, направена от напреднала и, както аз ги наричам, изчезнала цивилизация. " Според д-р Шок много от следите в мегалитите, които в момента се смятат за природни, след на анализ на материала и климатичните промени през хилядолетията могат да се окажат дело на човешка ръка, замаскирано от ерозията и времето. На пръв поглед българските светилища му напомнят на други обекти, които смята за древни. В последната си книга той застъпва тезата, че цивилизация е съществувала още в края на ледниковата епоха преди 14 000 години, но е била унищожена от изключително силно слънчево изригване.


Каква според изследователите е причината традиционната археология и египтология предимно да отхвърля техните теории? Д-р Шок отдава това на липсата на интердисциплинарни изследвания на археологическите обекти, като посочва, че съвсем доскоро египтолозите отказвали да работят със специалисти от други полета като геология например. Ако винаги отхвърляш първото доказателство за нещо, никога няма да направиш откритие и ще буксуваш на едно място, смята той, но за разлика от Бовал казва, че "люлката на западната цивилизация" може да е и Гьобекли тепе в Турция.


Археологията не просто буксува, тя е кататонична, смята пък самия Робърт Бовал. "Аз съм писател, макар и инженер по професия, затова обичам да придавам атмосфера на теориите си. Гледам на светилищата като на праисторически катедрали, чиито библии ние нямаме, но е много ясно, че древните хора са се интересували от звездите. Надявам се предметите от Варненското съкровище да ни помогнат да открием кое съзвездие са виждали. За мен е невероятно, че в България има подобни обекти, за които никой по света не знае. Във Великобритания понякога трябва да се запишеш ден предварително, за да видиш Стоунхендж." Той се надява да убеди спонсорите за последващо проучване, което да включи и български археолози.


По-рано през седмицата известният изследовател на траките проф. Николай Овчаров обяви пред медиите, че теориите на групата на Бовал са литературни измислици, но няма против малко международна слава за българските археологически обекти.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (121)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на today
  today
  Рейтинг: 741 Неутрално

  Е как бе? Нали Македония е люлката на всички цивилизации

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7286 Неутрално
 3. 3 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 622 Неутрално

  Не люлка, гроб да не стане...

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 4. 4 Профил на thenomad
  thenomad
  Рейтинг: 384 Неутрално

  "Първо трябва да дефинираме какво е цивилизация, казва авторът на бестселъри в областта на египтологията Робърт Бовал, чиято теория за корелацията между пирамидите в платото Гиза и трите звезди в "пояса" на съзвездието Орион"

  Това ми беше достатъчно! Това е абсолютно отхвърлена теория, а този става милионер продавайки книги за нея.

 5. 5 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 610 Неутрално

  По начало е добре известно, че първите популации на съвременни хора са по тия земи.

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 6. 6 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Какво стана с вампирите и Ноевия ковчег?
  А с предсказанията на Ванга?

 7. 7 Профил на Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Рейтинг: 470 Весело

  а оранГутаните у Африка ?
  те маЙ са пра-пра-пра- бЪлгари !?

  Albert Einstein : "Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher."
 8. 8 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 996 Весело

  А може би са те?!!?? Дори са си построили летяща чиния на Бузлуджа

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 9. 9 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 610 Весело

  Но на мен ми се чини, че тия юнаци са дошли тука да търсят зелени човечета. Бих им казал да идат на североизток - там има и е известно, че са много вежливи

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 10. 10 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 470 Любопитно

  Дневник, това рекламно съобщение ли е или е обикновен спам? Преди няколко дни доста уместно бяхте поместили същата тази псевдонаучна "новина" в раздел "Развлечения". Казвам уместно, защото е разбираемо в сериозно издание, или поне издание с такива заявки, да няма постоянна рубрика "Паранаука".

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 11. 11 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  В България се намира люлката ,напусната от цивилизацията.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 12. 12 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  Възможно ли е да произхождаме от "народ,който е притежавал необикновени познания за космоса и звездите".
  Според нас е възможно, защото го чувстваме че е така.Очакваме доказателства и признание.

 13. 13 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 733 Весело


  [quote#1:"today (we are not going to pay)"]Е как бе? Нали Македония е люлката на всички цивилизации[/quote]

  Ооо...само почакай ден-два да я прочетат тая статия Ще видиш какъв рев ще се надигне по Вардарско
  Те даже си имат тв.прдаване,наречено: ''Македониjа маjка на светот'' .../???/... Според нЕкои от техните ...хъмм... ''учени'' ''македонецот'' се е появил преди Човека Да ...занм как звучи,ама си е ЧИСТ ФАКТ(тов ,че го твърдят,де)

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 14. 14 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 470 Весело

  Ха, пардон. То пак било в раздел "Развлечения".

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 15. 15 Профил на oldie
  oldie
  Рейтинг: 367 Неутрално

  За втори път в рамките на няколко дни публикувате реклама на тези международни мошеници.

  #КАКВОВИСТАВА?

 16. 16 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 733 Гневно

  ...Хъмм...Дявол да я вземе тая моята клавиатура!!!! ГРРРР!!!

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 17. 17 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 470 Любопитно

  [quote#12:"xalikarans"]Според нас е възможно, защото го чувстваме че е така.[/quote]

  Хали, ти вече в първо лице множествено число ли заговори? Това е особено притеснително, предвид темата, достойна само и единствено за вестник "Феномен."

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 18. 18 Профил на спейс мен
  спейс мен
  Рейтинг: 418 Разстроено

  пише се "инженер".

  Да си тъп, необразован, заблуден и лишен от критично мислене в XXI век е въпрос на избор.
 19. 19 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Тази статия не я ли бяхте публикували вече?
  А може и другаде да съм я чел.Обаче ухиленият янки съм го виждал тук (Дневник) ! Дори коментирахе думичката "Археоастроном".  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 20. 20 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  "...България може да е люлка на западната цивилизация..."

  ...предимно е дондуркала циливилизацията...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 21. 21 Профил на Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Рейтинг: 470 Весело

  Археоастрономи: България може да е люлката на западната цивилизация ....
  и ... демокраЦията на пЪрвобитните хорЪа ?!

  Albert Einstein : "Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher."
 22. 22 Профил на dido73
  dido73
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#6] от "lordcris":

  Цитат: "Българите ще станат духовни водачи на човечеството, защото са съхранили качества, които другите народи нямат. Ние сме много стар народ и това един ден ще разберат всички."

 23. 23 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  До коментар [#12] от "xalikarans":

  народ,който е притежавал необикновени познания за космоса и звездите".

  За космоса не знам ,ама това звездите ги познаваме ,то това Азис ,Сашка Васева , Кондьо всички ги знаем.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 24. 24 Профил на Veritas Odium Parit #Je suis Москов
  Veritas Odium Parit #Je suis Москов
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Лошо няма. Като не можем да се похвалим с кой знае какъв напредък в съвременния живот, поне с миналото да се погордеем, друго не ни остава.
  Мисля си, обаче, ако онези предшественици, живели по тези земи навремето и създали западната цивилизация можеха да ни видят на какво дереже сме в момента, веднага щяха да се откажат от нас.

  Тигърът не си губи съня, заради мнението на овцете http://pbs.twimg.com/media/BPEI_XHCYAAbG3P.jpg:large
 25. 25 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 909 Неутрално

  До коментар [#13] от "onemanband":

  Един стар виц: "Грузинец и арменец спорят кой народ е по-древен. Грузинецът твърдял , че първият човек се казвал Шимпадзе, а арменецът заявил, че е неговия, защото първият човек се казвал Орангутян.

 26. 26 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  До коментар [#22] от "dido73":

  Цитат: "Българите ще станат духовни водачи на човечеството, защото са съхранили качества, които другите народи нямат.

  Вече и други народи няма да имат пазачи на техните казани в ада.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 27. 27 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1149 Весело

  Като гастроенергокосмонавт не мога да не се съглася с колегите археоастрономи.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 28. 28 Профил на sir_matt
  sir_matt
  Рейтинг: 418 Неутрално

  А може и да не е...

  "Me and Jimmy... we're men of grass, and boots, and beauty. "
 29. 29 Профил на Враждебен дух от яката вяра
  Враждебен дух от яката вяра
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Варненският халколитен некропол.

 30. 30 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2829 Неутрално

  [quote#2:"rosiraycheva50._"]Абе, не ни личи много.[/quote]

  Личи ни, Роси, много ни личи, защото каквото е имало построено преди нас, всичко е съборено! Наскоро научих, че чакъла за железницата Варна-Русе е направен от двореца в Плиска !
  Ние сме пришълци на таз територия- в този смисъл ни личи!
  Всички златни съкровища са създадени от далеч по-читави от нас хора!

 31. 31 Профил на Veritas Odium Parit #Je suis Москов
  Veritas Odium Parit #Je suis Москов
  Рейтинг: 931 Любопитно

  [quote#23:"deepblue"]звездите ги познаваме ,то това Азис ,Сашка Васева , Кондьо всички ги знаем. [/quote]

  Коя астрономия четеш?

  Тигърът не си губи съня, заради мнението на овцете http://pbs.twimg.com/media/BPEI_XHCYAAbG3P.jpg:large
 32. 32 Профил на bad_religioner
  bad_religioner
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Като чуя "България" и "люлка", все се сещам първо за "Елегия" на Ботев...

  [quote#0:"статията"]...да дефинираме какво е цивилизация,... сложноорганизирано общество, в което хората изработват артефакти, изкуство и златни предмети, които влизат в това определение...[/quote]
  С такова определение и Капалъ Чарши е цивилизация Сигурно по тоя емпиричен път е стигнато до извода, че
  [quote#0:"статията"]"люлката на западната цивилизация" може да е и в Турция[/quote]
  Което всъщност не е баш майтап - все пак хетската държава със столица около Богазкьой сигурно е била достатъчно напредлана за времето си, за да повлияе на европейската цивилизация...

 33. 33 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  "България може да е люлката на западната цивилизация"

  Да, да, а както знаем , и Господ е българин

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 34. 34 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  Дълбоко ни е успала люлката ни.

 35. 35 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 592 Неутрално

  До коментар [#30] от "Alexander97":

  Все пак е важно да се уточни, че тази линия е правена от Турската империя. Така че е твърде силно да се търси българска вина. Поне тук.

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 36. 36 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2527 Весело

  Всъщност, може би сме загробили предната цивилизация, та може би в този смисъл... Следващата вероятно също ще трябва да разгадава подобна загадка.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 37. 37 Профил на UK
  UK
  Рейтинг: 206 Неутрално

  хм...дааа. Какво да кажат Македоноидите - те от там се връщат А за теории - свят голям, и много въпроси търсят отговор... Важното е да има сензации, дами и господа! Само се чудя защо точно българският Индиана Джоунс критикува

 38. 38 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  [quote#1:"today (we are not going to pay)"]Е как бе? Нали Македония е люлката на всички цивилизации [/quote]

  Античките не си играят на дребно! Обявиха, че първата писменост е македонската и е на възраст 75 000 години!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 39. 39 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  Няма лошо да се правят контакти и работни обеди-вечери със скучаещи американски учени от добре финансирани университети, центрове и фондации. Първопроходци в този бизнес са моите бивши колеги от Института по океанология, които усешно ползваха подобни представители на пара-науките в търсене на артефакти от проекта на Ной, спасяващ биологическото разнообразие на планетата, в акваторията на Черно море. Ще има и резултати: безусловно подобряване на говорната практика на българските учени, а американците ще могат да сравнят вината на Напа с продукция от български тероари. Удивителен народ! Преди години един геолог ми се хвалеше, че има лиценза за гмуркане в морето със шнорхел, получен срещу тридневно обучение и 137 долара...

 40. 40 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 470 Весело

  [quote#33:"Jessika"]Да, да, а както знаем , и Господ е българин [/quote]

  А българите пък са най-гениалните и надарени хора в света. Бих добавила, че са и с най-голямо чувство за хумор, щом се присмиват и на античките.

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 41. 41 Профил на boris_ivanov
  boris_ivanov
  Рейтинг: 418 Неутрално

  "България може да е люлка на западната цивилизация."

  Подвеждащо и несериозно заглавие/твърдение. Става въпрос за земите, където хиляди години след това се заселват българите и основават държавата си. Със същото основание римската, византийската и османската империя могат да бъдат включени в заглавието.

 42. 42 Профил на sardaukar
  sardaukar
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Да ходят то копят в Царичина..

 43. 43 Профил на the_fat
  the_fat
  Рейтинг: 418 Неутрално

  World English Dictionary :
  1. a human society that has highly developed material and spiritual resources and a complex cultural, political, and legal organization; an advanced state in social development
  2. the peoples or nations collectively who have achieved such a state
  3. the total culture and way of life of a particular people, nation, region, or period: classical civilization
  4. the process of bringing or achieving civilization
  5. intellectual, cultural, and moral refinement
  6. cities or populated areas, as contrasted with sparsely inhabited areas, deserts, etc...
  ....така че освен пари незнам тези какво търсят в България.

 44. 44 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1173 Весело

  До коментар [#41] от "boris_ivanov":

  Ти пък ся... много сериозно го даваш... краят на работната седмица е... лято... Веселят се хората, майтапи разправят...

  Само да не чуят макетата, че те от шега не разбират, като се разлютят, ще отиде зян целия купон

 45. 45 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1291 Весело

  "България може да е люлката на западната цивилизация"
  Махнете думичката "може" и истината лъсва:
  "България е люлката на западната цивилизация"
  Това е истината!
  Хайде хаирлия да е!
  Днес на западната , утре и на източната , а след месец и на космическата!
  Много сме велики!
  Ние сме цивилизацията, истината и живота!
  Ксалинда да не се подмайва, а да започва фотогалериите!

  The best way out is always through Robert Frost
 46. 46 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  [quote#3:"Daniboy"]Не люлка, гроб да не стане...[/quote]

  Били сме люлката, а сега повече приличаме на гроб на цивилизацията.

 47. 47 Профил на Медий
  Медий
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Караново е едно от най-древните доказани селища. Намира се до Нова Загова и е някъде на около 14 хиляди години а може и повече.

  I'm addicted to the truth.
 48. 48 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1291 Весело

  България не може да бъде люлка на Западната цивилизация... най-малкото поради простичкото и азбучно известно обстоятелство, че се помещава по тези земи от VII век насам.

  Иначе... ясно е, че от тук са минали - и тук са се позастояли - онези хора, които/чиито наследници после са създали въпросната европейска цивилизация. Много отдавна е ясно, доказано и безспорно. Новина няма.

  Фонденикеновците, разбира се, винаги имат право да се разпищолват. Все пак живеем в тази част от света, която е свободна.

  Свобода за Надежда Савченко!
 49. 49 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 764 Неутрално

  Падаме до нивото на бЮрмАнските "историчари" дето обявиха всички бели за наследници на Македон.....
  Хайде, простено е на археолозите да си мечтаят да са откриватели на фундаментално нова цивилизация, ама не върви сериозен вестник да им публикува простотиите...

 50. 50 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#49] от "johnniewalker":

  О... млад/млада сте, очевидно. Не помните как в ерата на зрелия социализъм "Работническо дело" и БТА разпространиха "новината", че в нашите земи е открит череп на циклоп...

  Иначе - какво друго по-стабилно доказателство, че в България и... Македония (?!?)... живее, в общи линии, един народ?

  Свобода за Надежда Савченко!
 51. 51 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Моят bullshit метър показва ''100% Complete Bullshit''. Трябва да го изключа, че много се разпищя и не мога да си дочета интересната статия.

  If you are going through hell... Keep going!
 52. 52 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 760 Неутрално

  Време беше да прецакаме античките.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 53. 53 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 504 Весело

  Още ли не са намерили извънземни ?

  И заглавието малко е подвеждащо. Все едно да напишете, че САЩ са люлката на някоя индианска цивилизация.
  Ми не сме. България не е съществувала по това време.

 54. 54 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 572 Весело

  ами да, Баба Ванга още преди Априлския Пленум е предрекла идването на тримата просветени, които ще ни разкрият истината за величието на пра-пра-българската цивилизация.

  Birds of a feather flock together.
 55. 55 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1291 Весело

  Да сигур е така само, че сме произлезли от рода Гепитури у джеб 5 века преди новата ера.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 56. 56 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3432 Неутрално

  За пръв път чувам за археоастроном?!
  Ето защо трябвал закон за Космоса.

  klimentm
 57. 57 Профил на fockwest
  fockwest
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Не сме люлката на западната цивилизация по простата причина, че робовладелството не присъства в нашата култура.

 58. 58 Профил на trulr
  trulr
  Рейтинг: 614 Весело

  Тея пичове пушат много яки треви. Лошо няма, все пак статията е в рубриката ''Развлечение''.

 59. 59 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3612 Неутрално

  [quote#6:"lordcris"]

  Какво стана с вампирите и Ноевия ковчег? [/quote]
  Божо запази вампирите, но търсачите но Ноевия ковчег изгони.
  Комун като види живи американци, ако ще и Балар и Райън да са, веднага ще хукне да ги гони.

 60. 60 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 909 Неутрално

  До коментар [#30] от "Alexander97":

  Та казваш мраморните детайли от първата българска столица, стават основа на първата " българска " железница?
  И после плюеш по българщината? Случайно да прочете чия е тази железница? Случайно да прочете кой е изпълнителя?
  Ама днеска не е престижно да сме българи нали?

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 61. 61 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1038 Весело

  До коментар [#1] от "today (we are not going to pay)":
  [quote#1:"today (we are not going to pay)"]Е как бе? Нали Македония е люлката на всички цивилизации [/quote]

  Нали България е част от майка Македония!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 62. 62 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Защо не, напълно е възможно....

 63. 63 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  До коментар [#39] от "venelingeologia":Чарли , какво е тая чиния от пясъчник, дето един я крие в каса ? Имала и писменост върху нея ?
  Ако речем да се връщаме назад във времето ще стигнем до палеолита. То също е цивилизация , а технологията е била еднаква по целия свят. Всички народи по света са преминали през кремъчната епоха. Това е първият материал да създаване на оръдия на труда. Намирал съм следи от дялкане на кремък в Монголия и Тунис.
  Може би трябва да се върнем и милион години назад за да си изясним приноса на неандерталците за развитието на човечеството. Връзката между неандерталците и Хомо сапиенс е много мътна.

 64. 64 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  До коментар [#47] от "Политическа сценка":Караново е стандарт на археологията. По него датират останалите находки.Отделят Караново 1 , Караново 2 и т.н.

 65. 65 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  До коментар [#56] от "klimentm":Това е астроном , който се завира в археологията. Нито астроном , нито археолог.

 66. 66 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  До коментар [#57] от "fockwest":Робовладелството е късна епоха. В началото е родово-общинният строй.

 67. 67 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  До коментар [#60] от "Bullet": Простотията днес е на мода. Знае ли опонента ти ,че турците са пекли вар от дворците на българските столици ?

 68. 68 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3432 Весело

  До коментар [#65] от "ahasver":

  Тоест нито едното нито другото?

  klimentm
 69. 69 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  Правилно е да се каже ,че територията на днешна България е един от мостовете по които африканският Хомо сапиенс се разселва по Европа.Една част са останали тук , други са продължили. Най-удобни места за преминаване са Босфорът и Дарданелите. Други пътища са през гръцките (сега ) острови и през Гибралтар.
  Последното изречение резюмира - ако се намерят спонсори , нямат нищо против да изкарат още едно лято по нашите земи. Докато са наши.

 70. 70 Профил на fockwest
  fockwest
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Въпреки привидно добрите отношения на Калоян с новите западноевропейски завоеватели, латинците веднага след установяването си в Константинопол предявяват териториални претенции към българските земи. Техните рицарски отряди започват често да преминават границата и да подлагат на грабеж българските селища.

  Това убеждава Калоян, че съюз с латинците не е възможен!

 71. 71 Профил на dido73
  dido73
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#48] от "GogoPG":

  Натрапената от братушките история, в която ни караха да се чувстваме чужденци в собствената си земя, отдавна е опровергана. Които има уши да чуе и очи да види вече я знае, а конформистите си повтаряите старите комунистически лъжи.

 72. 72 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 909 Неутрално


  До коментар [#67] от "ahasver":
  Знай той, грънци. Сигурно и грънци не знае как се правят, камо ли бобена яхния в гърне. Спрете и тока на тая цивилизация и след година, две такива всезнайковци искам да ги видя.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 73. 73 Профил на the_fat
  the_fat
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Тези пичове са много в час.Решили да изкарат някой лев
  спекулирайики с пониженото българско смаочувствие в момента,в резултат най вече на циганизацията на нацията и цинагската инвазия и произлизайките от това негативи за България и българският имидж в западна Европа.Много добре са се насочили " гъделичкайки " самочувствието на бегееца с сапунени мехури от сорта-че сме "най","първи","цивилизация" и т.н. измамности.Явно обаче не
  са намерили глупаци които да ги спонсорират и сега се прави
  последен опит чрез в.Дневник да се направи някаква реклама а
  и се види каква е реакцията на публиката и дали има смисъл в
  тази операция.Няма никакъв смисъл пичове,няма.Няма кой да ви спонсорира безмисленото ви начинание.Освен това тези
  открития са запазена марка проф.Овчаров и най вече Божидар Димитров.Щом до този момент те не са се сетили
  затова явно няма и за вас няма никакъв шанс.

 74. 74 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#63] от "ahasver":
  Колко рових за тая паница... Култура по Дунава. Безспорно интересно и готино, но нищо уникално за нашата страна. Пардон, територия.

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 75. 75 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 470 Весело

  До коментар [#68] от "klimentm":

  Баш като лафа за морското свинче и жената-програмист.

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 76. 76 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  До коментар [#70] от "fockwest":Па те грабежа са го почнали още от Констатинопол. Във Венеция на Сан Марко портите са от там, четирите коня на покрива и олтара . Това е най-едрото.

 77. 77 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 759 Весело

  До коментар [#50] от "GogoPG":
  В интерес на истината това е изключително силен аргумент - комплексирани смешници не липсват и от двете страни на границата. Само че после като се сетя на какви гениални "прозрения" съм се натъквала от Сърбия,Украйна,Русия или Гърция....излиза, че сме една - единна велика "цивилизация" "од Jадрана до Jапана " и от Севрения полюс през Москва и Атина до "древния Му",бих добавила
  "Астроархеолозите" явно са намерили благодатно спонсорство в "люлката на Западната цивилизация"

 78. 78 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 759 Разстроено

  До коментар [#73] от "the_fat":
  Е как можа да пропуснеш академик Николай Добрев/ съименник на бесепейския генерал/?
  Явно фондовете за "астроархеолози" са попривършили в Скопие и Белград,а пък Атина не е почувствала за нужно да доказва "очевидното"

 79. 79 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3432 Неутрално

  До коментар [#69] от "ahasver":

  Тектоничните процеси не са ли променили много картината от тогава до сега?

  klimentm
 80. 80 Профил на sdeyanov
  sdeyanov
  Рейтинг: 387 Неутрално

  Странна работа, пиша в браузъра dnevnik.bg, а като че ли се появява статия от 24 часа...

 81. 81 Профил на dido73
  dido73
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#73] от "the_fat":

  България - древна цивилизация? Прав си, такова животно нема и не може да има.

 82. 82 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3618 Весело

  Люлките били открити рано... и четирите посоки,
  вкл. западна... но цивилизация??

  След време Гърция открила, че е била люлка на демокрация.
  Но на цивилизация???

  Civil... вежлив, цивилен, цивилизован, равнопоставящ равнопоставен...
  Всичко това е открито по-късно.

  "Археоастрономи: България може да е люлката на западната цивилизация"

 83. 83 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 470 Весело

  А д-р Роберт Бовал е преродил се фараон. Неоспоримо доказателство за това е първата снимка в началото на статията.

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 84. 84 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 470 Неутрално

  А бе хора, я не слушайте тези шарлатани като Робер Бовал!! Това не е наука, а шарлатанство, колкото и интересно да звучи!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 85. 85 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 470 Неутрално

  България е центърът на вселената! Вервайте ми!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 86. 86 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3612 Неутрално

  [quote#84:"fortunes"]не слушайте тези шарлатани като Робер Бовал!! Това не е наука, а шарлатанство, колкото и интересно да звучи! [/quote]
  В сравнение с писанията на новите руски историци дори и писанията на нашите съседи античките са съвсем невинни и достоверни разкази.
  Районът на Балканите и съседните земи от Мала Азия могат наистина да са люлката на земната цивилизация. Културата "Варна" (носеща името от Варненското съкровище) датира от поне 5 000 год. пр. Хр., наскоро в азиатските земи на Турция бе открит град от десетото хилядолетие пр. Хр. - находки пред чиято възраст бледнеят културите от Двуречието и Египет, да не говорим за Китай. Само че защо зад граница освен неколцина археолози никой не е чувал за Варненския некропол? Пак световния империализъм и юдейството ли ни са виновни?

 87. 87 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 978 Неутрално

  [quote#12:"xalikarans"]Според нас е възможно, защото го чувстваме че е така.Очакваме доказателства и признание. [/quote]
  Според "Вас" - нещо раздвоение на личността, шизофрения, а?

 88. 88 Профил на ciaphas_cain
  ciaphas_cain
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Дневник", моля ви, не се излагайте с такива евтини глупости. Просто бъдете добър вестник, какъвто вече сте доказали, че можете да бъдете и изоставете евтините сензации, глупостите и пошлият начин на писане. За Бога, да започнат повечко да играят редакторите ви.

 89. 89 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  [quote#1:"today (we are not going to pay)"]Е как бе? Нали Македония е люлката на всички цивилизации[/quote]
  Македония е люлката на всичките всички цивилизации но ние пък сме люлката на македонците. Така де, има ли някой да се съмнява

  Ако македонците много ни се опъват да си вървят при гърците, те също имат претенциите да са им "люлка". Да ги видя тогава как ще се оправят с тях, грък като хване нещо не пуска, само като му отрежеш ръката можеш да си го вземеш.

  Все ми се струва, че на македонците ще им е по-лесно да се оправят с нас така че да режем салатата и да сядаме на масата. По този повод се сетих за гръцкото Узо, бррр какъв ужас, само извратен грък може да пие такова нещо.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 90. 90 Профил на Balkanets
  Balkanets
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Най-древната цивилизация на света е Македонската! Македонците са с около 5 хиляди години по-древни от амебите и са почти толко умни. Затова Македонците са предшествуващ вид на амебите. Следствие естествения подбор другите, по-съвършенни видове са изолирали македонците във Вардарския Резерват. Сега Македонците ще си сменяват името на РВР (Република Вардарски Резерват).

 91. 91 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Уточнение

  ТРИМАТА ШАРЛАТАНИ и останалите симплекзанти* от форума.
  _________________________
  *лат. - simplex, обикновен, първичен, прост

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 92. 92 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Да, българите еша си нямат в умението да се самооплюват. Сакън, да не помисли някой (?), че и те имат достойнства.
  Надявам се, че след като хубаво са се погаврили със себе си, 99% от коментиралите са се почувствали наистина удовлетворени в злобата си.

  'Let light surround you' Dream Theater
 93. 93 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Най-старото злато в света е във Варна.
  Най-старите селища в Европа пак са по нашите земи.
  Първата писменост - също.
  Нашите прадеди - траките са дали на цяла Европа:
  колелото, металургията, земеделието, лозарството и винарството, грънчарството....
  Много ясно, че сме първата европейска цивилизация.
  И това е признато от Дьо Гол, Митеран, Лихачов...

 94. 94 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#93:"palav_nik"]Нашите прадеди - траките са дали на цяла Европа:
  колелото, металургията, земеделието, лозарството и винарството, грънчарството.... [/quote]

  Да не забравяме боговете и митовете, ограбени от гърците.

  'Let light surround you' Dream Theater
 95. 95 Профил на Wilhelmina
  Wilhelmina
  Рейтинг: 932 Неутрално

  До коментар [#93] от "palav_nik":

  "България е държава на духа". (Дмитрий Лихачов)

 96. 96 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 543 Неутрално

  Е, "България" иде с епоха далеч подир траките,
  ама заглавието е доблестна проява...

 97. 97 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Българи и траки са едно и също:

  ДИМИТРИ ХОМАТИАН

  КРАТКО ЖИТИЕ
  НА КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ
  В СЪЩИЯ ДЕН, 27 ЮЛИ1, ПАМЕТ НА СВ. НАШ
  ОТЕЦ АРХИИЕРАРХ И ЧУДОТВОРЕЦ КЛИМЕНТ,
  ЕПИСКОП НА БЪЛГАРИЯ В ОХРИД
  1. Този велик наш отец и светилник на България бил по род от европейските мизи“-траки , които народът обикновено знае и като българи. Те били изселени в старо време от военната сила на Александър от разположения край Бруса Олимп към Северния океан и Мъртвото море, а след като минало много време, със страшна войска преминали Дунава и завзели всич­ки съседни области: Панония и Далмация, Тракия и Илирик, а и голяма част от Македония и Тесалия.

 98. 98 Профил на Wilhelmina
  Wilhelmina
  Рейтинг: 932 Неутрално

  Траки е географско понятие.

 99. 99 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 796 Весело

  Да, 80 тракийски племена, които са вторият по големина народ след индусите и са създали няколко държави на Балканите и в Мала Азия може да се нарекат и географско понятие...

 100. 100 Профил на Wilhelmina
  Wilhelmina
  Рейтинг: 932 Неутрално

  До коментар [#99] от "palav_nik":

  Географско понятие за българите (народ, населявал областта Тракия). Източникът Ви е интересен за мен, за първи път чета подобен текст. Свободолюбиви по дух, напускат земите си гонени от своеволията на Римската власт и през Анадола, Сирия, Афганистан се връщат отново в родината при тези, които са останали. Артефактите го потвърждават, Вашият документ също.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK