"Българска рапсодия" е българският претендент за "Оскар"

Кадър от "Българска рапсодия"

© YouTube

Кадър от "Българска рапсодия"Филмът на режисьора Иван Ничев "Българска рапсодия" е избран от Националния съвет за кино да бъде българския претендент за в категорията за чуждоезичен филм на наградите на Американската филмова академия "Оскар", съобщиха от Националния филмов център.


Пред "Дневник" изборът бе определен като "прелюбопитен" от друг основен претендент за номинацията, режисьора на филма "Виктория" Майя Виткова, заради факта, че Ничев по принцип е член на Националния съвет за кино, който гласува номинацията.


Българо-израелската продукция "Българска рапсодия" е последната част от трилогията на Ничев, която разказва за спасяването на българските евреи от нацистките лагери през Втораа световна война. Другите два филма "След края на света" и "Пътуване към Йерусалим" също са били предложени за гласуване. Сценаристи са Юрий Дачев, Иван Ничев и Таня Гранитова, а в основните роли са Кристиян Макаров, Анжела Недялкова, Стефан Попов, Татяна Лолова, Васил Михайлов, Мони Мошонов, Димитър Рачков, Георги Мамалев.
Филмът, който ще тръгне по българските кина от 19 септември, е събрал общо 23 гласа. На второ място е "Виктория" с 12 гласа, а на трето и четвърто място са били съответно "Отчуждение" на Милко Лазаров и "Вила Роза", разясни пред "Дневник" директорът на Националния филмов център Георги Чолаков.


Той обясни, че заради конфликта на интереси Иван Ничев не е участвал в гласуването на Националния филмов съвет, което е било тайно. Чолаков допълни, че според регламента на Американската филмова академия списък със състава, който гласува номинацията, се изпраща официално до края на август, а излъченият филм и съответната информация за него до началото на октомври.


На отварянето на резултатите от тайното гласуване в България са били поканени всички претенденти. Присъствали са представители от екипите на "Вила Роза" и "Българска рапсодия", както и журналисти от няколко медии, каза още Чолаков. Той обясни, че мотивите за всяка една кандидатура са на разположение на заинтересованите в Националния филмов център.


Майя Виткова, режисьор на филма "Виктория", който бе смятан за един от основните претенденти за номинацията и дори посочен като фаворит от чуждестранното издание indieWire, публикува в страницата си във "Фейсбук" коментар, че изборът на "Българска рапсодия" на един от членовете на съвета е скандален. Пред "Дневник" тя допълни, че с екипа си и колеги ще коментират допълнително случая на пресконференция на 9 септември от 10 ч. в БТА.Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK