Качвайте се на летящата чиния и… пътувайте във времето

Качвайте се на летящата чиния и… пътувайте във времето

© Юлия ЛазароваТози август група ентусиасти ще се съберат на Дом-паметника на партията на Бузлуджа. Но те няма да са от столетницата, а всякакви – от художници и изследователи до чужденци, които пишат песни за Митко Палаузов и последователи на про-капиталистическата философия на Айн Ранд. Студентките Неда Генова и Каролин Тротман от Университета Голдсмитс в Лондон са създали любопитното събитие във "Фейсбук" на име "Време-специфична експедиция до Бузлуджа" (A Time-Specific Exploration of Buzludzha, от 20 до 24 август) , към което досега са се присъединили поне 73 човека от цяла Европа и България.  Идеята най-общо е да съберат многобройните чужденци, които изпитват непреодолимо влечение към непознатата и изоставена "космическа" структура с личните истории на местни хора  – и да видят може ли за Бузлуджа да се говори отвъд крайностите на омразата и обагрената в червено носталгия.


"Търсим си спътници – пътешественици, разказвачи на истории, артисти, детективи, журналисти, изследователи и провокатори, – които биха се включили в разговор за това как да изградим основите за среща с място като Бузлуджа – далечно и все пак съблазнително; от миналото, но същевременно носещо и кълнове от бъдещето."


Бузлуджа - изглед от върха

© Радослав Първанов, https://www.facebook.com/RadoslavParvanovPhotography

Бузлуджа - изглед от върха


"Време-специфична" е заигравка с термина site-specific, или произведение на изкуството, създадено специално за дадено място, взело предвид особеностите на пространството и белязано от значенията, които то носи. Вдъхновението идва от Каролин, историчка, която в момента завършва теория на съвременното изкуство заедно с Неда в Лондон. Каролин попада на снимка на Бузлуджа, докато двете избират проекти за дигитална изложба и е моментално грабната от "тази абсолютно смахната архитектура, от идеята за този космически кораб, захвърлен на върха на планината": "Веднага си казах, че трябва да отида на това място."


Фотогалерия: Книгата Forget Your Past и съдбата на комунистическите паметници >
И тя не е сама – освен фотопроекти като Forget Your Past на Никола Михов, "Космически комунистически структури" на французина Фредерик Шобен и "Съветски призраци" на Ребека Лихтфийлд, редица албуми и късометражни филмчета в блоговете и сайтовете за фото и видесподеляне Flickr, Tumblr, Vimeo, YouTube, Lensculture, са посветени на бившите социалистически паметници и на "извънземната" притегателна сила на Бузлуджа, немалко – от чужденци. Извън полезрението на официалните агенции по туризма, десетки международни гости пътуват специално до монумента годишно и дори си организират редовни сбирки. В България "Чинията", общество от фотолюбители, които обичат да снимат паметника с 613 члена във "Фейсбук", е сред многобройните групи и сайтове, посветени на Бузлуджа. Скейтъри, паркуристи и сноубордисти практикуват екстремни спортове във и около паметника и филмират приключенията си. Онлайн списанието "12" съвсем скоро направи модна фотосесия там.


Buzludzha PARKOUR from Stephane B on Vimeo.


Втората ми мигновена асоциация беше "машина на времето", казва Каролин – един монумент, който е построен да символизира бъдещето и вечността, а сега е забравен, като капсула на времето, захвърлена далече – и високо, на някаква планина. Бях заинтригувана и от графитите "Забрави миналото си" (Forget Your Past, върху паметника) и понеже се интересувам от история на бившия Източен блок, ми се стори като идеална начална точка за диалог за това може ли и трябва ли да се забрави миналото, само едно ли е то, или е съвкупност от различни истории? Само към едно място ли връща тази машина, или към различни моменти от миналото, в зависимост от това кой ги изживява?


За Каролин проектът няма никакъв политически оттенък. Идеята е да се съберат хора от различни области, които заедно да предприемат тази "експедиция", всеки със своя арсенал от теория, лични истории или художествени похвати и да погледнат на паметника от дистанция. От Лондон ще дойде документалист, който е направил филм за връзката между небостъргача Шард и близко гробище, от България – известен журналист, който прави дисертация за връзката между комунизма и фашизма. Някои са изявили желание да танцуват, а самата Каролин иска да направи видео проект за срещата на всички тях.


Качвайте се на летящата чиния и… пътувайте във времето

© Юлия Лазарова


На сайта на "експедицията" близкият и приятел и историк Адриан Минар е направил добър опит да разкаже накратко историята на паметника (вж. карето долу) и да го постави в контекста на съревнованието за Космоса и мечтите за доминация не само над мислите на гражданите на НРБ, но и над природата. Той отбелязва, че интересът към изоставените структури на минали утопии не се ограничава само до комунизма – и индустриалните структури на Детройт, и  изоставените курорти и миньорски градове в Япония са обект на бързоразрастващ се "екстремен" и алтернативен туризъм, който той отдава на кризата на почти всички идеологии в момента.


Качвайте се на летящата чиния и… пътувайте във времето

© Радослав Първанов, https://www.facebook.com/RadoslavParvanovPhotography


За Неда, чието семейство както много други има травматично минало, свързано с комунизма, проектът е и начин да заяви правото си да се интересува и да влага свое значение в паметниците на миналото, без това да значи, че го защитава.  За родителите ми идеята да ходим на Бузлуджа е ужасна, но хората като мен, израснали през 90-те, имат друг поглед върху нещата, казва тя. Целта на пътешествието до върха е да отвори дискусията и за други хора и слепите емоционални пристрастия  - негативни или позитивни, които заключват миналото и твърдят че никой, който не го е живял, няма право да го обсъжда. Тя се надява разговорите да не се плъзнат в само в една ос от противоположности и подчертава, че все пак това е една"експедиция" с отворен край - експеримент и за тях двете с Каролин, който няма за цел да прави някакви изводи.  "И ние не знаем все още какво точно ще стане и кой ще дойде – откак направихме събитието във "Фейсбук" се присъединиха много хора, които не познаваме." На 20 август в социален център "Хаспел" в София двете с Каролин организират опознавателна среща за всички, които желаят да се присъединят.


 


Един от тях е Джонатан Тейлър – англичанин, който живее от 2011 г. във великотърновското сеце Крушево заедно с приятелката си Никола Милър, фотограф, която многократно е пътувала до Бузлуджа, за да я снима. Тейлър е певец и композитор, наследник на бойци на Кралските военновъздушни сили  с дълбок интерес към българската и световната история. Посветил е песни на редица травматични събития от миналото – Първата световна война, Холокоста, 11 септември, боевете на Шипка и дори на Митко Палаузов, с чиито наследници се е срещнал преди няколко години и са му направили силно впечатление. С една от последните си песни Джонатан е участвал в "България търси талант", а клипът е заснет на Бузлуджа. "Знам, че понякога моето мнение може да засегне хората тук, но се опитвам да им обясня. Дори да унищожим следите и да не пазим паметта на миналото – добро или лошо, от комунизма или от Третата българска държава - това няма да го накара да изчезне," разказва той.


"Сега може да си направите собствена Бузлуджа". Американската фирма за картонени модели <a href="http://punch.zatchu.com/">Zachu Punch</a> e изработила такъв за Бузлуджа, който може да се свали безплатно от техния сайт. "Посетих България миналата година. Забелязах, че хората или мразят паметника, или го харесват - но нищо помежду. Затова направих този модел, така че можеш или да си го гледаш, или да го смачкаш, ако искаш." - Собственикът на Zachu Punch Дейвид Хънкинс. <br /><br />

© http://punch.zatchu.com/

"Сега може да си направите собствена Бузлуджа". Американската фирма за картонени модели Zachu Punch e изработила такъв за Бузлуджа, който може да се свали безплатно от техния сайт. "Посетих България миналата година. Забелязах, че хората или мразят паметника, или го харесват - но нищо помежду. Затова направих този модел, така че можеш или да си го гледаш, или да го смачкаш, ако искаш." - Собственикът на Zachu Punch Дейвид Хънкинс. "От всички изоставени сгради, които сме посещавали с Никола, Бузлуджа е най-впечатляваща. Летяща чиния, която се е приземила на върха и е напълно изоставена. Разбирам защо хората мразят този символ на комунизма толкова много, и имат пълното право, но го съдят единствено от идеологическа гледна точка, а не от архитектурна. Ако във Великобритания оставяхме всяка омразна сграда да падне, тогава нямаше да имаме Лондонската кула, където са били обезглавени стотици противници на монархията. Това е мястото на първия световен холокост. Една сграда не съдържа спомени сама по себе си, съдържат ги хората, които я гледат." По време на експедицията Джонатан и Никола очакват да се срещнат с много съмишленици, които съзерцават Дома-паметник в светлината на неговата архитектура, а Джонатан ще направи радиодокументален запис от срещата за радиото, за което работи.


Сглобена "Бузлуджа" от Zatchu Punch

© http://punch.zatchu.com/

Сглобена "Бузлуджа" от Zatchu Punch


"Много хора не разбират интереса към паметника, но той е международен. В Крушево ни гостуват познати от Германия, Белгия, Обединеното кралство и Франция, дори от Китай, които са хвърлили хиляди лири само за да стигнат до Бузлуджа."


Един от хората, които най-често разхождат туристи до Бузлужда, е Радослав Първанов от Габрово. Той е само на двайсет и няколко години и работи като фоторепортер в района, но от две години ходи поне по два пъти на седмица до паметника с група приятели – да снимат и да се разхождат. "Но не в неделя – тогава е лудница!" Знае вратички и проходи из всички места на  паметника, но избягва да ги споделя– защото идват "лошите", чупят и крадат, по неговите думи. Направил е многобройни снимки за страницата си във "Фейсбук", член е и на "Чинията", макар че според него  това жаргонно наименование за паметника го обижда.


Част от мозайката в Дом-паметника на Бузлуджа

© Радослав Първанов, https://www.facebook.com/RadoslavParvanovPhotography

Част от мозайката в Дом-паметника на Бузлуджа


На "експедицията" – ако има време, обмисля дали да не донесе голямата си лична колекция от картички, материали и артефакти от Бузлуджа, които е събрал, за да запази. Дори е купувал записи на VHS касети, които обаче не смята да качи в YouTube - защото според него хората не разбират и не ценят Бузлуджа. Радослав притежава инвентарния лист на всичко, което е било в конструкцията към датата на затварянето й. "Вътре е имало невероятни кристални структури, изумителни неща. Срамота е това, което  сме допуснали да се случи с паметника и аз дори държа конкретни хора във властта през годините отговорни", казва 21-годишния младеж. "Това е част от българското архитектурно и историческо наследство и добро или лошо, трябва да се запази."


Качвайте се на летящата чиния и… пътувайте във времето

© Радослав Първанов, https://www.facebook.com/RadoslavParvanovPhotography


Радослав е най-големият неофициален гид към паметника – редовно му изпращат любопитни туристи и дори разказва, че когато БСП са разглеждали възможността за поемане на собствеността на паметника, са го повикали на срещата като консултант за това какво може да се направи с него. На първо време трябва да се обезопаси и да се изчисти. После може би да стане музей – отговаря той на въпроса. "Да, може и да се правят някакви концерти там, но класически – не дискотеки или чалга. Това е паметник все пак."


Видео от Бузлуджа на британския артистичен колектив Lurkers. "Хората правят каквото си искат в него, за да намалят напрежението от предишните 45 години."


Неда и Каролин също нямат предложение какво да се направи с паметника - а и това не е целта на тяхната експедиция. Властите трябва да го обезопасят и изчистят, за да може хората да ходят там и да общуват с него, казва Каролин. Според нея промяната на символното му значение му вече е започнала заради всички хора, които го посещават за да снимат, да спортуват или да правят различни други неща. Ако беше някакво стерилно място, където някой просто събира пари от билетчета, надали щяхме да искаме да направим тази експедиция, добавя и Неда. "Дори да не стане някакъв паметник и музей, преди всичко сградата трябва да бъде отворена за посещение, за да могат хората сами да й придадат някакво значение."
 


Издигнат на 1441 м. по случай 90-годишнината от създаването на Българската социалдемократическа партия от Димитър Благоев през 1891 г., пилонът на Дом-паметникът се издига на 70 метра височина, а куполната му конферентна зала е с диаметър от 60 метра e декорирана с мозайки с обща площ 550 кв. м. Проектът е на архитект Георги Стоилов Строежът, който струва фамозните 14 млн. лева, започва през 1974 г. под ръководството на командира на старозагорската строителна дивизия генерал Делчо Делчев.  Около 6000 служители на Строителни войски, доброволци-бригадири и над 60 художници участват в завършването на монументалната структура, открита на 23 август 1981 г. В основите й Тодор Живков полага капсула с послание към бъдещето и обяснение на концепцията на сградата, което трябва да бъде отворено след 50 години – през 2031 г. Не е ясно дали тя още е там – в момента прозорците на конферентната зала са разбити, преносимото имущество – и дори не чак толкова преносимото, отдавна е изнесено и не се знае кои отговаря за тази де факто ефектна руина. Правителството на ГЕРБ се опита да върне паметника на БСП по нейна воля, но тя не го прие, след като откри, че няма средства за ремонта.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ogidogi
  ogidogi
  Рейтинг: 399 Весело

  Колко ли баби ще получат инфаркт от инициативата?!

 2. 2 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Сглобената Бузлужда е произведена от империалисти от США. Каква ирония

  The best way to predict the future is to invent it.
 3. 3 Профил на galia66
  galia66
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Всички комунета на чинията и в Сибир

 4. 4 Профил на Jean-Luc Picard
  Jean-Luc Picard
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Ама наистина да се хванат да го изчистят и после да се правят на модерни с разни арт-пърформънси ... Най-вече "младите" социалисти да свършат нещо конкретно полезно вместо да мятат знаменца напред-назад ...

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 6. 6 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1291 Весело

  Спукана им е работата. Веднага ще ги обявят за комунисти

 7. 7 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 675 Неутрално

  [quote#3:"galia66"]Сибир[/quote]
  [quote#5:"danvan"]сибир[/quote]

  Новокитай!

  The best way to predict the future is to invent it.
 8. 8 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1240 Весело

  Капсулата, капсулата на правешкия говедар извадете...

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 9. 9 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  Гледах някъква галерия ... вътре е пълно с големи, засъхнали, човешки фекалии ... Не ги ли е гнус тези хора. Ако някой се пореже или одраска може да хване някаква болест.

  California Über Alles
 10. 10 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  "Правителството на ГЕРБ се опита да върне паметника на БСП, но тя не го прие, тъй като няма средства за ремонта."

  Дали партията БСП няма пари за ремонт и поддръжка или се надява да ремонтира развалината безплатно, с народни пари?

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 11. 11 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 668 Весело

  абе аз да попитам, чинията там чия собственост е? като гледам само бетон и отломки, ама "яка социалистическа"... та, в този ред, ако е ничия - може да стане нещо, ба ли го, от "най-екстремната изложбена зала" до "най-големия екстремен кенеф в света", един вид така - дестинация. а ако е нечия - може да прехвърлят мениджмънта на ей такива пичове от клиповете по-горе.... ама с прилежащата земя, та социалистите да си плащат за кебапчетата...

 12. 12 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  След дъжд - качулка! Оставиха чинията да бъде тотално разбита и разграбена, а можеше да бъде важен притегателен туристически център! Но е така, когато падне идеологическото перде пред (и без това късогледите) очи на хората, от които зависеше стопанисването на паметниците, останали от времето на социализма. И по-трагична от идеологическата слепота е културната недоразвитост и откровена простотия на същите. Така ще продължават да бъдат разхищавани и унищожавани и малкото що годе интересни обекти. Втурнали са се да крадат откъде ли не, а не виждат източници на финансови приходи и реклама за страната ни, които се въргалят, занемарени под носовете им. Едва, когато чужденците прояват някакъв интерес, се стряскат, но обикновено е прекалено късно.

 13. 13 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1782 Неутрално

  Конструкцията трябва или да стане музей, или да бъде напълно съборена. Щото надали от хилядите ентусиасти от цял свят, дето давали хиляди евра, за да я видят и много други всяка седмица трепетно се снимат и играят край нея, ще заделят милиони за пълния й ремонт и въвеждането й в експлоатация за каквото и да е. В този си вид е опасна.

  Това, че БСП-то нямали пари за ремонт, като източиха и продължават да точат милиарди от държавата по лични и офшорни банкови сметки, е смешката на смешките. Види се, и техните олигарси и подобни креатури хич не се вълнуват от тази символика, а само от реториката на "другари и другарки" за още някой мандатец и обществена поръчка.

  Нужен е и солиден паметник на жертвите на комунизма. Щото докато едни си правят арт пърформанси около монументите на престъпния режим, хиляди други тънат в неведение какво, как и защо се е случило. Съответно са податливи на манипулациите на червените социопати за лява държава, каквато те нивгаш няма да построят (за тази цел са нужни автентични социалдемократи, а не бивши ченгета). И цикълът се повтаря, само че с нови герои. И държавата си остава все така на последния косъм на опашката на ЕС.

 14. 14 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1782 Неутрално

  До коментар [#12] от "princess_x":

  БКП-то трябваше да отстъпи малко (вкл. с подобни знакови места), за да покаже, че са нова партия - БСП. Което не им пречи да си правят съборите там всяка година. Чудно симпатизантите им - повечето възрастни хора - дали не искат тези срещи да са в залата на "Чинията", вместо на произвола на природата - жега, дъжд или вятър по поляните. Ама тогаз БСП-то ще трябва да влиза в обяснителен режим по медиите Столетница ли е, нова партия ли е, какво е. И я карат тарикатската.

  По същия начин пък ОДС се престараха - примерно с бившите ТКЗС-та, от много от които не е останал камък върху камък, а можеше тези стопански дворове да се ремонтират и да продължат да се ползват на кооперативен или частен принцип за нуждите на земеделието в съответните райони.

 15. 15 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1335 Весело

  Ентусиастите да внимават тази развалина да не рухне върху тях.
  Иначе аз отдавна предлагам да се ремонтира и да се направи на най-голямата обществена тоалетна на Балканския полуостров.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 16. 16 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 617 Неутрално

  Сградата е с безспорно интресна архитектура. Лично аз, мисля, че трябваше да се запази във стария си вид, за да напомня на поколенията, за какво са давали пари комунистите.

  Ако имах пари, бих я купил и я бих възстановил до последното парченце мозайка (мисля, че проектите се пазят), включително с образа на Т. Живков.

  На египетските пирамиди никой не мисли да сменя функцията, нали? Концлагерите също са запазени. И хората пари изкарват от тях. А и паметта е важна, много по-важна от входните такси!

  Определено хич ни няма да осребряваме и да помним историята си, а соц-а също е част от тази история.

 17. 17 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3249 Неутрално

  [quote#2:"Крымненаш"]Сглобената Бузлужда е произведена от империалисти от США.[/quote]
  От вътрешната страна изглежда като разплетена кошница.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 18. 18 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  До коментар [#14] от "Читател":

  Не разбирам опита на ГЕРБ да 'върне' чинията на БСП, защото постройката би трябвало да е държавна и национална собственост. Строена е с държавни пари, както и със средства, събирани от всички граждани на тогавашната народна република. Дори ни караха нас, ученици в основното училище, да купуваме марки за събиране на тези средства.
  Изминалите 25 години сигурно ще останат в историята като годините на най-жесток грабеж и разхищение на българската държава.

 19. 19 Профил на uchuden.
  uchuden.
  Рейтинг: 521 Весело

  Качвайте се на летящата чиния и… пътувайте във времето и да не забравите да вземете и Бойко.

 20. 20 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5097 Неутрално

  Все пак е паметник на културата, нищо че е комунистически проект и величае една престъпна идеология.

 21. 21 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Няма лошо.
  За едните е добре,
  за другите-не е задължително.

 22. 22 Профил на мухата II
  мухата II
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Глупаци !!!!
  Ако я бяхте запазили и съхранили ,и направили едно държавно казино със страхотна гледка и панорамни прозорци, щяхте хем да имате работещ обект, хем да се осигурят поне 500 работни места на местните !
  А сега всичко се руши ...

 23. 23 Профил на Христо Хаджиев
  Христо Хаджиев
  Рейтинг: 277 Весело

  До коментар [#4] от "Jean-Luc Picard": Най-вече "младите" социалисти да свършат нещо конкретно полезно вместо да мятат знаменца напред-назад ...


  "Младите социалисти", има ли такова нещо... Виждат се тук там, но те май са само синове и дъщери на активисти

  Captain Jack
 24. 24 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 807 Неутрално

  До коментар [#19] от "uchuden.":

  И още двама!
  Съсела и приятеля му Инч-Хай!

  Да разлая троловете!!
 25. 25 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  До коментар [#16] от "irons":

  Помисли малко - от архитектурна гледна точка сградата е странна но не и хубава. Интересна но не и функционална. Никой не знае какви са функциите и. Вътре я има я не 150 места. Това не е зала за концерти или театър. Може би за ритуални убийства или събор на вещици ... но не и за нещо друго. Така че като зала не може да ползва. Големия коридор който опасва "залата" каква точно функция изпълнява? Ако си в него и ако седнеш не можеш да виждаш гледката ... така че за ресторант не става. За изложба не става защото картините трябва да се разположат по вътрешната окръжност за да има светлина върху тях но когато се прави изложба картините се слагат по периферията а светлината трябва да идва от средата или някакъв атриум. Тук е точно обратното. Безкрайните мозайки са толкова шарени че удавят всяка картина която може да се сложи там или скулптура. Така че и за това не става. Ако ще е чист паметник без функция и само да се разгледат мозайките ... аз не мисля че те имат голяма художествена стойност. Ако ще е паметник - оставете я така, защото така най-точно описва България - Огромни пари хвърлени на вятъра от уродлива диктатура, никъква функционалност, за нищо не може да се използва, загрозява природата, опасна е за хората, никой не иска да я подържа или цени, пълна липса на отговорност и родолюбие когато е проектирана, строена и експлоатирана та до наши дни.
  Е, ако някой може сега да построи паметник който така точно да ни описва ... шапка свалям! И понеже такъв шедьовър не може да се направи, а вече си го имаме - нека го оставим да показва на чужденците какво може да стане от един свесен народ след като комунизма го нагази.

  California Über Alles
 26. 26 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3827 Неутрално

  За съжаление у мен предизвиква само отрицателни емоции.

  klimentm
 27. 27 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  [quote#25:"Pontif А"] Никой не знае какви са функциите и. [/quote]

  Как не знае - това беше храм на комунистическата религия, украсен отвътре по подобие на християнските храмове. Само че този имаше ДВЕ Свети Троици: 1. Маркс, Енгелс, Ленин; 2. Благоев, Димитров, Живков.
  А над тях в огромния купол вместо гълъба или Христос, стоеше червената петолъчка. И всички тези мозайки бяха на златен фон, като мозайките в Равена и преобладаваше яркочервеният цвят. Не си спомням дали имаше някакво подобие на олтар, но под купола имаше нещо като амфитеатър от бял мрамор.
  Когато беше новопостроен и в пълен 'блясък', този 'храм' те поразяваше с невероятния кич на дизайна, в който се смесваха по най-крещящ и безвкусен начин влияния от какви ли не епохи и течения - беше парвенюшко-комунистически храм.
  Сигурно много кинотворци биха намерили вдъхновение за филми в това абсурдно пространство.

 28. 28 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 726 Неутрално

  от България – известен журналист, който прави дисертация за връзката между комунизма и фашизма.
  ====================================
  Е, колко пъти? Нали президента Желев писа по този въпрос още като марксист, после като президент премахна комунизма - фашизъм и трябваше да дойде земния рай, да продадем земеделските земи и всички да станем милионери. Той по научен път беше доказал това. След такъв задълбочен изследовател - практик като Желев, какво още има да се прави дисертация по комунизма - фашизъм.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK