Фестивалът 180˚започва нетрадиционно пътешествие из класическата музика

Фестивалът 180˚започва нетрадиционно пътешествие из класическата музика

© ОрганизаторитеНовият фестивал 180˚започва тридневно нетрадиционно пътешествие из света на класическата музика– от барокова до XXI век, с творбата на Морис Равел "Майка ми гъската" от 19.30 ч. в София тази вечер. В първото си издание той събира музиканти и артисти от престижни оркестри и трупи за съвременен танц и музика като Ensemble Modern и Лондонския симфоничен оркестър, балета на Пина Бауш "Вупертал"  и "КРЕМЕРата Балтика".


Импресионистичната сюита за приказни герои, посветена на децата, стои в основата на представление, което ще се включат разказвачът Камен Марин и светлинните декори на Николай Табаков, разположени в необичайното пространство на Евангелската методистка църква "Д-р Лонг" на ул. "Раковски" в София.


Втората и третата вечер на 180˚ ще се състоят съответно в "Склада" и "Фабрика 126" и ще представят в смесица от танц, визия, електронна и акустична импровизация творби на композитори като  Астор Пиацола,  Джон Адамс, Йозеф Хайдн, Клод Дебюси, Оке Пармеруд, Добринка Табакова и много други, двама от които -  Христо Йоцов и Самюъл Куотърмейн Смит - са написали произведения специално за събитието.
В представлението Dance!  на 8 август разнообразният ансамбъл от танцьори, актьори и музиканти на 180˚ ще разкаже част от историята на класическата музика в танц, а на следващата вечер фаготистът Александър Хаджиев ще се намеси в звуковия пейзаж на саунд дизайнера Доминик Клайнкнехт на фона на видеоизкуство от цяла Европа. Подробната програма на фестивала може да бъде намерена на http://www.180-degrees.org.


180˚ е проект на младите музиканти Александър Хаджиев и Елица Богданова със съдействието на организаторите на "Концерти на възглавници" "Модо", които искат да покажат съвременната класическа музика като ново и неподозирано близко преживяване. Всички събития започват в 19.30 ч., а входът, също така нетрадиционно, е "по желание".


Очаквайте по-късно в "Дневник" интервю с Александър Хаджиев и Доминик Клайнкнехт.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK