България ще развива културен маршрут по местата на еврейската общност в страната

Видинската синагога

© Юлия Лазарова

Видинската синагогаДа се развие маршрут за поклоннически и културен туризъм по местата, свързани с историята, традициите и културата на еврейската общност в България – това са предложили посланикът на Държавата Израел в България Шаул Камиса Раз и председателят на Организация на евреите в България "Шалом" Максим Бенвенисти на среща със служебния министър на културата доц. Д-р Мартин Иванов вчера, а българската страна е обещала съдействие за реализирането на идеята, съобщават от "Шалом".


Маршрутът би могъл да преминава през София, Пловдив, Бургас, Варна, Силистра и Никопол, като последните две спирки са специални места за евреите, разказват от организацията. В Силистра е изграден мемориален център в памет на Елиезер Папо - един от най- уважаваните равини през XIX век, който е и място за поклонение на еврейската общност, а в другия крайдунавски град е живял Йосиф Каро – късносредновековен богослов и много почитан равин.


Развитието на този културен маршрут ще създаде и нови възможности за икономическо развитие на градовете, включени в него, смята председателят на "Шалом" Максим Бенвенисти. Плановете включват още изграждането на музей в близост до мястото, където се е намирал домът на Йосиф Каро в Никопол. Този проект е още на идеен етап, като ще се търсят възможности за финансиране, които не натоварват допълнително българската държава, уточниха пред "Дневник" от организацията.


На срещата е било обсъдено тревожното състояние на синагогата във Видин, обявена за недвижима културна ценност с национално значение, като двете страни са коментирали необходимостта от съвместни усилия в търсенето на възможности за нейната реставрация и за превръщането й в бъдещ културен център. 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK