Съревнованието "Европейска столица на културата" приключва в 17.30 ч. днес

Празненства по случай приключването на годината на Марсилия като европейска столица на културата 2013 г.

© Associated Press

Празненства по случай приключването на годината на Марсилия като европейска столица на културата 2013 г.Оспорваната надпревара за титлата "Европейска столица на културата 2019" в България ще приключи днес от 17:30 ч. на официална церемония в галерия "Средец" на Министерството на културата, където експертното жури ще оповести преценката си коя кандидатура е подготвила най-добра програма за 2019 г. В последната седмица комисията прекара по един ден в четирите претендента, останали във втория и последен кръг на конкурса – София и Югозападен регион, Пловдив, Велико Търново и Варна - за да определи кой от тях заслужава да носи титлата.


Две държави независимо една от друга ще излъчат Европейска столица културата през 2019 г. – България и Италия. В Италия победителят между Каляри, Лече, Матера, Перуджа, Равена и Сиена ще стане известен през октомври. Целта на инициативата, която стартира през 1985 г. и постепенно се превръща в добър инструмент за регионално развитие, е двете столици да изградят силно партньорство в културната сфера.


Титлата не означава единствено изобилие от културни събития или наличие на историческо и художествено наследство. Тя се присъжда на града, подготвил най-добра програма, за да привлече собствените си граждани, туристите, както и множество международни партньорства, които да го поставят на европейската културна карта.
Фотогалерия: Градовете кандидати за Европейска столица на културата 2019 >


В дългосрочен план до 2019 г. за победителя тя би трябвало да насърчи строителството и подобряването на инфраструктурата, равния достъп до култура за откъснати райони и социални групи, отключването на местното етническо и културно многообразие. В над 50-те града, които са участвали в инициативата досега, Европейска столица на културата е спомогнала за възникването на музеи и концертни зали и редица фондове и други институции, които да се грижат за устойчивото развитие на културата и отвъд фестивалната година.


Освен капиталовите вложения в инфраструктура и подобряване на градската среда, които в европейската практика, а и в едно от българските предложения стигат до 500 млн. евро (тези проекти не се осъществяват единствено по повод Европейска столица на културата, имат разнообразни източници на финансиране и са в различен етап на реализация), българските претенденти заявяват, че ако бъдат избрани, ще вложат в постепенното разгръщане на културната си програма от 2015 до 2019 г. от 20 млн. евро (Търново) до 89 млн. евро (София и Югозападен регион – Перник, Благоевград и Кюстендил).


Европейските институции дават само милион и половина от тези средства, и то не задължително, чрез почетната награда Мелина Меркури. Останалото финансиране за програмните дейности кандидатстващите общини плануват да набавят в различен процент от собствени средства, с кандидатстване по европейски програми, от частния сектор и от държавния бюджет (различните кандидатури се надяват на между 25-34% субсидиране от държавата). Затова един от фокусите на журито във втория етап на конкурса е доколко реалистична и устойчива е програмата на даден град и доколко има потенциала наистина да го тласне напред.Сумите звучат респектиращо, но Европейска столица на културата не е само разходи – изследването на известния културен експерт Робърт Палмър за ефекта на инициативата върху 50 бивши "столици" преобръща мита, че културата не може да бъде икономически мотор и показва, че в една успешно осъществена програма създава значителни ползи за града под формата на туристически поток, разпознаваемост, работни места и приток на инвестиции.


В различни свои документи Европейската комисия цитира Столици на културата, които са постигнали от 8 до 10 пъти възвращаемост на вложените в кампанията средства, включително съветваната от Палмър кандидатура на Лил. Разбира се, има и не толкова успешни случаи. Във всички предишни столици, процесът на менажиране и изпълнение на плановете е бил по-сложен и по-труден отколкото спечелването на самата надпревара,  каза преди време Робърт Палмър в интервю пред "Дневник".


След като журито обяви номинацията си за български град – столица на културата 2019 тази вечер, предложението им ще постъпи в европейските институции, където трябва да бъде официализирано с решение на министрите на културата на редовното заседание на Съвета на ЕС през месец май догодина. Досега няма прецедент те да не са приели избора на експертното жури, дори след претенции от страна другите кандидатури, обясни пред "Дневник" г-жа Светлана Ломева от Асоциация за развитие на София.


Робърт Палмър беше съветник на Пловдив и посети града в подкрепа на кандидатурата му

© Личен архив

Робърт Палмър беше съветник на Пловдив и посети града в подкрепа на кандидатурата му

Българските градове-кандидати нямат забележки спрямо журито или прозрачността на оценяването и са отклонили предложението на Министерство на културата за допълнително наблюдение на процедурата, каза вчера служебният министър Мартин Иванов. По неговите думи инициативата вече е започнала да дава резултат, тъй като в съревнованието навсякъде са се появили много стойностни и интересни проекти, които заслужават подкрепа независимо от изхода на конкурса.


Очаквайте по-късно в "Дневник" – какво показаха на журито за Европейска столица на културата 2019 София, Пловдив, Велико Търново и Варна.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Дано да е Пловдив!!!!

  Доброто е заразно
 2. 2 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3667 Неутрално

  Да се предлага мърлявата и превърната в гето София за европейска столица на културата е такъв абсурд, както да се номинира Габрово за най-живописно яхтено пристанище. Никое сериозно жури не би разглеждало подобна кандидатура, но явно и тук въпросът е да се усвоят едни пари...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 3. 3 Профил на BarBQ
  BarBQ
  Рейтинг: 845 Весело
 4. 4 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3667 Неутрално

  И за да не бъда голословен: дава ли си сметка някой от инициаторите на тази гротескна номинация как изглежда София ТЪКМО на влизане от Европа - откъм Калотина или Кулата, респ. Гюешево? Излезте със служебните си коли до Божурище или Владая, направете U-turn и се върнете през Княжево или Мизерно предградие, пък после пак ще говорим може ли това да бъде европейски град и на кой континент му е мястото.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 5. 5 Профил на Питър Паркър
  Питър Паркър
  Рейтинг: 374 Неутрално
 6. 6 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 769 Неутрално

  Варна! Но, да видим какво ще реви журито.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 7. 7 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 437 Неутрално

  До коментар [#1] от "..да гласуваме с отговорност, разум и родолюбие...":

  Намяма никакви културни/музикални събития за съжаление! Тук през уикенда е мъртвило откъм инересни за слушане неща!

  www.soundcloud.com/x2805
 8. 8 Профил на salinarka
  salinarka
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#7] от "x2805":

  В Пловдив през уикендите е страхотно, има толкова много събития, че никога не ми стига времето.

 9. 9 Профил на Моне
  Моне
  Рейтинг: 374 Весело

  Естествено че трябва да е София и в частност една от особенно културните ареали е Студентски град. Културните развлечения там вече са разработени, особенно нощните. Последната библиотека е вече място където Криско кара Марчето да показва как са джаса с образователна цел - все пак в библиотека сме. Именно там ще присъстват всички VIP на България начело с Азис, Евгени Минчев и др. Пайнер представители.

 10. 10 Профил на mmarto
  mmarto
  Рейтинг: 426 Весело

  До коментар [#2] от "Norman Granz":


  [quote#2:"Norman Granz"]Никое сериозно жури не би разглеждало подобна кандидатура... [/quote]

  Много поздрави и пий един Хайнекен от мен.

  http://www.manager.bg/sites/default/files/styles/lightbox/public/gallery/1_18.jpg?itok=E8BzccjR

 11. 11 Профил на ambros
  ambros
  Рейтинг: 479 Неутрално

  София е с няколко обиколки пред всички други градове. Външният й вид е много по-добър от този на Пловдив. Варна си има чара на морска столица, но в други отношения не може да се конкурира със София. В последните години София се промени към по-добро. Сега е по-чиста и добре поддържана, с красиви големи паркове, които не се срещат почти никъде другаде в България. Има и огромно археологическо наследство, защото е била де факто столица на Римската империя при император Константин Велики.

 12. 12 Профил на Shkembechorba
  Shkembechorba
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#11] от "ambros":

  Ко речи?

  Апропо, обикновено столици не се избират за "столици на културата". Те и без това си получават достатъчно внимание.

 13. 13 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 437 Неутрално

  До коментар [#8] от "salinarka":

  Абе аз съм пловдивчанин и освен осемте или деветте чалги не се сещам за нещо други което да върви! А да и пускам музика като хоби! Поминалата седмица едни французи ме питаха на центъра къде има ТАНЦУВАЛНА музика! Отговорете Вие... щом знаете толкова събития - ние пускахме в Грамофон преди това и НЯМАШЕ никого освен наши приятели!

  www.soundcloud.com/x2805
 14. 14 Профил на dezekieva
  dezekieva
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Градовете са едно, кандидатурите друго, чувствата към мястото където се чувствам добре, когато пия кафе с приятели - трето. Ама кой да обясни, да образова

 15. 15 Профил на slaveiche
  slaveiche
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Каква столица на културата с това антикултурно население.София се напълни с чалгаджийско население.Въпреки похвалните усилия на кмета Фандъкова е трудно да излезеш наглава с масовата простотия.
  На пръв поглед едно дребно нещо като лепенето на парцаливи обяви като "Ремонт на покриви" и какво ли още не,на некролози и драсканици/нецензурни/ ,създава ужасно грозен облик на града.Трябва да се забранят и да се налагат жестоки глоби.
  Обяви,некролози и др.да се публикуват по Интернет или във вестници,както е по света.

 16. 16 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Добро и престижно,но не ни отива.

 17. 17 Профил на matthew.g
  matthew.g
  Рейтинг: 426 Любопитно

  В началото София беше сама, после стана "София и югозападния регион". Ама не стана ясно ЦЕЛИЯ ли?
  И понеже НЯМА КАК цял регион да е "столица", днес отново четем, че кандидат е само София.
  Да ви намирисва на купени гласове?

 18. 18 Профил на salinarka
  salinarka
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#13] от "x2805":

  One dance week. Тече в момента.

 19. 19 Профил на boris_ivanov
  boris_ivanov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "Затова един от фокусите на журито във втория етап на конкурса е доколко реалистична и устойчива е програмата на даден град и доколко има потенциала наистина да го тласне напред."

  Такава преценка няма как да бъде направена, защото държавата в лицето на Министерството на културата не е обявила дали ще подкрепи заявките, които градовете са направили за съучастие от държавния бюджет. С други думи, независимо колко реалистични са бюджетите на градовете, държавата се превръща в пречка кандидатурите да са завършени.

 20. 20 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 1371 Весело

  Пловдив, естествено!

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 21. 21 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  Стискам палци и се надявам моя"избран" град да спечели

 22. 22 Профил на ambros
  ambros
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#12:"Shkembechorba"]Апропо, обикновено столици не се избират за "столици на културата". Те и без това си получават достатъчно внимание. [/quote]

  И вниманието, и парите, и инвестициите, и туристите, отиват при тези, които могат да ги привличат. Не се разпределят по комунистически. София отдавна си е 'написала домашното', за да я пренебрегват по политкоректни причини, а и изборът за културна столица не е форма на социално подпомагане.

 23. 23 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 437 Неутрално

  До коментар [#18] от "salinarka":

  говорим за събития (музикални напр.) случващи се не само веднъж в годината! Ясен Петров (диджея) преди време беше казал за нашия град (Пловдив) - 9 чалготеки и един клуб!!!
  Зле сме - колко групи известни през последните години са пяли свирили в града ни?!?! Клони към 0...

  www.soundcloud.com/x2805
 24. 24 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 437 Неутрално

  До коментар [#11] от "ambros":

  София е доста грозна неподредена и мръсна на първи поглед - псоледно време се е подобрила! Но все пак няма никакво архтектурно сходство/насока в новите сгради. Всяка седи сама за себе си или стърчи над другите!!!(това с грозотията е типична черта на бг градовете - занемарени до безобразие!!!!) Културни събития имате бол, обаче!

  www.soundcloud.com/x2805
 25. 25 Профил на Shkembechorba
  Shkembechorba
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#22] от "ambros":

  Ко речи? Не се били разпределяли на комунистически принцип?

  Ти къде живееш?

 26. 26 Профил на the Onion
  the Onion
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#7] от "x2805":

  Приятел, изглеждаш доста неинформиран какво става в собсвения ти град. Във ФБ ако имаш акаунт е пълно с инфо какво се случва в Пловдив. Ако пък не - ето чети тук
  http://kapana.bg/

  Tu Stultus Es
 27. 27 Профил на the Onion
  the Onion
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Ето и един чудесен филм за Пловдив и региона. Този е на англ, но същия го има и на български

  https://www.youtube.com/watch?v=A_W1UZP2UE8

  Tu Stultus Es
 28. 28 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 437 Неутрално

  До коментар [#26] от "the Onion":

  и какво да чета там?!?!? Спомени един известен музкант/диджей /не класически музикант/ посетил града ни за последните 10 години? Мой приятел организира ЛАУТА оупън еър - страхотна идея, билбордове из града, модерна музика и дойдоха 100 човека... Ако беше поканил Малина, Къпина и т.н. щеше да се пръсне по шевовете събититето!!! Нищо не се случва музикално в нашия град!

  www.soundcloud.com/x2805
 29. 29 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 894 Неутрално

  София и Варна не са особено съвместими с култура, виж ако беше столица на далаверата...

 30. 30 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Къде са коментарите от вчера?

 31. 31 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#28] от "x2805":

  Най-вероятно вашият приятел не си е направил добра реклама, не е избрал подходящо време или пък просто за повечето хора събитието не е било интересно (макар че според публикациите в медиите като за първо издание и посред лято, когато градът е полупразен, фестивалът е имал успех). Но все пак от този факт и изхождайки от вашите специфични музикални предпочитания, е пресилено да се казва, че в града няма музикални събития. Погледнете клубовете, вижте и концертите, другите фестивали, One Dance Week е вече в Пловдив.

 32. 32 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 437 Неутрално

  До коментар [#31] от "murttle":

  Ами аз СЕ ИНТЕРЕСУВАМ ОТ МУЗИКАЛНАТА СЦЕНА В ГРАДА НИ! И сме под нулата в това отношение! Има един единствен клуб който става за нещо /отскоро има и втори/ - няма да казвам имена не съм рекламен агент. Само там може понякога да се чуе интересна музика с КАЧЕСТВЕН ЗВУК!

  www.soundcloud.com/x2805
 33. 33 Профил на томат
  томат
  Рейтинг: 437 Неутрално

  Пловдив, та и майните да станат столичани закратко.

  ПП: Това в кръга на шегата. Не се обиждайте, моля

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK