Какво показа София на журито за Европейска столица на културата през 2019 г.

Добавките на две млади дизайнерки "върху" София от прозореца на най-високата й сграда

© Яна Пункина, София 2019

Добавките на две млади дизайнерки "върху" София от прозореца на най-високата й сградаОт миналия петък до днес журито за Европейска столица на културата, съставено от 7 европейски и 6 български експерта, посети градовете-претенденти за титлата през 2019 г. в България. От 17.30 ч. днес те ще съобщят дали София, Пловдив, Варна или Велико Търново ще бъде излъчената от България Столица на културата. "Дневник" реши да попита кандидатите с какви артистични идеи са опитали да спечелят журито по време на неговата обиколка. На 29 август то започна със София, очаквайте маршрутите на Пловдив, Велико Търново и Варна.


Под мотото "Сподели София" столицата и Югозападен регион (Благоевград, Кюстендил и Перник) наблягат на гражданското участие в създаването на нова визия за София и вместо Александър Невски, византийска иконопис и римска археология, е показала един алтернативен маршрут из града. Официалното превозно средство на журито е бил розовият двуетажен автобус-кафене-подвижен информационен център "ДА ДА". 


Пътешествието започва от последния етаж на най-високата сграда в София, откъдето се вижда "естествения ритъм на един град", и където журито е било посрещнато от кметовете на София и Кюстендил и поддръжниците на софийската кандидатура Иван Кръстев, Георги Господинов и арх. Николай Давидков.
Розовият автобус и виртуозният ромски музикант Веско Такев на Женския пазар

© Яна Пункина, София 2019

Розовият автобус и виртуозният ромски музикант Веско Такев на Женския пазар


Втората спирка изненадващо е била една известна софийска анти-гордост - паметникът "1300 години България" пред НДК - популярен с това, че започва да се разпада още преди да бъде напълно завършен през 1981 г. Там архитекти, урбанисти, художници и градски изследователи от известни софийски организации са разказали пред журито своите представи за бъдещата трансформацията на града. В офиса на "Асоциация за развитие на София" е бил представен и любопитният проект за вътрешните дворове на София като място за общуване с града по пантофи.


Обядът на журито е бил не другаде, а на Женски пазар, където разнообразието от мигрантски общности и екипите на Мулти-култи кулинарната карта на София, Компот Колектив, Хранкооп и Slow food са представили културното многообразие на София чрез храната и значението на открития пазар за нея.


Следобед комисията е посетила замисленият "квартал на творческите индустрии" в празните индустриални пространства край Сточна гара  – Фабриката за градско изкуство в складовете "Зимница", културно и социално-предприемачската инциатива пред Централна гара UnderGara  историческата сграда на трамвайно депо "Клокотница", което Софийска община има планове да превърне в музей.


"Танцуващата изложба "Нощен Перник" е изпроводила оценяващите от  обратно до автобуса и към изкуството в панелните квартали на града, където сред изрисуваните фасади на Насимо и Urban Creatures общинският оркестър "Симфониета", с концерт, изпълнен от един балкон.


Пълният със срещи с български и чуждестранни артисти и мениджъри ден е приключил на чаша вино в Софийска градска художествена галерия. Сред изложбата с нови придобивки на галерията изкуствоведите Мария Василева, Яна Генова, Даниела Тодорова и Йово Панчев са представили българското съвременно изкуство.
 


За различните инициативи в културната си програма до 2019 г. според кандидатурата си, София и Югозападен регион ще се нуждаят от 89 млн. евро. Те вече са почти сигурни, разказа пред "Дневник" директорката на "Асоциация за развитие на София" Светлана Ломева.  14% от тях ще дойдат от частния сектор  - спонсорство, приходи от билети за събитията и новосъздадения Фонд за иновации в културата в столицата,  който по думите й вече работи.  


30% ще бъдат собствени средства на софийската и другите общини, а за 19% ще се кандидатства от европейски програми, като според нея кандидатурата може да събере парите дори само от програмите за сътрудничество със Сърбия и Македония, насочени специално към югозападен регион. Столицата се надява на финансиране от държавния бюджет в размер на  29%, но ако не го получи в този размер, Общинският съвет е гласувал, че ще осигури парите, подчерта Светлана Ломева. 


В инвестициите, с които София и Югозападен регион са заявили, че подкрепят кандидатурата си на столица на културата до 2019 г., влизат десетки проекти за обновяване и създаване на нова културна и градска инфраструктура в различен етап на развитие за София, Перник, Кюстендил и Благоевград на стойност повече от 500 000 млн. евро.

Какво показа София на журито за Европейска столица на културата през 2019 г.

© Яна Пункина, София 2019


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 2. 2 Профил на zico2
  zico2
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Пожелавам успех на Пловдив, Варна и Велико Търново

 3. 3 Профил на z.123.c.976.9
  z.123.c.976.9
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Самата идея- български град да е европейска културна столица е достатъчно абсурдна, някакъв цивилизационен колапс.
  Щом трябва да е български 2019, аз съм за София, и твърдо против най-антикултурния град от петте- Варна.

  Който не разбира сам, няма да разбере и с обяснение
 4. 4 Профил на bettber
  bettber
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Нека не е София. В София е домакин на много мероприятия. Нека някой друг град също да може да дръпне, дори и малко да е. Велико Търново е много добър кандидат според мен.
  Преди да ме плюете, аз съм роден и живея в София.

 5. 5 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 610 Неутрално

  Най-харесвам розовия автобус. Не пропускам да пийна кафенце на него като имам път към ул.Московска.

  Моралът не е порок!
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 7. 7 Профил на ptr_sofia
  ptr_sofia
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Много ми допада идеята за Търново по много причини. При всички случаи обаче ще се радвам и в случай, че изберат нашата София Впрочем, крайно време е да започнат да продават масово тениски "I LOVE SOFIA", има ги на много малко места понастоящем

 8. 8 Профил на SStan
  SStan
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Аз съм за морската столица Варна.

 9. 9 Профил на zico2
  zico2
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Искам да си аргументирам горния коментар.

  София винаги е била и ще бъде културна столица на България, но това не означава, че трябва да бъде европейска такава. Първо е проява на лош вкус да се избере именно столицата и второ това звание може да донесе много повече ползи и изгоди на провинциалните градове отколкото на столицата. И трето София естетически изглежда ужасно

 10. 10 Профил на the Onion
  the Onion
  Рейтинг: 822 Неутрално

  Стискам палци за Пловдив и Велико Търново!

  Tu Stultus Es
 11. 11 Профил на the Onion
  the Onion
  Рейтинг: 822 Неутрално

  Между другото - кандидатите от Италия за 2019 са все сравнително малки градове. Рим, като столица, дори не участва, а дава шанс на други градове в Италия. Хубаво щеше да бъде и София да направи същия жест... но нали трябва да се усвоят едни пари, а най-големите лапачи са точно в София.

  Tu Stultus Es
 12. 12 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 536 Неутрално

  [quote#3:"shinjuku"]Самата идея- български град да е европейска културна столица е достатъчно абсурдна, [/quote]

  Самата идея да има европейска столица на културата е достатъчно абсурдна.. между другото има и европеска столица на спорта.
  Абе има пари за харчене е ЕС за глупости явно..

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 13. 13 Профил на a4kataaa
  a4kataaa
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#11] от "the Onion":

  Рим не участва, защото няма нужда от доказване. Евентуално негово участие би било, като участие на картина на Микеланджело в конкурс за изобразително изкуство. Град с хилядолетна история, люлка на най - великата империя в историята. София от друга страната има малко повече от 100 години история, като град и културен център. Нещо което не може да се каже за Пловдив и особено Търново. Градове центрове на културата в България още от времето на Османската империя, а Търново и много преди това. В този ред на мисли една Трявна или Арбанаси, според мене са много по подходящи за столица на културата, отколкото София.

 14. 14 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 579 Неутрално

  До коментар [#6] от "Никола Георгиев":

  Хайде не точно Марин Бодаков, съветникът на председателя на НС Пирински да не е гласът на протеста и авторитета по въпроса за столица на културата.
  Виж от името на чиновничеството може да говори.

  Впрочем това лято цялото семейство Бодакови се изнесе да заема позиции в Пловдив - 10 дни на хотел, и присъствие на всички събития, че знае ли се кой ще изберат.

  А тъй - само Варна непокрита - В. Търново - оттам сме, Пловдив там сме, че хем с децата, говорим на ушето на Жанет, София, ами тук вече направо ни цитират като гласът й.

  Да живеят културтрегерите от този тип - те ще го излапат всичкото, където и да е. А после боляло ги сърцето. Ами ще боли като сте отворили устата да погълнете света.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 16. 16 Профил на the Onion
  the Onion
  Рейтинг: 822 Неутрално

  До коментар [#13] от "a4kataaa":

  Не разбирам в какво искаш да ме убедиш? Повече от ясно е, къде стои Рим като културен център.... Но в София (както и в Рим) се организират много повече на брой културни събития отколкото в другите 3 града поради простия факт, че е много по-голям град. Именно за това казах, че е хубаво да даде шанс и на други градове в Бг както са направили в Италия.

  Tu Stultus Es
 17. 17 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 579 Неутрално

  До коментар [#15] от "Никола Георгиев":

  Аз пък знам със сигурност че беше съветник, щатен, на Пирински когато последния беше председател на НС - тройна коалиция ли, що ли, проверете си го ако искате.
  Пък и той не го крие кокетира и се хвали с това в лични разговори, с които принуждава събеседниците си към мълчаливо съгласие от приличие - типична гнусотия на печения апаратчик.

 18. 18 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Не е много за нас тая работа.
  Де я културата ни,бе?!

 19. 19 Профил на Ирина Марудина
  Ирина Марудина
  Рейтинг: 611 Неутрално

  За мен за да е културна столица, трябва преди всичко да има интерес към културата в този град! Концертните зали в Пловдив са празни ... за какво говорим тогава?

 20. 20 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 997 Любопитно

  Предлагам добавките на две млади дизайнерки "върху" София от прозореца на най-високата й сграда,да се снимат и станат официален плакат на евр.културна столица,но с пояснение за гостите от провинцията,поставено до фигурата на травая,на което да пише,че от релсите му ток не лови и не е нужно,да ги прескачат.

 21. 21 Профил на a4kataaa
  a4kataaa
  Рейтинг: 264 Разстроено

  До коментар [#20] от "sabbath":

  Ха ха ха, Колко си забавен!!! Заради такива, като теб, които имат такова пренебрежително отношение, останалата част от страната не обича хората от столицата.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK