Градските бани в Европа и у нас

Хамамът в Гранада, Испания, наскоро стана първата стара арабска баня в континентална Европа, отворена повторно за къпане след XVI в.

© leo.laempe, flickr/leo.laempe

Хамамът в Гранада, Испания, наскоро стана първата стара арабска баня в континентална Европа, отворена повторно за къпане след XVI в.Няма да те отегчавам с разказите за нашето уморително пътуване, но не бива да пропусна забележителното нещо, което видях в София, един от най-красивите градове в Турската империя и прочут с топлите си бани, посещавани както за развлечение, така и за лечение. Спряхме за един ден там, за да ги видим. Реших да отида инкогнито и наех турски файтон.


 …Отидох в банята около 10 ч. Беше вече пълно с жени. ...Бях в тоалета си за път, който представлява рокля за яздене, и със сигурност им изглеждах много странно, но въпреки това нито една от тях не показа ни най-малка изненада или неуместно любопитство, а ме посрещнаха с най-голяма любезност. Не познавам европейски двор, където дамите биха се държали по такъв учтив начин с един странник.


…Ако трябва да съм честна, имах нелюбезността тайно да си пожелая г-н Джервас да можеше да е невидим и да присъства. Струва ми се, че неговото изкуство много би се подобрило от гледката на толкова много красиви жени, голи в различни пози - някои увлечени в разговор, други работещи, трети пиещи кафе или шербет, а много от тях небрежно отпуснали се върху възглавниците, докато техните роби (най-често красиви момичета на 17 или 18 години) сплитат косите им в красиви прически."*
Така пише на своя приятелка известната британска аристократка и пътешественичка лейди Мери Уортли Монтагю, съпруга на английския посланик в Османската империя, след посещението на семейството в София през 1717 г. Писмата от пътешествието й до Истанбул, публикувани след смъртта й, са един от първите разкази за Ориента от женска гледна точка и предизвикват фурор на Запад, особено описанието на централната софийска минерална баня, което се смята отчасти вдъхновение за популярната картина "Турска баня" на Жан-Аугуст-Доминик Енгър.


Фотогалерия: Забравените софийски градски бани >


Думите на Мери Монтагю за софийската централна баня наистина са писани преди 300 години, но както и с откритите пазари в момента редица държави на изток и на запад от България успешно експлоатират тази ориенталска практика за туризъм, здраве и собствено удоволствие. След големия интерес към фотопроекта на Здравко Йончев за изоставените и неизползвани софийски градски бани в Горна баня, Банкя и "Овча купел" "Дневник" реши да разкаже за няколко обществени къпални на изток и запад от нас.


Банята "Сечени"

© Associated Press

Банята "Сечени"


Будапеща


Донякъде несправедливо, някои туристически сайтове за Будапеща се хвалят, че тя е единствената столица в Европа, богата на лечебни минерални извори. Въпреки че те са използвани още през римско време, едва османското владение на унгарските земи през XVI и XVII век популяризира културата на обществената баня. Официално именувана Град на балнеотуризма през 1936 г., днес Будапеща помещава най-голямата лечебна баня в Европа – "Сечени", наред с дузина други функциониращи къпални, някои останали още от османско време. Най-известните градски бани се управляват от общината и са една от големите туристически атракции в града.


Унгарците се радват на "Нощта на баните" в Будапеща, в която редица обществени къпални организират партита във водата. Снимката е от банята "Кирали"

© Associated Press

Унгарците се радват на "Нощта на баните" в Будапеща, в която редица обществени къпални организират партита във водата. Снимката е от банята "Кирали"


Надали има гост на унгарската столица, който да не е чул поне за "Сечени", построена в арт нуво стил през 1913 г. в сърцето на градския парк. Сградата е разширявана многократно през годините и в момента разполага с 18 отворени за посетители вътрешни и външни басейна с топла минерална вода, два големи басейна за развлечение, сауни, парни бани, джакузита, лечебни и СПА услуги. Захранва се от два извора с температура на водата между 74 ° и 77 °, която е полезна за възстановяване на редица ставни заболявания и травми.


Топлият минерален басейн в банята "Гелерт" - една от най-популярните гледки на унгарския балнеотуризъм

Топлият минерален басейн в банята "Гелерт" - една от най-популярните гледки на унгарския балнеотуризъм


Поради това дори външните й басейни са подходящи за къпане през зимата. Местните хора обичат да играят вътре шах, а за по-младите се организират "Спартита" в откритите басейни, пишат потребители в Tripadvisor, където като цяло отзивите на банята са от отлични до много добри. Другата популярна с красотата си баня от този период е "Гелерт" в едноименния хотел, отворена за всички гости на Будапеща.


Нощно къпане и в осмоъгълния османски басейн на банята "Рудас" в Будапеща - построена в края на ХVI век

Нощно къпане и в осмоъгълния османски басейн на банята "Рудас" в Будапеща - построена в края на ХVI век


Безспорно забележителни са две от по-малките бани, останали още от османско време - "Рудас" и "Кирали". Построена около 1550 г., "Рудас" е запазила основните архитектурни елементи на турската баня - купол, издигащ се на 10 м и поддържан от 8 колони около осмоъгълен басейн. Тя има един плувен и шест терапевтични басейна, а водата е леко радиоактивна, с температура от 16 до 42°. "Рудас" пази традицията да е мъжка баня, като лечебните басейни са отворени за дами само във вторник и през уикенда. Плувният басейн е отворен и за двата пола.


Градските бани в Европа и у нас

© Wikimedia Commons/Allgau


Баните "Кирали" наистина пренасят обратно в XVI век, дори единствено с външния си вид. Водата е гореща от 26 до 42° градуса и на нея могат да се радват без ограничения и двата пола. Основите на "Кралската баня" са положени от Арслан паша, владетел на Буда, през 1565 г. и са довършени от наследника му Соколи Мустафа, като идеята е била градът да разполага с къпалня в сърцето си, дори в случай на евентуална обсада.


Чехия


Чешкият балнеокурорт Карлови Вари надали има нужда от реклама – получава статут на селище от император Карл V около 1370 г., възникнало според легендата покрай минералната баня, построена от него 20 години по-рано, и съответно наречено Карлови бани на чешки и на немски. Дори и името на минаващата през него река Тепла говори само за топлия й поток.


Градските бани в Европа и у нас

© clarkworldtravel, flickr (CC)


Сред най-известните бани днес там са петте Колонади – четири от тях издигнати в духа на различни архитектурни моди през XIX и началото на XX век, както и Елжбетинският СПА комплекс в парк "Сметана", построен в стил псевдобарок през 1905-1906 г. Карлови Вари е любимият балнеокурорт на европейската аристокрация в пика на модата на лечебните извори през XIX век и е най-популярният център за СПА процедури в Чешката република и до днес.


Словакия


И докато чехите имат и Теплице, словаците имат своето Тречианске Теплице, малко градче в центъра на страната, където също има както филмов фестивал, така и бани. През 1835 г. австрийският финансист Георг Зина разширява и модернизира съществуващия СПА комплекс, а през 1888 г. дъщеря му Ифигения добавя прекрасен хамам в ориенталски стил, вдъхновена от подобна баня на Световното изложение в Париж. Тя специално пътува до египетския двор, чиито дворцови архитекти пристигат в малкото градче и издигат зашеметяваща и безпрецедентна за онова време в Европа сграда. Днес хамамът е отворен за всички гости на Трeнчианске Теплице.Обратно към извора


Истанбул е най-близкото царство на хамама. Процедурата е свързана с идеята за телесното и душевното пречистване за среща с бога, залегнала в исляма. Сред джамиите, дворците, мозайките и останките на две велики империи в този град на два континента понякога е трудно да се намери време за традиционното удоволствие на турската баня, но хамамите в Истанбул са на всяка крачка – дори в неугледни сгради с вида на обществени тоалетни, стотици от тях обслужват местното население из всички квартали на града.


Женският съджаклък в Чемберлиташ nамам

© https://www.facebook.com/CemberlitasHamami

Женският съджаклък в Чемберлиташ nамам


Все пак за изживяване на церемонията в пълния й блясък някои от най-известните османски хамами в бившата столица са Чемберлиташ (от 1584 г.), Джаалолу (от 1741 г.), Галатасарай, Калъч Али Паша в Топхане и хамамът на Света София, като последните три са най-централни. Хамамът на Света София и Чемберлиташ са построени от големия архитект на Османската империя Мимар Синан и са може би най-известните (и скъпи, в случая с Ая София) продължители на традицията.


Точно както и лейди Монтагю, на входа на Чемберлиташ посетителят е посрещнат най-тържествено и след като е избрал сред редицата процедури, е поканен да се съблече, да се увие с традиционния памучен пестамал и да пристъпи в съджаклъка. Това е гореща стая с нагрятата мраморна платформа в центъра - гьобек ташъ, предазначена за отпускане и потене. Този момент на пречистване на тялото и душата е характерен за турската баня и се корени в традициите на измиването на ислямската вяра.

Процедурата по потенето привършва, когато гостът сам прецени, след което той може да се изкъпе в някой от малките басейни, използвайки традиционните метални купи. Но нито едно посещение на хамам не е пълно, без да се оставиш в ръцете на теляците - служителите на банята, които в Чемберлиташ ще отделят 15 минути за пълен масаж и изтъркване на тялото с кеше, преди да го измият внимателно в някой от мраморните басейни.


Естествено, турските хамами предлагат всички популярни съвременни СПА процедури, но са посещавани най-вече заради традиционната баня. В Чемберли хамам самостоятелното къпане струва 60 турски лири (малко по-малко от 60 лева), изтъркването с кеше – 90, а кеше плюс масаж – 153 лири.


Фотогалерия: Реставрацията на Централната минерална баня в София >

У нас


На този фон изглежда, че софиянци въобще не се къпем. Според данни, изнесени от отдел "Геология и минерални води" на общинското предприятие "Софпроект" през 2012 г., столицата лежи върху 42 находища с осем различни вида минерални води, с което може да конкурира всеки от изброените европейски курорти, но използва само 15-20% от това богатство, включително и за отопление. "Софпроект" смята, че столицата има уникален шанс да стане един от най-големите балнеоложки курорти в Европа и не бива да го пропуска. 


В стратегията за използване на потенциала от хидротермални ресурси (минерални води) на територията на Столичната община, общия устройствен план и плана за развитие на София да 2020 г. е записано не само възстановяването на съществуващите градски балнеоложки центрове в Банкя, "Овча купел", Панчарево, Горна баня и част от сградата на Централната минерална баня за общо ползване, но и създаването на 3 нови, както и на множество плажове и лечебни центрове във и около града. Към 2014 г. обаче само СПА центърът в Централна баня е в процес на изпълнение, а останалите са на етап проектна идея.


В момента в София все пак можете да отидете на закрита баня - в Панчарево. Минералната вода там е подходяща за лечение на ставни, урологични, гинекологични и неврологични заболявания, както и единствена в страната, която може да се дава на малки деца и бебета, пишат панчаревци. Последната сграда на банята е строена през 1945 г. и приема посетители всеки ден от 7 до 18 ч. срещу 5 лева.
 


*На български писмата на лейди Монтегю са публикувани от издателство "Отечествен фронт" през 1979 г. в "Балканите през погледа на две английски пътешественички от XVIII век. Писма на Мери Монтегю и Елизабет Крейвън" с предговор, подбор, превод от английски и бележки от Мария Киселинчева, но в случая преводът е на редакцията.
 


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (63)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1911 Весело

  Бе,Европа,уж туй,уж унуй,пък на,един гоздей няма къде да си окачиш дисагите.Уууу-ух,уж Виена,бе коши ми разпраят те на мени.

 2. 2 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  С риск да бъда обсипана с минуси, ще кажа че като цяло, българинът не обича особевно много да се къпе...някак си, му е чужд този навик...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 3. 3 Профил на mopper
  mopper
  Рейтинг: 426 Неутрално
 4. 4 Профил на bettber
  bettber
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Като ги знам каква е хигиената в градските бани в България, не знам дали няма да ми се наложи да се къпя със белина след банята.

 5. 5 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1264 Весело

  До коментар [#2] от "Γαλλα":

  Хаха. Точно.
  Май никъде другаде няма обичай да се казва "Честита баня!"...
  П.П. Все още има хора които май се къпят САМО в неделя, това от опит го казвам, е и го подушвам, сутрин в метрото...

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 6. 6 Профил на novak2010
  novak2010
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До 2
  Не знаех, че ползвате обществена баня или че описаните бани са за къпане

 7. 7 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  [quote#6:"novak2010"]Не знаех, че ползвате обществена баня или че описаните бани са за къпане [/quote]
  Първият припознал се в коментарът ми...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 8. 8 Профил на 16bit
  16bit
  Рейтинг: 529 Весело

  [quote#2:"Γαλλα"]българинът не обича особевно много да се къпе...някак си, му е чужд този навик...[/quote]

  Затова американците измислиха онова с ледената кофа, че и нашенците да се излъжат... Паси и Бербатов вече се поляха

 9. 9 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 749 Весело

  [quote#2:"Γαλλα"]като цяло, българинът не обича особевно много да се къпе..[/quote]
  Това въобще не е вярно! Аз се къпя редовно.
  Не пропущам месец. Башка за Коледа и Великден.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 10. 10 Профил на mahjongg
  mahjongg
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Градска баня.Обща пълна с народ.Един седи и си бие чекия.Отива възрастен мъж при него и го пита:
  - Не те ли е срам, кво прайш ???
  - Ти ли ще ми кажеш с ква скорост да си мия члена бе?

 11. 11 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2580 Неутрално

  Препоръчвам на всеки, който може да отиде в Чемберлиташ, в Истанбул! Струва си! По улицата на която е университета и главния вход на Капалъ чарши. Точно пред входа на банята има висока византийска колона.
  Цените не са високи. Плащането е отляво до входа, дават ти един жетон с различен цвят, според цената! Най-скъпата процедура нямаше и 20 лева наши пари! След банята, може да се качите до покрива! Има открита тераса с малко кафене! Кафето, което се сервира е много добро, особено след баня...!

  Бивш tww09306483.
 12. 12 Профил на Дива Селянка
  Дива Селянка
  Рейтинг: 426 Неутрално

  я,гражданьето как се чипкали...

 13. 13 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 856 Весело

  "В Чемберли хамам самостоятелното къпане струва 60 турски лири (малко по-малко от 60 лева), изтъркването с кеше – 90, а кеше плюс масаж – 153 лири." А онождането е безплатно

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 14. 14 Профил на jza49480915
  jza49480915
  Рейтинг: 426 Неутрално

  То като говорим за българите защо не споменаваме и за други страни.Има доста чужденци които се къпят само с мокра кърпа и това в повечето случай са от по старото поколение.Чужденците в болшинството се къпят сутрин когато излизат за работа а да не говорим че ако ползват тоалетните си през ноща не пускат водата за да не изтече късмета им.Така че не прекалявайте с обидите спрямо сънародниците и не гледайте само външната фасада на другите ,погледнете и зад фасадата.

 15. 15 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  [quote#2:"Γαλλα"]С риск да бъда обсипана с минуси, ще кажа че като цяло, българинът не обича особевно много да се къпе[/quote]

  Мдаа...бързото ми социологическо проучване доказа, че 1/3 се засегнаха, като им казах, че не се къпят, а другите 2/3 ме подкрепиха...

  С огромен интерес очаквам тема за отношението на нацията ни към тоалетните...там може и до бой да се стигне...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 16. 16 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1414 Неутрално

  Преди 15 години ми се наложи да заведа децата на баня в с. Овощник (градската баня), Казанлъшко, където имаше и топъл минерален басейн. Беше доста окаяно и освен нас, всички други посетители бяха от ромското малцинство, а децата и до ден днешен си спомнят как съм им забранила да не докосват нищо, да не сядат и да не си събуват джапанките, докато ползвахме една от чешмите с топла вода и душа.
  Та толкоз за българския ми опит.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 17. 17 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1186 Любопитно

  За съжаление София и изобщо България като цяло не си използва потенциала. Ако бяха чехите или които и да е други централно или западноевропейци досега да бяха настроили десетки бани само в София, да не говорим за други туристически инициативи свързани с всякакъв вид туризъм почти.

  До коментар [#2] от "Γαλλα":
  За съжаление си абсолютно права. Все пак, сега българите се къпят по-често или поне в големите градове, но в началото на ХХ век си е било трагедия. Професор Румен Даскалов описва всичко доста подробно в книгата си "Българското общество 1878-1939" Втори том. Хигиената е била толкова зле, че се е наложило да приемат закон всички хлебари и други работници боравещи с храна да се задължат да се къпят поне 2 пъти месечно в София, през 1920 г. ако не ме лъже паметта.
  Но, в интерес на истината ако се върнем малко по-назад през 19 век хигиената и в други европейски страни е била доста зле, особено в Англия.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 18. 18 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  До коментар [#17] от "andreas_hofer":

  Проблемът в хигиената ни е с географски произход...ако живеехме няколко градуса по-на юг, сюнетът щеше да е задължителен за оцеляването на рода и нацията , по дифолт...
  Само че, ние живеем някъде в ничията мерА, там където и да не се окъпеш, няма да те застигнат страшните болести, та зиме оцеляваме...а напролет - в реката...и татака...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 19. 19 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3033 Неутрално

  До коментар [#4] от "bettber":

  ,,Като ги знам каква е хигиената в градските бани в България, не знам дали няма да ми се наложи да се къпя със белина след банята. ,,

  От 1955 година до 1984 година, когато се сдобих със собствена баня съм се къпал в обществени бани. До 1980 година тези които се къпехме внимателно с тасчето най напред си изполивахме два три пъти ръцете от сапуна и след това пак внимателно се поливахме. Така че да не попаднат пръски в ,,курните,,. След 1980 година започнаха да идват млади хора които както си му е насапунена ръката така си и бърка в ,,курната,, което ме отказа от този тип къпане и преминах на душовете. няколко пъти правих забележки на такива млади хора но получавах отговора аре ве я виж с какъв шампоан са мия и ми показва скъпарския си шампоан, ма и то миенето му беше такова полей се веднаж два пъти натърка си на главата една шепа шампоан, с ръце насапунени от шампоана си натърка тялото, следва изполиване и край, готово къпането завършва, момчето наистина мирише на ливанто както казваха тогава теляците, ама под ливантото си е пълно с кир.

 20. 20 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3033 Весело

  До коментар [#9] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ":

  ,,Това въобще не е вярно! Аз се къпя редовно.
  Не пропущам месец. Башка за Коледа и Великден. ,,

  И това ти е млогу като за котарак. Сигурно кат влизаш в банята мяукаш на умрялу, нъл знаем котараците колку обичат водатъ

 21. 21 Профил на hasanço
  hasanço
  Рейтинг: 432 Весело

  60 турски лири (малко по-малко от 60 лева), изтъркването с кеше( правилното е кесе познатата ни кесия ) – 90, а кеше плюс масаж – 153 лири.
  60+153 =213 лири ????!!!!!!!! това прави 73,6652031 Euro
  стига бе ...кой тур4ин 6те дава тплкова пари за хамам.Да няма някаква гре6ка в цената или това е цената за туристи?Няколко пати съм посе6тавал хама с минерална вода.Цените са приблизителни вход 25 30 лири, телляк( сега се нари4а масйор) най много 50 лири или около 30 евра об6то.Не мога да кажа 4е съм о4арован имайки предвид голямата глъ4ка от руски и други туристи.На мен ми стига дома6ния ду6 и жакузи да се фре6ирам.
  0

  ne mutlu türküm diyene.
 22. 22 Профил на jony
  jony
  Рейтинг: 523 Весело

  Йеее! Ама и тоя лаф си е баш наш: "Кеф цена няма"!

 23. 23 Профил на sardaukar
  sardaukar
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Друго си е теляка да ти дръпне една кир..

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 25. 25 Профил на kamenof
  kamenof
  Рейтинг: 351 Весело

  До коментар [#2] от "Γαλλα":

  Хехе, аз пък всяка сутрин пътувам с метрото (к' считам за добра представителна извадка) и съм доволен как миришат хората, най-много някой дядо преял с лук на вечеря да изложи фронта , инак хората са си ОК, та не знам откъде са ви оставили с такова впечатление.

 26. 26 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Дразнещо четиво..
  Прочетох го само по диагонал и какво видях:
  Хамам, хамам, хамам, хамам...
  Истанбул....
  1717..
  Преди 300 години..
  1370....
  СПА...


  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 27. 27 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Ох...баня...оххх...кеефф...градската баняяя...голяяям...кееефф...
  Забележете положението с баните в Европа...и у нас...пропорционално на разликите в развитието ни! Хората пазят традиции от 15-ти век, насам, а Ганьо комуноида, се сетил 2014г. да става курортен и балнеоложки център....

 28. 28 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Хамамче си имамае в нашия жилищен комплекс и всяка неделя си ходя, като си плащам само за масажист- 30мин.+ кесе(кесия) върху нагретия мраморен камък= 80ТЛ=40$
  Кеф голям!

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 29. 29 Профил на antonbm
  antonbm
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#15] от "Γαλλα":

  Γαλλα, сложих ти минус, защото обобщаваш, без да сравняваш.
  Аз ще дам един пример. Изказването „Не ми хвалете една нация, която си честити банята” е на Чърчил. В същото време във Великобритания има официален закон, който гласи, че „Кралицата трябва да се къпе веднъж месечно, независимо дали има нужда от това или не...”. Бил съм няколко пъти в тази държава (и не само в нея), и не съм впечатлен от хигиената, която спазват хората там. Всеизвестни са британските мивки с 2 крана – горещ и леден. Там измиването става като се запуши мивката и се смеси вода в коритото и. Така се мият с вече по-хладка вода. Проблема е, че англичаните не го правят или поне е достатъчно често. Често посещавайки WC, аз съм единствения, който доближава тези мивки и се мъчи с 2-та крана... Местните след посещение в WC-то, направо си излизат, и с кърпи не се бършат... Баните в апартаментите им са също рядко ползвани. Типичната английска баня е с вана без душ... Киснат се в собствен сос във ваната. Като излязат, всичко което плува по повърхността на ваната полепва обратно по телата им. За това те ползват изключително много дезодоранти, парфюми и т.н.
  Мога да пиша и за хигиената на други нации, но оставям и други да споделят. Мисля, че колкото и зле да ни се е отразило турското робство, мюсюлманите поне са ни понаучили на хигиена.

 30. 30 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 672 Неутрално

  От описанието на англичанката нещо не схванах, красивите жени в банята туркини ли са или българки, защото ако е второто, не ми приличат на робини.

 31. 31 Профил на antonbm
  antonbm
  Рейтинг: 217 Неутрално

  yorddj, българките под турското робство, не са били робини... Били са рая – по ниско класово ниво, но не робини. Имали са права и са можели да посещават баня. Предполагам, че тази англичанка е срещнала българки, но нищо чудно да са били омесени и с мюсюлманки. Все пак впечатляващо е това, което авторката пише за тях „Не познавам европейски двор, където дамите биха се държали по такъв учтив начин с един странник”.

 32. 32 Профил на mopper
  mopper
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Интересно, че османците въвеждат старата традиция на банята от римско време в западна Европа, която дотогава не се е славела с висока лична хигиена.

 33. 33 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 804 Неутрално

  Присъединявам се напълно към мнението на антон за хигиената на британците. Понамирисват си в метрото, а за чешмите с двата отделни крана да не говорим. Това с миенето на ръцете след тоалетната също е вярно, даже в една от фирмите където бях на обучение имаше напомнящ надпис в този дух над чешмите на изхода (съпроводено с предупреждение за глоба за голяма моя изненада!).
  Смятам че твърдението на галла и коментарите и после по адрес на тези които го оспорват е класически пример за ниското самочувствие на българите и склонността ни към самоунижение пред Големия Брат.

 34. 34 Профил на dido73
  dido73
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Снобизма кой се къпе най-много сигурно ще се изроди в къпане по 3-4 пъти на ден за да си докажем че сме най-чисти. Както често се случва обаче традицията леко се е изродила тъй като римляните който измислиха топлата вода, сапун не са използвали.Не забравяйте, че кожата е най-големия орган в човешкото тяло през който могат да се абсорбират всякакви вещества. И първо масовите турски сапуни исушават кожата което може да доведе до ред дерматологични проблеми, а самия аз съм имал силно отрицателен опит и с една доста по-скъпа бутикова марка за сапуни. Второ голяма част от химията която се слага в шампоаните и сапуните просто не се тества цялостно и в крайна сметка всекидневната баня с превръща в химическа. Препоръчвам ewg.org/skindeep по въпроса.

 35. 35 Профил на Андонов
  Андонов
  Рейтинг: 428 Весело

  Четиво за ценители. Мнозина не биха го оценили подобаващо. Вероятно от същата посока идва и миризмата

  “Журналистика е да печаташ/показваш неща, които някой друг не иска да бъдат отпечатани. Всичко останало е пиар” Джордж Оруел
 36. 36 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#2] от "Γαλλα":

  Българинът у вас сигурно.

  Когато тук е имало бани, запАдняците са се къпали по два пъти в живота - на първо и последно причастие.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 37. 37 Профил на Ken
  Ken
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Като ще се пише нещо, особено във вестник, би трябвало темата първо добре да се проучи, да се знаят някои неща, от обща култура поне, като например, че към Света София няма хамам, а това е хамамът построен специално за Хюррем султан от именития архитект, както и че се пише Жан Огюст Доминик Енгр или поне Енгър, а не измисленото Ингре, както и да се ползват думите както трябва, като кесия (кесе на тр.) вместо кеше...

  Ken
 38. 38 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 636 Любопитно

  До коментар [#5] от "Кирето":

  Я да видим какво пшише един миризлив българин за евреите например:

  Любен Каравелов вече не щади и „реалните“ евреи. В пътеписните си „Записки за България и българите“ той обявява еврейските квартали на София за „вонейша чума“, която съперничела дори на Солун – „столината на еврейското отрицателно благовоние“.

  „Ако софийският евреин са приближи до вас, то вие сте принудени да отидете в банята и да се омиете с хума“ – предупреждава авторът и съветва софиянци, че ако „желаят да имат здрав воздух и да са избават от тифусните трески, то са длъжни или да преселят своите евреи на връх Витоша, или да ги натопат в саламура“. Впрочем, Каравелов не пропуска да напомни на аудиторията, че евреите „са известни на сичкият свят не само със своята телесна, но и душевна нечистота“.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 39. 39 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 636 Любопитно

  До коментар [#15] от "Γαλλα":

  А дали ти идва на акъл, че някой може да се е засегнал от нохилизма ти например?

  Тук бани има от много, много, много отдавна. За разлика от леляната ти Европа например.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 40. 40 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#17] от "andreas_hofer":

  А ако се върнем и още по-назад ще се усетим от кога има бани тук.

  "Българинът" като понятие се разпростира къде 20 века назад, но това нихилистите не ги интересува.

  Дай им да се пцува по всичко българско.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 41. 41 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#25] от "kamenof":

  От домашните и, откъде другаде?

  Щом сюнетът е мярка за хигиена ... смятай.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 42. 42 Профил на antonbm
  antonbm
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#34] от "dido73":
  Дидо, изказването ти в края ми намирисва на реклама...
  Все пак статията не е за хигиената и препаратите, а за старите бани.
  Със съжаление си спомням последният път, когато посетих такава баня, преди повече от 20 години – Бургаски минерални бани. Вече не работят и там може да се направят още снимки на сградата, надъхващи носталгия. Минералният извор също се е ползвал от римско време, но за съжаление до преди 10 години. След едно земетресение, водата спря. Биха сондаж и пак я намериха, но вече не извира сама, а се вади с помпи.
  Сега, ако тези бани отворят, не съм сигурен дали бих се престрашил да се изкъпя там. Малко по-високи стандартни имам от тези преди 20 години. Но ако се преустроят в нещо запазващо старият дух, но с по-новите критерии за чистота, с удоволствие бих ги посетил. Това за нощното къпане в Будапеща ми хареса като идея, но с известни условия. Това не е къпане, а забавление. След една такава баня аз бих посетил и домашната баня, за да се почистя от общата мръсотия, която вероятно плува в този басейн.

 43. 43 Профил на savovjr
  savovjr
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#34] от "dido73":

  Римляните наистина не са ползвали сапун - просто не са го познавали. За премахване на мъртвата кожа са използвали зехтин, който са оттривали от тялото с гладка пръчица, заедно с наслояванията. Полезните дерматологични качества на зехтина са безспорни, така че явно са знаели какво правят.

 44. 44 Профил на Един Българин
  Един Българин
  Рейтинг: 1124 Неутрално

  Гала, каква Българка се водиш, като си пишеш името на византийски??? Ако можете само ще плюете легнали по гръб (за теб пояснение --> по лицето си).

  Какво печелите от безкрайният си нихилизъм? Уважение от чужбина ли? Разбиране и съпричасност от "съседа"?? Никъде по света не съм виждал някой да уважава друг, който говори лошо за себе си и сънародниците си. Аз също никак не уважавам.

  Да те светна, че вече много хора имат слънчеви панели (а едно време и слънчеви варели по покривите) и се къпят (и са се къпали) всяка вечер (в моя случай и по два пъти).

  За баните - много ги уважавам в последно време, но хигиената е много голям проблем. За Панчарево не съм ходил, защото там е пълно с "римляни", които иначе не се къпят и не се знае какво може да се хване. За съжаление това е вярно за много бани и басейни по страната, което е жалко, но се надявам, че ще има държавна политика в тази посока.

  Един Българин
 45. 45 Профил на dido73
  dido73
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#42] от "antonbm":

  За съжаление посоченият сайт е ориентиран изцяло към САЩ и са малко продуктите които ги има и в България.

 46. 46 Профил на dido73
  dido73
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#43] от "savovjr":

  В България се предлагат и автентични арабски сапуни с Зехтин, НО ако се загледаш в етикета много от тях са изцяло на арабски, което според българския закон си е чисто нарушение а тези които има и български не пише какво съдържат. Ако някой ми посочи добри сапуни на разумна цена ще му бъда благодарен. Био сапуните (от които има и с зехтин) не ги включвам защото са много скъпи.

 47. 47 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#31] от "antonbm":

  Благодаря за разяснението, кой, какъв е бил през онези робски/раЯйски/ години. Но, още не разбирам, как описаните клиентки на баните се вписват в представите на някой, като рая.

 48. 48 Профил на nage
  nage
  Рейтинг: 531 Неутрално

  ти остави къпането, тази вода може да се ползва за парно, ама нали трябва да се плаща на руснаците - ядем го

 49. 49 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1186 Любопитно

  До коментар [#40] от "galio":

  Не си съвсем прав в критиките си към Галла. Мен ме дразнят нихилистите които само плюят по България безпричинно, но и крайните националисти, които са готови да изопачават фактите и да кажат на черното бяло, само защото е българско. Хайде сега да оставим за малко емоциите кой от кога баня има и колко века и да видим фактите. Ето какво пише професор Румен Даскалов за българската хигиена в своята книга "Българското общество 1878-1939" Том 2, стр. 128-129:
   "На описаните дотук хигиенни и здравни условия съответствала в масовия случай ниска лична хигиена. Авторите са единодушни по въпроса за липсата на навици за редовно къпане у повечето българи, в контраст с хигиенните навици на турското население и със завещаните от турците бани много от които били занемарени. За хигиената на тялото във високо развит град като Копривщица (непосредствено преди Освобождението) четем в спомените на Михаил Маджаров. Миенето на тялото било, общо взето, рядкост. Само децата до 6 месеца били къпани редовно; по-възрастните деца до 7 години - от време на време и за достатъчно се считало да им измият краката и главата в събота. Възрастните се къпели само в редки случаи. Обществена баня била построена едва през 1870 г., но скоро била затворена понеже не можела да се издържа въпреки 6-7-хилядното население. Етнографът Димитър Маринов споделя впечатленията си от Западна България (през 1901 г.). Въпреки наличието на много реки и техни притоци селяните от тези краища се къпели рядко или почти никак.
  Нечистоплътността на хората от Кюстендилското краище била голяма. По-рано ценели гребена за коса по това, дали може да вади повече въшки, но и през първото десетилетие на 20 век преобладавало убежданието, че "човек без въшки не може."
  В отчета за санитарното състояние на Добричка околия за 1898 г. четем, че чистота на кожата била пренебрегвана не само от селяните, но и от гражданите, които посещавали градската баня само в навечерието на големите празници."
  стр 132: "Телесната нечистота на работещите в обществени заведения карала властите понякога да се намесват: така санитарните власти в София през 1911 г. задължили всички хлебари, млекари, касапи и гостилничари да ходят на баня най-малко два пъти месечно."

  Това е положението с факти от историческите източници. Ако те интересува повече ще ти дам линк с книгата в пдф формат, а там има и точните исторически източници. И там истината лъсва, българите сме били с много ниска лична хигиена поне от освобождението до Втората световна война, така че няма какво да спорим, когато фактите говорят и боговете мълчат.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 50. 50 Профил на raytcho
  raytcho
  Рейтинг: 474 Неутрално

  Това,че преди 150-200 години в Копривщица не са се къпали не значи, че и днес е така.

 51. 51 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1186 Любопитно

  До коментар [#50] от "raytcho":

  Така е, но аз не говоря за сега, а исторически как е стоял въпроса. Исках да кажа, че личната хигиена при нас не се простира 1330 години, както се опитват да ме убедят тук някои националисти. Но, в интерес на истината през XIX век и при англичаните хигиената е била трагична, а смея да твърдя, че и сега е така и англичаните се къпят по-малко от нас. Ето каква сцена има в книгата "Тай-пан" на Джеймс Клавел. Струан, който живее дълги години в Китай и се е научил от китайците да се къпе редовно се опитва да убеди в същото сина си Кълъм и се разиграва следният диалог:

  "Струан прекоси каютата и се изпъна в целия си огромен ръст пред сина си. Разгледа главата му.
  — В косата си имаш въшки.
  — Изобщо не мога да те разбера!? — избухна Кълъм. — Всички имат въшки. Въшките ходят по нас, независимо дали това ни харесва или не. Малко се почешеш и край.
  — Аз нямам въшки, нито Роб.
  — Значи вие сте специални. Уникални! — Разтреперан от гняв,
  Кълъм отпи една глътка от шампанското. — Всеки знае, че когато човек се къпе, той рискува здравето си.
  — Ти вониш, Кълъм.
  — Всички вонят — отвърна нетърпеливо синът му. — Защо тогава носим винаги със себе си помада? Вонята е също начин на живот. Въшките пък са проклятие за човека. И точка по въпроса!
  — Нито аз, нито Роб и семейството му вонят. Моите хора също не вонят, затова имаме най-доброто здраве в Ориента. Ще правиш това, което ти казвам. И въшките, и вонята са напълно излишни.
  — По-добре се връщай в Лондон, татко. Там ще намериш най-
  голямата воня. Ако хората те чуят какво говориш за въшките и за вонята, ще те вземат за луд."

  Това е положението, така че когато англичанин каже нещо по наш адрес му напомнете за тази книга.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 52. 52 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1351 Неутрално

  До коментар [#33] от "nigel":

  Прочетох го като "Големия Брит". Което е някак вярно...

 53. 53 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 748 Неутрално

  До коментар [#2] от "Γαλλα":

  Влезте в превозно средство на градския транспорт.... В подкрепа на Вашата констатация....

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 54. 54 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 748 Неутрално

  С риск да бъда обвинен в нихилизъм искам само да напомня, че сме уникални (в отрицателен смисъл). Изключително богати на минерални води, крайно неефективно използване.
  Чехия с едни Карлови Вари и Марианске Лазне (И двата курорта до р. Тепла) са известни в целия свят.
  Германия от вътрешен туризъм по най-различните Bad-ове прави над сто милиона нощувки СПА и балнеосанаториални процедури...
  А къде сме ние?

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 55. 55 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  "60 турски лири (малко по-малко от 60 лева)"

  Авторът откъде го е "почерпил" тоя курс на турската лира?!?

  60 лири са има-няма 40 лв.


  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 56. 56 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  [quote#54:"serafin"]А къде сме ние?[/quote]
  Ами при цена само на нощувката (двойна стая) в Хисаря от 100-120 лв на вечер накъде да сме?!?
  И на всичко отгоре се оказа, че басейнът в СПА-то на хотела не бил с минерална вода.

  При заплати от по 500-600 лв месечно... накъде да сме?!?

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 57. 57 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2087 Неутрално

  До коментар [#41] от "galio":
  Ти смятай, ама сложи в сметката географията и наличието на вода... Това, че някой е пробутал в религиозните текстове и здравеопазващи ритуали според местообитанието, не е е грешка, нито трябва да се оплюва. Ми то, ако се поровиш в религиите на ескимосите, също ще останеш учуден от доста неща, ама ако поживееш там на студено, на сняг, без дървета и без съвременни екстри, ще се усетиш що са ги приказвали такива едно време.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 58. 58 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#49] от "andreas_hofer":

  Историята на България не започва в 19-ти век обаче.

  Хората от 1878-ма са откотели от едно диваческо управление.

  Да видим средновековните българи:

  Баните в Средновековна България, които вече са повече от 15, са изключително сложни високотехнологични съоръжения. И това е естествено - България като могъща средновековна империя може да си позволи всяка технология, което вече съществува някъде. Във всяка от владетелските резиденции - дворците в Плиска, при днешното с. Хан Крум, на о. Пъкуюл луй соаре (на 20 км източно от днешна Силистра), във Велики Преслав - се изграждат разкошни бани, които винаги се състоят от два етажа. В приземието е котелното и подподовото отопление. Над котелното помещение се разполага парната баня, чиято цел е обилното изпотяване и разтваряне на порите на кожата. Следва измиването в топлото помещение, където има малък топъл басейн или вана. Последващото поливане със студена вода става в трето помещение. Към баните има още складови помещения и съблекални.

  Първоначално в старобългарските бани от VIII и IХ в. строго се спазва античният принцип за редуване на топло и студено. В по-късните бани подподово започва да се отоплява и студеното помещение, стените и даже ваната в него. Последните нововъведения са характерни за баните на християнските владетели в Първото българско царство. Не искам да звуча тенденциозно, но спокойно мога да причисля изнежените ни владетели от края на IХ до началото на ХI в. към основните причини за упадъка на България от втората четвърт на Х в. насетне.

  При къпане се използва сапун, който от IХ в. се внася предимно от Марсилия. Всъщност сапунът е май първата западноевропейска стока, която пробива на европейския пазар (разбирай днешна Източна Европа и териториите на Византия). Разбира се, съществува и местно производство, което обаче е по-скъпо. Производството на сапун е интензивно в цяла Южна Европа, но от края на XIV в. основен на европейския пазар е венецианският сапун. Средновековна България също произвежда и даже изнася известни количества сапун през ХIII-ХIV в. Изглежда, че у нас вносът на сапун е незначителен и е само за нуждите на аристокрацията и царския двор.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 59. 59 Профил на Ken
  Ken
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Сапун в 9 век?! Хайде, малко по-сериозно... Самата дума сапун е турска... В Рим и Египет се ползват миещи вещества:

  "Сапуни направени от растително олио (като маслиново олио), ароматни олия и натриева основа (NaOH) за пръв път са правени от мюсюлмански химик в средновековния ислямски свят. Формулата за сапун не се е променяла от тогава. От началото на 7-век, сапун се произвежда в Палестина и Ирак. Арабският сапун се е парфюмирал и бивал оцветен, някои от сапуните били течни, а други твърди. Те също имали специален сапун за бръснене.

  Сапуни са били произвеждани по-късно в Европа от 16-ти век, ползвайки растителни мазнини, както и животинска мас. Индустриално произвеждани сапуни за пръв път са станали достъпни в 18-ти век. Много от тези сапуни все още се произвеждат индустриално и на дребно от майстори. В модерни времена, ползването на сапун е станало повсеместно в индустриалните нации, като това се дължи на по-доброто разбиране на ролята на хигиената в намаляването на ръста на патогенични микроорганизми.

  В България през 19. в. в сапунджийници са правени лоени сапуни, които поради миризмата си са използвани предимно за пране, а по-състоятелните хора си набавяли гиритски (внасян от о-в Крит) сапун на топки."

  Ken
 60. 60 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  До коментар [#58] от "galio":


  До коментар [#58] от "galio":

  Бани с топла вода и подово отопление е имало още по римско време по нашите земи.
  Българите, дошли тук, са ги заварили.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 61. 61 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 636 Любопитно

  До коментар [#60] от "Athanatos":

  Българите не са "дошли тук", римляните са "дошли тук".

  Въпросът е дали са ползвани тези бани или са закопани с песък от българите и възстановени по-късно от благородните и силно културни османски войски?

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 62. 62 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  [quote#61:"galio"]Българите не са "дошли тук", римляните са "дошли тук".
  [/quote]
  Като почнете с тия фантасмагории.
  Българите са ДОШЛИ ТУК през 681 година или няколко десетки години по-рано.
  Тук са били тракийци, илирийски племена, впоследствие пълноправни римски граждани. Хиляда години преди българите да разберат, че освен Памир и Хиндукуш (дн.Афганистан), има и друга земя.
  Да не спорим за известни неща.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 63. 63 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  [quote#61:"galio"]Българите не са "дошли тук", римляните са "дошли тук".
  [/quote]
  Като почнете с тия фантасмагории.
  Българите са ДОШЛИ ТУК през 681 година или няколко десетки години по-рано.
  Тук са били тракийци, илирийски племена, впоследствие пълноправни римски граждани. Хиляда години преди българите да разберат, че освен Памир и Хиндукуш (дн.Афганистан), има и друга земя.
  Да не спорим за известни неща.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK